imrahil 29.02.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Ty jesteś montażystą pompa ciepła tej firmy? czyli mam rozumieć że za 30k montujesz pompę ciepła, robisz DZ, zbiornik 300l (ma ten zbiornik jakieś ocieplenie? Bo ja sobie kiedyś kupiłem do centralnego u siebie w domu do pieca na węgiel i za zbiornik 200l płaciłem prawie 2k) i wszystkie podłączenia do OP w tej cenie? I to jeszcze cena brutto czyli z VAT 8% za kompletną kotłownię w domu na gotowo? o co chodzi? całkiem normalna cena dla zaradnych, wystarczy poczytać forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jest w tym trochę racji, bo bodajże R&K pisał, że włączał ogrzewanie tylko dla samego promieniowania. Temperatura nie zmieniała się, a odczucie ciepła było. W domach mało doskonałych czyli energooszczędnych jest ważne ogrzewanie dla komfortu. W domu pasywnym to nie jest wymagane bo dom sam w sobie jest taki że jest komfortowy. No chyba że to nie dom pasywny to wtedy inna bajka. R&K nie ma domu pasywnego więc ogrzewanie jest mu potrzebne dla komfortu. Z resztą sam zobaczysz jak będziesz mieszkał. Z drugiej strony być może aby mówić o komforcie w domu pasywnym trzeba popatrzeć na to czy ma być pasywny pod względem zapotrzebowania czy mocy grzewczej. Podejrzewam że jak się skupi typowo na zapotrzebowaniu to nie będzie to problem bo wystarczy dać dużo okien i można mieć niski wynik. Tyle że im więcej okien tym moc grzewcza rośnie więc w dni bez słońca można czuć lekki dyskomfort. Temu trzeba dobrać wszystko odpowiednio aby było dobrze. Więc jak już coś do dogrzania w dni pochmurne to takiego co szybko może reagować na zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Kupuje pompy z tej firmy ... Nie wiem czego nie możesz zrozumieć w tej cenie ...? Kupić a zamontować w tej cenie to dwie różne rzeczy. Temu pytam czy na gotowo jest ten koszt 30k czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 o co chodzi? całkiem normalna cena dla zaradnych, wystarczy poczytać forum Jasiek sam pisał ze trzeba rozdzielić temat samorobów od tego co robią specjalizujące się firmy. Autorka wątku nie będzie sama budować tylko zlecać więc nie chce mi się wierzyć że za kotłownię z pompą gruntową 9kW, poziomym kolektorem, zbiornikiem do cwu i wszystkimi podłączeniami zmieści się to w kwocie 30k dla klient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 kupić a zamontować w tej cenie to dwie różne rzeczy. Temu pytam czy na gotowo jest ten koszt 30k czy nie? tak ... To jest cena dla klienta, tyle zapłaci za swoją kotłownię z zainstalowaną i uruchomioną popą ciepła c-9 wraz z podłączonym 300l zasobnikiem ciepłej wody ... Poziome dolne źródło też jest w tej cenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Jasiek sam pisał ze trzeba rozdzielić temat samorobów od tego co robią specjalizujące się firmy. Autorka wątku nie będzie sama budować tylko zlecać więc nie chce mi się wierzyć że za kotłownię z pompą gruntową 9kW, poziomym kolektorem, zbiornikiem do cwu i wszystkimi podłączeniami zmieści się to w kwocie 30k dla klient. za tyle ludzie instalują PC gruntowe. te proste, bez nalepki markowego producenta i bez skomplikowanej elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.02.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 tak ... To jest cena dla klienta, tyle zapłaci za swoją kotłownię z zainstalowaną i uruchomioną popą ciepła c-9 wraz z podłączonym 300l zasobnikiem ciepłej wody ... Poziome dolne źródło też jest w tej cenie ... Jasiek a mam jeszcze takie pytanie . Ale czy na pewno za tyle ? :D:D:D:D:D:D:D:D Sorry , kamil ,musialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 tak ... To jest cena dla klienta, tyle zapłaci za swoją kotłownię z zainstalowaną i uruchomioną popą ciepła c-9 wraz z podłączonym 300l zasobnikiem ciepłej wody ... Poziome dolne źródło też jest w tej cenie ... To jakoś podejrzanie tanio. Pewnie temu ze producent daje na pompę tylko 3lata gwarancji czyli szału nie ma ale w tej cenie nic lepszego nie będzie. A jakie są średnie ceny za montaż samej pompy? Przykładowo kupię sobie pompe ciepła PW i będę chciał aby ktoś ją zamontował. Jaką cenę mogę się spodziewać za taką usługę? Choćbym chciał to na poziomy kolektor nie mam miejsca na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.02.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 To jakoś podejrzanie tanio. Pewnie temu ze producent daje na pompę tylko 3lata gwarancji czyli szału nie ma ale w tej cenie nic lepszego nie będzie. A jakie są średnie ceny za montaż samej pompy? Przykładowo kupię sobie pompe ciepła PW i będę chciał aby ktoś ją zamontował. Jaką cenę mogę się spodziewać za taką usługę? Choćbym chciał to na poziomy kolektor nie mam miejsca na działce. PW to nie do mnie ... Czy jak wycena będzie z 10 k więcej to taka instalacja będzie wzbudzała większe zaufanie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 PW to nie do mnie ... Czy jak wycena będzie z 10 k więcej to taka instalacja będzie wzbudzała większe zaufanie ...? Wtedy będzie za droga. Ale może faktycznie ceny pomp spadły bardziej niż mi się wydawało. Ale to trzeba porównać do innej sytuacji, czyli pompa PW o mocy 5kW do domu 2-3l kontra gruntówka do domu 6l. Czyli koszty w obu przypadkach budowy i instalacji i koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.02.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Tak szczerze mówiąc to nie wiem jak trzeba byłoby się wysilić abym zrobił sobie dom 6l. Aby tak wyszło to trzeba z góry przewidzieć że robi się durszlaka i to takiego do potęgi. Robiąc przyzwoicie, to lekko wychodzi dom 3l i aby było gorzej to bym musiał dać chyba ledwo co izolacji lub robić to bardzo niedbale ale to oznacza fuszerkę. Tak na dobrą sprawę zakładając jakiś pułap ocieplenia robiąc to dobrze może wyjść domek 3l ale robiąc to byle jak może wyjść 5l. Wszystko też zależy od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Jaka cena, jaka sprawność i ile ma kW przy -15oC ? Zerkałeś może na ta pompkę? To jedyna z takim systemem PW jaka udało mi się do tej pory namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Tak, już dawno oglądałem ten model. Ale z tego co wiem, to kompletny system w takim założeniu jaki ty myślisz będzie drogi. Sama pompa może i kosztuje 17500zł, ale pozostałe elementy są drogie.No i nie wiem jak z serwisem, awaryjnością tej pompy itd. Sądzę, że powinieneś wystąpić do jakieś autoryzowanej firmy o kompletną ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Tak, już dawno oglądałem ten model. Ale z tego co wiem, to kompletny system w takim założeniu jaki ty myślisz będzie drogi. Sama pompa może i kosztuje 17500zł, ale pozostałe elementy są drogie. No i nie wiem jak z serwisem, awaryjnością tej pompy itd. Sądzę, że powinieneś wystąpić do jakieś autoryzowanej firmy o kompletną ofertę. Dzięki.tak już zrobiłem. Kurcze,zastanawiam się wciąż jak rozwiązać temat chłodzenia latem i grzania w okresie przejściowym (bez podłogówki).Tutaj chyba nie ma nic lepszego od np.dwóch klimakonwektorów kanałowych w domu,zasilanych z jednej jednostki PC.Przy gruntówce i DZ,bez problemu-przy PW nieco gorzej,ale dałyby radę. Tylko te cholerne koszta klimakonwektorów z osprzętem.za nic nie chce wyjść taniej od klimy-tylko to kolejna jednostka zewnętrzna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.03.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Pompy ciepła Aquarea mają opcję chłodzenia. Robisz sobie odejście na chłodnicę kanałową odcinając podłogówkę i chłodzisz wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Pompy ciepła Aquarea mają opcję chłodzenia. Robisz sobie odejście na chłodnicę kanałową odcinając podłogówkę i chłodzisz wentylacją. Kiedyś o tym czytałem tutaj : http://www.blog.karbon.com.pl/wentylacja/kanalowa-chlodnica-wodna-do-centrali-wentylacyjnej/ efekt będzie raczej marny. Chciałbym jedynie te "graty" jakoś sensownie spiąć,przy jak najmniejszych kosztach-wysokiej efektywności i jak najmniejszej liczbie urządzeń (mniej lub bardziej prądożernych),dodatkowo skomplikowanych i bardziej/mniej awaryjnych. Tutaj na polu bitwy zostaje PC+Klima,lub PC+Klimakonwektory.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 01.03.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dzięki.tak już zrobiłem. Kurcze,zastanawiam się wciąż jak rozwiązać temat chłodzenia latem i grzania w okresie przejściowym (bez podłogówki).Tutaj chyba nie ma nic lepszego od np.dwóch klimakonwektorów kanałowych w domu,zasilanych z jednej jednostki PC.Przy gruntówce i DZ,bez problemu-przy PW nieco gorzej,ale dałyby radę. Tylko te cholerne koszta klimakonwektorów z osprzętem.za nic nie chce wyjść taniej od klimy-tylko to kolejna jednostka zewnętrzna... przecież GWC w lecie nawieje chłodniejszego powietrza a jak już będziesz miał PC tanią w eksploatacji to po co dodatkowa opcja grzania w okresie przejściowym ? nie łatwiej zapuścić pompe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 przecież GWC w lecie nawieje chłodniejszego powietrza Nie ma takiego GWC na świecie,które by było wstanie "powalczyć" z 30 -sto stopniowym upałem przez tydzień-dwa a jak już będziesz miał PC tanią w eksploatacji to po co dodatkowa opcja grzania w okresie przejściowym ? nie łatwiej zapuścić pompe ? I zaczekać dwa ,trzy chłodne dni na komfortową temperaturę,po których znów zaświeci słonko-a w domu zrobi się zbyt ciepło od podłogi?Pomijam taktowanie -póki co sprężarki drogiej PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Nie ma takiego GWC na świecie,które by było wstanie "powalczyć" z 30 -sto stopniowym upałem przez tydzień-dwa I zaczekać dwa ,trzy chłodne dni na komfortową temperaturę,po których znów zaświeci słonko-a w domu zrobi się zbyt ciepło od podłogi?Pomijam taktowanie -póki co sprężarki drogiej PC. Trzeba "ręcami " a nie " nogami"" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Trzeba "ręcami " a nie " nogami"" ... Ehh Jasiek Jakbym miał takie "ręcami" jak Ty,to bym nie budował domu Rozumiem skróty myślowe aż nadto,ale nie w tym temacie -rozjaśnisz myśli dla mnie? Mam dużą aprobatę dla swej niewiedzy,ale Ty normalnie mnie zawstydzasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts