jasiek71 01.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Ehh Jasiek Jakbym miał takie "ręcami" jak Ty,to bym nie budował domu Rozumiem skróty myślowe aż nadto,ale nie w tym temacie -rozjaśnisz myśli dla mnie? Mam dużą aprobatę dla swej niewiedzy,ale Ty normalnie mnie zawstydzasz.... Trzeba po prostu wiedzieć z czym się mierzymy i jak to zrobić ... Nie wiem też jaki masz problem że zrozumieniem działania GWC czy sterowania pogodowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Trzeba po prostu wiedzieć z czym się mierzymy i jak to zrobić ... Nie wiem też jaki masz problem że zrozumieniem działania GWC czy sterowania pogodowego ... Jasiek,ja nie daję wiary w moje GWC,sam pisałeś przecież..... Ok,pogodówkę i sterowanie PC na chwilę zostawmy (okres przejściowy). Powiedz mi proszę,jak rozwiązać problem klimatyzacji w domu.Proszę.Bo rozumiem,że rozdzielasz klimę i PC.Ja chciałbym okiełznać to jedna jednostką zewnętrzną PC,dlatego pomysł z klimakonwektorami kanałowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Jasiek,ja nie daję wiary w moje GWC,sam pisałeś przecież..... Ok,pogodówkę i sterowanie PC na chwilę zostawmy (okres przejściowy). Powiedz mi proszę,jak rozwiązać problem klimatyzacji w domu.Proszę.Bo rozumiem,że rozdzielasz klimę i PC.Ja chciałbym okiełznać to jedna jednostką zewnętrzną PC,dlatego pomysł z klimakonwektorami kanałowymi. Ja ci tylko napisałem ile może to Twoje GGWC a nie jak ja bym to rozwiązał ... W moich rozwiązaniach dolne źródło PC jest także GGWC do wentylacji czy źródłem chłodu dla klimakonwektora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.03.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Nie ma takiego GWC na świecie,które by było wstanie "powalczyć" z 30 -sto stopniowym upałem przez tydzień-dwa I zaczekać dwa ,trzy chłodne dni na komfortową temperaturę,po których znów zaświeci słonko-a w domu zrobi się zbyt ciepło od podłogi?Pomijam taktowanie -póki co sprężarki drogiej PC. W domu pasywnym przy dobrych okapach jest możliwe aby gwc dało radę. Tyle że nie wolno dopuścić do przegrzania bo wtedy po ptokach. Na okresy przejściowe najlepsza jest izolacja. Dzięki dobrej izolacji domek trzyma ciepło. To właśnie dzięki izolacji ogranicza się rolę ogrzewania. Im skuteczniejsza izolacja (pod tym pojęciem nie kryje się tylko styropian ale wszystko dzięki czemu domek traci jak najmniej ciepła) tym ogrzewanie staje się zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Ja ci tylko napisałem ile może to Twoje GGWC a nie jak ja bym to rozwiązał ... W moich rozwiązaniach dolne źródło PC jest także GGWC do wentylacji czy źródłem chłodu dla klimakonwektora ... Ok,zakładasz PC grunt,eliminujesz GGWC jakie mam? Ja mam PC PW w planach,dodatkowo jak pisałem reku z bypassem i GGWC.Wiem-jesteś zwolennikiem DZ w gruncie,ale ja nie mam na to kasy...chyba ,że wyeliminuję całkowicie 220m rurki pod GGWC i zrobię PC z odwiertami wykorzystując DZ.wtedy wszystko jest dla mnie jasne. Na obecna chwilę,przy założeniu PC PW jest pełna dupa.Chyba że,zdam się na niepewne,choć obiecujące wyniki Samsunga o jakim pisałem powyżej( jedna jednostka zewn-grzanie podłogówka-chłodzenie klima SPLIT lub kanał ,to samo grzanie SPLIT lub kanał). Dużo w tym kombinacji (PC Samsung) -szukam prostszych rozwiązań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 W domu pasywnym przy dobrych okapach jest możliwe aby gwc dało radę. Tyle że nie wolno dopuścić do przegrzania bo wtedy po ptokach. Na okresy przejściowe najlepsza jest izolacja. Dzięki dobrej izolacji domek trzyma ciepło. To właśnie dzięki izolacji ogranicza się rolę ogrzewania. Im skuteczniejsza izolacja (pod tym pojęciem nie kryje się tylko styropian ale wszystko dzięki czemu domek traci jak najmniej ciepła) tym ogrzewanie staje się zbędne. Czy mieszkasz w takim domu?Przeżyłeś kilka sezonów w takiej "temperaturowej rozterce"? Na okresy przejściowe,najlepsza nie jest wcale izolacja,tylko poprawnie usytuowany dom,z poprawnie zaprojektowanymi przeszkleniami+łamacze światła (nawet nie żaluzje). Problem jest inny,ja widzę już stojąc na swojej płycie PF,że uzyski ze słońca (elewacja 130m2,w tym ponad 60m2 okna)-będą spore.Łamacze światła będą jedynie ulga dla klimy i kompromisem dla żaluzji,natomiast w zimie-nie przeszkodzą w doświetleniu domu słonkiem i ciepłem. Tylko w okresach przejściowych,słonko jest znaczne,albo go nie ma.Dlatego zastanawiam się ,czy warto zostawić cały komfort cieplny w rękach sterowania pogodowego PC.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 01.03.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Czy mieszkasz w takim domu?Przeżyłeś kilka sezonów w takiej "temperaturowej rozterce"? Na okresy przejściowe,najlepsza nie jest wcale izolacja,tylko poprawnie usytuowany dom,z poprawnie zaprojektowanymi przeszkleniami+łamacze światła (nawet nie żaluzje). Problem jest inny,ja widzę już stojąc na swojej płycie PF,że uzyski ze słońca (elewacja 130m2,w tym ponad 60m2 okna)-będą spore.Łamacze światła będą jedynie ulga dla klimy i kompromisem dla żaluzji,natomiast w zimie-nie przeszkodzą w doświetleniu domu słonkiem i ciepłem. Tylko w okresach przejściowych,słonko jest znaczne,albo go nie ma.Dlatego zastanawiam się ,czy warto zostawić cały komfort cieplny w rękach sterowania pogodowego PC.... Nie mieszkam w takim domu tylko zdaje się na logikę. Pisałem ze pod pojęciem izolacja nie kryje się tylko styropian. Jak dobrze się zaprojektuje dom pasywny to w nim nie będzie potrzebne jakieś specjalne chłodzenie czy grzanie. Tylko trzeba to tak zaprojektować. Jak to się zrobi mądrze to taki dom będzie tańszy w budowie od energooszczednego. na pewno duże przeszklenia nie ułatwią zadania w okresie letnim. Trzeba dobierać to optymalnie. Ty masz po prostu za dużo okien więc dobry okap to podstawa. Bez tego tania klima nie poradzi sobie z przegrzewaniem tylko będziesz musiał mieć już jakąś kanałówkę z chłodzeniem każdego pomieszczenia. No chyba że jeszcze nie masz okien a SSO to wtedy możesz zamówić okna z szybą o niższym współczynniku g wynoszącym 37% to przy okapach klima może da radę. Ale czy to będzie zdrowe? To już nie jestem taki pewny. Prowadzisz gdzieś dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Normalnie " miszczostwo " ...Najpierw pakuje się kasę w ogromne przeszklenia aby złapać trochę kWh w sezonie grzewczym a potem zakłada się klimatyzację aby te zaoszczędzone kWh zamienić w ciepło na skraplaczu tej Klimy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Nie mieszkam w takim domu tylko zdaje się na logikę. Pisałem ze pod pojęciem izolacja nie kryje się tylko styropian. Jak dobrze się zaprojektuje dom pasywny to w nim nie będzie potrzebne jakieś specjalne chłodzenie czy grzanie. Tylko trzeba to tak zaprojektować. Jak to się zrobi mądrze to taki dom będzie tańszy w budowie od energooszczednego. na pewno duże przeszklenia nie ułatwią zadania w okresie letnim. Trzeba dobierać to optymalnie. Ty masz po prostu za dużo okien więc dobry okap to podstawa. Bez tego tania klima nie poradzi sobie z przegrzewaniem tylko będziesz musiał mieć już jakąś kanałówkę z chłodzeniem każdego pomieszczenia. No chyba że jeszcze nie masz okien a SSO to wtedy możesz zamówić okna z szybą o niższym współczynniku g wynoszącym 37% to przy okapach klima może da radę. Ale czy to będzie zdrowe? To już nie jestem taki pewny. Prowadzisz gdzieś dziennik? Wybrałem pakiety szybowe : SunEnergy+ Ug=0,5; Lt=74%; g=53% i to jest chyba optymalne rozwiązanie. Planuję tylko dwa nawiewy w (2x po 2x75mm) dla WM ,dla części dziennej i nocnej.Nawiewy w dolnej części ścian (mebli) na wys ok 30cm od podłogi. Okna zostawmy w spokoju.Są tam gdzie być powinny.Okres letni jest do okiełznania,mam do wyboru klimę (klima split lub PC+split) plus marne uzyski z GGWC. Mnie ten przejściowy okres zastanawia.Taktowanie PC i żaden komfort z grzania podłogi.Mam 20cm XPS-a pod płytą,a w planie 6cm wylewkę na płycie-bez żadnego styro-bo to totalna głupota w tym systemie. Jak PC odpali podłogę,bo krzywa mu tak każe,to podłoga nie zdąży się nagrzać,a w kilka następnych dni-takie nasłonecznienie z okien-dopracuje temp do pożądanej. Sprężarka PC zrobi kilkanaście razy on/off-podłoga się rozgrzeje (albo nie zdąży tak jak u R&K)-a komfortu jak nie było tak nie ma. Taki stan rzeczy,załatwi nadmuch z klimakonwektora.Natychmiast,przy pełnym komforcie-i najtaniej bo z PC.Oszczędzę dodatkowo sprężarkę PC,bo będzie pracowała jak tryb auto w klimie-chyba ,że nie mam racji. Edytowane 2 Marca 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Normalnie " miszczostwo " ... Najpierw pakuje się kasę w ogromne przeszklenia aby złapać trochę kWh w sezonie grzewczym a potem zakłada się klimatyzację aby te zaoszczędzone kWh zamienić w ciepło na skraplaczu tej Klimy ... I tego mój drogi-jeśli tak mogę-chciałbym uniknąć. Dlatego -takie dylematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 A dlaczego ta PC ma taktować ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.03.2016 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 A dlaczego ta PC ma taktować ...?? Planując ogrzewanie podłogowe-przy takiej płycie 20cm XPS i tylko 6cm wylewki,starałem się ograniczyć takie zjawisko-czyli jeszcze ciepło,ale już zimno w domu.Może się pomyliłem,ale pośrednia wersja,pomiędzy płytą grzewczą,a tym co zrobiłem -pozwoli na mniejsze taktowanie PC.Ale na 100% tego w "pewnych" okresach nie wyeliminuje. jasiek,nie pisz jak przyszły instalator-tylko jak user Przy takich aurach w obecnym klimacie i takich domach-nie potaktuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Planując ogrzewanie podłogowe-przy takiej płycie 20cm XPS i tylko 6cm wylewki,starałem się ograniczyć takie zjawisko-czyli jeszcze ciepło,ale już zimno w domu.Może się pomyliłem,ale pośrednia wersja,pomiędzy płytą grzewczą,a tym co zrobiłem -pozwoli na mniejsze taktowanie PC.Ale na 100% tego w "pewnych" okresach nie wyeliminuje. jasiek,nie pisz jak przyszły instalator-tylko jak user Przy takich aurach w obecnym klimacie i takich domach-nie potaktuje? Tutaj wszystko zależy od mocy grzewczej samej instalacji podłogowej w określonej temperaturze zasilania, to ma być dopasowane do pompy ciepła a nie budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Tutaj wszystko zależy od mocy grzewczej samej instalacji podłogowej w określonej temperaturze zasilania, to ma być dopasowane do pompy ciepła a nie budynku ... Projekt instalacji zleciłem asoltowi.Nie wiem,czy to nie wyrzucone pieniądze w błoto. Na pewno pozwoli na właściwe dobranie rozstawu i długości pętli.Mam nadzieję,że rozwiąże też problem grzania/chłodzenia w podziale na strefy domu (nocna,dzienna,łazienka) i rozkład temperatur tych pomieszczeń.Starałem się tak zaprojektować dom,aby pomieszczenia z niższą temp,nie były zlokalizowane pomiędzy pomieszczeniami z wyższą temp,a w ostateczności były tylko w sąsiedztwie.Dlatego podzieliłem dom na strefy.Łatwiej w ten sposób ogrzewać i chłodzić-mam nadzieję że wentylować także Jasiek,nawet gdyby z projektu asolta wyszedł rozstaw rurek co 20cm-i tak bym się na taki układ nie zdecydował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.03.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Nie mieszkam w takim domu tylko zdaje się na logikę. Pisałem ze pod pojęciem izolacja nie kryje się tylko styropian. Jak dobrze się zaprojektuje dom pasywny to w nim nie będzie potrzebne jakieś specjalne chłodzenie czy grzanie. Coś jeszcze dodam. Mam takiego "klocka" z lat 70 tych,bez docieplenia na ścianach elewacji,bez docieplenia stropodachu.Materiał ścian,to mieszanina tego co tam wtedy było dostępne,cegła ,pustak itd.Dom ma 140m2 ,parterówka,w 50% stare drewniane okna.Ogrzewam klocka kotłem o mocy 12kW,ale nie o kocioł tu chodzi,a o sterownik i podgląd pracy kotła.Taki 'goły" obiekt nadaje się idealnie do obserwacji tego,o czym tutaj dyskutujemy.Jak budynek zachowuje się w takich przejściowych okresach,a nawet przy takich anomaliach zimowych,kiedy nocą -5deg,a w dzień 10deg.Na wykresach temp.wewnętrznej,zewnętrznej oraz CO-widać wszystko bardzo dokładnie.Mam trochę wprawy,ustawiłem kilkanaście sterowników on line-mając do dyspozycji tylko wykresy. Obiekt reaguje niemal natychmiastowo.Wystarczy mi wykres temp.CO i chwilowego spalania ,aby wiedzieć czy świeci słonko,czy niebo jest zachmurzone.Widzę kiedy wieczorkiem ,po kilkustopniowych temp.dodatnich-zaczyna mrozić.To wszystko pięknie widać,nie potrzeba odczytów z czujników zewnętrznych i wewnętrznych,aby wiedzieć co się dzieje. Trzeba mieć świadomość utraty uzysków słonecznych,przez mocno zaizolowany dach,ściany itd.Czy bilans izolacji i jej braku -jest na plus dla izolacji-to inna sprawa. Ja jestem podobnego zdania co jasiek w sprawie izolacji.Trzeba wiedzieć co się robi.Wydać masę kasy na izolację,a w okresach przejściowych ,pomimo temp.wewnątrz 21deg-trzeba włączyć podłogówkę bo...tak jakoś niekomfortowo A słoneczko na dworze pięknie świeci.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.03.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Coś jeszcze dodam. Mam takiego "klocka" z lat 70 tych,bez docieplenia na ścianach elewacji,bez docieplenia stropodachu.Materiał ścian,to mieszanina tego co tam wtedy było dostępne,cegła ,pustak itd.Dom ma 140m2 ,parterówka,w 50% stare drewniane okna.Ogrzewam klocka kotłem o mocy 12kW,ale nie o kocioł tu chodzi,a o sterownik i podgląd pracy kotła.Taki 'goły" obiekt nadaje się idealnie do obserwacji tego,o czym tutaj dyskutujemy.Jak budynek zachowuje się w takich przejściowych okresach,a nawet przy takich anomaliach zimowych,kiedy nocą -5deg,a w dzień 10deg.Na wykresach temp.wewnętrznej,zewnętrznej oraz CO-widać wszystko bardzo dokładnie.Mam trochę wprawy,ustawiłem kilkanaście sterowników on line-mając do dyspozycji tylko wykresy. Obiekt reaguje niemal natychmiastowo.Wystarczy mi wykres temp.CO i chwilowego spalania ,aby wiedzieć czy świeci słonko,czy niebo jest zachmurzone.Widzę kiedy wieczorkiem ,po kilkustopniowych temp.dodatnich-zaczyna mrozić.To wszystko pięknie widać,nie potrzeba odczytów z czujników zewnętrznych i wewnętrznych,aby wiedzieć co się dzieje. Trzeba mieć świadomość utraty uzysków słonecznych,przez mocno zaizolowany dach,ściany itd.Czy bilans izolacji i jej braku -jest na plus dla izolacji-to inna sprawa. Ja jestem podobnego zdania co jasiek w sprawie izolacji.Trzeba wiedzieć co się robi.Wydać masę kasy na izolację,a w okresach przejściowych ,pomimo temp.wewnątrz 21deg-trzeba włączyć podłogówkę bo...tak jakoś niekomfortowo A słoneczko na dworze pięknie świeci.. Pozdrawiam. Przy dużych oknach to w okresie przejściowym nie będzie potrzebne ogrzewanie podłogowe bo komfort zapewnią okna. A jak domek będzie dobrze ocieplony to jak się nałapie tych zysków to będą długo trzymać i o to chodzi w domach pasywnych. Jedynie na dni pochmurne coś jest potrzebne ale ja myślałem raczej o promiennikach ciepła bo najszybciej zareagują ze wszystkich możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 02.03.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Przy dużych oknach to w okresie przejściowym nie będzie potrzebne ogrzewanie podłogowe bo komfort zapewnią okna. A jak domek będzie dobrze ocieplony to jak się nałapie tych zysków to będą długo trzymać i o to chodzi w domach pasywnych. Jedynie na dni pochmurne coś jest potrzebne ale ja myślałem raczej o promiennikach ciepła bo najszybciej zareagują ze wszystkich możliwości. Nie masz racji ale dowiesz się o tym jak wybudujesz i zamieszkasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 03.03.2016 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 I tym sposobem został wybrany sposob ogrzewania: gruntowa pompa ciepła zasilajaca co i cwu, ktora budzi duzo kontrowersji pod wzgledem ekonomicznego uzasadnienia wyboru, za to bezdyskusyjnie jest bezobsługowa i ma dobry COP. Do tego rekreacyjny kominek z zamknieta komora spalania -kto bogatemu zabroni Kolejna istotna sprawa to " południowe" okna. Pisaliscie ze powinny stqnowic około 25% powierzchni sciany(rozumiem ze takze poludniowej) Z moich obliczeń wynika że na 67mkw ściany mam 25,2mkw okien. To jest ok 38% .... W trzech niemal identycznych pokojach południowych na scianie wys. 2,6m na 3,39m jest okno o wys. 2,2m na 1,9m -pokoj o powierzchni 15,2mkw Czy to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.03.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie masz racji ale dowiesz się o tym jak wybudujesz i zamieszkasz.... Ja nie zaprojektowałem tak dużych przeszkleń dla równie dużych uzysków.ale...Jeśli są tak nieznaczne,jak mówił mi karolek,a R&K pisał prawdę,mając na myśli,że temp w domu 21deg,a jakoś tak chłodno jak podłogówka nie działa -to jasiek ma 100% racji. Lepiej mniej izolacji na ścianach,a kasę przeznaczyć na gruntową PC.Nigdy nie uwierzę,że domy pasywne ,przy 100% ich założeń (brak CO) mogą być komfortowe.W domu będzie 21deg,a i tak dla co niektórych,bez "ciepłego grzejnika" będzie niekomfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 03.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ale Uzyski słoneczne są duże. Przynajmniej u mnie. Salon w słoneczny zimowy dzień nagrzewa się do ponad 25* i jest super . Problem w tym że mimo dużej masy akumulacyjnej mojego domu, wieczorem właśnie brak komfotru. Dlatego podobnie jak z kominkiem - nauczyłem się zmuszać nCO do pracy w godzinach popołudniowego okienka taniej taryfy, tylko po to zeby posadzka "nie wystygła". Takie niby niepotrzebne grzanie, bo temp. powietrza jest OK, to grosze a komfort nieporównywalny. Tym samym Jasiek nie miałeś racji mówiąc że sterowanie jednym czujnikiem będzie OK. Przydałby się czujnik w podłodze właśnie po to żeby oszukać sterownik dla komfortu :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts