Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale Uzyski słoneczne są duże. Przynajmniej u mnie. Salon w słoneczny zimowy dzień nagrzewa się do ponad 25* i jest super . Problem w tym że mimo dużej masy akumulacyjnej mojego domu, wieczorem właśnie brak komfotru. Dlatego podobnie jak z kominkiem - nauczyłem się zmuszać nCO do pracy w godzinach popołudniowego okienka taniej taryfy, tylko po to zeby posadzka "nie wystygła". Takie niby niepotrzebne grzanie, bo temp. powietrza jest OK, to grosze a komfort nieporównywalny. Tym samym Jasiek nie miałeś racji mówiąc że sterowanie jednym czujnikiem będzie OK. Przydałby się czujnik w podłodze właśnie po to żeby oszukać sterownik dla komfortu :yes::yes:

Od stycznia u mnie, regularnie codziennie podbicie w godzinach południowego okienka. Histereza co 0,1, odczyt temp co 0,1..... nastawy co 0,5. Taki feler sterownika. Z drugiej strony to nieistotne bo i tak nie osiagnie zadanej 22,5 C ale pewnie moglby pracowac krocej. Mozna to oczywiscie ominac krotsza nastawa np 13-14 ale takie kombinowanie ze jak cieplej to tak a jak zimniej na zewnatrz to inaczej to nie dla mnie. Etat portiera. Wiec na sztywno 13-15.

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tym sposobem został wybrany sposob ogrzewania: gruntowa pompa ciepła zasilajaca co i cwu, ktora budzi duzo kontrowersji pod wzgledem ekonomicznego uzasadnienia wyboru, za to bezdyskusyjnie jest bezobsługowa i ma dobry COP.

Do tego rekreacyjny kominek z zamknieta komora spalania -kto bogatemu zabroni ;)

Kolejna istotna sprawa to " południowe" okna. Pisaliscie ze powinny stqnowic około 25% powierzchni sciany(rozumiem ze takze poludniowej)

Z moich obliczeń wynika że na 67mkw ściany mam 25,2mkw okien. To jest ok 38% ....

W trzech niemal identycznych pokojach południowych na scianie wys. 2,6m na 3,39m jest okno o wys. 2,2m na 1,9m -pokoj o powierzchni 15,2mkw

Czy to nie za dużo?

Okien możesz dać ile chcesz ale musisz pamiętać o zabezpieczeniu przed słońcem, czyli okapy i/lub rolety. Dobry okap powinien wystawać poza elewację o 1,2m a jak dasz 1,5m to jeszcze lepiej ochroni. Wtedy rolety nie będą koniecznością. jak już chcesz pompę gruntową to warto wykorzystać dolne źródło do zintegrowania z WM aby w ten sposób móc schładzać domek by nie było potrzeby montowania dodatkowej klimy. Masz jakieś wizualizacje domku?

Gość TwojPan
Dlatego podobnie jak z kominkiem - nauczyłem się zmuszać nCO do pracy w godzinach popołudniowego okienka taniej taryfy, tylko po to zeby posadzka "nie wystygła". Takie niby niepotrzebne grzanie, bo temp. powietrza jest OK, to grosze a komfort nieporównywalny. Tym samym Jasiek nie miałeś racji mówiąc że sterowanie jednym czujnikiem będzie OK. Przydałby się czujnik w podłodze właśnie po to żeby oszukać sterownik dla komfortu :yes::yes:

Ehh ten kominek..

Użytkuję teraz taki piecyk kominkowy i jak sobie pomyślę ,że w nowym domu to samo,to ciarki mnie przechodzą.Nawet nie licząc na uzyski z PV (w razie awarii energii )-taniej byłoby zakupić dobry agregat prądotwórczy.Zostałoby na jakiś estetyczny,dla klimatu -biokominek -który też grzeje ;)

Ale wracając do sprawy.Jestem przekonany,że to prawda co piszesz.Więc moja teoria o sterowaniu pogodowym, krzywej grzania-sprawdza się.O to właśnie,spierałem się z jaśkiem.Ja nie zamierzam zdawać się na krzywą grzania pompy.Póki co w 2-3 miejscach w domu,może 150cm od podłogi- rozłożę czujniki temp.Może jakoś uda się to złożyć do kupy z rekuperatorem z GGWC i PC.

Coraz bardziej myślę,aby zamiast 25cm dać na ścianę 15cm styropianu,a różnicę wpakować w gruntową PC.Mam poważne DZ,wrzucam 2 klimakonwektory kanałowe -chłodzenie/klima latem+grzanie w okresie przejściowym.

Ja nie zaprojektowałem tak dużych przeszkleń dla równie dużych uzysków.ale...Jeśli są tak nieznaczne,jak mówił mi karolek,a R&K pisał prawdę,mając na myśli,że temp w domu 21deg,a jakoś tak chłodno jak podłogówka nie działa -to jasiek ma 100% racji.

Lepiej mniej izolacji na ścianach,a kasę przeznaczyć na gruntową PC.Nigdy nie uwierzę,że domy pasywne ,przy 100% ich założeń (brak CO) mogą być komfortowe.W domu będzie 21deg,a i tak dla co niektórych,bez "ciepłego grzejnika" będzie niekomfortowo :)

Rozumiesz co piszesz? Nie wiem co to za głupoty panują ze musi chodzić ogrzewanie aby było komfortowo. Przecież dobrze zaprojektowana podłogówka jest niewyczuwalna jako ciepła więc o jakim ciepłym grzejniku piszesz? To są mrzonki. To nie od ogrzewania zależy komfort tylko od izolacyjności przegród. Im lepiej zaizolowane tym mniejsza jest ucieczka ciepła więc mniejsza potrzeba dogrzewania. Nie można na podstawie domów energooszczednych stwierdzać jaki będzie komfort w domu pasywnym. Nie porównuj rzeczy nieporównywalnych.

Gość TwojPan

Wybacz,ale opieram się na zdaniu użytkowników takich domów.Ty do nich nie należysz..

A ciepły grzejnik był tyko taką myślą,porównaniem,przenośnią itd...

Edytowane przez TwojPan

Rozumiesz co piszesz? Nie wiem co to za głupoty panują ze musi chodzić ogrzewanie aby było komfortowo. Przecież dobrze zaprojektowana podłogówka jest niewyczuwalna jako ciepła więc o jakim ciepłym grzejniku piszesz? To są mrzonki. To nie od ogrzewania zależy komfort tylko od izolacyjności przegród. Im lepiej zaizolowane tym mniejsza jest ucieczka ciepła więc mniejsza potrzeba dogrzewania. Nie można na podstawie domów energooszczednych stwierdzać jaki będzie komfort w domu pasywnym. Nie porównuj rzeczy nieporównywalnych.

Zaizoluj dom lepiej ode mnie i wtedy się udzielaj :) I Kamil, proszę nie rób CO. Ale ciągle udzielaj się na forum :D

Okien możesz dać ile chcesz ale musisz pamiętać o zabezpieczeniu przed słońcem, czyli okapy i/lub rolety. Dobry okap powinien wystawać poza elewację o 1,2m a jak dasz 1,5m to jeszcze lepiej ochroni. Wtedy rolety nie będą koniecznością. jak już chcesz pompę gruntową to warto wykorzystać dolne źródło do zintegrowania z WM aby w ten sposób móc schładzać domek by nie było potrzeby montowania dodatkowej klimy. Masz jakieś wizualizacje domku?

DOBRY OKAP to taki któy jest długością dopasowany do domu i jego położenia na tym padole. Rolety i tak będą koniecznością ! Ale co Ty o tym możesz wiedzieć?

Zaizoluj dom lepiej ode mnie i wtedy się udzielaj :) I Kamil, proszę nie rób CO. Ale ciągle udzielaj się na forum :D

Zrobię ścianę zew. z podobnym U ale z BK. Niestety działka nie pozwala na taki domek jaki bym chciał więc bez ogrzewania mi się nie obejdzie. Ale jakbym miał taką możliwość to bym nie robił CO.

DOBRY OKAP to taki któy jest długością dopasowany do domu i jego położenia na tym padole. Rolety i tak będą koniecznością ! Ale co Ty o tym możesz wiedzieć?

W ciągu dnia jak jesteś w domu opuszczasz rolety? Piękny widok.

Rozumiesz co piszesz?

Kamil, zamieszkasz kiedyś, to się przekonasz... U mnie jak słońce poświeci, to potem do nocy jest przyjemnie, ale mam ściany z silikatu, a nie częściowo styropianowe od wewnątrz jak M.A.G, więc pewnie więcej akumulują. gorzej jak słońce nie świeci, a za oknem nie ma mrozów - wtedy dom w dużej mierze grzeje się zyskami bytowymi. temperatura wewnątrz domu jest taka sama jak przy -10°C, ale w domu znacznie mniej przyjemnie, bo ogrzewanie nie pracuje. w takich sytuacjach też wymuszam grzanie. podłogówki nie odczuwa się nigdy jako ciepłej, to jasna sprawa. ale może być podłoga chłodniejsza lub cieplejsza.

co do okapów i dodatkowych przesłon typu żaluzje i rolety - przy okapach jest jeszcze promieniowanie odbite od otoczenia, przed którymi okap nie chroni.

ale generalnie odczucia w zimie są znacznie lepsze niż w starym nieizolowanym domu przy takiej samej temperaturze. tak twierdzi żona.

Ale Uzyski słoneczne są duże. Przynajmniej u mnie. Salon w słoneczny zimowy dzień nagrzewa się do ponad 25* i jest super . Problem w tym że mimo dużej masy akumulacyjnej mojego domu, wieczorem właśnie brak komfotru. Dlatego podobnie jak z kominkiem - nauczyłem się zmuszać nCO do pracy w godzinach popołudniowego okienka taniej taryfy, tylko po to zeby posadzka "nie wystygła". Takie niby niepotrzebne grzanie, bo temp. powietrza jest OK, to grosze a komfort nieporównywalny. Tym samym Jasiek nie miałeś racji mówiąc że sterowanie jednym czujnikiem będzie OK. Przydałby się czujnik w podłodze właśnie po to żeby oszukać sterownik dla komfortu :yes::yes:

Ten czujnik w podłodze nic by ci nie zmienił bo nie można ustawić i tego i tego aby pracowały razem ...

Podnieś sobie o 0,5* temperaturę w okienku 13-15 czy kiedy tam chcesz i będziesz miał dokładnie taki sam efekt ...

ALe niby co jest super ? 25C w salonie (co dla mnie przy paleniu kominkiem jest już nieakceptowalne), przy 21-22C w pokojach po drugiej stronie domu ?

I spadająca po południu szybko temperatura, który to spadek też jest przyczyną odczucia chłodu.

Ten fragment o konieczności grzania mimo stosunkowo wysokiej temperatury dedykuję kamilowi, który braku komfortu związanego z brakiem promieniowania nie jest w stanie pojąć....

Rozumiesz co piszesz? Nie wiem co to za głupoty panują ze musi chodzić ogrzewanie aby było komfortowo. Przecież dobrze zaprojektowana podłogówka jest niewyczuwalna jako ciepła więc o jakim ciepłym grzejniku piszesz? To są mrzonki.

I widzisz, to właśnie jest subtelne poczucie komfortu.

Teoretycznie Tz jest na tyle niska, że żona marudzi na chłodną podłogę.

Ale kiedy tylko podłoga przestaje być zasilana, to jakąś godzinę póżniej robi się "dziwnie", mimo iż przez ta godzinę, temperatura z rozpędu jeszcze o jakieś 0,1C urośnie.

Niby cieplej, a jednak troszkę mniej komfortowo, niż godzinę wcześniej.

Jeśli zamieszkasz w takim domu - zrozumiesz.

bez przesady, wystarczy, że termostat załączy ogrzewanie w godzinach popołudniowych.

najprościej trzymać jakąś minimalną temperaturę podłogi (np. równą temperaturze powietrza).

Największy problem z tym wymuszanie temp podłogi ...

Praktycznie wszystkie sterowniki są tak robione że albo pomieszczenie , albo podłoga , albo pomieszczenie i zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogi ...

A powinna być możliwość ustawienia minimalnej temperatury podłogi niezależnie od nastawy pokojowej ...:yes:

Kamil, zamieszkasz kiedyś, to się przekonasz... U mnie jak słońce poświeci, to potem do nocy jest przyjemnie, ale mam ściany z silikatu, a nie częściowo styropianowe od wewnątrz jak M.A.G, więc pewnie więcej akumulują. gorzej jak słońce nie świeci, a za oknem nie ma mrozów - wtedy dom w dużej mierze grzeje się zyskami bytowymi. temperatura wewnątrz domu jest taka sama jak przy -10°C, ale w domu znacznie mniej przyjemnie, bo ogrzewanie nie pracuje. w takich sytuacjach też wymuszam grzanie. podłogówki nie odczuwa się nigdy jako ciepłej, to jasna sprawa. ale może być podłoga chłodniejsza lub cieplejsza.

co do okapów i dodatkowych przesłon typu żaluzje i rolety - przy okapach jest jeszcze promieniowanie odbite od otoczenia, przed którymi okap nie chroni.

ale generalnie odczucia w zimie są znacznie lepsze niż w starym nieizolowanym domu przy takiej samej temperaturze. tak twierdzi żona.

Oczywiście że nie uchroni okap przed odbiciem ale od tego jest współczynnik g który pokazuje jaki procent ciepła przejdzie przez okno. Jak nie masz okapu to okno mierzy się z promieniowaniem bezpośrednim i pośrednim a jak masz okap to tylko z promieniowaniem pośrednim a przed nim to nawet rolety nie uchronią. Rolety są dobre dla okien o słabym Uwale dla okien już trzyszybowych one niewiele (o ile nic) dają jeżeli chodzi o okres grzewczy a w lato zasłanianie sobie okien jest co najmniej dziwne. A tak to masz okap i on rozwiązuje ten problem. Przed promieniowaniem pośrednim pomogłyby okiennice które miałyby wkładkę termiczną.

Piszesz o swoich odczuciach w domu energooszczędnym to skąd pomysł że w pasywnym będzie ten sam problem? W taki sposób to można powiedzieć że po co izolować skoro i tak będzie potrzebne ogrzewanie. W takim razie wystarczy dać minimum jakie jest konieczne i piec na ekogroszek który będzie cały czas grzał więc cały czas będzie się czuć komfort. Przy ekogroszku nie trzeba dzień w dzień palić w piecu tylko raz na jakiś czas zasypać pojemnik i po sprawie. Tyle to nawet największy leniuch może zrobić. A jednak większosć forumowiczów ociepla domy bardziej niż norma nakazuje. Więc pytam się po co to wam skoro potem marudzicie na brak komfortu?

Największy problem z tym wymuszanie temp podłogi ...

Praktycznie wszystkie sterowniki są tak robione że albo pomieszczenie , albo podłoga , albo pomieszczenie i zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogi ...

A powinna być możliwość ustawienia minimalnej temperatury podłogi niezależnie od nastawy pokojowej ...:yes:

Wtedy nie uzyskasz tych 21-22st w pokoju tylko będzie więcej i za ciepło. Jak dobrze są zaizolowane przegrody to one mają temperaturę zbliżoną do temperatury powietrza. W każdym bądź razie tak jest z ścianami zewnętrznym. Nie wiem jak przy podłodze ale podejrzewam że będzie podobnie.