kamilb1987b 05.03.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A no właśnie. Takie braki promieniowania będą również w domu NF40, z tym że przy nieco wyższych temperaturach zewnętrznych. Jakim cudem wtedy nie odczuwa się dyskomfortu, a w pasywnym już tak ? Sądzę, że to wydumany problem. Oczywiście że wydmuchany problem mający na celu uzasadnienie dla CO w domu, czy kominków. Nawet sami budowlańcy nie zaproponują takiego domu bo by musieli się bardziej postarać a tak to napchają zaprawy tu i tam i po problemie. Mało kto chce tanio i komfortowo bo dom pasywny teoretycznie powinien być tańszy w budowie od domu energooszczędnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Czytam o tym promieniowaniu ciepła oraz związanym z tym komfortem i coraz bardziej mnie intryguje. Większość życia wychowałem się w domu bez konkretnego promieniowania cieplnego ( wielka płyta z okolic upadku komuny grzejniki wiecznie zakęcone, dobrze zaizolowana, mieszkanie środkowe. Odkręcony grzejnik tylko w łazience gdyż nie opomiarowany) i nigdy nie narzekałem na brak komfortu z powodu braku promieniowania. Druga sprawa latem w nocy nie grzejecie, czy także odczuwacie dyskomfort spowodowany brakiem promieniowania? A jak w okresach przejściowych ? Rozumiem komfort związany z promieniowaniem, bywałem u babci w starej kamienicy gdzie w dobre mrozy temp ściany szczytowej potrafiła być na poziomie 3-5 stopni i "zamarzały" oczy od samego patrzenia na nią Rozumiem że sąsiedzi do okoła to mieli zimno i twoje ściany były chłodniejsze niż pomieszczenia ... Porównujesz nieporównywalne ... Wiele lat mieszkałem w bloku i z utęsknieniem wyczekiwało się aby zaczęli "palić" ... A potem zostały zamontowane liczniki i nagle wszyscy mają " ciepło" przy pozakręcanych grzejnikach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 bez konkretnego promieniowania cieplnego ( wielka płyta z okolic upadku komuny grzejniki wiecznie zakręcone, dobrze zaizolowana, mieszkanie środkowe. Jedno zaprzecza drugiemu.Środkowe mieszkanie-bez promieniowania cieplnego ze ścian ogrzewanych ,sąsiednich mieszkań.Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) A może to mit ? Albo dlatego, że wszyscy chcą grzać wtedy kiedy jest tanio, a nie wtedy kiedy potrzeba ? Miło ,że czytasz-choć niema wątku o pasywniakach w sieci którego nie czytasz Bart,to zrozumiałe,że wydając na ocieplenie kwotę ponad normę (aby zmieścić się np.w NF40 ) -inwestor liczy na niższe rachunki oraz to,że nie będzie musiał grzać do pierwszych mrozów.Euforia szybko mija po zamieszkaniu.Komfort,zwykle żon,dzieci (polski macho wytrzyma wszystko) i nieustanny lament,że zimno-sprawia że młody inwestor po pierwszym sezonie jest zawiedziony.Chowa polar do szafy,zakłada krótki rękaw,kupuje nerwosol w aptece -i podkręca sterownik pompy,wszystko po to aby mieć komfort ...psychiczny-i nie słuchać łkania zawiedzionej rodziny.Woli zapłacić więcej za kWh,a niżeli umierać w męczarniach. Albo,prędko po drzewo do kominka-i portierowanie przy kotłowni w salonie. O nie nie.Takie rozterki nie dla mnie.Choć tacy ludzie jak MAG i nydar,uświadamiają mi,że mentalność Polaka się zmienia.Potrafi przyznać się do błędu popełnionego za własne pieniądze.Taki dystans do własnej osoby mi imponuje Można się śmiać z "efektu zimnej stopy u karolka75" ,ale dla mnie to istotna informacja.Liczę,że i Ty udzielisz prawdziwej informacji zaraz po wprowadzeniu-a nie jak się już przyzwyczaisz się do "musowego komfortu" pasywnego domu Teraz trzeba się zastanowić,gdzie jest kres grubości izolacji domu.To jest ważne. Edytowane 5 Marca 2016 przez TwojPan add Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Masz rację, bogaty to nie jestem... Byłbyś. Gdybyś czas na smarowanie postów na forum FM przeznaczył na pracę,albo to byłaby twoja praca. Zostaw pisanie teorii,zacznij uczyć się praktyki budowania.Zbudujesz sobie sam. A wtedy nam napiszesz wszystko co wiesz.Do tego czasu,nie wiesz nawet co to znaczy taka niby błaha rozterka-jaki materiał i gdzie zakupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kominek jest głównym źródłem ciepła a w rezerwie grzałka 1,5kW. Nie więc dyżurowanie przy kominku a świadomy wybór. Jednej rzeczy jedynie się nie spodziewałem, potęgi IR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 A no właśnie. Takie braki promieniowania będą również w domu NF40, z tym że przy nieco wyższych temperaturach zewnętrznych. Jakim cudem wtedy nie odczuwa się dyskomfortu, a w pasywnym już tak ? Sądzę, że to wydumany problem. Ale nikt nie twierdzi, że w domu NF40 ten problem nie wystąpi... Problem w tym, ze Kamil twierdzi, ze w pasywnym nie wystąpi. Nawet w temp 20C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Dziś rozmawiałem o tym z doradca ze Stiebel Eltron.Potwierdził ,że coraz więcej klientów pyta o "komfort" w takim dobrze zaizolowanym domu z PC.Pewnie nie raz,wrócimy do tego tematu. Czyta A może to mit ? Albo dlatego, że wszyscy chcą grzać wtedy kiedy jest tanio, a nie wtedy kiedy potrzeba ? Jestem umówiony na spotkanie podchodzą bardzo profesjonalnie do sprawy.Gdyby tak podchodziły firmy z autoryzacją Panasonica,nawet bym się nie zastanawiał. Goście "od Stiebla"-nie wchodząc inwestorowi w tyłek,oznajmili mi,że temat jest im mocno znany.I tak tez wam napisałem.Nie mówili,kto i jak w takich domach grzeje.W każdej plotce jest nieco prawdy. A tak przy okazji,jako jedyni nie zaczęli od kotłowni opartej na PC gruntowej za 50k pln,ale od PC PW z COP 5 Miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 05.03.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 To może nie tyle błąd co nie znajomość tematu. Gdybym miał możliwość pomieszkac ze dwa tygodnie w takim specyficznum domu to do samej budowy podszedlbym nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 To może nie tyle błąd co nie znajomość tematu. Gdybym miał możliwość pomieszkac ze dwa tygodnie w takim specyficznum domu to do samej budowy podszedlbym nieco inaczej. Ok. Napiszesz jak byś podszedł?Dla autorki wątku,dla mnie i kilku tysięcy czytających -taka wiedza ,to skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Byłbyś. Gdybyś czas na smarowanie postów na forum FM przeznaczył na pracę,albo to byłaby twoja praca. Zostaw pisanie teorii,zacznij uczyć się praktyki budowania.Zbudujesz sobie sam. A wtedy nam napiszesz wszystko co wiesz.Do tego czasu,nie wiesz nawet co to znaczy taka niby błaha rozterka-jaki materiał i gdzie zakupić. Moje pisanie przeszkadza ale jak inni piszą to już jest ok, niefajnie dyskryminujesz. Gdyby u mnie w pracy nie pracowało się tylko na pierwszą zmianę to bym robił dłużej aby więcej zarobić ale cóż poradzić. Wielki mistrzu wszystkiego. Faktycznie trzeba chyba tylko budować by wiedzieć z czego się chce budować lub wiedzieć że na składzie można kupić materiały. To żeś mi teraz ostro pojechał Pragnę Ci przypomnieć że i tak budowę planuję samodzielnie z pomocą jednej czy dwóch osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Moje pisanie przeszkadza ale jak inni piszą to już jest ok, niefajnie dyskryminujesz. Gdyby u mnie w pracy nie pracowało się tylko na pierwszą zmianę to bym robił dłużej aby więcej zarobić ale cóż poradzić. Wielki mistrzu wszystkiego. Faktycznie trzeba chyba tylko budować by wiedzieć z czego się chce budować lub wiedzieć że na składzie można kupić materiały. To żeś mi teraz ostro pojechał Pragnę Ci przypomnieć że i tak budowę planuję samodzielnie z pomocą jednej czy dwóch osób. Nie czyj się urażony.To nic osobistego. Mam uprzedzenia do takich teoretyków z milionem postów na koncie.Albo robią to dla kasy,albo pozjadali wszystkie rozumy świata i czują misję doradzania innym,bez praktycznej wiedzy. Kupiłem tak swój pierwszy kocioł.Profesjonalne FM,wątek twórcy kotła,zapewnienia -achy i ochy.Reklama i wspaniały public relations.Rzeczywistość była jednak inna.Kocioł sprzedałem po roku z dużą strata.A na koniec,okazało się ,że pan "profesor od kotła" nigdy swego,ani innego kotła w praktyce nie używał.Poza stanowiskiem badań. To tyle w temacie teorii. Kończyłem studia w wieku 40lat (architektura i urbanistyka)-ale nie miałem okazji pracować w zawodzie.Mogę pisać o pojęciu estetyki w architekturze i budowaniu- jedynie w teorii jaką poznałem.Ale nigdy nie napisze ,że zaprojektowałem jedno ,czy dwa osiedla... Edytowane 5 Marca 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ale nikt nie twierdzi, że w domu NF40 ten problem nie wystąpi... Problem w tym, ze Kamil twierdzi, ze w pasywnym nie wystąpi. Nawet w temp 20C Ja nie twierdzę że nie wystąpi tylko że nie jest konieczny do komfortu w domu pasywnym w takim stopniu jak w domu energooszczędnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Nie czyj się urażony.To nic osobistego. Mam uprzedzenia do takich teoretyków z milionem postów na koncie.Albo robią to dla kasy,albo pozjadali wszystkie rozumy świata i czują misję doradzania innym,bez praktycznej wiedzy. Kupiłem tak swój pierwszy kocioł.Profesjonalne FM,wątek twórcy kotła,zapewnienia -achy i ochy.Reklama i wspaniały public relations.Rzeczywistość była jednak inna.Kocioł sprzedałem po roku z dużą strata.A na koniec,okazało się ,że pan "profesor od kotła" nigdy swego,ani innego kotła w praktyce nie używał.Poza stanowiskiem badań. To tyle w temacie teorii. Ja nie jestem zbawca ludzkości i kompletnie mi na tym nie zależy. jak chcesz to załóż gruntówkę w domu i co tam jeszcze chcesz na zapas. Tylko słabią mnie posty krytykujące domy pasywne podczas gdy się ani w takim nie mieszkało i ani takiego nawet nie widziało. Ale to Też Ci nie przeszkadza. Ale za to przeszkadza jak twierdzę że w takim domu może być komfortowo bo nie mieszkam w nim. Nie zauważasz jakiejś paranoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ja nie twierdzę że nie wystąpi tylko że nie jest konieczny do komfortu w domu pasywnym w takim stopniu jak w domu energooszczędnym. Co nie jest konieczne do komfortu ? Problem ? Chyba straciłeś sens wypowiedzi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ja nie jestem zbawca ludzkości i kompletnie mi na tym nie zależy. jak chcesz to załóż gruntówkę w domu i co tam jeszcze chcesz na zapas. Tylko słabią mnie posty krytykujące domy pasywne podczas gdy się ani w takim nie mieszkało i ani takiego nawet nie widziało. Ale to Też Ci nie przeszkadza. Ale za to przeszkadza jak twierdzę że w takim domu może być komfortowo bo nie mieszkam w nim. Nie zauważasz jakiejś paranoi? Mnie nic już nie przeszkadza.To tylko irytacja.Irytacja,na Twoją arogancję dla wypowiedzi użytkowników takich domów (prawie pasywnych). W mojej okolicy,powstał jeden z pierwszych domów tego typu w Polsce,długie lata temu.Ocieplenie 20cm,pierwsze opinie o PC itd.Miałem to z pierwszej reki,kolega nadzorował budowę i miałem komentarze inwestora live ,po pierwszym sezonie.Dlatego,mocno mnie interesuje ta sprawa,temat wraca po latach-i jest identyczny jak napotkany lata temu.... Wolę równoważyć teorię z praktyką.Nawet na korzyść tej drugiej.Ale nigdy w budownictwie nie oparłbym się na samej teorii. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Tylko słabią mnie posty krytykujące domy pasywne podczas gdy się ani w takim nie mieszkało i ani takiego nawet nie widziało. Słabią nie posty wychwalające domy pasywne podczas gdyz sie ani w takim nie mieszkało, ani nawet nie widziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.03.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Weźcie się ludzie do roboty, bo dywagujecie o problemie - który jest tylko większy w zwykłym domu i rozciąga się do września do połowy maja.Przecież ludzie wam się w głowach przewraca! wychowałem się w domu gdzie o komforcie można było zapomnieć, choć piece grzały się do czerwoności,o 23 wieczorem było fajnie ciepło, nad ranem mróz .. i co wy wiece o komforcie ! każde skracanie sezonu grzewczego = poprawa komfortu, na przykładzie domu Teściów, doklejenie sytryopianu poprawioło komfort znacznie, trzeba było kiedyś grzać już przy +15 na zewnątrz .. a teraz od +10 .. to czy nie można tego rozciągnąć na cały sezon ?można, kwestia temperatury powietrza .. podejrzewam że reku peracja okupacja .. jest winna sprawie, pizga zimnem. dom pasywny = tylko cieplejszy dom.. jeszcze raz dla rezystancji formułowej, problem w zimniejszym domu będzie tylko większy .. i nie pomoże źródło ciepła ! nie napalisz = brak totalny ciepła .. z +20 wieczorem do +10 nad ranem .. ot komfort po byku. Czy w czerwcu ? lipcu narzekam na brak latania do pieca ? absolutnie nie .. już teraz okna są po otwierane tak okna są otworzone ..choć na zewnątrz jest koło +10 st .. Edytowane 5 Marca 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 05.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Przecież ludzie wam się w głowach przewraca! wychowałem się w domu gdzie o komforcie można było zapomnieć, choć piece grzały się do czerwoności, o 23 wieczorem było fajnie ciepło, nad ranem mróz .. i co wy wiece o komforcie ! Każdy z piszących,wydał pewnie grubo ponad 500k na swój dom.Oczekiwania są w związku z tym duże.Duża kasa powinna się równać -duży komfort.Dla jednych jest to problem,a dla drugich jedynie poprawa warunków bytowych i problemu nie ma.Mają lepiej,a niżeli mieli w poprzednim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 05.03.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Czyta Zauważ, że wszyscy który tu piszą o braku komfortu grzeją w 2 taryfie licząc, że ciepło dotrwa do wieczora. Czy jest tu ktoś, kto ma w d... podział taryf i grzeje wtedy kiedy potrzeba ? A może to mit ? Albo dlatego, że wszyscy chcą grzać wtedy kiedy jest tanio, a nie wtedy kiedy potrzeba ? fotohobby to ma chyba gaz i problem taryf Go nie dotyczy a w którymś poście również pisze o tym problemie . Ten koleś walczył z brakiem promieniowania i tylko na dobre mu wyszło Termokapcie na usb i , power bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts