Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będzie jak na Star Treki - komputer ? 5 stopni cieplej poproszę.

Każdy z piszących,wydał pewnie grubo ponad 500k na swój dom.Oczekiwania są w związku z tym duże.Duża kasa powinna się równać -duży komfort.Dla jednych jest to problem,a dla drugich jedynie poprawa warunków bytowych i problemu nie ma.Mają lepiej,a niżeli mieli w poprzednim domu.
ale boli ich wydać parę zł na izolację ..

izolacja to nie tylko styropian, to nie tylko wełna ale masa innych materiałów.

To jest poszukiwanie dobrego wujka, który zapoda ciepło za free, pisałem kolega takiego ma .. hektar buczyny, chlaśnie buka i ma za 0zł.. żadna pompa ciepła się temu nie równa.

Komfort ? poromieniowanie łeb rozsadza, a w nogi pizga zimnem.

Bo jest kontrast termiczny.

Edytowane przez מרכבה

To jest poszukiwanie dobrego wujka, który zapoda ciepło za free, pisałem kolega takiego ma .. hektar buczyny, chlaśnie buka i ma za 0zł.. żadna pompa ciepła się temu nie równa.

Ale po co te skrajności ...??

Generalnie to jest kilka problemów które wszystkie razem robią większy lub mniejszy dyskomfort bytowania ...

1. Ekonomia a więc celowanie w np tani prąd czy grzanie dopiero jak zacznie pizgać po plecach ...

2. Sterowanie ogrzewaniem czyli nie dostosowanie sterowników do lepszych parametrów domów ( główny problem to histereza ...)

3. Ograniczenie strat czyli mniejszy " kontrast" pomiędzy temperaturą grzejnika a pomieszczeniem ...

Wszystkie te problemy da się wyeliminować poprzez sterowanie pogodowe, pompę ciepła a ta z kolei pozwoli na odchudzanie izolacji i zwiększenie owego kontrastu związanego z promieniowaniem, COP pompy zapewni przyzwoitą ekonomię pomimo gorszych parametrów budynku i częściową pracę w drogim prądzie związaną ze sterowaniem pogodowym ...

Tak swoją drogą to nie wiem jaki problem mają producenci sterowników pokojowych aby można było ustawić np 0,1-0,2* histerezę i możliwość sterowania krzywą grzewczą ( wystarczy aby taki sterownik miał wypuszczony czujnik na zewnątrz i w podłogę oraz wybór odpowiednich map ...)

Czyta :)

Zauważ, że wszyscy który tu piszą o braku komfortu grzeją w 2 taryfie licząc, że ciepło dotrwa do wieczora. Czy jest tu ktoś, kto ma w d... podział taryf i grzeje wtedy kiedy potrzeba ?

A może to mit ? Albo dlatego, że wszyscy chcą grzać wtedy kiedy jest tanio, a nie wtedy kiedy potrzeba ?

Ja próbowałem grzać całodobowo, baaa teraz przy G12W w weekend też pompa może grzać cały czas. No i powiem że nic to nie daje, pompa i tak włączała się tylko na parę godzin dziennie i przeważnie i tak w nocy/nad ranem. Spowodowane było to nie tyle za dużą mocą i za szybkim nagrzaniem co tym że pompa nie umiała zejść nisko z temperaturą zasilania. Minimalna temperatura jaką zauważyłem to 28/25, zasilanie/powrót. Jest to prawdopodobnie zabezpieczenie przed niską temperaturą powrotu. No więc taka temperatura jest i tak za wysoka do grzania u mnie przez 24h/dobę więc grzała sobie w nocy, później w dzień wyłączała się bo nagrzane było, nierzadko też przegrzane bo temperatura za wysoka i za długo grzane, cały dzień temperatura była ok, dopiero w nocy/nad ranem odpalała się znowu i schemat się powtarzał. Przeszkadzało mi to przegrzewanie więc pierdyknąłem tym grzaniem całą dobę i nawet teraz w weekendy pompa chodzi tylko w godzinach taniej taryfy z tygodnia roboczego. Z tym że mam wymuszone grzanie w dzień, przez czas II taryfy, gdzie i tak godzinę zajmuje CWU. A mam dom ledwie energooszczędny, w pasywnym te niedogodności będą tylko wyolbrzymione.

Edytowane przez schizo85

Wydaje się,że optymalna izolacja to taka by przy temp. posadzki 23oC, powietrze w domu miało 22oC w mroźną zimową noc.

ps.Za free,kolega tego opału nie ma.Wszak chlaśniętego buka można sprzedać. Gdyby nazbierał szyszek ,to co innego:D

Obawiam się,że wyjdzie go drożej niż pompą

Słabią nie posty wychwalające domy pasywne podczas gdyz sie ani w takim nie mieszkało, ani nawet nie widziało.

Do chwalenia są argumenty a do krytykowania już nie. A jak dalej będziecie tak krytykować nie mając pojęcia czy jest komfort czy nie to każdego niezdecydowanego inwestora sprowadzicie do swojego poziomu i nigdy się nie przekonamy jak jest naprawdę.

Każdy z piszących,wydał pewnie grubo ponad 500k na swój dom.Oczekiwania są w związku z tym duże.Duża kasa powinna się równać -duży komfort.Dla jednych jest to problem,a dla drugich jedynie poprawa warunków bytowych i problemu nie ma.Mają lepiej,a niżeli mieli w poprzednim domu.

To że się wyda dużo kasy na dom i nie ma komfortu to nie znaczy że w pasywnym tego komfortu nie będzie. A cała sztuka polega na tym aby za te same pieniądze mieć dom pasywny komfortowy.

Niejaki Konig ( przez o z dwiema kropkami) opracował wykres temp. powietrza i przegród. Upiera się ,że przy temp. 30oC powietrza i przegród jest duchota, ale już przy 30oC powietrza a np.15 oC przegród jest ok.:lol2:

Kamil musisz uwierzyć,że IR istnieje i jest ważne w odczuwaniu komfortu termicznego.

Niejaki Konig ( przez o z dwiema kropkami) opracował wykres temp. powietrza i przegród. Upiera się ,że przy temp. 30oC powietrza i przegród jest duchota, ale już przy 30oC powietrza a np.15 oC przegród jest ok.:lol2:

Kamil musisz uwierzyć,że IR istnieje i jest ważne w odczuwaniu komfortu termicznego.

Kamil nie musi uwierzyć, Kamil wie że promieniowanie nie jest potrzebne do komfortu a Ty się nie znasz :p

Nie pisałem że promieniowanie jest zupełnie niepotrzebne tylko że nie musi być stale aby było komfortowo.

Na podstawie tego wykresu wynika że jak mamy temperaturę powietrza 20* i ściany będzie o te pół mniej to też będzie przyjemnie bo komfort zależy od temperatury powietrza i przegród a nie od tego czy działa promieniowanie czy nie. Ale to mnie zarzucacie że się nie znam. Tyle że inaczej się sprawa ma przy dużych oknach bo przy szybie może być już inna temperatura niż przy ścianie. Z tego też powodu jak się rozkłada ogrzewanie podłogowe to przy oknach się zagęszcza je. Temu też ilość okien trzeba dobierać optymalnie a nie ile wlezie a potem marudzić że jest niekomfortowo.

Promieniowanie jest zawsze i nigdy nie ustaje,no chyba ,że w zerze bezwzględnym Jeżeli masz temp. ścian 20oC to one też promieniują .Jeżeli twoje ciało ma temp. 36,6 to też promieniuje - traci do tych ścian . W przypadku bezmyślnego leżenia na kanapie wątroba i flaki produkują ok.80W energii. Jeżeli ciało wypromieniuje te 80 W to jest komfort jeżeli więcej lub mniej to jest dyskomfort. Tak się dziwnie składa,że człowiek dla zbilansowania tych 80W potrzebuje 22-23 oC lub swetra.

Promieniowanie jest zawsze i nigdy nie ustaje,no chyba ,że w zerze bezwzględnym Jeżeli masz temp. ścian 20oC to one też promieniują .Jeżeli twoje ciało ma temp. 36,6 to też promieniuje - traci do tych ścian . W przypadku bezmyślnego leżenia na kanapie wątroba i flaki produkują ok.80W energii. Jeżeli ciało wypromieniuje te 80 W to jest komfort jeżeli więcej lub mniej to jest dyskomfort. Tak się dziwnie składa,że człowiek dla zbilansowania tych 80W potrzebuje 22-23 oC lub swetra.

No i dobrze gadasz i to popieram. Tym sweterkiem będzie skuteczna izolacja i sztuczne wytwarzanie promieniowanie przez ogrzewanie jest mniej potrzebne. Można je wtedy ograniczyć do minimum.

Nie pisałem że promieniowanie jest zupełnie niepotrzebne tylko że nie musi być stale aby było komfortowo.

Na podstawie tego wykresu wynika że jak mamy temperaturę powietrza 20* i ściany będzie o te pół mniej to też będzie przyjemnie bo komfort zależy od temperatury powietrza i przegród a nie od tego czy działa promieniowanie czy nie. Ale to mnie zarzucacie że się nie znam. Tyle że inaczej się sprawa ma przy dużych oknach bo przy szybie może być już inna temperatura niż przy ścianie. Z tego też powodu jak się rozkłada ogrzewanie podłogowe to przy oknach się zagęszcza je. Temu też ilość okien trzeba dobierać optymalnie a nie ile wlezie a potem marudzić że jest niekomfortowo.

To w końcu jak ...?

Robić duże okna bo przecież zyski bytowe a potem mamy z automatu pizganie od tych powierzchni ...

Zagęszczać ogrzewanie przy oknach a potem nie grzać bo przecież zyskami się grzejemy..., a jak do tego się ma ogrzewanie suszarką z COP em ...?

Też zagęścisz przy oknach ...?

Raczej to będziesz dmuchał w salonie tak mocno i do skutku aż w odleglejszych pomieszczeniach będzie "komfortowo", niestety w salonie już tak fajnie nie będzie ...

Po pewnym czasie udowadniania sobie że można się ogrzewać klimatyzatorem przeprosisz się z kablami w podłodze , założysz polara i będziesz poklepywał się po pleckach z innymi " pasywniakami " jak to macie 19-20* i jest tanio i komfortowo a za płotem sąsiad założy sobie PC i łazi w samym podkoszulku mając 23* w całej chałupie i rachunki jeszcze niższe niż twoje za sprawą CWU ...:yes: