kamilb1987b 05.03.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Nie przedstawiłeś żadnych argumetów, tylko Twoje przemyślenia.... Troche słabo... Jakie moje przemyślenia? Przecież to co pisze o domach pasywnych znajdziesz w internecie bez problemu. To raczej wy piszecie głupoty że w takim domu nie jest komfortowo. Jaśka jeszcze mogę zrozumieć że tak pisze bo ma w tym interes ale pozostali forumowicze? Jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Czemu przekręcasz moje zdanie? Odnoszę się do domu pasywnego a nie zwykłego energooszczędnego. No właśnie pisze o pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Jakie moje przemyślenia? Przecież to co pisze o domach pasywnych znajdziesz w internecie bez problemu. . Przytocz jakieś dane "z internetu" na temat komfortu przy 20C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 To w końcu jak ...? Robić duże okna bo przecież zyski bytowe a potem mamy z automatu pizganie od tych powierzchni ... Zagęszczać ogrzewanie przy oknach a potem nie grzać bo przecież zyskami się grzejemy..., a jak do tego się ma ogrzewanie suszarką z COP em ...? Też zagęścisz przy oknach ...? Raczej to będziesz dmuchał w salonie tak mocno i do skutku aż w odleglejszych pomieszczeniach będzie "komfortowo", niestety w salonie już tak fajnie nie będzie ... Po pewnym czasie udowadniania sobie że można się ogrzewać klimatyzatorem przeprosisz się z kablami w podłodze , założysz polara i będziesz poklepywał się po pleckach z innymi " pasywniakami " jak to macie 19-20* i jest tanio i komfortowo a za płotem sąsiad założy sobie PC i łazi w samym podkoszulku mając 23* w całej chałupie i rachunki jeszcze niższe niż twoje za sprawą CWU ... Komfort zależy tez od punktu siedzenia. Bo jak siedzisz to można czuć lekki dyskomfort ale jak za to coś robisz to już inaczej. To samo będzie jak będziesz miał 23* w domu. Dla leniuchów fajnie ale dla aktywnych za ciepło. I wtedy co? Okna otwierasz aby się nie ugotować? To jest ten komfort? Zawsze znajdą się jakieś plusy lub minusy i nie ma złotego środka dla każdego. Patrząc ogólnie to lepiej jak jest 20st i założyć sweterek jak się chce na kanapie leżeć niż mieć 23st i otwierać okna by trochę schłodzić jak dzieciakom będzie za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Jakie moje przemyślenia? Przecież to co pisze o domach pasywnych znajdziesz w internecie bez problemu. To raczej wy piszecie głupoty że w takim domu nie jest komfortowo. Jaśka jeszcze mogę zrozumieć że tak pisze bo ma w tym interes ale pozostali forumowicze? Jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Jaśkowi obojętne czy robi OP pod pompę czy jakiego gaziaka , robocizna taka sama ... Jaśkowi obojętne czy robi kotłownię pod ekogrocha czy PC ... Jaśkowi zależy aby klient mu potem doopy nie zwracał więc woli zrobić najlepiej jak się tylko da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Naprawdę, 22C w T-shircie jest komfortowe,czy sie siedzi, czy się rusza.20C już nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Przytocz jakieś dane "z internetu" na temat komfortu przy 20C... Proszę bardzo, pierwsze z brzegu Optymalna temperatura zależy od wielu czynników – pory roku, wieku, stylu życia. Przykładowo latem lepiej znosimy wyższe temperatury a zimą za optymalną temperaturę w mieszkaniu uważa się 18-21 st. C. Temperatury w wyższych zakresach bardziej opowiadają kobietom, dzieciom i osobom starszym. Z kolei osoby aktywne – uprawiające sport, pracujące fizycznie, lepiej czują się w chłodniejszych pomieszczeniach. Temperatura powinna być dostosowana do indywidualnego stylu życia, a także do charakteru pomieszczenia – przykładowo w pokojach dziennych nie powinna przekraczać 21 st. C, w kuchni – gdzie temperatura podnosi się podczas gotowania, 19-20 st. C. Sen w zbyt ciepłym pomieszczeniu nie daje odpoczynku, dlatego w sypialni najlepiej ustawiać termostat na 17-19 st. C. W łazience powinno być najcieplej – nawet 25 st. C. http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10026454.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Komfort zależy tez od punktu siedzenia. Bo jak siedzisz to można czuć lekki dyskomfort ale jak za to coś robisz to już inaczej. To samo będzie jak będziesz miał 23* w domu. Dla leniuchów fajnie ale dla aktywnych za ciepło. I wtedy co? Okna otwierasz aby się nie ugotować? To jest ten komfort? Zawsze znajdą się jakieś plusy lub minusy i nie ma złotego środka dla każdego. Patrząc ogólnie to lepiej jak jest 20st i założyć sweterek jak się chce na kanapie leżeć niż mieć 23st i otwierać okna by trochę schłodzić jak dzieciakom będzie za ciepło. Fajny argument ... Ciekawe czy są tu tacy ( czy raczej takie ...) co przy 23* otwierają okna bo im za gorąco ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.03.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Proszę bardzo, pierwsze z brzegu http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10026454.html Prosiłem o pasywnych, poczuciu komfortu przy 20C i braku ogrzewania. A teki artykuł, jak przytoczyłeś, to mogę znaleźć inny, tylko temperatury są podane o 2-3 stopnie wieksze. 17C w sypialni ?? Proszę cię Ciekawe jak ustawisz w domu energooszczędnym 17C w sypialni i 25 w łazience i czy to jest komfortowe i zdrowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Proszę bardzo, pierwsze z brzegu http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10026454.html A gdzie tu coś o komforcie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ciekawe jak ustawisz w domu energooszczędnym 17C w sypialni i 25 w łazience i czy to jest komfortowe i zdrowe ? Będzie grzał łazienką ... Albo raczej wszyscy się do niej przeprowadzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 05.03.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Proszę bardzo, pierwsze z brzegu http://polki.pl/zdrowie_i_psychologia_zdrowie_artykul,10026454.html Proszę Cię, podpieranie się artykułami z serwisów typu polki.pl to żenada. Są to obiegowe fakty powtarzane w kolejnych serwisach lub wymyślone przez dziennikarzy. Podaj jakieś linki do trochę wiarygodniejszych serwisów czy poparte doświadczeniami użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Prosiłem o pasywnych, poczuciu komfortu przy 20C i braku ogrzewania. A teki artykuł, jak przytoczyłeś, to mogę znaleźć inny, tylko temperatury są podane o 2-3 stopnie wieksze. 17C w sypialni ?? Proszę cię Ciekawe jak ustawisz w domu energooszczędnym 17C w sypialni i 25 w łazience i czy to jest komfortowe i zdrowe ? Skoro za komfortowe uznaje się takie temperatury to w pasywnym one też będą komfortowe nawet gdy ogrzewanie nie będzie chodzić. U siebie obecnie jak rano się wstaje to czuć że jest chłodno w pokoju bo temperatura spada mi poniżej 19st i jak by się chciało leżeć na łóżku w samych gaciach to za zimno ale wystarczy że się wstanie z łóżka, ogarnie w pokoju to robi się cieplej. I nie potrzebuję ogrzewania by czuć się dobrze. A mieszkam u tesciowej w starym domu bez ocieplenia. Więc standard pasywny byłby jak dla mnie dużym luksusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Proszę Cię, podpieranie się artykułami z serwisów typu polki.pl to żenada. Są to obiegowe fakty powtarzane w kolejnych serwisach lub wymyślone przez dziennikarzy. Podaj jakieś linki do trochę wiarygodniejszych serwisów czy poparte doświadczeniami użytkowników. Podałem pierwszy od góry który zaproponował wujek google. Wpisz sobie, poczytaj a zobaczysz że w każdym są podobne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kamil .Następnym krokiem może być jakie gustowne futerko. Wystarczy jedynie do porannej higieny zbić lód w misce. Ciekawa perspektywa super pasywnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 05.03.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Podałem pierwszy od góry który zaproponował wujek google. Wpisz sobie, poczytaj a zobaczysz że w każdym są podobne opinie. Ale ja nie potrzebuje wpisywać i czytać bo ja że tak powiem wiem swoje, z doświadczenia. Ty nie masz doświadczenia ani wiedzy żeby takie wnioski wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Kamil .Następnym krokiem może być jakie gustowne futerko. Wystarczy jedynie do porannej higieny zbić lód w misce. Ciekawa perspektywa super pasywnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.03.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Skoro za komfortowe uznaje się takie temperatury to w pasywnym one też będą komfortowe nawet gdy ogrzewanie nie będzie chodzić. U siebie obecnie jak rano się wstaje to czuć że jest chłodno w pokoju bo temperatura spada mi poniżej 19st i jak by się chciało leżeć na łóżku w samych gaciach to za zimno ale wystarczy że się wstanie z łóżka, ogarnie w pokoju to robi się cieplej. I nie potrzebuję ogrzewania by czuć się dobrze. A mieszkam u tesciowej w starym domu bez ocieplenia. Więc standard pasywny byłby jak dla mnie dużym luksusem. Że z teściową to współczuję . Ale skoro mieszkasz w nie izolowanym starym domu to przenosiny do każdego innego będzie luksusem . Stąd takie parcie i wiara w komfort pasywnego . ps. spada poniżej 19oC a napisz uczciwie ,że poniżej 17-tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Że z teściową to współczuję . Ale skoro mieszkasz w nie izolowanym starym domu to przenosiny do każdego innego będzie luksusem . Stąd takie parcie i wiara w komfort pasywnego . ps. spada poniżej 19oC a napisz uczciwie ,że poniżej 17-tu Uczciwie to najniżej termometr pokazywał 18st ale na półce w meblościance leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.03.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Ale ja nie potrzebuje wpisywać i czytać bo ja że tak powiem wiem swoje, z doświadczenia. Ty nie masz doświadczenia ani wiedzy żeby takie wnioski wyciągać. O komforcie to mówi wykres wcześniej wspominany. Więc na tej podstawie widać ze przy 20* powietrza i 19,5* ściany jest komfort termiczny. A że odczuwalny jest inny to zależy od aktywności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts