noname2 07.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Zastanawiam się tylko nad sytuacją kiedy bedziesz miał duże zyski słoneczne które nie "przetrwają" do godzin wieczornych.Układ sie nie zalączy. I wtedy ten split mógłby "pomóc"No bo jak zmierzyć komfort ?Czym on jest ? . Kilka dni temu zdjąłem koszule kiedy żona w tym czasie zakładała coś na siebie. Pokochać . Ten problem w mniejszym lub większym stopniu dotyczy każdego domu i walka z tym to spirala" obłędu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Krzychu też walczył z ustawieniami kabli . Kombinował z podpięciem do danych z prognoz pogody z internetu ,więc czy to jest problem wydumany ? Wydumany z tego względu, że dotyczy niby tylko domów pasywnych. Dom pasywny to specyficzny dom i wymaga głębszej analizy. To czasami prowadzi do takich rozmów jak w tym temacie, a może okazać się, że również dotyczy domów 4-6 litrowych tylko "większość osób problemu: - nie dostrzega (nie widzi) - bagatelizuje - pokochało , -unika -rozwiązuje "protezami" -rozwiązało i nie chce się pochwalić -próbowało rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Pokochać . Ten problem w mniejszym lub większym stopniu dotyczy każdego domu i walka z tym to spirala" obłędu". I taki chyba będzie morał tej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.03.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 To proszę, wytłumacz mi, czym rózni sie ogrzewanie podłogówka, a czym promiennikami, jesli chodzi o wilgotnośc w pomieszczeniu.... Bo widzę, że znów zacząłeś wymyślać kolejna "twoją" teorię... Promienniki ogrzewają typowo promieniowaniem przegrody i wszystkie przedmioty i osoby w domu i nie ogrzewają powietrza więc wilgotność jest zachowana taka jaka była oraz nie ma ruchu powietrza więc nie wnosi się kurz. A podlogowka ogrzewa w największym stopniu przez konwencję bo promowania jest niedużo z tego gdyż z podłogi o temperaturze 24-30st niewiele wypromieniuje. Plusem tego jest tylko to w porównaniu do zwykłych grzejników że przez duża powierzchnię nie musi być ona tak gorąca jak grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Wydumany z tego względu, że dotyczy niby tylko domów pasywnych. .... że również dotyczy domów 4-6 litrowych [/i] Tylko im bardziej energochłonny dom tym "to" jest mniej odczuwalne. Szybszy spadek temp , układy(z reguły) oparte na grzejnikach więc czas reakcji szybszy. Chodzi o to żeby zawalczyc albo przewidzieć że pasywny to taki okres przejsciowy w domach wymagających więcej energii. Żeby się nie okazało że komort w nim , taki prawdziwy, jest dopiero wtedy kiedy przez szyby penetruje słońce. Może sterownik ale z histerezą 0,25 C ustawianą tylko w określonych godzinach. Np wieczornych . Tylko głośno myślę ..... bo wiadomo że nie walczymy z temperaturą , bo ona bedzie , tylko z komortem Edytowane 7 Marca 2016 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Promienniki ogrzewają typowo promieniowaniem przegrody i wszystkie przedmioty i osoby w domu i nie ogrzewają powietrza więc wilgotność jest zachowana taka jaka była oraz nie ma ruchu powietrza więc nie wnosi się kurz. A podlogowka ogrzewa w największym stopniu przez konwencję bo promowania jest niedużo z tego gdyż z podłogi o temperaturze 24-30st niewiele wypromieniuje. Plusem tego jest tylko to w porównaniu do zwykłych grzejników że przez duża powierzchnię nie musi być ona tak gorąca jak grzejnik. Idź do szkoły ...:yes: Większego pierdololo to nie słyszałem ... I taką osoba uważa się za eksperta w budownictwie pasywnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Krzychu też walczył z ustawieniami kabli . Kombinował z podpięciem do danych z prognoz pogody z internetu ,więc czy to jest problem wydumany ? Jak prześledzisz różne wątki to zobaczysz że praktycznie wszyscy grzebią w sterownikach niezależnie od tego jaka chałupa ... Po pewnym czasie odpuszczają bo komfort nie idzie w parze z ekonomią ... Rozwiązaniem jest krzywa grzewcza ale praktycznie nikt jej nie stosuje bo " drogo" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jak prześledzisz różne wątki to zobaczysz że praktycznie wszyscy grzebią w sterownikach niezależnie od tego jaka chałupa ... Po pewnym czasie odpuszczają bo komfort nie idzie w parze z ekonomią ... Rozwiązaniem jest krzywa grzewcza ale praktycznie nikt jej nie stosuje bo " drogo" ... Bo komfort nie idzie w parze z ekonomia He, he wężykiem Kaziu, wężykiem A dopiero ten komfort ti prawdziwe zapotrzebowanie budynku. Dopracowanie tego sprawi ze pasywny moglbyb sie stac oprócz eksremalnie oszczednego, ekstremalnie komfortowym. Bo tu moznaby popuscic cugle bo i tak nie wyjdzie drogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Barth, prosze. Zalóż to sterowanie pogodowe. Zamow sobie sprytny sterownik z precyzyjnie regulowana histereza. Tak w razie W. Nikt nie ma tego problemu. Widocznie większość przyłożyla sie do swoich chalup. A ja prosze wtedy o przemyslenia na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Barth, prosze. Zalóż to sterowanie pogodowe. Zamow sobie sprytny sterownik z precyzyjnie regulowana histereza. Tak w razie W. Nikt nie ma tego problemu. Widocznie większość przyłożyla sie do swoich chalup. A ja prosze wtedy o przemyslenia na priv. Póki co mam tylko kable i same rurki. Zaczynam wygrzewać wylewki kablami. Nad pompą ciepła bedę zastanawiał się dopiero w następnym sezonie grzewczym. Kable podłacze pod fibaro i tam mam nieograniczone możliwości programowania scenariuszy z dokładnością do 0,1oC. Napewno będę pisał o wrażeniach ogrzewania takiego domu jak mój, włącznie z podawaniem informacji o zużyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Póki co mam tylko kable i same rurki. Zaczynam wygrzewać wylewki kablami. Nad pompą ciepła bedę zastanawiał się dopiero w następnym sezonie grzewczym. Kable podłacze pod fibaro i tam mam nieograniczone możliwości programowania scenariuszy z dokładnością do 0,1oC. Napewno będę pisał o wrażeniach ogrzewania takiego domu jak mój, włącznie z podawaniem informacji o zużyciu. Daj jakąś "linkę" do instrukcji tego cudu techniki to poczytam sobi o tych nieograniczonych możliwościach ... I ile to ustrojstwo kosztuje tak ze wszystkimi pierdołami i nieograniczonymi możliwościami ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Daj jakąś "linkę" do instrukcji tego cudu techniki to poczytam sobi o tych nieograniczonych możliwościach ... I ile to ustrojstwo kosztuje tak ze wszystkimi pierdołami i nieograniczonymi możliwościami ...? wpisz fibaro w gogolach i czytaj. Centrala HC2 kosztuje ok. 2k. Do tego przekażniki np. 2x 1,5kW http://www.z-wave.pl/pl/p/Przelacznik-podtynkowy-Z-Wave-Fibaro-FGS222-2x1.5kW/49 Jeśli obwód nie przekracza mocy 1,5kW to takim przekaźnikiem opędzisz dwa pokoje. EDIT: I jeszcze coś do mierzenia temperatury, np.: http://www.z-wave.pl/pl/p/Universal-Binary-Sensor-Z-Wave-Fibaro-FGBS001/53 do którego można podłaczyć 4 czujniki DS18B20 albo oko: http://www.z-wave.pl/pl/p/Multisensor-Z-Wave-Fibaro-FGMS/223 Edytowane 7 Marca 2016 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 wpisz fibaro w gogolach i czytaj. Centrala HC2 kosztuje ok. 2k. Do tego przekażniki np. 2x 1,5kW http://www.z-wave.pl/pl/p/Przelacznik-podtynkowy-Z-Wave-Fibaro-FGS222-2x1.5kW/49 Jeśli obwód nie przekracza mocy 1,5kW to takim przekaźnikiem opędzisz dwa pokoje. Już poczytałem ... Droga zabawka i nic więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Już poczytałem ... Droga zabawka i nic więcej ... Wg mnie dużo więcej, o ile zaprzęgniesz centralkę do innych zadań jak np.: sterowanie nawadnianiem ogrodu, sterowanie bramą garażu, roletami, oświetleniem (w tym ściemnianie) itp. Z fibaro możesz też sprząc alarm Satela. Zaletą starowania podłogówką przez fibaro jest to, że nie masz termostatów na ściennych. Wszystko chowasz w puszkę, albo gniazdko. Poza tym liczy Ci zużycie energii per obwód. No i te nieograniczone możliwości programowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Już poczytałem ... Droga zabawka i nic więcej ... Zaczekaj. Moment. Pomijajac cene, ktora zawsze jest wzgledna. A moze cos ciekawego sie z tego urodzi. Moze bedzie to na poczatku choroba wieku dzieciecego a pozniej po (a moze ich braku) wypracuje sie naprawde cos ciekawego? Co prawda ja jestem za ołówkiem. Zawsze. NASA wydala kilkanascie mln dolarow aby stworzyc dlugopis dla astronautow ktory bedzie pisal w stanie niewazkosci. A ruskie uzywaja olowka...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeśli Fibaro jest tym długopisem, to co będzie ołówkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Jeśli Fibaro jest tym długopisem, to co będzie ołówkiem ? Gdyby podzielic koszt systemu na F. na poszczegolne funkcje które będzie obslugiwac to moze bedzie ołówkiem? A mozliwosc podpiecia innych "tematow" Lodołamacz z Ciebie. Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Wg mnie dużo więcej, o ile zaprzęgniesz centralkę do innych zadań jak np.: sterowanie nawadnianiem ogrodu, sterowanie bramą garażu, roletami, oświetleniem (w tym ściemnianie) itp. Z fibaro możesz też sprząc alarm Satela. Zaletą starowania podłogówką przez fibaro jest to, że nie masz termostatów na ściennych. Wszystko chowasz w puszkę, albo gniazdko. Poza tym liczy Ci zużycie energii per obwód. No i te nieograniczone możliwości programowania. A wszystko ..., kasa, kasa, kasa ... Potem jeszcze jakąś suszarką z COP em i wylądujemy z ceną w pobliżu gruntowej PC a za rachunki i tak zapłacisz więcej bo to ustrojstwo nie potani ci prądu czy nie nagrzeje CWU gratis ... Co kto lubi ..., jak dla mnie zaletą jest prostota a nie skomplikowanie dla samego skomplikowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.03.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 A wszystko ..., kasa, kasa, kasa ... Potem jeszcze jakąś suszarką z COP em i wylądujemy z ceną w pobliżu gruntowej PC a za rachunki i tak zapłacisz więcej bo to ustrojstwo nie potani ci prądu czy nie nagrzeje CWU gratis ... Co kto lubi ..., jak dla mnie zaletą jest prostota a nie skomplikowanie dla samego skomplikowania ... Pamiętam jak ewoluowało forum . Na bazie tego powstał mój dom z całości z silikatów . Temat płyt fu był nowy i tutaj nie zaryzykowalem .Choć to pietrowy dom to aż takiego problemu nie ma. Póżniej bylo GWC , pożniej reku panaceum na wszystko .Pózniej reku dobry ale juz nie aż tak bardzo , a pozniej to już reku do komfortu . Jak w tym dowcipie z jeżem i zlotą rybką . 3 zyczenia . Chciałabym mieć jeża , a do dupy z takim jezem . AAAA wyjmijcie mi tego jeża . Dobrze , ze się dzieje , ze są osoby które , co tu gadać , ryzykuja . Stado podglądaczy , którzy obserwują te fora za kilka lat bedzie tu pokazywać zmodyfikowane i przypisane sobie wynalazki . A niech tam . Jesteśmy spoleczeństwem plagiatu . Wszyskto zostalo juz wymyślone i powiedziane . (nie dotyczy you tube ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.03.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Idź do szkoły ...:yes: Większego pierdololo to nie słyszałem ... I taką osoba uważa się za eksperta w budownictwie pasywnym ... Jak chcesz aby temperatura podłogi 24-30* ogrzewała typowo promieniowaniem? Jeżeli podłogówka ogrzewa promieniowaniem to zwykłe grzejniki z temperaturą 60* powinny walić promieniowaniem że aż głowa boli a mimo to jakoś przez konwencję grzeje. Podłogówka też przez konwencje ogrzewa w dużym stopniu a tylko minimalnym przez promieniowanie. Aby typowo przez promieniowanie ogrzewało to musi być temperatura ponad 80* panelu i wtedy idzie promieniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts