Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Toż to ja o tym cały czas piszę to nie wiem w czym problem. Podłogówka nie ogrzewa podczerwienią i tyl w temacie.

Zapisuję to do zbioru Twoich Złotych Myśli.

Ponad dwa lata na forum, 4,5k postów, opracowane trzy projekty domów i wszystko w pizdu.....

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Jaka fizyka" :lol:

Najpierw popraw wikipedię:

póżniej goścci z Immerasa:

http://www.immergas.com.pl/Wsparcie-techniczne/warto-wiedziec/Ogrzewanie-dla-alergika

także tych z instalreporter:

http://instalreporter.pl/ogolna/ogrzewanie-podlogowe-system-i-jego-elementy/

no i jeszcze sprostuj tu:

http://kmr-pe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=50

Wystarczy ? Bo tego jest mnóstwo...

Wiem że tak piszą. Ale powiedz mi na zdrowy rozum jak podłoga o temperaturze 25* ma promieniować podczerwienią. Znanym wszystkim i wiele razy wspominanym promiennikiem jest słońce a nie przypominam sobie aby miało niską temperaturę. Chyba też w solarium lampy opalają podczerwienią i one nie mają 25*. Może to co piszą o podłogówce podpinają pod podczerwień a chodzi o to że promieniuje samym ciepłem ale to jest konwencja a mylą to z podczerwienią.

Wiem że tak piszą. Ale powiedz mi na zdrowy rozum jak podłoga o temperaturze 25* ma promieniować podczerwienią. Znanym wszystkim i wiele razy wspominanym promiennikiem jest słońce a nie przypominam sobie aby miało niską temperaturę. Chyba też w solarium lampy opalają podczerwienią i one nie mają 25*. Może to co piszą o podłogówce podpinają pod podczerwień a chodzi o to że promieniuje samym ciepłem ale to jest konwencja a mylą to z podczerwienią.

Jesteś niemożliwy :lol:

Już ktoś tu podrzucił temat, że Ty nie możesz być normalnym użytkownikiem, tylko "kamil1987b" to jakiś eksperymen społecznościowy, i ja się z tym chyba zgadzam.

"Na zdrowy rozum", to Ty najwyraźniej nie ogarniasz tego.

Chcesz budować dom, a nie znasz podstaw....

A Słońce, promienniki IR i podłogówka emitują energię w ten sam sposób.

Jest tylko jedna rzecz, która je różni.

Rusz głową i sam wpadnij jaka...

Promienie UV, to zupełnie inne pasmo. Nie myl ich z IR

Edytowane przez fotohobby

Cechą charakterystyczną ogrzewania podłogowego jest sposób emisji ciepła – jest ono dostarczane całą powierzchnią podłogi poprzez promieniowanie, co zapobiega powstawaniu gorących warstw powietrza w górnej części pomieszczenia. Ogrzewanie podłogowe zapewnia profil temperatury w pomieszczeniu najbardziej zbliżony do teoretycznego profilu idealnego, ponieważ oddaje ciepło przez promieniowanie i nie wywołuje konwekcji. Ogrzewanie wykonuje się jako elektryczne lub wodne. Najczęściej stosowane jest w łazienkach, choć w nowych budynkach coraz częściej jest stosowane na całej powierzchni użytkowej. W ogrzewaniu podłogowym wodnym, woda dostarczana jest instalacją centralnego ogrzewania (CO), przy czym konieczne jest zastosowanie mieszacza do obniżenia temperatury wody w stosunku do temperatury lub (co stosuje się częściej) niskotemperaturowego źródła ciepła, takiego jak pompa ciepła albo kocioł kondensacyjny.
głównym transportem ciepła jest przewodzenie - ogrzewa się warstwa powietrza przyścienna i przez konwekcję miesza się z resztą powietrza, oczywiście podłoga będzie widoczna w podczerwieni.

nie wywołuje konwekcji.
:lol2: tylko się śmiać,, powietrze nawet w bez ruchu będzie przekazywać energię przez -przenoszenie, przewodzenie jak zwał tak zwał. konwekcja jest praktycznie zawsze, ale tu jest na tyle niska, że jej "nie czuć"

Jesteś niemożliwy :lol:

Już ktoś tu podrzucił temat, że Ty nie możesz być normalnym użytkownikiem, tylko "kamil1987b" to jakiś eksperymen społecznościowy, i ja się z tym chyba zgadzam.

Nie wiedziałem że jestem eksperymentem

"Na zdrowy rozum", to Ty najwyraźniej nie ogarniasz tego.

Chcesz budować dom, a nie znasz podstaw....

Co ma znajomość promieniowania do samej budowy domu?

A Słońce, promienniki IR i podłogówka emitują energię w ten sam sposób.

Jest tylko jedna rzecz, która je różni.

Rusz głową i sam wpadnij jaka...

Nie muszę ruszać bo wiem że różnią się temperaturami. Słońce jest daleko i temu musi mieć taką temperaturę jaką ma aby móc ogrzewać nasza planetę promieniowaniem. Gdyby było cieplejsze lub automatycznie większe to nie byłoby życia na ziemi a tak będzie za parę miliardów lat. Promienniki montuje się na suficie czy ścianach (dokładniej to na działówkach) i wtedy promieniowaniem ogrzewają wszystko co jest w pomieszczeniu a przez to podnosi się temperatura powietrza. Tyle że słońce ma temperaturę liczoną w milionach stopni a promienniki wytwarzają promieniowanie skuteczne do ogrzewania przy ponad 80*. To jak podłoga o temperaturze 25* ma ogrzewać promieniowaniem? Przecież kable czy rurki z woda ogrzewają wylewkę betonową do tych 25* więc ona przez konwencję ogrzewa warstwę powietrza przy podłodze a ta dalej unosi się. No chyba że chodzi o to że promieniowaniem ogrzewana jest ta wylewka betonowa to wtedy inna sprawa i to mogę zrozumieć.

Promienie UV, to zupełnie inne pasmo. Nie myl ich z IR

Faktycznie , z tymi solarami to zły przykład. Ale czy UV i IR nie idą jakby w parze przy dużej temperaturze lamp?

głównym transportem ciepła jest przewodzenie - ogrzewa się warstwa powietrza przyścienna i przez konwekcję miesza się z resztą powietrza, oczywiście podłoga będzie widoczna w podczerwieni.

:lol2: tylko się śmiać,, powietrze nawet w bez ruchu będzie przekazywać energię przez -przenoszenie, przewodzenie jak zwał tak zwał. konwekcja jest praktycznie zawsze, ale tu jest na tyle niska, że jej "nie czuć"

Twoim zdaniem podłogówka ogrzewa przez promieniowanie czy konwekcję? jak podłoga 25* może ogrzewać promieniowaniem IR?

promienniki wytwarzają promieniowanie skuteczne do ogrzewania przy ponad 80*. To jak podłoga o temperaturze 25* ma ogrzewać promieniowaniem? Przecież kable czy rurki z woda ogrzewają wylewkę betonową do tych 25* więc ona przez konwencję ogrzewa warstwę powietrza przy podłodze a ta dalej unosi się. No chyba że chodzi o to że promieniowaniem ogrzewana jest ta wylewka betonowa to wtedy inna sprawa i to mogę zrozumieć.

Podłogówka ma mniejszą temperaturę, ale wielokrotnie większą powierzchnię. Nie potrafisz tego pojąć ?

Piszesz, co ma znajomość promieniowania do budowy domu.

Nie chodzi o promieniowanie- tylko fizykę. Wypowiadasz się o komforcie nie mając ani wiedzy, ani doświadczeń.

Twoim zdaniem podłogówka ogrzewa przez promieniowanie czy konwekcję? jak podłoga 25* może ogrzewać promieniowaniem IR?

A ile linków mam jeszcze podać?

Wszyscy się mylą ?

Mylą się, bo Ty nie potrafisz tego pojąć ?

Ty myślisz, że ten właśnie "komfort grzejącej podłogi" o którym tyle tu piszemy związany jest w odczuwaniem, jak ciepłe powietrze unosi się do góry ? :)

A ile linków mam jeszcze podać?

Wszyscy się mylą ?

Mylą się, bo Ty nie potrafisz tego pojąć ?

Ty myślisz, że ten właśnie "komfort grzejącej podłogi" o którym tyle tu piszemy związany jest w odczuwaniem, jak ciepłe powietrze unosi się do góry ? :)

Tak się właśnie dyskutuje ze ślepym o kolorach ...:yes:

Gdyby było cieplejsze lub automatycznie większe

Sam napisałeś że skuteczność promieniowania zależy od temperatury i powierzchni "promiennika".

Rozumiesz więc chyba że wielokrotnie większa podłoga może być równie skuteczna jak promiennik?

Dla mnie jesteś trollem internetowym https://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Podłogówka ma mniejszą temperaturę, ale wielokrotnie większą powierzchnię. Nie potrafisz tego pojąć ?

Piszesz, co ma znajomość promieniowania do budowy domu.

Nie chodzi o promieniowanie- tylko fizykę. Wypowiadasz się o komforcie nie mając ani wiedzy, ani doświadczeń.

Już pojąłem czemu nie możemy się zrozumieć. Więc powiem to jeszcze raz wyraźniej. Podłogówka nie ogrzewa promieniowaniem bezpośrednio powietrza. Ona ogrzewa wylewkę a wylewka przez konwekcję ogrzewa powietrze. Nie wiem czy podłogówka (kable lub OP) wytworzy na tyle promieniowania aby oprócz podłogi móc ogrzać jeszcze ściany czy znajdujące się przedmioty w środku. Jak dla mnie same promienniki bardziej nadają się w domu pasywnym bo nie ogranicza ich bezwładność podłogi czyli szybciej mogą reagować na zmiany.

Dżizassss łosiu bo już inaczej nie można Cię nazwać. Ciało nie ogrzewa promieniowaniem kiedy ma temperaturę zera bezwzględnego, tj. -273,17*C = 0*K. Czołgista pisał o tym na poprzedniej stronie. Wszystko co ma temperaturę powyżej promieniuje. Dla Ciebie temperatura 25*C jest chłodna a 60*C ciepła ale w przyrodzie tak to nie działa. To jest dalej 298*K albo 333*K ponad zero bezwzględne. Różnica między tymi temperaturami nie jest tak znaczna bo to jest plus minus 10%, ale dla Ciebie subiektywnie jedna jest dużo cieplejsza niż druga. Fizyki nie oszukasz/

Teraz zagadka dla Ciebie. Jak to się dzieje że pompa ciepła powietrze-woda z temperatury zewnętrznej -10*C stopni jest w stanie uzyskać 35*C. Jak to jest że daje radę przepompować ciepło z zewnątrz. Przecież -10*C to już zimno, więc skąd to ciepło. Tylko uważaj żeby głowa Ci nie eksplodowała.

Edytowane przez schizo85

Już pojąłem czemu nie możemy się zrozumieć. Więc powiem to jeszcze raz wyraźniej. Podłogówka nie ogrzewa promieniowaniem bezpośrednio powietrza. Ona ogrzewa wylewkę a wylewka przez konwekcję ogrzewa powietrze.

Człowieku, nie twórz swoich teorii.

Gdzieś wyczytał takie bzdury ?

Rurki z wodą ogrzewają wylewkę przez PRZEWODZENIE.

Powierzchnia podłogi (czyli właśnie PODŁOGÓWKA) oddaje energię w 70% przez promieniowanie, w 30% przez konwencję.

Zrozum to, a jeśli nie potrafisz, to przynajmniej nie neguj tego, co mądrzejsi od Ciebie ustalili.

To, że podłogówka na skutek swoje akumulacji grzeje z większą bezwładnością, niz promienniki to oczywista oczywistość.

Dla mnie to jej cholerna zaleta. Ciekawe, jak Ty cię będziesz czuł, jak Ci się będzie promiennik włączał na 15min i wyłączał na 45....

Edytowane przez fotohobby

Jade na krzywej, ale z uwzględnieniem sterownika pokojowego i programu grzania.

Podbicie mam w godzinach 4-8, 14-16 i 18-23.

Czyli wtedy, kiedy wstajemy, wracamy z pracy, idziemy pod prysznic.

O właśnie. O to chodzi. Tylko, że ty możesz sobie na to pozwolić, bo masz gaz i nie jesteś uzależniony od taryf. Jakby jasiek miał tak ogrzewać, to by zbankrutował.

Czy przy takim ogrzewaniu trafiasz na jakieś "dziury", czyli temperatura powietrza w domu jest odpowiednia, załóżmy 22oC a ogrzewanie nie działa. Czy czujesz z tego powodu jakiś dyskomfort i wymuszasz ogrzewanie do wyższej temperatury ?

PS. Daj spokój już z kamilem ;)

Promieniowaniem niczego się nie podgrzeje !! do puki nie wyładuje się to promieniowanie na suficie ! tj nie zostanie pochłonięte w sufit, meble itp

tak niczego nigdy nie ogrzeje, powietrze chyba że roztocza, kurz i inne drobinki są wstanie pochłonąć promieniowanie cieplne.

Przewodzenie koledzy przewodzenie jest głównym źródłem- które ogrzewa powietrze i to ogrzane powietrze od warstwy przyściennej rozprowadza się przez konwekcję dalej. skończcie z tym promieniowaniem, bo się napromieniowujecie głupotą.

Owszem człowiek poczuje promieniowanie, np pieca kaflowego, ponieważ stanowi "pochłaniacz" a ile pochłonie stanowi różnica między pochłanianiem, a emisją. stąd kolektory słoneczne projektuje się tak aby jak najwięcej pochłaniały, najmniej odbijały.

Folia złota ma współczynnik emisyjności na poziomie 0,03 czyli 3 % energii promieniowania zachomikuje reszta won.

stąd ogrzewanie podłogowe to nie żadne promieniowanie a stabilne wolne grzanie powietrza, z minimalną konwekcją.

Przewodzenie koledzy przewodzenie jest głównym źródłem- które ogrzewa powietrze i to ogrzane powietrze od warstwy przyściennej rozprowadza się przez konwekcję dalej. skończcie z tym promieniowaniem, bo się napromieniowujecie głupotą.

Owszem człowiek poczuje promieniowanie, np pieca kaflowego, ponieważ stanowi "pochłaniacz" a ile pochłonie stanowi różnica między pochłanianiem, a emisją. stąd kolektory słoneczne projektuje się tak aby jak najwięcej pochłaniały, najmniej odbijały.

Folia złota ma współczynnik emisyjności na poziomie 0,03 czyli 3 % energii promieniowania zachomikuje reszta won.

.

No to musisz parę wg Ciebie "bzdur" na fachowych stronach wyprostować :) moze znajdziesz w sieci jekiś artykuł, ktory potwierdza Twoją tezę ?

W łazience mam najcieplejsze płytki. Jak na wysokości 70xm wystawie dłon, jej wnętrzem do dołu, to czuję, że dół jest cieplejszy, w grzbiet dłoni chłodniejszy.

Jak odwrócę dłoń o 180 stopni, to z kolei grzbiet dłoni odczuwam, jako cieplejszy, w wnętrze jako chłodniejsze.

Ten sam efekt, tylko o wiele bardziej odczuwalny, jest po wyciągnięciu dłoni w kierunku szyby kominka. Przy czym to promieniowanie z uwagi na wieksza moc bez problemu mozna odczuć nawet kilka metrów od niego.

O właśnie. O to chodzi. Tylko, że ty możesz sobie na to pozwolić, bo masz gaz i nie jesteś uzależniony od taryf. Jakby jasiek miał tak ogrzewać, to by zbankrutował.

Czy przy takim ogrzewaniu trafiasz na jakieś "dziury", czyli temperatura powietrza w domu jest odpowiednia, załóżmy 22oC a ogrzewanie nie działa. Czy czujesz z tego powodu jakiś dyskomfort i wymuszasz ogrzewanie do wyższej temperatury ?

PS. Daj spokój już z kamilem ;)

W dniach roboczych nie, w weekendy, kiedy mam ustawione 22C/24h bywa, że tak.

Akurat temperatury nie zmieniam, ale żona zakłada jakąś flanelkę...

Promieniowaniem niczego się nie podgrzeje !! do puki nie wyładuje się to promieniowanie na suficie ! tj nie zostanie pochłonięte w sufit, meble itp

tak niczego nigdy nie ogrzeje, powietrze chyba że roztocza, kurz i inne drobinki są wstanie pochłonąć promieniowanie cieplne.

stąd ogrzewanie podłogowe to nie żadne promieniowanie a stabilne wolne grzanie powietrza, z minimalną konwekcją.

Stań sobie w jednym końcu pomieszczenia i odpadł halogena w drugim ..., w momencie zapalenia się żarówki co poczujesz ...?

Sama lampa jest jeszcze zimna więc nie pierdol że to jakieś stabilne wolne grzania powietrza ...

To samo z podłogą ..., każdy potwierdzi że wystarczy włączyć na pewien czas ogrzewanie i pomimo tego że temperatura w pomieszczeniu nawet nie drgnęła to jest zupełnie inne odczucie, Skoro temperatura powietrza się nie zmieniła to co nam daje odczucie ciepła ...?

Człowiek odczuwa zmiany w promieniowaniu więc aby było uczucie przytulności i ciepła to musi być coś co zapewnia pewną emisję tego promieniowania, im niższa temperatura otoczenia tym ten promiennik musi być mocniejszy i odwrotnie ...

W pomieszczeniu które ma 20* i wszystko dookoła też taką temperaturę będzie chłodno a w tym samym pomieszczeniu wystarczy aby np podłoga będzie miała 24* to będzie wrażenie ciepła pomimo tego że powietrze ma dalej 20* ...

Teraz utrzymując w tym samym pomieszczeniu stale ok24* nie będzie żadnego dyskomfortu pomimo braku dodatkowego promieniowania gdyż będziemy w pewnej równowadze tego co pochłaniamy i wypromieniowujemy ...