noname2 08.03.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 W dniach roboczych nie, w weekendy, kiedy mam ustawione 22C/24h bywa, że tak. Akurat temperatury nie zmieniam, ale żona zakłada jakąś flanelkę... Jest możliwość przejścia tylko na KG ? na próbę ? Z pominięciem stera pokojowego Poświęciłbyś się gdyby była taka możliwość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jest możliwość przejścia tylko na KG ? na próbę ? Z pominięciem stera pokojowego Poświęciłbyś się gdyby była taka możliwość ? O...,to, to ... Wystarczy tylko zworka w kotle zamiast sterownika pokojowego i wycelować z krzywą grzewczą ... ( po tym zabiegu że zworką pompą obiegowa będzie działała cały czas i tak ma być ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 08.03.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Każdy m2 podłogi o temp. 23oC wysyła w kierunku przegród o temp. 21oC ok.10W/h w postaci podczerwieni . A to ni mniej ni więcej w sam raz dla pasywnego. oraz to Teraz utrzymując w tym samym pomieszczeniu stale ok24* nie będzie żadnego dyskomfortu pomimo braku dodatkowego promieniowania gdyż będziemy w pewnej równowadze tego co pochłaniamy i wypromieniowujemy ... to dla potomnych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.03.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 oraz to to dla potomnych . No i jaki to będzie koszt w domu pasywnym ? Praktycznie żaden. Podobno każdy oC wyżej to 8% więcej kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Sama lampa jest jeszcze zimna więc nie pierdol że to jakieś stabilne wolne grzania powietrza ... Jasiuniu poczytaj troszkę, bo post jest a Ty ciskasz mięsem. Poczytaj co innego jest lampa która jest tak skonstruowana że "świeci" podczerwienią, a co innego jest podłogówka. Stąd właśnie do czasu nie natrafienia na przeszkodę w 1s promieniowanie przemierza stąd na księżyc. Teraz utrzymując w tym samym pomieszczeniu stale ok24* nie będzie żadnego dyskomfortu pomimo braku dodatkowego promieniowania gdyż będziemy w pewnej równowadze tego co pochłaniamy i wypromieniowujemy ... głownie oddajesz ciepło przez przewodzenie do powietrza, a że skóra jest pokryta włosami i jest jeszcze coś takiego jak współczynnik przejmowania ciepła, stąd powietrze +20 st jest "ciepłe" a woda o tej samej temperaturze już taka nie jest. Ta warstwa przyścienna decyduje o tym, że najgorsza przegroda nie ma gorszego U jak 5,9 W/m2K. Oczywiście wymiana radiacyjna jest, ale podłogówka o temperaturze +24 emituje tak śmieszne ilości promieniowania że głowa mała. to stabilność powietrza o zadanej temp decyduje o komforcie. Edytowane 8 Marca 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 08.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 No i jaki to będzie koszt w domu pasywnym ? Praktycznie żaden. Podobno każdy oC wyżej to 8% więcej kWh. Barth ."Jam Ci nie wrogiem . Napisałem kiedyś że nikt tak nie trzyma kciuków za Twoją chałupę jak ja. Ostatnio napisałem tez że "Dopracowanie tego sprawi ze pasywny moglbyb sie stac oprócz eksremalnie oszczednego, ekstremalnie komfortowym. Bo tu moznaby popuscic cugle bo i tak nie wyjdzie drogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jasiuniu poczytaj troszkę, bo post jest a Ty ciskasz mięsem. Chyba nie zrozumiał co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.03.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Barth ."Jam Ci nie wrogiem . Napisałem kiedyś że nikt tak nie trzyma kciuków za Twoją chałupę jak ja. Ostatnio napisałem tez że "Dopracowanie tego sprawi ze pasywny moglbyb sie stac oprócz eksremalnie oszczednego, ekstremalnie komfortowym. Bo tu moznaby popuscic cugle bo i tak nie wyjdzie drogo . Mój post nie jest żadnym zarzutem wobec ciebie! Źle go sformułowałem. Bardziej mi chodziło o uzmysłowienie tego jaśkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Ale to Twoja ręka pochłania promieniowanie szczególnie czuć właśnie przy kominkach itp .. promieniowanie jak nie trafi na jakiś stały przedmiot, wędruje w świat daleki i szeroki. Tylko, że trafia. 2.7m wyżej. Ta część, ktora jest emitowana prostopadle do podłoża. Bo ta emitowana pod kątem trafia w meble ściany, ludzi itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jest możliwość przejścia tylko na KG ? na próbę ? Z pominięciem stera pokojowego Poświęciłbyś się gdyby była taka możliwość ? miałem tak na początku tego sezonu, niska krzywą, Tz na poziomie 27-28C i wieczne zapytania żony "czy my grzejemy ?" Trzy poprzednie lata żyliśmy w domu z podłogówką o zapotrzebowaniu ok 70-80kWh/m2/rok. Tam temp podłogi była wyższa i grzanie było bardziej odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 08.03.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 miałem tak na początku tego sezonu, niska krzywą, Tz na poziomie 27-28C i wieczne zapytania żony "czy my grzejemy ?" Trzy poprzednie lata żyliśmy w domu z podłogówką o zapotrzebowaniu ok 70-80kWh/m2/rok. Tam temp podłogi była wyższa i grzanie było bardziej odczuwalne. skoro piszesz że miałeś , tzn że się nie sprawdzilo. Ciekawe jak długo dokonywłles testa, bo jakiekolwiek zmiany w chałupie uwidaczniaja się po ..do tygodnia. A z drugiej strony to nie była zmiana tylko wejscie w sezon. Przyznam się ze nie takiej odpowiedzi oczekiwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 08.03.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 miałem tak na początku tego sezonu, niska krzywą, Tz na poziomie 27-28C i wieczne zapytania żony "czy my grzejemy ?" Trzy poprzednie lata żyliśmy w domu z podłogówką o zapotrzebowaniu ok 70-80kWh/m2/rok. Tam temp podłogi była wyższa i grzanie było bardziej odczuwalne. Jasiek pisał kiedyś , że tak po prostu się nie da. Przejscie na KG z pominięciem stera pokojowego wiąze się równiez z nową nastawa na rotametrach a to juz sa tygodnie . Tutaj niektórzy do odpowiednich nastaw dochodzili po sezonie. Aczkolwiek z tego co pamiętam z podłogówki "robiłeś doktorat" więc ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 skoro piszesz że miałeś , tzn że się nie sprawdzilo. Ciekawe jak długo dokonywłles testa, bo jakiekolwiek zmiany w chałupie uwidaczniaja się po ..do tygodnia. A z drugiej strony to nie była zmiana tylko wejscie w sezon. Przyznam się ze nie takiej odpowiedzi oczekiwałem Miałem przez trzy tygodnie - miałem juz zainstalowany czujnik, a nie miałem jeszcźe podpiętego sterownika pokojowego, wiec pozbawiony byłem możliwości programowanie stref czasowych. To było wejście w sezon, ale temperatury były zbliżone 5-8 stopni w dzień, trochę chłodniej w nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Jasiek pisał kiedyś , że tak po prostu się nie da. Przejscie na KG z pominięciem stera pokojowego wiąze się równiez z nową nastawa na rotametrach a to juz sa tygodnie . Tutaj niektórzy do odpowiednich nastaw dochodzili po sezonie. Aczkolwiek z tego co pamiętam z podłogówki "robiłeś doktorat" więc ??? na początku sezonu poświęciłem trzy cztery dni na regulację. Ale jak poźniej podniosłem Tz do 33 stopni i skróciłem czas grzania, to już na rotametrach nic nie zmieniałem. Te ustawienia się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 08.03.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Fotohobby .Dzieki To jeszcze pozostał Imrahil z nie za dużym buforem . Może się tu kiedyś zjawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.03.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Człowieku, nie twórz swoich teorii. Gdzieś wyczytał takie bzdury ? Rurki z wodą ogrzewają wylewkę przez PRZEWODZENIE. Powierzchnia podłogi (czyli właśnie PODŁOGÓWKA) oddaje energię w 70% przez promieniowanie, w 30% przez konwencję. Zrozum to, a jeśli nie potrafisz, to przynajmniej nie neguj tego, co mądrzejsi od Ciebie ustalili. To, że podłogówka na skutek swoje akumulacji grzeje z większą bezwładnością, niz promienniki to oczywista oczywistość. Dla mnie to jej cholerna zaleta. Ciekawe, jak Ty cię będziesz czuł, jak Ci się będzie promiennik włączał na 15min i wyłączał na 45.... Wiem że każde ciało o temperaturze większej niż 0 bezwzględne promieniuje ale też chyba jest zasada że ciało o wyższej temperaturze promieniuje do ciała o niższej temperaturze? Zastanawia mnie jak podłoga o temperaturze 25* może ogrzewać przez promieniowanie? Skoro tak to tradycyjny grzejnik o temperaturze 60* też powinien ogrzewać głównie przez promieniowanie. Samo promieniowanie nie może ogrzać powietrza. Słońce jest największym promiennikiem i ono też nie ogrzewa powietrza tylko ogrzewa naszą planetę a przez to ogrzewane jest powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 sytuacja wygląda tak, że mam tylko termostat. w pierwszej godzinie taniej popołudniowej taryfy grzeję przez wymuszenie +0,4°C na termostacie w stosunku do planowanej temperatury (temperatura zasilania 32°). o godzinie 18 z kolei mam nastawę +0,6°C przez półtorej godziny (woda o temperaturze 30°C). buforek 200 litrów to kropla przy pojemności cieplnej domu. mam tylko porównanie ze starym domem bez izolacji - na tym tle i tak wypada o niebo lepiej pomimo niższej temperatury wewnątrz, szczególnie przy niskich temperaturach zewnętrznych. nigdy za to nie mieszkałem w normowo izolowanym współczesnym domu z podłogówką, a chętnie bym porównał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Wiem że każde ciało o temperaturze większej niż 0 bezwzględne promieniuje ale też chyba jest zasada że ciało o wyższej temperaturze promieniuje do ciała o niższej temperaturze? Zastanawia mnie jak podłoga o temperaturze 25* może ogrzewać przez promieniowanie? Skoro tak to tradycyjny grzejnik o temperaturze 60* też powinien ogrzewać głównie przez promieniowanie. Samo promieniowanie nie może ogrzać powietrza. Słońce jest największym promiennikiem i ono też nie ogrzewa powietrza tylko ogrzewa naszą planetę a przez to ogrzewane jest powietrze. Grzejniki grzeją konwekcyjnie - głównie. Nawet ich budowa jest taka, aby ta konwekcję wymusić Z uwagi na to, że grzejniki mają temperaturę mają tylko jakieś 10% wyższą, niż podłoga, a powierzchnię wielokrotnie mniejszą, ich promieniowanie to tylko niewielki procent oddawanej energii. Zastanawia mnie jak podłoga o temperaturze 25* może ogrzewać przez promieniowanie? Przyjmij wreszcie, że może, tylko musi mieć odpowiednią powierzchnię Edytowane 8 Marca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Tylko, że trafia. 2.7m wyżej. Ta część, ktora jest emitowana prostopadle do podłoża. Bo ta emitowana pod kątem trafia w meble ściany, ludzi itp Tyle i tylko tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.03.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Grzejniki grzeją konwekcyjnie - głównie. Nawet ich budowa jest taka, aby ta konwekcję wymusić Z uwagi na to, że grzejniki mają temperaturę mają tylko jakieś 10% wyższą, niż podłoga, a powierzchnię wielokrotnie mniejszą, ich promieniowanie to tylko niewielki procent oddawanej energii. Przyjmij wreszcie, że może, tylko musi mieć odpowiednią powierzchnię Jakoś ciężko jest mi to pojąć. Ale podważyć tego nie możesz że powietrze nie jest ogrzewane przez promieniowanie tylko przez konwekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts