asolt 16.02.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja częściowo popieram kamila, ale nie w spisku, tylko w tym, że jest coś takiego optymalna masa akumulacyjna dla domów pasywnych. Dom pasywny to w dużej mierze zyski bytowe i słoneczne. Jeśli w takim domu włączasz ogrzewanie to ograniczasz przyjęcie tych zysków. A im większa masa tym większa bezwładność systemu grzewczego przez co zmniejszasz wpływ zysków zewnętrznych na ogrzewanie wnętrza. Do tego dorzuciłbym jeszcze coś takiego jak optymalne przeszklenie. Tutaj też można przeholować. I nawet gdzieś o tym czytałem, że optymalna powierzchnia przeszklenia elewacji południowej oscyluje w okolicach 25%. Nikt nie kwestionuje wpływu akumulacji na stopien wykorzystania zysków słonecznych i bytowych, istnieje wspłólczynnik wykorzystania tych zysków i sie go dosc dokładnie oblicza. Tyle tylko ze nikt go nie ukrywa bo po co. Z kolei przeszklenie jego wielkosc i jakosc ma wpyw na wielkosc zysków słonecznych i tu pełna zgoda ze w budownictwie pasywnym te zyski są bardzo wazne i na ogół wieksze niz bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja częściowo popieram kamila, ale nie w spisku, tylko w tym, że jest coś takiego optymalna masa akumulacyjna dla domów pasywnych. Dom pasywny to w dużej mierze zyski bytowe i słoneczne. Jeśli w takim domu włączasz ogrzewanie to ograniczasz przyjęcie tych zysków. A im większa masa tym większa bezwładność systemu grzewczego przez co zmniejszasz wpływ zysków zewnętrznych na ogrzewanie wnętrza. Do tego dorzuciłbym jeszcze coś takiego jak optymalne przeszklenie. Tutaj też można przeholować. I nawet gdzieś o tym czytałem, że optymalna powierzchnia przeszklenia elewacji południowej oscyluje w okolicach 25%. Według mnie to chałupa pasywna powinna być jak najbardziej akumulacyjna tyle że ogrzewanie jak najbardziej dynamiczne więc wszelkie podłogówki czy płyty grzewcze odpadają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.02.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Skoro to nie jest uzasadnione to mogę spekulować że jest to robione celowo aby ukryć wadę zbyt dużej masy akumulacyjne spowodowanej grubym murem nośnym. Pewnie, że możesz. A my mamy obowiązek takie spekulacje wyśmiać, bo to pachnie bardziej Archiwum X, a nie budowlanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Według mnie to chałupa pasywna powinna być jak najbardziej akumulacyjna tyle że ogrzewanie jak najbardziej dynamiczne więc wszelkie podłogówki czy płyty grzewcze odpadają ... Jak to piszę merkava, jak się włącza ogrzewanie to jest to strata więc chodzi o to aby nie chodziło i było komfortowo. I o to chodzi w domu pasywnym aby w pasywny sposób ogrzać dom. A w tym nie pomoże za duża akumulacja i CO też nie pomoże bo nie będzie zbyt dobrze współpracować z zyskami ciepła więc będzie powodować straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Według mnie to chałupa pasywna powinna być jak najbardziej akumulacyjna tyle że ogrzewanie jak najbardziej dynamiczne więc wszelkie podłogówki czy płyty grzewcze odpadają ... Zgadzam się. Ja jednak nie zaryzykowałem, żeby ogrzewać tylko nadmuchowo. Wrzuciłem kable i rurki w podłogę i zobaczę co z tego wyjdzie. Za grzejnikami wiszącymi na ścianach też nie przepadam. Mam takie w mieszkaniu i nie odpowiada mi rokład temperatury w pomieszczeniu. Od czasu do czasu włączam klimę na samo mielenie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A w tym nie pomoże za duża akumulacja i CO też nie pomoże bo nie będzie zbyt dobrze współpracować z zyskami ciepła więc będzie powodować straty. Chodzi bardziej o bezwładność ogrzewania podłogowego a nie c.o. Centralne może być, bo i tak wentylacja rozrzuci ciepło po chałupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.02.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Chodzi bardziej o bezwładność ogrzewania podłogowego a nie c.o. Centralne może być, bo i tak wentylacja rozrzuci ciepło po chałupie. Bezwładność podłogówki to jedno ale też samo centralne nie nadaje się w takim domu i jest przerostem formy nad treścią. Takie jest moje zdanie a każdy może mieć swoje ale zasady pasywności to nie da się naciągnąć bo jest tylko jedna: dom ma się ogrzać w sposób pasywny a jak to nie wystarczy to wtedy powinno się sztucznie dogrzać i na to nie powinno pójść więcej jak 15kWh/m2 energii. Nie ważne kto co opowiada o domach pasywnych i czy mu się taki podoba czy nie ale zasada jest jedna. Wiec trzeba tak projektować dom aby domownicy mogli go ogrzać i po problemie. Jeżeli się nie da bo ktoś chce mieć dużo większy dom to wtedy tak można ale to już nie będzie taki dosadny dom pasywny tylko będzie można się starać robić tak aby zużycie było niskie i mieć jakby pasywne zużycie energii na ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 21.02.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 chyba trzeba zmienić tytuł wątku na: "teoria ozc kontra praktyka budownictwa pasywnego" Szanowny moderatorze czy można skasować tą pięciostronicową dyskusję, która niewiele wnosi do tematu wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 21.02.2016 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Może ja napiszę coś o sobie. Na forum zarejestrowałam się już prawie 6lat temu. Co najmniej od tego czasu regularnie je czytam zaczynając od wątków na różne tematy związane z budową na dziesiątkach dzienników budowy kończąc, szczególnie tych technicznych. W zmagania budowlane niektórych forumowiczów zaangażowałam się jakby dotyczyły mojej budowy mimo że w ich dziennikach nie napisałam ani słowa W związku z powyższym uważam się za w miarę świadomego inwestora i zdaję sobie sprawę że budowa domu pasywnego wymaga dużej dokładności. Nie jestem zaślepiona ideą i szczerze mówiąc mam wątpliwości czy jest ona możliwa do realizacji na większą skalę. Dlaczego? - ponieważ w żadnych obliczeniach nie ma możliwości wzięcia pod uwagę "czynnika ludzkiego" - tak ekipy budowlanej jak i potrzeb użytkownika. Powyższy wniosek wysnułam obserwując budowy forumowiczów - domy budowane w takiej samej technologii mają różne zapotrzebowanie na energie. Te różnice w części na pewno są związane z z wybranym żródłem ciepła, ale trzeba mieć świadomość że nie tylko. Z tego tez powodu uważam że OZC należy traktować jako narzędzie pomagające w podejmowaniu decyzji odnośnie wyboru technologii budowy czy materiałów, a nie jako wyznacznik jedynej słusznej drogi. Pewnie zastanawiacie się teraz dlaczego wogóle piszę o próbie budowy domu pasywnego? Szczerze mówiąc po przeczytaniu dyskusji która wywiązała się w tym wątku trochę żałuje że wogóle użyłam tego słowa, zwłaszcza w tytule.... chyba lepiej byłoby zostać przy określeniu NISKOENERGETYCZNY bo w zasadzie moim celem jest osiągnięcie komfortu przy jak najniższych kosztach eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 21.02.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Niestety niektórym na widok słowa pasywny włącza się wiatraczek w d***** i każdy temat wygląda po chwili tak samo... najwięcej piszą ci co nic jeszcze nie wybudowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 21.02.2016 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Niestety niektórym na widok słowa pasywny włącza się wiatraczek w d***** i każdy temat wygląda po chwili tak samo... najwięcej piszą ci co nic jeszcze nie wybudowali... i to jest straszne. Pisanie o teorii kiedy nie ma sie doświadczeń praktycznych powoduje że osoby takie jak ja - szukające praktycznych informacji pomocnych przy własnej budowie gubią się w setkach niepotrzebnych postów. Gdybym chciała poznać teorie budownictwa poszłabym na odpowiednie studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.02.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Każda jedna informacja ma poparcie w praktyce! to jest swego rodzaju pycha wszelakich wykonawców, gdzie jak już klepią jedną rzecz 20 lat - to oznacza że już coś wiedzą i są mądrzejsi, niż ktoś kto poświęca się faktycznemu badaniu problemów.http://www.cpjs.pl/wp-content/files_mf/1391085864_magicfields_plik_1_1.pdf niech mi prosty chłop który nawet nie wie co to górne zbrojenie.. było tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 22.02.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 w moich rozważaniach ponownie wraca problem wyboru sposobu ogrzewania. Dom na płycie z BK Ytong energo 24cm, dwa pełne piętra, drugi strop lany, dach dwuspadowy z dachówką ceramiczną. Ocieplenie planowane 20/ 20-25(grafit)/ 40 (wełna układana na stropie lanym), jeszcze nie wiem jak zamontujemy okna ale będą to okna vidok alphaline U=0,8przeanalizowaliśmy problem podłogówki i okazał się nieistotny, więc będzie 100% podłogówka a na niej parkiet przemysłowy o grubości 8mm i 0,04 (m2·K)/W opcje które bierzemy pod uwagę:1,kable grzejne w wylewce + zasobnik z solarami na lato2.gruntowa PC (wodne co i cwu)3.kocioł elektryczny do wodnego co z buforem cwu (może z solarami na lato?) Zastanawiamy się nad kominkiem więc są opcje:ad1.kable grzejne w wylewce + zasobnik z solarami na lato+ rozprowadzenie ciepła z kominkaad 2.gruntowa PC i kominek z płaszczem do bufora co i cwuad 3.kocioł elektryczny, kominek z płaszczem, solary do bufora co i cwu gazu nie mamy, kotła na groszki, proszki i inne nie chcemy, biorę solary pod uwagę ponieważ w lecie do grzania cwu na pewno się sprawdzą a koszt takiej instalacji jest już raczej niewielki. czy montaż paneli fotovoltanicznych w celu obniżenia zużycia prądu ma sens ekonomiczny przy którejś z ww opcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.02.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 chyba trzeba zmienić tytuł wątku na: "teoria ozc kontra praktyka budownictwa pasywnego" Szanowny moderatorze czy można skasować tą pięciostronicową dyskusję, która niewiele wnosi do tematu wątku ? A mówiłem Ci Kamil że rozj..ałeś wątek ?? !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.02.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 w moich rozważaniach ponownie wraca problem wyboru sposobu ogrzewania. Zastanawiamy się nad kominkiem więc są opcje: ad1.kable grzejne w wylewce + zasobnik z solarami na lato+ rozprowadzenie ciepła z kominka ad 2.gruntowa PC i kominek z płaszczem do bufora co i cwu ad 3.kocioł elektryczny, kominek z płaszczem, solary do bufora co i cwu gazu nie mamy, kotła na groszki, proszki i inne nie chcemy, biorę solary pod uwagę ponieważ w lecie do grzania cwu na pewno się sprawdzą a koszt takiej instalacji jest już raczej niewielki. czy montaż paneli fotovoltanicznych w celu obniżenia zużycia prądu ma sens ekonomiczny przy którejś z ww opcji ? Macie więc dokładnie taki dylemat jak ja miałem i dość podobną sytuację - piętrowy dom na płycie z zapędami na niskie zużycie. Osobiście wybrałbym opcję nr 1 i tylko bardzo żałuję że nie zrobiliśmy rozprowadzenia ciepła z kominka. Palenie w kominku to dla nas wielka frajda a przy tym opędzilibyśmy ogrzewanie domu a tak to kominek ma taką konstrukcję żeby większość ciepła pchać w komin. Kablami uzupełnilibyśmy tylko braki lub ewentualnie grzalibyśmy w okresach kiedy nie chciałoby nam się rozpalać kominka. Tylko jeszcze zamiast solara wrzuciłbym może jakąś tanią pc tylko do CWU. Do tego jak będziesz mieć w centralnym miejscu domu lub w dwóch miejscach ścianę grzejną korzystającą z ciepła czy to solarów czy PC to niczego więcej nie potrzebujesz Inwestycyjnie ta opcja jest nie do przebicia ! A jak dobrze dom zbudujesz to i przy kablach będzie świetnie pod względem eksploatacyjnym. My przy kablach na dzień dzisiejszy mamy z samo ogrzewanie od początku sezonu grzewczego 1016zł przy 22,5* w domu. Kable kosztowały 2,7k sterowniki coś koło 1,4k. Żadną siłą nie opłaciłaby mi się pompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jest jeszcze opcja 4 ... Podłogówka wodna, PC gruntowa i żadnych kombinacji z płaszczami, solarami, rozprowadzeniami, buforami ... Po co się spinać na siłę z izolacjami, super oknami ...,COP i tak zrobi swoje i te 1000-1200 zł za ogrzewanie z CWU to żaden wyczyn ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jest jeszcze opcja 4 ... Podłogówka wodna, PC gruntowa i żadnych kombinacji z płaszczami, solarami, rozprowadzeniami, buforami ... Po co się spinać na siłę z izolacjami, super oknami ...,COP i tak zrobi swoje i te 1000-1200 zł za ogrzewanie z CWU to żaden wyczyn ... eeee dupa tam, i bedzie mi pizgało gniazdkami?! dzięki. tyle miałem do roboty żeby poutykać styropian wszędzie gdzie się dało Po 10 latach wymienisz kompresor w pompce i dalej się kosztami nie zrównamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 eeee dupa tam, i bedzie mi pizgało gniazdkami?! dzięki. tyle miałem do roboty żeby poutykać styropian wszędzie gdzie się dało Po 10 latach wymienisz kompresor w pompce i dalej się kosztami nie zrównamy Kompresor kosztuje ok 2 tys . więc nie przesadzaj bo w takim czasie to na samym CWU się odrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.02.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 no to prawie tyle co moje kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 no to prawie tyle co moje kable Coś za coś ... Można wybudować dom 1,5 litrowy i jeszcze kombinować z CWU ... Można wybudować 6-7 litrowy z PC i mieć takie same rachunki za ogrzewanie a także bonus z CWU ... Wcale bym się nie zdziwił jak by ta drugą opcja wyszła taniej w realizacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts