jasiek71 24.02.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Widzisz jaki jest strach ludzi przed domem pasywnym? Tobie też pojechał że nie zbudowałes kilku domów pasywnych to nie masz prawa głosu. Prawda jest taka że budując nowy dom na planie prostokąta czy bliżej kwadratu o dobrej orientacji względem słońca, przy odpowiedniej izolacji można zejść z zapotrzebowaniem poniżej 20kWh/m2. Oczywiście zachowując szczelność, odpowiedni rekuperator i to co trzeba. Jak ktoś mądrze podejdzie do tematu to pasywny nawet z ekipą zbuduje takiej niż dom energooszczędny. Jeżeli mówimy o ekipie to trzeba zwrócić uwagę że pompa ciepła z instalacją nie będzie kosztować do 30k tylko do 50k. Będzie to dużo większa różnica jak kable+ pompa do cwu. Będzie to taniej metodą gospodarczą szukając ekip do każdego etapu. Trzeba tylko inaczej podejść do tematu. Tyle że przy takim domu tracą sens różne wymyślne bufory, kilka źródeł ciepła w razie W, jakieś systemy w odzysk ciepła z kupy itp. Taki dom jest mało atrakcyjny dla instalatorów więc oni nigdy go nie polecą a będą opowiadać o nim głupoty byle pokazać że nie ma to sensu. Też jak ktoś zbuduje dom energooszczędny to powie że taki jest dobry bo to moje a moje jest mojsze niż twoje. Walka niczym z wiatrakami. Jak na razie to tylko pisanina na papierze i nic więcej ... Teoretyczna zbierania i wycena rozwiązań domu pasywnego i zderzenie takich idei z brutalną rzeczywistością przeciętnego domu z pompą ciepła ... I nie wyjeżdżaj z kotłownią PC za 50 tys aby udowodnić że " masz dłuższego" bo za 30 k masz kompletną kotłownię razem z CWU a inwestor może nawet nie zaglądać na budowę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A ile tych domów pasywnych wybudowałeś ...? Wiesz..., budową domu też nie jest trudna a jakoś większość wymięka budować samemu a co dopiero jeszcze pasywnie ... Następny ... Nie wiem o co Wam chodzi z tym samodzielnym budowaniem domów. Przecież to żaden wyznacznik wybudowania dobrego domu. Jest wielu tu na forum, którzy pierwszy raz budując wybudowali dobre domy (w tym pasywne), nie mając wcześniej żadnej praktyki w tym zakresie. Rozumiem że w takich budynkach to też pasywnie z temperaturą CWU , tyle co się samo nagrzeje ... Poniekąd - np. wymiennik ciepła wody szarej. I przede wszystkim trzeba rozdzielić dwie sprawy... " własnymi ręcami "... i " ręcami ekip budowlanych" ... O ile samemu można próbować tak dla jakiejś idei bawić się w pasywność to już rękami ekip budowlanych nie będzie to ani proste ani tanie ... Będzie proste i tanie. Jeśli powiesz ekipie o co chodzi, to zapewne zrobią to lepiej niż Ty sam, bo mają większe doświadczenie po drugie zrobią to taniej, bo zapewne ich roboczo-godzina jest tańsza niż inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Bartek zejdź na ziemię ...Ile z tych "wielu" domów dobrze wybudowanych było tanie w realizacji ...?A te pasywne to już w ogóle taniocha ...Wystarczy tylko sprawdzić ceny okien, drzwi, i innych dyrdymałów które ekipy zrobiły po głodowych stawkach ku chwale inwestora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Bartek zejdź na ziemię ... Ile z tych "wielu" domów dobrze wybudowanych było tanie w realizacji ...? A te pasywne to już w ogóle taniocha ... Można wyciągnąć wnioski z takich realizacji jak j-j'a (za drogie szkło piankowe), R&K'a (za dużo XPS'a pod płytą) czy nawet mojej (kilka detali bym poprawił), choć jeszcze nie wiem jaki standard osiągnę. Wystarczy tylko sprawdzić ceny okien, drzwi, i innych dyrdymałów które ekipy zrobiły po głodowych stawkach ku chwale inwestora ... To wróćmy do początku tej dyskusji. Autor tego wątku pytał o sens budowania domu pasywnego. Uważam, że na etapie założeń warto zaprojektować dom pasywny z uwzględnieniem już na tym etapie wszystkich jego wymagań (strony świata, przeszklenia, okapy, okna dachowe, balkony - a raczej ich brak, garaż itp.). Jeśli to w znaczący sposób nie ogranicza projektu to na miejscu inwestora szedłbym w taki projekt. I co ciekawe, taki projekt nie powinien być droższy, bo jest prosty. Na etapie realizacji zastanawiałbym się nad wykonaniem poszczególnych etapów (cena do osiągniętych rezultatów). A jeśli nawet, zdecydowałbym się na wersję energooszczędną to i tak nie odpuszczałbym ekipie budowlanej tylko dlatego, że ich niedbalstwo "pokryję" pompą ciepła. Jasiek, uważam, że zbyt mocno dyskryminujesz standard pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ta Arizona od R&K to dom pasywny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ta Arizona od R&K to dom pasywny ? Taaa... Jeszcze chwila i wszystkie z 30 cm izolacji będą pasywne ... Chociaż nie ... Do gruntu może być mniej ...( najwyżej potem się zarzuci takiemu delikwentowi że to gwóźdź do trumny i dlatego nie wyszedł pasywny ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ta Arizona od R&K to dom pasywny ? A nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A nie ? Zobacz najpierw jakie ma całkowite zużycie energii w chałupie to będziesz wiedział dlaczego ma takie niskie na ogrzewanie ... W taki sposób to i z mojego będzie pasywny ... A j-j zapytaj ile wypalił świeczek i paliwa do biokominka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Czepiasz się Jasiek. Dalej podtrzymuję zdanie, że lepiej zaprojektować dom zgodnie z wytycznymi dla domów pasywnych a na etapie budowy podejmować decyzję o inwestycji w dane rozwiązanie. Na pewno nie odpuściłbym szczelności, lepszej izolacji i lepszych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.02.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jak na razie to tylko pisanina na papierze i nic więcej ... Teoretyczna zbierania i wycena rozwiązań domu pasywnego i zderzenie takich idei z brutalną rzeczywistością przeciętnego domu z pompą ciepła ... I nie wyjeżdżaj z kotłownią PC za 50 tys aby udowodnić że " masz dłuższego" bo za 30 k masz kompletną kotłownię razem z CWU a inwestor może nawet nie zaglądać na budowę ... Kotłownia za 30k z pompą ciepła gontowa 5kW, razem z dolnym źródłem, z zbiornikiem do do cwu, oraz z wodną podłogówką? O kurcze... a to mi piszą abym zszedł na ziemię. Zrób mi to za 30k a oświadczam tu na forum że jak będę budował dom to się do Ciebie zgłoszę po tą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Kotłownia za 30k z pompą ciepła gontowa 5kW, razem z dolnym źródłem, z zbiornikiem do do cwu, oraz z wodną podłogówką? O kurcze... a to mi piszą abym zszedł na ziemię. Zrób mi to za 30k a oświadczam tu na forum że jak będę budował dom to się do Ciebie zgłoszę po tą instalację. A gdzie jest coś o wodnej podłogówce ...? Kotłownia to kotłownia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Zobacz najpierw jakie ma całkowite zużycie energii w chałupie to będziesz wiedział dlaczego ma takie niskie na ogrzewanie ... W taki sposób to i z mojego będzie pasywny ... A j-j zapytaj ile wypalił świeczek i paliwa do biokominka ... Jakoś takie odniosłem wrażenie,że "pasywni" w odróżnieniu od "niepasywnych kablarzy", czy "pompiarzy" mają dziwne problemy, żeby pokazać, ile kWh poszło na CO+CWU, ile na bytowe. Kilku pompiarzy ma tu podliczniki i jest czarno na białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Jakoś takie odniosłem wrażenie,że "pasywni" w odróżnieniu od "niepasywnych kablarzy", czy "pompiarzy" mają dziwne problemy, żeby pokazać, ile kWh poszło na CO+CWU, ile na bytowe. Kilku pompiarzy ma tu podliczniki i jest czarno na białym. A dziwi cię to ...? Taki głupi przykład ... Zobacz na stopki moją i Barth3z ,w mojej wystarczy że zamiast kable 10,6kW będzie PPC C-9 i będziemy w tym samym miejscu że zużyciem energii na ogrzewanie a z CWU to ja będę Sprite a on pragnienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A dziwi cię to ...? Taki głupi przykład ... Zobacz na stopki moją i Barth3z ,w mojej wystarczy że zamiast kable 10,6kW będzie PPC C-9 i będziemy w tym samym miejscu że zużyciem energii na ogrzewanie a z CWU to ja będę Sprite a on pragnienie ... Ale to źle czy dobrze ? Twoja kotłownia bedzie kosztowała 30k, moja 10k. Różnice wpakowałem w izolację, okna i szczelność i pewnie jeszcze zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ale to źle czy dobrze ? Twoja kotłownia bedzie kosztowała 30k, moja 10k. Różnice wpakowałem w izolację, okna i szczelność i pewnie jeszcze zostanie. Podstawowe pytanie ... Po co ...??? Skoro dalej jesteśmy w tym samym miejscu ale ją mam z bani CWU i znacznie mniej mnie bolą jakieś nie domknięte przez przypadek drzwi czy częste łażenie tam i z powrotem jak to z dziećmi bywa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 24.02.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Ale to źle czy dobrze ? Twoja kotłownia bedzie kosztowała 30k, moja 10k. Różnice wpakowałem w izolację, okna i szczelność i pewnie jeszcze zostanie. Co u Ciebie będzie kosztować 10kpln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.02.2016 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Podstawowe pytanie ... Po co ...??? Skoro dalej jesteśmy w tym samym miejscu ale ją mam z bani CWU i znacznie mniej mnie bolą jakieś nie domknięte przez przypadek drzwi czy częste łażenie tam i z powrotem jak to z dziećmi bywa ... Żywotność. W przypadku izolacji znacznie dłuższa niż PC. Z cwu masz rację. Dla rodziny 2+2 i do tego z wanną będzie rocznie oszczędzał sporo pieniędzy. Tylko czy na tyle, aby po pewnym czasie kupić nową pompę ? Albo jeszcze inaczej. Dostosować izolację do pompy ciepła, np. takiej: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-5kw-seria-h-tylko-2-sztuki-i5892003232.html (4,2kW przy -15oC), którą jak widać można kupić za 12k. Co u Ciebie będzie kosztować 10kpln? Nie wiem czy ja jestem reprezentatywnym przykładem, ale c.o. w domu jak mój można zrobić na kablach za ok. 4000zł (3k kable i 1k termostaty) do tego bojler za 800zł i tak naprawdę mieścimy się w 5k. W 10k zmieścimy się nawet z pc do cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 25.02.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Albo jeszcze inaczej. Dostosować izolację do pompy ciepła, np. takiej: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-5kw-seria-h-tylko-2-sztuki-i5892003232.html (4,2kW przy -15oC), którą jak widać można kupić za 12k. Ale co tu dostosowywać i robić na siłę pasywny. Wystarczy dom energooszczędny. Moje 105m2 ma obciążenie 3,4 kW przy -20, uzyskane bez żadnych wielkich problemów a wystarczyło ściany 20, podłoga 20, strop 20 wełny + 25-28 granulatu styropianu. Więc gdzie uzasadnienie wydawania większych kwot na ocieplenie skoro można mieć taką pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 A co w tej pompie jest takiego przekonującego ...? Do takiego domu jak mój to nawet te 5kW jest stanowczo za mało, a gdzie w tym jeszcze armatura kotłowni, zasobnik CWU, robocizna ... COP to też niczym nie przekonuje bo każda gruntowa przy 7/35 łapie 5 ... Ciekawe jak wygląda przy 0/50 jak klepie CWU ... Więc najpierw musimy się jak tako postarać przy chałupie, potem kupimy małą pompę a następnie połowę jej żywota będzie się bujała z CWU osiągając kiepskie parametry ( jak wiadomo czym cieplejszy budynek to coraz więcej % czasu na CWU ...) Podsumowując... Różnicę pomiędzy cenami pomp gruntowa/ powietrzną wpakujemy w izolację a na koniec będziemy się cieszyć gorszym COP em ... Jednak marketing górą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 25.02.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 (edytowane) Czytając wasze rozważania postanowiłam rozpisać koszty wszystkich możliwości. W podanych cenach starałam się ująć także robocizne i konieczność dokupienia śrubki złączki i innych takich. CO rozpatruje razem z CWU ponieważ w niektórych rozwiązaniach potrzeb co i cwu trudno rozpatrywać oddzielnie. Podłogówka na kablach - 6000zł + bojler 120l -1000zł lub zasobnik 300l-2500zł / użytkowanie na rok co-1200-1600zł w domach omc pasywnych +cwu bojler-800zł / zasobnik-2000zł na rok Podłogówka wodna (rurki, wylewki, folie itp.) 12000zł do tego źrodło ciepła:- PC z zasobnikiem 300l -30000zł, z buforem 300-400l -31000zł / uźytkowanie na rok co+cwu =1000-2500zł- bufor co+cwu z grzałką 2kW -3500-4000zł (na podstawie danych ze strony kospel.pl grzałka 2kW ogrzeje 300l wody o ∆t=40°C w 7h i 10min tj. 14kWh/dobę=420kWh/miesiąc)= użytkowanie na rok co+cwu 2500zł Solary w celu obniżenia kosztów cwu w lecie (komplet) 8000zł - pozwolą oszczędzić około 600zł rocznie Do każdej z powyższych możliwości (poza kablami) jest opcja podłączenia kominka z PW, który nawet używany sporadycznie w przypadku podlączenia go do bufora wspomoże instalacje swoim ciepłem. Kominek z obudową lub piec wolno stojący na pelet, który dużo czynności "robi sam" to koszt ok 20000zł Ceny buforów, bojlerów oraz solarów pochodzą z kospel.pl, przewidywane zużycie z dzienników forumowiczów (kable) lub z obliczeń (grzałka). Koszty użytkowania PC pochodzą z wątku "pompiarzy" Edytowane 25 Lutego 2016 przez karolkak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts