Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytajac wasze rozważania postanowiłam rozpisac koszty wszystkich możliwości. W podanych cenach staralam sie ujac także robocizne i koniecznosc dokupienia srubki zlaczki i innych takich. CO rozpatruje razem z CWU poniewaz w niektoryh rozwiazaniach potrzeby co i cwu trzeba rozpatrywac łacznie.

Podłogowka na kablach - 6000zł + bojler 120l -1000zł lub zasobnik 300l-2500zł / użytkowanie na rok co-1200-1600zł w domach omc pasywnych +cwu bojler-800zł / zasobnik-2000zł

Podłogowka wodna (rurki, wylewki, folie itp.) 12000zł do tego żrodło ciepła:

- PC z zasobnikiem 300l -30000, z buforem 300-400l -31000 / uzytkowanie na rok co+cwu =1000-2500zł

- bufor co+cwu z grzałką 2kW -3500-4000zł (na podstawie danych ze strony kospel.pl grzalka 2 kW ogreje 300l wody o ∆t=40°C w 7h i 10min tj. 14kWh/dobe=420kWh/miesiąc)= użytkowanie na rok co+cwu 2500

Solary w celu obniżenia kosztow cwu w lecie (komplet) 8000zł - pozwolą oszczedzic okolo 600zł

Do kazdej z powyzszych możliwosci (poza kablami) jest opcja podłaczenia kominka z PW, ktory nawet używany sporadycznie w przypadku podlaczenia go do bufora wspomoze instalacje swoim cieplem. Kominek lub piec wolnostojacy na pelet, ktory duzo cynnosci "robi sam" to koszt ok 20000zł

Ceny buforow, bojlerow oraz solarow pochodza z kospel.pl, przewidywane zuzycie z dziennikow forumowiczow (kable) lub z obliczen (grzalka). Koszty uzytkowania z PC pochodza z wątku "pompiarzy"

Ale kupy to to się nie trzyma ...:D

• Odpowiedzi 665
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co w tej pompie jest takiego przekonującego ...?

Cena. Tańsza o ok. 5-6 od wersji 9kW, a prawie 10k tańsza od T-CAP'a 9kW.

Do takiego domu jak mój to nawet te 5kW jest stanowczo za mało, a gdzie w tym jeszcze armatura kotłowni, zasobnik CWU, robocizna ...

Oto właśnie chodzi, żeby różnicę w cenie pomp wpakować w izolację.

COP to też niczym nie przekonuje bo każda gruntowa przy 7/35 łapie 5 ...

Ty cały czas o gruntowej ? W jakiej cenie masz taką pompę wraz DZ ?

Więc najpierw musimy się jak tako postarać przy chałupie, potem kupimy małą pompę a następnie połowę jej żywota będzie się bujała z CWU osiągając kiepskie parametry ( jak wiadomo czym cieplejszy budynek to coraz więcej % czasu na CWU ...)

Na c.w.u. można liczyć SCOP na poziomie 3.

Różnicę pomiędzy cenami pomp gruntowa/ powietrzną wpakujemy w izolację a na koniec będziemy się cieszyć gorszym COP em ...

Podaj ceny tych pomp gruntowych wraz z pracami ziemnymi przy DZ.

Popieram Jaśka.

np. zużycie cwu jest bardzo duże. Licząc 2500kWh/rok dla rodziny 4 osobowej i grzaniu tylko w drugiej taryfie zapłacisz ok. 600-700zł.

Grzania grzałkami w buforze do 2,5k i tak samo dla PC też Do 2,5k ...

Grzania kablami to już mniej bo do 1,6k ...

Trzeba przyjąć jakiś budynek i teraz dopiero przy nim "rzeźbić ..."

Przecież cały czas piszę że kompletną działającą kotłownię z gruntową pompą ciepła, poziomym DZ i podłączonym grzejącym zasobnikiem CWU da się za ok 30 k ..., razem z panem koparkowym i wszystkimi robociznami, płynami ...

Robię to wiem ...

Dokręcisz sobie do tego podłogówkę ...

Po pierwsze u mnie gruntówka z poziomym DZ nie ma sensu. Widzisz jaką mam efektywność GWC w moim gruncie. Musiałbym znacząco przewymiarować DZ.

Po drugie jednak nie uwzględniasz podłogówki. W takim razie powietrzna PC 5kw + zasobnik c.w.u to kwota ok. 15k. W takiej sytuacji SCOP dla c.o. będzie ok. 4, przy c.w.u. ok. 3. Przy taniej gruntówce dużych różnic w SCOPach nie będzie.

Po pierwsze u mnie gruntówka z poziomym DZ nie ma sensu. Widzisz jaką mam efektywność GWC w moim gruncie. Musiałbym znacząco przewymiarować DZ.

Po drugie jednak nie uwzględniasz podłogówki. W takim razie powietrzna PC 5kw + zasobnik c.w.u to kwota ok. 15k. W takiej sytuacji SCOP dla c.o. będzie ok. 4, przy c.w.u. ok. 3. Przy taniej gruntówce dużych różnic w SCOPach nie będzie.

Każde DZ jakie robię jest przewymiarowane dla świętego spokoju , w piachu też zrobiłem i D,iałają tak samo ...

Napisałem ci że 5 kW to sobie może na darować do takiego domu 6 litrów ...

Aby zejść taką chałupą do pompy 5kW to wsadzisz w niego różnicę w zakupie pomiędzy normalną gruntową 9-11KW ...

I tak " w koło Macieju ..."

Ps

Do tej twojej pompy to też potrzeba podłogówki ...

Edytowane przez jasiek71

Ostatnio został przytoczony dom R&K jako "pasywny" ...

Ostatnio napisał w swoim dzienniku o zużyciu energii więc odniósł em to do swojego domu ...

Arizona całkowite 5393kwh w tym 1116kwh drogiej ...

Mój całkowite 8145kwh w tym 1015kwh drogiej ...

Arizona CO ok 3000kwh

Mój 6763kwh ...te same daty do odniesienia ....

Wiemy jakim domem jest wspomniana Arizona i wiadomo jaki jest mój ...

Teraz dokręćmy do mojego CO pompę ciepła i mamy ok 1700kwh na ogrzewanie nic nie zmieniając w domu ...

O takiej drobnostce że w Arizonie jest średnio o ok 1,5* chłodniej to już nie powiem ...

Ja nie mam zysków słonecznych bo nie mam żadnego okna od południa ...

Podsumowując: Ty wolisz pompę ciepła za 30k i standardowy dom, a ja wolę PC za 15k i resztę przeznaczyć na izolację. Poszedłbym dalej, czyli dom pasywny z c.o. oraz c.w.u. na prąd, który kosztowałby tyle co twój z pompą ciepła, ale tutaj masz przewagę z c.w.u., choć to też kwestia wielkości rodziny i czy wanna czy prysznic.

Podsumowując: Ty wolisz pompę ciepła za 30k i standardowy dom, a ja wolę PC za 15k i resztę przeznaczyć na izolację. Poszedłbym dalej, czyli dom pasywny z c.o. oraz c.w.u. na prąd, który kosztowałby tyle co twój z pompą ciepła, ale tutaj masz przewagę z c.w.u., choć to też kwestia wielkości rodziny i czy wanna czy prysznic.

Jeszcze dwa lata temu byłbym takiego samego zdania jak ty ale na dzień dzisiejszy i moją wiedzę to tylko pompą ciepła i tyle ...

Przyjmijmy dalej taki dom jak mój 10000kwh na CO i 2000kwh na CWU ...

Ten sam dom tyle że z pompą ciepła na CO 2500kwh i 570kwh na CWU, razem 3070 kWh

Teraz ten sam dom w standardzie pasywnym na CO 2250kwh i 2000kwh na CWU, razem 4250kwh

Po roku mieszkania zaczniesz kombinować jak tu jeszcze coś udoskonalić bo taką jest natura ludzka i wpakujesz kolejne kilka tys aby sobie coś udowodnić a i tak nie bardzo zejdziesz niżej od tego domu z pompą ...

Oczywiście trzeba pamiętać że ta twoja wychuchana chałupka już i tak kosztowała przynajmniej tyle samo jak i nie więcej od tej z PC ...

Inną sprawą jest też wybór działki pod taki dom, trzeba uwzględnić strony świata, dopilnować aby w przyszłości nasze zyski słoneczne nie zostały zasłonięte przez dom sąsiada którego jeszcze np nie było w trakcie budowy naszego cudu techniki ...

I głupio by było jakby sąsiad postawił większy budynek z 10 cm izolacji, wentylacją grawitacyjną ale z PC i rachunki na praktycznie tym samym poziomie ...

Jeszcze dwa lata temu byłbym takiego samego zdania jak ty ale na dzień dzisiejszy i moją wiedzę to tylko pompą ciepła i tyle ...

Przyjmijmy dalej taki dom jak mój 10000kwh na CO i 2000kwh na CWU ...

Ten sam dom tyle że z pompą ciepła na CO 2500kwh i 570kwh na CWU, razem 3070 kWh

Teraz ten sam dom w standardzie pasywnym na CO 2250kwh i 2000kwh na CWU, razem 4250kwh

Pytanie ile kosztowałoby doprowadzenie tego budynku do pasywnego, albo do takiego, aby wystarczyła ta pompa 5kW ?

Po roku mieszkania zaczniesz kombinować jak tu jeszcze coś udoskonalić bo taką jest natura ludzka i wpakujesz kolejne kilka tys aby sobie coś udowodnić a i tak nie bardzo zejdziesz niżej od tego domu z pompą ...

Oj raczej nie. Ja bardzo leniwy jestem. ;) Jeśli zacznę coś dłubać to tylko w ogrodzie.

Oczywiście trzeba pamiętać że ta twoja wychuchana chałupka już i tak kosztowała przynajmniej tyle samo jak i nie więcej od tej z PC ...

A gdzie tam. Sądzisz, że mniej bym zapłacił za montaż typowych okien przez firmę zamiast samodzielnie pakietów szybowych ? Czy np. opaskę przeciwwysadzinową miałem robić ze styro zamiast z darmowego proszku od pigeona? Na stropie dać wełnę zamiast proszku PUR, którego kupiłem za grosze (choć i tak dowaliłem jeszcze wełny ;) ) ? Nie wspomnę już o rekuperatorze wody szarej, czy kanałach wentylacyjncyh wyciętych w styro i reku zrobionym "tymi recami".

Chyba, że masz na myśli elewację, to tak - to taka moja ekstrawagancja, ale ciężko ją wliczać w osiągnięcie pasywności. Znalazłoby się jeszcze kilka rzeczy które nie są najtańsze, ale to dlatego, że takie chciałem, a nie że były znaczące dla osiągnięcia pasywności. Ja nie mam nic co ma znaczek "passiv"

Inną sprawą jest też wybór działki pod taki dom, trzeba uwzględnić strony świata, dopilnować aby w przyszłości nasze zyski słoneczne nie zostały zasłonięte przez dom sąsiada którego jeszcze np nie było w trakcie budowy naszego cudu techniki ...

Tak, to jeden z elementów, na który warto zwrócić uwagę.

I głupio by było jakby sąsiad postawił większy budynek z 10 cm izolacji, wentylacją grawitacyjną ale z PC i rachunki na praktycznie tym samym poziomie ...

Mi nie.

Tak jeszcze wracając do tych 2000kwh na rok do podgrzania CWU to jest ok 40L na jedną osobę na dobę przy czteroosobowej rodzinie ...

Mając teraz trzy długowłose panny to raczej nie podejdziemy do tematu "pasywnie"...:D

Ja też mam 3 długowłose kobiety w domu :) I jeśli okaże się, że zużycie jest na tyle wysokie, że warto kupić pompę ciepła, to kupię - najmniejszą taką 3kW.

Widzisz...

Zaczynamy wchodzić na tematy " tymi ręcami..." aby udowodnić słuszność swojego wyboru ...ja akurat tutaj podchodzę do tematu komercyjnie ,ty zaczynają naciągać na swoją stronę na zasadzie że to sam a tamto to z odpady prawie darmo, a okna to sklejone na styropian pakiety ...

Jeszcze chwile i zaczniemy sklejać styropianowe pudło z wklejoną szybą i suszarką jako CO w środku ...

Tak podchodząc do tematu to ja mam pompę z DZ za 15k ...;)

Ja już wcześniej to pisałem że należy rozdzielić te dwa sposoby budowania, jaki sens ma porównywanie komercyjnego układu PC z samodzielnym ułożeniem kabli ...tak samo z wentylacją, zobacz ile kosztuje rekuperator do pasywnego ...

Autorka tego wątku nie będzie sama budowała ścian, kleiła izolacji, robiła ogrzewania , budowała centrali wentylacyjnej ,wsadzała samych pakietów ...

Doskonale wiesz jaki będzie finał kosztów budowy takiego domu ...

Nie pisałem tych rzeczy w kontekście wyboru budowy domu pasywnego, tylko w odpowiedzi na twoje sformułowanie: "Oczywiście trzeba pamiętać że ta twoja wychuchana chałupka już i tak kosztowała przynajmniej tyle samo jak i nie więcej od tej z PC" Absolutnie nie miałem zamiaru tym sposobem udowadniać, że tylko wtedy dom pasywny będzie opłacalny. Będzie opłacalny również wykonany przez ekipy zewnętrze w taki samym zakres prac jak dom 60kWh. Czym zatem wg ciebie różnic się będzie ten dom 60kWh od domu 15kWh ?

1. Zapewne musi różnić się szczelnością. Ile wg ciebie trzeba dopłacić za szczelność domu pasywnego ?

2. W obu raczej będzie reku z WM, bo WG tańsza w inwestycji nie będzie (kominy, obróbka dachu itp.)

3. Okna. np. Adams Passiv Line nie są znacznie droższe od "standardowych"

4. więcej izolacji.

no i bez okien połaciowych, lukarn i balkonów - w sumie od tego trzeba zacząć.

Na ile te różnice wyceniasz dla domu piętrowego ok. 140m2 ?

PS. Jasiek, jaką pc gruntową masz na myśli ? Chyba nie meetinga ?

Tu coś na twoją korzyść:

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/06/Ograniczona-wymowa-wspolczynnika-SPF_fot.2.png

- źródło: http://instalreporter.pl/ogolna/ograniczona-wymowa-wspolczynnika-spf/

czyli przy gorszym domu masz wyższy SCOP.

:) Raczej, przy podgrzewaniu CWU SCOP wychodzi gorszy, co "pewnie" związane jest z wyższą temperaturą CWU w stosunku do CO.