Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Łazienki a wewnętrzna instalacja Wod-Kan

szala18

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem na etapie instalacji wod - kan wewnątrz budynku i tutaj wykonawca zalecił abym najpierw udał się do architekta wnętrz w celu sporządzenia projektu .... myślalem że jezeli podejscia pod wodę i prysznic zrobię wg. projektu budowlanego bo akurat rozmieszczenie mi odpowiada a nastepnie przy wykonczeniu zrobie taki projekt i że architek wlasnie to tego ukladu sie dopasuje ... ?? co radzicie ? wykonawca wod - kan twierdzi ze nie chce pozniej przerabiac czy tez przesuwac instalacji ... Proszę o radę ....

I jeszcze jedno gdzie najlpeiej dać zrobić łazienkę, interesuje mnie opcja kompleksowa (całość w 1 miejscu) .... w stosunku jakości do ceny ?? Mera bardzo droga ... Max Flizzz troszkę tańszy .... TGS wydaje się badziewie .... pomóżcie, dzięki !!

Twój wykonawca jest jakiś dziwny.

Przecież nawet jak zachce ci się przeróbek, to w czym problem? To twoja finansowa strata a jego zarobek.

Niestety w sprawie płytek nie pomogę, bowiem sama sobie ustalam dobór płytek.

Edytowane przez Elfir

właśnie martwi go że w razie przeróbek będę musiał płacić ekstra żeby coś zmienił .... hmmmm wizualizacja łazienki cenie 400 - 800 zł jednak do 3 miesiecy trzeba kupic płytki a w tym czasie nie zdąże z tynkami i wylewkami .... chyba zrobie jak jest domylsnie w projekcie a najwyzej pozniej sie poprawi ;]

przecież podejścia kanalizacyjne w jakiś niewielkich odstępstwach odległości sobie skorygujesz kolankami.

A łazienka, skoro idealnie pasuje ci jej układ - daj projekt budowlany domu i pokaż, że chcesz dokładnie wg. tego projektu. Będzie w skali - co do milimetra określone kanalizacyjne podejście. Wodę podłączasz elastycznymi wężykami, więc tu masz dowolność.

Chyba, że planujesz urządzenia podtynkowe?

Jeśli chcesz wprowadzić zmiany, to narysuj łazienkę na papierze milimetrowym w skali 1:10 - sprawdź wymiary mebli i urządzeń, które chcesz mieć w łazience i wrysuj do planu. Wówczas będziesz wiedzieć, gdzie dokładnie wypadną ci podejścia.

Nad przednią krawędzią sedesu i bidetu sufit(skos)powinien być na wysokości co najmniej 190cm czyli u Ciebie stelaża raczej nie powinno się przystawiać bezpośrednio do ściany kolankowej a z pewnym odstępem(z 25-30cm dla stelaża o głębokości ok.15cm). No chyba że sedes pod oknem ale tu lepszy byłby niski stelaż(ok.90cm wysokości) zamiast standardowego(ok.120cm).

W oryginalnym układzie łazienki źle, że blat umywalki nie jest pociągnięty na całą ścianę(i wchodzi się na bok umywalki) ale skoro piszesz, że ścianę od strony pokoju chcesz przesunąć to dałoby się to łatwo poprawić. Gdyby sedes miał być pod oknem ale przysunięty bliżej ściany kolankowej to co z bidetem? Niezbyt podoba mi się też, że okno nie jest dokładnie na wprost drzwi - takie mam zboczenie ;)

Oryginalny układ:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7be77acaae7.jpg

Moje wstępne dwie propozycje zakładające wyprostowanie ściany z drzwiami do łazienki - przerywanymi liniami zaznaczyłam wysokości skosu 140cm, 190cm(czerwona) i 220cm.

1) Okno przesunięte na wprost drzwi, po lewej prysznic(głębokość 80 lub 90cm, szerokość na całą ścianę lub krótszy), po prawej wanna. Sedes i bidet przy ściance o grubości ok.45cm(kryjącej stelaże), blat z umywalką naprzeciwko nich.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8aad5d1f5f0a.jpg

2) Okno w oryginalnym miejscu a drzwi przesunięte na wprost niego. Po lewej wnęka na prysznic(narysowałam 90x120cm), pod oknem wanna narożna/asymetryczna(np.85x170cm), dalej ścianka z sedesem i bidetem, naprzeciwko nich blat z umywalkami. W prawej ścianie można zrobić okienko-zsyp do pralni.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b41dd5bad4fc.jpg

Jeśli nie chcesz bidetu albo wolałabyś wannę owalną wolno stojącą lub masz jakieś jeszcze inne potrzeby lub czegoś bardzo nie lubisz to można pokombinować dalej.

alicyja dziękuję ślicznie za pomoc i zainteresowanie się moim problemem ....

Bez tytułu.jpg

na wyżej pokazanym zdjęciu czerwone linie obrazują jak łazienka jest już wybudowana (stan surowy zamknięty - z oknem dachowym), i właśnie myślałem żeby po jednej stronie drzwi dać na całej długości ściany północnej lub połudnowej wanne lub prysznic a po drugiej umywalkę też na całą długość (wschód zachód) i teraz może w miejsce domyślej lokalizacji prysznica naprzeciwko okna dać toalete ? bidetu nie chcemy ...

alicyja - ten projekt powyżej chyba najbardziej by mi odpowiadał, to z dołu na całej długości to pryszcznic tak i bateria zaznaczona z prawej strony jako te kółeczko ??

jedyne co mnie zastanawia to czy dam radę pociągnąć podłączenie kanalizacyjne do toalety rura 110 po podłodze żeby była schowana (bo mam 5cm wylewki i 5cm styropian wiec chyba nie dam rady jej schować) .... hmmmm

poprzednia forma Twojego projektu została przedstawiona dzisiaj wykonawcy :) musi tylko zerknąć w którym miejscu od dołu przekuć płytę by wyprowadzić kanalizację. Powiedział że dużo lepsze rozwiązanie od poprzedniego - jednakże obawia się czy nie będzie zbyt mało miejsca na wanne. Jesli miałaby być wolno stojąca to musi ją odsunąć w kierunku drzwi. Chociaż mogę ją przykleić do ścianki przy oknie i i tam obudować. Bardzo dziękuję za pomoc :)

• 2 months później...

Witam serdecznie :)

Ja również przyłączam się do prośby o rozmieszczenie sanitariatów w łazience. Z uwagi na małe dzieci zależy mi na wannie, a może to mój błąd? Sama nie wiem... heh. W łazience będzie pralka + kosz na brudna bieliznę. Wc chciałabym podwieszane ( dość mam szorowania zakamarków :) . No i umywalka. Z góry dziękuje za podpowiedzi

http://images77.fotosik.pl/541/2c1a987634ea9dd0gen.png