Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła vitocal 242-g - ciepla woda

sszakallx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bede wdzieczny bo juz do instalatora mojego napisalem bo ta ilosc zuzycia dlamnie jest za duza :(

Nie ma problemu. W nazimniejszym okresie grudnia i stycznia przez 30 dni pochłonęła 543kwh. Pozostaje okres od 18 stycznia do 18 tego miesiąca. W sumi to może być trochę mnie gdyź prawie miesiąc temu wyłączyłem ogrzewanie piwnicy. Ostateczny wynik podam 18- tego.

Nie ma problemu. W nazimniejszym okresie grudnia i stycznia przez 30 dni pochłonęła 543kwh. Pozostaje okres od 18 stycznia do 18 tego miesiąca. W sumi to może być trochę mnie gdyź prawie miesiąc temu wyłączyłem ogrzewanie piwnicy. Ostateczny wynik podam 18- tego.

to mi ponad 2 razy tyle dzieki za informacje tym razem instalator mi nie powie ze dom sie wygrzewa bo rok temu mialem podobne wyniki i uslyszalem pierwsze uruchomienie pompy i nowo wybudowany dom

jutro odpowiem na wszystkie pytania dzwonie na infolinie viesmana bo sie wkurzyłem zobaczyłem ze od 20 listopada do teraz pobralo mi 2600kwh rachunek bedzie jak nic ponad 1300zł za prad dla mnie chyba jest cos nie tak jutro sie dowiem gdyz moj instalator niewiem kiedy przyjedzie zmienil termin wiec koniec tego

Prosze o informacje ile wam zuzylo pradu przez 2 miesiace

dziekuje

sama ilość kwh nie jest dla mnie szokująca...podejrzewam, ze u mnie będzie podobnie w moim wiadernym domu ;)

wrzucę później dokładną ilość

ale to wszystko zależy ile tak naprawdę dom potrzebuje......

a z tym bywa różnie....tak z samymi parametrami domu jak i jakością wykończenia kluczowych prac

Edytowane przez JTKirk

[ATTACH=CONFIG]346863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346865[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346866[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346867[/ATTACH]

Ustawienia krzywej masz 07 i 0 mniej wiecej wyglada to tak

http://i65.tinypic.com/11v2u15.png

Chyba nikt z uzytkowników pomp ciepla nie zasila taka temperatura. Wyrzuć szybko ten bufor i pusc zasilanie bezposrednio w podlogowke bo grzanie do tak wysokiej temperatury może właśnie załączać grzałki

U mnie wyglada to mniej wiecej tak

http://i68.tinypic.com/5le4a9.png

Edytowane przez photos

[ATTACH=CONFIG]346863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346865[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346866[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346867[/ATTACH]

Masz jedną taryfę czy 2?

Dziwne te ustawienia w programie czasowym, masz ustawione przerwy w ogrzewaniu

Edytowane przez photos

Ustawienia krzywej masz 07 i 0 mniej wiecej wyglada to tak

http://i65.tinypic.com/11v2u15.png

Chyba nikt z uzytkowników pomp ciepla nie zasila taka temperatura. Wyrzuć szybko ten bufor i pusc zasilanie bezposrednio w podlogowke bo grzanie do tak wysokiej temperatury może właśnie załączać grzałki

U mnie wyglada to mniej wiecej tak

http://i68.tinypic.com/5le4a9.png

dzieki wlasnie zmienilem krzywa na taka jaka ty mi podales nachylenie 0,5 najdziwniejsze jest to ze przed sezonem grzewczym instalator nam wlaczylm nachylenie na 1,1 pozniej po 2 mieisacach to zmienilem na 0,7 po bylo za cieplo w domy jak to mi załaczalo grzalke mimo ze w ustawieniach byla wyłaczona to juz wiem skad tyle kw mi pobralo wlasnie sprawdzilem sobie i wciagu dnia pobralo 20kw jutro o tej samej porze pojde i sprawdze bez tego bufora oraz z nachyleniem jestem ciekaw ile teraz mi pobierze

dzieki wlasnie zmienilem krzywa na taka jaka ty mi podales nachylenie 0,5 najdziwniejsze jest to ze przed sezonem grzewczym instalator nam wlaczylm nachylenie na 1,1 pozniej po 2 mieisacach to zmienilem na 0,7 po bylo za cieplo w domy jak to mi załaczalo grzalke mimo ze w ustawieniach byla wyłaczona to juz wiem skad tyle kw mi pobralo wlasnie sprawdzilem sobie i wciagu dnia pobralo 20kw jutro o tej samej porze pojde i sprawdze bez tego bufora oraz z nachyleniem jestem ciekaw ile teraz mi pobierze

To że zmieniles krzywa na pewno obniży rachunek ale może wpłynąć na ciepło w domu. Wszystko przez ten bufor. Instalacje masz już po gwarancji. Wez jakiegoś hydraulika i zwyczajnie wywal z instalacji bufor. Zasilanie z pompy pusc bezpośrednio w rozdzielacz podlogowki. Ten bufor daje mocne straty. Widzę że masz na ścianie zestaw popmpowy. To też wyrzuc. Twoja pompa ma wbudowaną obiegowke i ona spokojnie wystarczy. Nie masz się czego bać twoja instalacja przez to się tylko poprawi. Podsumowując masz zle nastawy i do tego bufor, absolutnie przeszkadzające przy samej podlogowce.

Edytowane przez photos

To że zmieniles krzywa na pewno obniży rachunek ale może wpłynąć na ciepło w domu. Wszystko przez ten bufor. Instalacje masz już po gwarancji. Wez jakiegoś hydraulika i zwyczajnie wywal z instalacji bufor. Zasilanie z pompy pusc bezpośrednio w rozdzielacz podlogowki. Ten bufor daje mocne straty. Widzę że masz na ścianie zestaw popmpowy. To też wyrzuc. Twoja pompa ma wbudowaną obiegowke i ona spokojnie wystarczy. Nie masz się czego bać twoja instalacja przez to się tylko poprawi. Podsumowując masz zle nastawy i do tego bufor, absolutnie przeszkadzające przy samej podlogowce.

witam

Instalacja jest jeszcze na gwarancji dopiero pierwszy rok minoł od momentu uruchomienia

dzis wszystko sie dowiem z infolini:) jak tylko wroce z pracy odrazu dzwonie :)