Aaricia23 08.02.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 WitamMam pytanie odnośnie grubości wylewki na podłogówkę.W projekcie mam na parterze 10cm styro i 5cm zbrojonego betonu. Na piętrze 4cm styro i 5cm zbrojonego betonu.Wykonawca twierdzi że to mało na podłogówkę i chce wylać 6-7cm betonu. dziwi mnie to bo w koncu ktos kto wydał projekt chyba powinien wiedzieć najlepiej ?Do tego wykonawca upiera sie żeby styropian był tzw systemowy na gorze czyli z liniami ułatwiającymi kładzenie rurek i chce warstwe na parterze zrobic na dwa czyli 6 + 4cm styro. Potem położyć rurki i wylać wylewkę min 6cm. Co mi podniesie poziom podłog co wiąże się z obniżeniem pierwszego schodka, parapetów i drzwi wewnętrznych. Rozumiem że ten schodek można jakoś zniwelowac potem na drzewie? tzn kilka stopnic sie "wychudzi" i jakoś to będzie? Drzwi wewnętrzne trzeba by przycinać wszystkie o ten cm lub dwa? Troche niższy poziom parapetów to raczej nie problem.Na piętrze znowu goście od wentylacji mechanicznej chcą położyć cześć kanałów w wylewce i chcą ją pogrubić o 3cm. Chcą żeby wylewka miala 5cm styro i 6cm betonu lub nawet 6+6. To juz w ogole skrocenie drzwi o 3cm i podniesienie schodka o 3cm. Taką różnice mozna zniwelować dopasowując drubości stopnic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 leniwy wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Mam pytanie odnośnie grubości wylewki na podłogówkę. W projekcie mam na parterze 10cm styro i 5cm zbrojonego betonu. Na piętrze 4cm styro i 5cm zbrojonego betonu. Wykonawca twierdzi że to mało na podłogówkę i chce wylać 6-7cm betonu. dziwi mnie to bo w koncu ktos kto wydał projekt chyba powinien wiedzieć najlepiej ? Do tego wykonawca upiera sie żeby styropian był tzw systemowy na gorze czyli z liniami ułatwiającymi kładzenie rurek i chce warstwe na parterze zrobic na dwa czyli 6 + 4cm styro. Potem położyć rurki i wylać wylewkę min 6cm. Co mi podniesie poziom podłog co wiąże się z obniżeniem pierwszego schodka, parapetów i drzwi wewnętrznych. Rozumiem że ten schodek można jakoś zniwelowac potem na drzewie? tzn kilka stopnic sie "wychudzi" i jakoś to będzie? Drzwi wewnętrzne trzeba by przycinać wszystkie o ten cm lub dwa? Troche niższy poziom parapetów to raczej nie problem. Na piętrze znowu goście od wentylacji mechanicznej chcą położyć cześć kanałów w wylewce i chcą ją pogrubić o 3cm. Chcą żeby wylewka miala 5cm styro i 6cm betonu lub nawet 6+6. To juz w ogole skrocenie drzwi o 3cm i podniesienie schodka o 3cm. Taką różnice mozna zniwelować dopasowując drubości stopnic ? Co do tego systemowego styropianu, to wykonawca chce sobie ułatwić robotę. Jednak koszt jego wygody poniesiesz TY, można to zrobić zwykłą, grubą folią. Co do grubości wylewek, to wykonawca ma rację, na OP potrzeba te 6-7 cm betonu. Różnice 2-3cm wysokości posadzek w projekcie, nie rozpatruje biuro projektowe. Musieliby wiedzieć co położysz na podłogę. Inna wysokość jest przy panelu, inna przy płytce kamiennej a jeszcze inna przy desce drewnianej. Sam powinieneś określić wcześniej co chcesz mieć na podłogach i ustalić z wykonawcą wysokości wylewek. Tego styropianu na parterze to trochę mało, będziesz miał duże straty do gruntu, teraz standardem jest 15-20cm. Oczywiście na parterze co najmniej 2 warstwy styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 09.02.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) W tym przypadku jeżeli zależy nam mocno na grubości posadzki można zrobić anhydrytową, jej grubość minimalna na ogrzewanie podłogowe to 4,5cm i lepsza przewodność cieplna niż cement, więcej info na [MODEROWANO] lub priv ZapraszamAntoni Edytowane 9 Lutego 2016 przez Elfir reklama na forum jest płatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluss 09.02.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Mam podobny problem, możecie polecić jakąś solidną firmę w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 10.02.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dołączę się do wątku z podobną sprawą. Mam płytę fundamentową - 25cm styro pod płytą, płyta 15cm. Muszę ustalić dokładną grubość podłogi.Czy poniższe założenie jest dobre? Może 12cm styropianu to za mało / za dużo na płytę? Warstwy podłogi - parterIzolacja przeciwwilgociowa - 0,2cmStyropian - 12cmWylewka anhydrytowa - 6cmPłytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi parter suma - 19,4cm Warstwy podłogi - poddaszeIzolacja przeciwwilgociowa - 0,2cmStyropian - 4cmWylewka anhydrytowa - 6cmPłytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi poddasze - 11,4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 12.02.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dołączę się do wątku z podobną sprawą. Mam płytę fundamentową - 25cm styro pod płytą, płyta 15cm. Muszę ustalić dokładną grubość podłogi. Czy poniższe założenie jest dobre? Może 12cm styropianu to za mało / za dużo na płytę? Warstwy podłogi - parter Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm Styropian - 12cm Wylewka anhydrytowa - 6cm Płytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi parter suma - 19,4cm Warstwy podłogi - poddasze Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm Styropian - 4cm Wylewka anhydrytowa - 6cm Płytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi poddasze - 11,4cm Powyższe grubości są w zupełności wystarczające anhydryty wykonujemy w całej pl w przypadku pytań pozostaję do dyspozycji na priv pozdrawiam antoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 06.03.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Zwykła wylewka cementowa powinna mieć grubość około 6- 8 cm, więc posadzka o grubości 4-5 cm może pękać. A czy nie zastawiała się Pani nad wylewką anhydrytową? Jest ona znacznie twardsza niż betonowa i do tego może mieć grubość około 4 cm. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 06.03.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 Dołączę się do wątku z podobną sprawą. Mam płytę fundamentową - 25cm styro pod płytą, płyta 15cm. Muszę ustalić dokładną grubość podłogi. Czy poniższe założenie jest dobre? Może 12cm styropianu to za mało / za dużo na płytę? Warstwy podłogi - parter Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm Styropian - 12cm Wylewka anhydrytowa - 6cm Płytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi parter suma - 19,4cm Warstwy podłogi - poddasze Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm Styropian - 4cm Wylewka anhydrytowa - 6cm Płytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi poddasze - 11,4cm zapewne chodzi Ci o izolacje 0,2mm nie cm jednak folia 0,2mm nie jest zadna izolacja poniewaz przetrze sie i podziurawi na chudziaku,zaczynamy od foli 0,4-0,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.03.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Warstwy podłogi - poddasze Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm Styropian - 4cm Wylewka anhydrytowa - 6cm Płytki ceramiczne - 1,2cm Grubość podłogi poddasze - 11,4cm Czy jest sens na poddaszu pod styropian kłaść folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 21.04.2016 02:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Generalnie stosowanie folii jest wskazane w pomieszczeniach, w których może gromadzić się wilgoć, a więc w łazience i kuchni, w pozostałych nie ma takiej konieczności. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksawey 08.05.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jakiej folii najlepiej użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 12.05.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 u mnie wyglada to tak.. PARTER - podłogówka na cąłym parterzeizolacja przeciwwogociowa 1 x folia PE izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 20 cm izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna - 1 x folia PEPOSADZKA ANHYDRYTOWA - grubośc 5 cm PIĘTRO - podłogówka na całym piętrzeizolacja przeciwwogociowa 1 x folia PE izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 10 cm izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna - 1 x folia PEPOSADZKA ANHYDRYTOWA - grubośc 5 cm Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 12.05.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 u mnie wyglada to tak.. PARTER - podłogówka na cąłym parterze izolacja przeciwwogociowa 1 x folia PE izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 20 cm izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna - 1 x folia PE POSADZKA ANHYDRYTOWA - grubośc 5 cm PIĘTRO - podłogówka na całym piętrze izolacja przeciwwogociowa 1 x folia PE izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 10 cm izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna - 1 x folia PE POSADZKA ANHYDRYTOWA - grubośc 5 cm Pozdrav A po co folia na piętrze i tak gruby styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 12.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 no po to co by cieplej było - no i szczelniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.05.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Niby jak ma być cieplej, skoro to wewnętrzna przegroda ?A szczelniej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.05.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 no po to co by cieplej było - no i szczelniej. Szczelniej? Rozwaliłeś mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts