Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki i ich grubości przy podłogówce

Aaricia23

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie grubości wylewki na podłogówkę.

W projekcie mam na parterze 10cm styro i 5cm zbrojonego betonu. Na piętrze 4cm styro i 5cm zbrojonego betonu.

Wykonawca twierdzi że to mało na podłogówkę i chce wylać 6-7cm betonu. dziwi mnie to bo w koncu ktos kto wydał projekt chyba powinien wiedzieć najlepiej ?

Do tego wykonawca upiera sie żeby styropian był tzw systemowy na gorze czyli z liniami ułatwiającymi kładzenie rurek i chce warstwe na parterze zrobic na dwa czyli 6 + 4cm styro. Potem położyć rurki i wylać wylewkę min 6cm. Co mi podniesie poziom podłog co wiąże się z obniżeniem pierwszego schodka, parapetów i drzwi wewnętrznych. Rozumiem że ten schodek można jakoś zniwelowac potem na drzewie? tzn kilka stopnic sie "wychudzi" i jakoś to będzie? Drzwi wewnętrzne trzeba by przycinać wszystkie o ten cm lub dwa? Troche niższy poziom parapetów to raczej nie problem.

Na piętrze znowu goście od wentylacji mechanicznej chcą położyć cześć kanałów w wylewce i chcą ją pogrubić o 3cm. Chcą żeby wylewka miala 5cm styro i 6cm betonu lub nawet 6+6. To juz w ogole skrocenie drzwi o 3cm i podniesienie schodka o 3cm. Taką różnice mozna zniwelować dopasowując drubości stopnic ?

Witam

Mam pytanie odnośnie grubości wylewki na podłogówkę.

W projekcie mam na parterze 10cm styro i 5cm zbrojonego betonu. Na piętrze 4cm styro i 5cm zbrojonego betonu.

Wykonawca twierdzi że to mało na podłogówkę i chce wylać 6-7cm betonu. dziwi mnie to bo w koncu ktos kto wydał projekt chyba powinien wiedzieć najlepiej ?

Do tego wykonawca upiera sie żeby styropian był tzw systemowy na gorze czyli z liniami ułatwiającymi kładzenie rurek i chce warstwe na parterze zrobic na dwa czyli 6 + 4cm styro. Potem położyć rurki i wylać wylewkę min 6cm. Co mi podniesie poziom podłog co wiąże się z obniżeniem pierwszego schodka, parapetów i drzwi wewnętrznych. Rozumiem że ten schodek można jakoś zniwelowac potem na drzewie? tzn kilka stopnic sie "wychudzi" i jakoś to będzie? Drzwi wewnętrzne trzeba by przycinać wszystkie o ten cm lub dwa? Troche niższy poziom parapetów to raczej nie problem.

Na piętrze znowu goście od wentylacji mechanicznej chcą położyć cześć kanałów w wylewce i chcą ją pogrubić o 3cm. Chcą żeby wylewka miala 5cm styro i 6cm betonu lub nawet 6+6. To juz w ogole skrocenie drzwi o 3cm i podniesienie schodka o 3cm. Taką różnice mozna zniwelować dopasowując drubości stopnic ?

Co do tego systemowego styropianu, to wykonawca chce sobie ułatwić robotę. Jednak koszt jego wygody poniesiesz TY, można to zrobić zwykłą, grubą folią. Co do grubości wylewek, to wykonawca ma rację, na OP potrzeba te 6-7 cm betonu.

Różnice 2-3cm wysokości posadzek w projekcie, nie rozpatruje biuro projektowe. Musieliby wiedzieć co położysz na podłogę. Inna wysokość jest przy panelu, inna przy płytce kamiennej a jeszcze inna przy desce drewnianej. Sam powinieneś określić wcześniej co chcesz mieć na podłogach i ustalić z wykonawcą wysokości wylewek.

Tego styropianu na parterze to trochę mało, będziesz miał duże straty do gruntu, teraz standardem jest 15-20cm. Oczywiście na parterze co najmniej 2 warstwy styro.

W tym przypadku jeżeli zależy nam mocno na grubości posadzki można zrobić anhydrytową, jej grubość minimalna na ogrzewanie podłogowe to 4,5cm i lepsza przewodność cieplna niż cement, więcej info na [MODEROWANO] lub priv

Zapraszam

Antoni

Edytowane przez Elfir
reklama na forum jest płatna

Dołączę się do wątku z podobną sprawą.

Mam płytę fundamentową - 25cm styro pod płytą, płyta 15cm. Muszę ustalić dokładną grubość podłogi.

Czy poniższe założenie jest dobre? Może 12cm styropianu to za mało / za dużo na płytę?

Warstwy podłogi - parter

Izolacja przeciwwilgociowa - 0,2cm

Styropian - 12cm

Wylewka anhydrytowa - 6cm

Płytki ceramiczne - 1,2cm

Grubość podłogi parter suma - 19,4cm

Warstwy podłogi - poddasze

Styropian - 4cm

Grubość podłogi poddasze - 11,4cm

Mam płytę fundamentową - 25cm styro pod płytą, płyta 15cm. Muszę ustalić dokładną grubość podłogi.

Czy poniższe założenie jest dobre? Może 12cm styropianu to za mało / za dużo na płytę?

Warstwy podłogi - parter

Styropian - 12cm

Styropian - 4cm

Powyższe grubości są w zupełności wystarczające :)

anhydryty wykonujemy w całej pl w przypadku pytań pozostaję do dyspozycji na priv

pozdrawiam

antoni

• 4 weeks później...

Zwykła wylewka cementowa powinna mieć grubość około 6- 8 cm, więc posadzka o grubości 4-5 cm może pękać. A czy nie zastawiała się Pani nad wylewką anhydrytową? Jest ona znacznie twardsza niż betonowa i do tego może mieć grubość około 4 cm.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

Warstwy podłogi - parter

Styropian - 12cm

Styropian - 4cm

zapewne chodzi Ci o izolacje 0,2mm nie cm

jednak folia 0,2mm nie jest zadna izolacja poniewaz przetrze sie i podziurawi na chudziaku,zaczynamy od foli 0,4-0,5mm

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

u mnie wyglada to tak..

PARTER - podłogówka na cąłym parterze

izolacja przeciwwogociowa 1 x folia PE

izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 20 cm

izolacja przeciwwilgociowa i przeciwwodna - 1 x folia PE

POSADZKA ANHYDRYTOWA - grubośc 5 cm

PIĘTRO - podłogówka na całym piętrze

izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 10 cm

Pozdrav

u mnie wyglada to tak..

PARTER - podłogówka na cąłym parterze

izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 20 cm

PIĘTRO - podłogówka na całym piętrze

izolacja termincza i przeciowdźwiękowa - styropian EPS 100 - 035 grubośc 10 cm

Pozdrav

A po co folia na piętrze i tak gruby styropian?