szach11 08.02.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 WitamMam zaplanowane ogrzewanie podłogowe w całym domu, miejsce pod schodami w późniejszym czasie chce zabudować i zrobić w nim szafę wnękową lub kantorek.Pytanie czy kłaść w tym miejscu rury ogrzewania podłogowego czy pominąć to miejsce? Chodzi mi tylko o walory użytkowe i eksploatacyjne, bo robocizna i koszt dodatkowych metrów rurek jest jest do pominięcia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.02.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Witam Mam zaplanowane ogrzewanie podłogowe w całym domu, miejsce pod schodami w późniejszym czasie chce zabudować i zrobić w nim szafę wnękową lub kantorek. Pytanie czy kłaść w tym miejscu rury ogrzewania podłogowego czy pominąć to miejsce? Chodzi mi tylko o walory użytkowe i eksploatacyjne, bo robocizna i koszt dodatkowych metrów rurek jest jest do pominięcia. Pozdrawiam Jak chcesz mieć tam tak ciepło jak w pomieszczeniach obok, to rób podłogówkę. OP nie przeszkadza szafie czy kantorkowi. Natomiast gdybyś planował np. spiżarnię, to omiń to miejsce. Tak właśnie zagospodarowaliśmy miejsce pod schodami-mini spiżarnia:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 09.02.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A powiedzcie położono mi już mi rurki w miejscu gdzie chce szafe w zabudowie 0,6 szerokości i długości 4 metrów. Czy będzie to duża strata w ogrzewaniu? Zmieniać to czy zostawić i na przykład zrobić otwory wentylacyjne w cokołach? Co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.02.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 A powiedzcie położono mi już mi rurki w miejscu gdzie chce szafe w zabudowie 0,6 szerokości i długości 4 metrów. Czy będzie to duża strata w ogrzewaniu? Zmieniać to czy zostawić i na przykład zrobić otwory wentylacyjne w cokołach? Co radzicie ? 0,6 x 4m to raptem 2,4m2 więc przy tak małej powierzchni strata będzie żadna. Jeśli byś tam nie położył rurek to rurka która idzie najbliżej tej powierzchni tak czy inaczej trochę ogrzała by ją gdyż jastrych betonowy czy anhydrytowy przewodzą temperaturę. Dla spokojnego sumienia jeśli szafa będzie drewniana aby nie nastąpiło zbytnie rozsychanie się mebla możesz zrobić w cokole dwa otwory maskowane kratkami wentylacyjnymi dla swobodnego przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 10.02.2016 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Rurki mam co 10 cm więc straty chyba większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 18.02.2016 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jeśli rozważamy koszt instalacji, to można pominąć. Należy pamiętać, iż w tym miejscu zawsze już będzie zimna podłoga i w przypadku niewłaściwego wymierzenia szafy, będzie wyczuwalny pod stopą zimny fragment podłogi na granicy szafa-skrajna rurka ogrzewania. Do ogrzewania podłogowego warto zastosować wylewkę anhydrytową, ponieważ rozprowadza ona równomiernie ciepło i nie mamy wrażenia ( jak w wylewce cementowej ), że wyczuwamy pod stopą miejsce gdzie leży rurka, a gdzie jest większa przerwa pomiędzy nimi. Warto skontaktować się z Przedstawicielem firmy Lafarge i porozmawiać na ten temat szerzej. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Rurki mam co 10 cm więc straty chyba większe. Rurki są gęsto ale tak czy inaczej to omawiana szafa jest wewnątrz domu więc nie pisz o stratach bo ciepło i tak przedostanie się do domu. Jeśli mówisz o stratach w sensie temperatur to zależy jaka jest całkowita długość petli wchodzącej na pole szafy. W najgorszym przypadku przy rozstawie rurek 10cm tracisz 15 - 20mb rury a jeśli odpowiednio wyregulujesz przepływ na rotametrach to na tym odcinku pojawi się różnica temperatur wynosząca 1 - 2*C co w ogólnym rozrachunku pętli liczącej 80 - 100mb nie jest kataklizmem którym należy się przejmować. Przeróbka instalacji jeśli jest to twoja wina gdyż nie poinformowałeś instalatora może wiązać się nawet z wymianą całej pętli więc z pewnymi kosztami. Moim zdaniem zostaw tak jak jest i zadbaj o wentylację cokołu szafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Co prawda dopiero będę miał robioną OP , ale mój hydraulik powiedział, że nie ma czegoś takiego czy rurki co 10cm czy 20cm. Zrobi projekt i wyjdzie co ile będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Co prawda dopiero będę miał robioną OP , ale mój hydraulik powiedział, że nie ma czegoś takiego czy rurki co 10cm czy 20cm. Zrobi projekt i wyjdzie co ile będzie potrzeba. Nie zapomnij powiedziec hydraulikowi ze podstawą projektu podłogówki jest dokładne i rzetelne ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 OZC ponad wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts