Consponsa 08.02.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Poprzedni pomysł zakupu domu w Klematisach przepadł, tym razem stoimy przed decyzją zakupu wąskiego domu jednorodzinnego. Domek jest wykonany według projektu Termini Termo 125 Archigraphu: http://www.archigraph.pl/projekt/termini%20termo.html Nie chciałabym wykonywać dużo zmian, gdyż domek jest już gotowy. Generalnie projekt mi się bardzo podoba, martwię się znowu salonem. Zobaczcie proszę: - jak zaaranżować ten malutki pokój dzienny? - co zrobić z tą nieszczęsną wnęką w lewym dolnym rogu? - jak ustawić tutaj kominek, może kozę - koza mi się bardzo podoba, tylko nie widzę jej tutaj w towarzystwie tego komina na środku. Można jakoś zaaranżować sensownie ten komin? Spróbowałam wrysować aktualnie posiadane meble w plan (na razie musimy wykorzystać istniejące meble) i nijak mi się tutaj już kominek nie mieści, stół, kanapa i telewizor chociaż muszą zostać. Czy macie jakieś inne uwagi do ewentualnego planu domu? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 09.02.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Miejsca za wiele tutaj nie ma,wręcz ciasno.Jeśli chodzi o wnękę można ją zrównać ze ścianą.Koza tutaj jak najbardziej będzie pasować,zajmie mniej miejsca.http://images76.fotosik.pl/312/0f99122f37dcc426med.jpg http://bi.gazeta.pl/im/b1/6d/e3/z14904753Q,Urzadzanie-domu-trzeba-od-czegos-zaczac--Malgorzat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.02.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Wąski wysoki piec wolnostojący [ koza] najlepiej okrągły z szyba skierowaną lekko w bok aby nie grzał na meble Edytowane 9 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 we wnęce można zrobić serwantkę na zastawę stołową, skoro obok jest stół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Consponsa 09.02.2016 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.W szczególności dziękuję za pomysł z wysoką wąską kozą i świetne zdjęcie aranżacji. Odnośnie miejsca - no ciasny ten salon niemiłosiernie.Macie jakikolwiek pomysł, jak go odciążyć?Nie przerzucę stołu do kuchni bo się nie zmieści. Mogę ograniczyć meble bo i tak niewiele w salonie przechowuje. Macie jakieś przykłądowe aranżacje malutkich salonów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Sporo niewykorzystanego miejsca jest pod schodami. Proponowałabym zbudowanie tam spiżarki/schowka na odkurzacz, o ile schody nie są ażurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 09.02.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A może by usunąć, zostawiając tylko podciąg, ściankę pomiędzy schodami a salonem? Będzie optycznie lżej, jaśniej i mniej blokowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 To byłaby dobra opcja - otworzyć przejście do salonu na min. 1,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Consponsa 10.02.2016 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Bardzo mi się podoba pomysł z poszerzeniem przejścia między kuchnią a salonem, spróbuję się zorientować jak szeroko możemy tą ścianę poszerzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Consponsa 10.02.2016 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Mam informację, iż jestem w stanie poszerzyć to przejście. Proszę rzućcie okiem na plan: po prawej stronie poszerzyłam przejście o 15 cm licując je z zabudową pod schodami i zostawiając podciąg Po lewej poszerzyłam o około 80cmm i wstawiłam mała, okrągłą kozę - przejście teraz powinno być na 2m. Zwiększy mi się"przestrzeń" ale czy nie ograniczy mnie to bardziej aranżacyjnie? Mam do wstawienia stół, kanapę i telewizor - wrysowałam ją w skali. Drzwi balkonowe są przesuwne. Co sądzicie o załączonej aranżacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) spokojnie naprzeciw kanapy można ustawić fotele - jak nie będą miały wysokich zagłówków, nie będą przeszkadzać w oglądaniu TV.Możesz też odwrócić układ w sposób lustrzany, tak by stół był zaraz przy wejściu do salonu.http://images76.fotosik.pl/315/0b256c16e4257d6e.jpg Tylko pamiętaj, że telewizor będzie w odległości 6 m od widza, co wymusi konieczność posiadania większego ekranu. Można się zastanowić, czy nie lepiej postawić w kącie małego TV do oglądania wiadomości telewizyjnych a do filmów mieć rzutnik mocowany pod sufitem. http://images78.fotosik.pl/315/80b77b2bc9caf716gen.jpg Na rysunku cofnęłam nieco drzwi do łazienki - na obecnym planie otwierają się w newralgicznym miejscu - przy schodach we wąskim korytarzu - można kogoś przypadkiem uderzyć skrzydłem drzwiowym. Przy aranżacji kuchni polecam tak ustawić meble, by z salonu widzieć wysoką zabudowę niż blat roboczy. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Stół nie jest daleko w tej pierwszej wersji.. Zmiana układu raczej służy stworzeniu zacisznego kącika przy kanapie, a nie w osi ciągu komunikacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Consponsa 10.02.2016 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) spokojnie naprzeciw kanapy można ustawić fotele - jak nie będą miały wysokich zagłówków, nie będą przeszkadzać w oglądaniu TV. Możesz też odwrócić układ w sposób lustrzany, tak by stół był zaraz przy wejściu do salonu. http://images76.fotosik.pl/315/0b256c16e4257d6e.jpg Tylko pamiętaj, że telewizor będzie w odległości 6 m od widza, co wymusi konieczność posiadania większego ekranu. Można się zastanowić, czy nie lepiej postawić w kącie małego TV do oglądania wiadomości telewizyjnych a do filmów mieć rzutnik mocowany pod sufitem. http://images78.fotosik.pl/315/80b77b2bc9caf716gen.jpg Na rysunku cofnęłam nieco drzwi do łazienki - na obecnym planie otwierają się w newralgicznym miejscu - przy schodach we wąskim korytarzu - można kogoś przypadkiem uderzyć skrzydłem drzwiowym. Przy aranżacji kuchni polecam tak ustawić meble, by z salonu widzieć wysoką zabudowę niż blat roboczy. Tak, mam niskie zgrabne fotele, żeby ustawić na środku tego "salonu" - teraz mam tak w mieszkaniu i nie przeszkadzają w oglądaniu tv. Deweloper w tej ścianie za telewizorem umieścił już tunel na kable do telewizora, żeby go podwiesić. Pomysł jest super a wolałabym uniknąć nowych przeróbek i rozwalać ściany przeciwnej - stąd takie umiejscowienie stołu i kanapy, ale jak zmniejszę przejście między salonem a kuchnią to stół nie będzie może aż tak daleko? Będzie 50 cali, które aktualnie posiadam, więc spokojnie wystarczy. Super ten pomysł z drzwiami łazienki i ustawieniem kuchni, dziękuję! Co jest zaznaczone niebieską linią w sieni? Edytowane 10 Lutego 2016 przez Consponsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Consponsa 10.02.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Łazienki niestety nie można skrócić w ten sposób bo tam jest kocioł - już zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Trudno, architekt się nie popisał tym miejscem. Niebieska linia to duże lustro. Podobnie lustro jest na ściance maskującej blat roboczy w kuchni, przy salonie. Pod lustrem konsolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts