Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EKONOMICZNY 1 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

Zastanawia mnie idea tylu ścian nośnych.

Ok, jedna wzdłuż osi budynku. Ale pomiędzy sypialniami, albo sypialnią a pokojem dziennym?

To z czego tam jest strop?

Okno na końcu osi widokowej korytarza, w sypialni - efektowne (o ile planujesz przeszklone drzwi do sypialni, by przepuszczały światło na korytarz z tego okna), ale utrudniające lepsze zagospodarowanie przestrzeni szafami.

Pom. gospodarcze bardzo małe. Przy grzaniu gazem lepiej byłoby je powiększyć o część kotłowni. Wówczas można prócz pralki zrobić miejsce na duży zlew gospodarczy do zamaczania prania i miejsce do suszenia i prasowania.

Edytowane przez Elfir

''Właśnie dlatego, że strop jest drewniany konstrukcja budynku wymaga więcej ścian nośnych. Drewno lite jest materiałem o niewielkiej wytrzymałości i długość belek stropowych jest ograniczona rozpiętością podparcia. Ponadto ściany nośne zwieńczone wieńcem pełnią dodatkowo funkcję usztywniającą całą konstrukcję, w budynkach o konstrukcji żelbetowej to właśnie stropy są elementem spinającym i usztywniającym.'' Taką dostałam odpowiedz od biura.Jeśli chodzi o okno to jest chyba po to by doświetlić kącik biurowy .Można zlikwidować.

• 1 month później...
  • 9 months później...
  • 4 weeks później...
  • 1 year później...
  • 4 months później...