Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza, a rozpoczęcie budowy

boombox20

Recommended Posts

witam,

w tym roku w okolicach września chcę rozpocząć budowę i zrobić same fundamenty.

Przyszło mi do głowy, że nie mam żadnych przyłączy.Co teraz?

Składać wniosek do zakładu energetycznego (dla mnie to tauron) czy nie?

Jeśli tak to interesuje mnie: "zasilanie docelowe (stałe)" albo "zasilanie docelowe wykorzystywane w pierwszym etapie dla potrzeb placu budowy"

Chciałbym po prostu, aby na działce stanęła skrzynka prądowa, z której będę mógł w razie potrzeby skorzystać - co podkreślam.

Teraz fundamenty, a za 2-3 lata dalej do przykrycia dachu.

W takim razie pytanie czy jest sens teraz składać wniosek o prąd?Jak lepiej wyjdę na tym?

Z tego co już czytałem to zrozumiałem, że nie zapłacę tylko jednorazowo za samo postawienie skrzynki prądowej ale będę też płacił abonament, ale za co?-jak tam nie będzie miało co, przez kolejne 2-3 lata pobierać prądu.I czy z tego tytułu nie będę płacił jeszcze jakiejś kary?kary za nic, za niepobierany prąd?

Jak to rozwiązać?Czy ja dobrze to wszystko rozumiem?Jak to właściwie jest? Możecie mi to wyjaśnić?

A jak z resztą przyłączy - chodzi mi o przyłączenie wodociągu i kanalizacji. Na jakim etapie budowy to zrobić?Teraz czy później?

Czy to podobna sytuacja jak z prądem?

pozdrawiam i proszę o wszelkie rady i pomoc.

michał

p.s. od czego w ogóle zacząć budowę,geodetę do wytyczenia już mam, wykopy w swoim czasie, ekipę też mam.W fundamentach np. wiercić dziury na rury czy np.zostawić miejsce?macie jakieś ciekawe i dobre linki?

Edytowane przez boombox20

Witaj :)

Prąd - przed budową możesz załatwić jako przyłącz do działki rekreacyjnej, jednak płacisz ze swojej kieszeni wszystkie koszty. Poczytaj też ten wątek - przyłącz do blaszaka: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot

Możesz także załatwić w Tauronie prąd na czas budowy, ale wtedy przywalą Ci taryfę budowlaną. Przyłącz robi energetyka do granicy działki.

Abonament zawsze płacisz, co taki zdziwiony jesteś? To nie tylko koszt zużycia wg licznika, bo są też przecież opłaty stałe za przesył: poczytaj np tu

Wodę i kanalizę będziemy robić nie wcześniej niż po fundamentach i rozłożeniu rur. Zostawiamy wolne luki między bloczkami, nie chcemy wiercić.

Linków Ci nie dam, bo są ich dziesiątki. Wystarczy popatrzeć w dzienniki budowy tutaj na forum, zaraz wszystko ogarniesz co po kolei robić. Zwłaszcza u Samorobów. Bo o tym już było wiele razy pisane i pokazywane :p

Jeśli warunki techniczne masz to są one ważne 2 lata, masz to jasno określine jeśli zdecydujesz się na podłączenie po tym czasie to trzeba załatwiać nowe.

Reszta już została napisana,musisz jeszcze zrobić projekt przyłącza wodnego i kanalizacyjnego zgodnie z warunkami,i one też mają ważność-jak nie planujesz budować szybko to zdecyduj czy robić przyłącza i bulić abonamenty czy poczekać masz sąsiada? może użyczy.Jak nie to zostaje agregat wożenie wody lub studnia.

• 3 weeks później...
Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj opiszę swój problem. Chcę wystąpić o warunki zabudowy ale w miejscu gdzie mam kupioną działkę rolną nie ma MPZP i w urzędzie dowiedziałem się iż potrzebuję warunków technicznych wodno-kan oraz energetycznych. Problem w tym że do najbliższego punktu wodno-kanal jest około 120 m i to jedynie przez całą długość drogi gminnej gruntowej, brak pobocza(działka leży w obrębie wiejskim a przyłącze jest już w drodze w obszarze miejskim) Oczywiście wstępne koszty są gigantyczne (kilkadziesiąt tys. zł) więc chciałbym wykopać studnię i wybudować POŚ. Wiem że muszę występować do nich z wnioskiem o warunki techniczne. Jeśliby dali odpowiedź negatywna to nie ma problemu ale co jeśli dadzą pozytywna i będę musiał dokonać przyłączy? Mógłby mi ktoś doradzić? Są jakieś przepisy które by jasno regulowały obligatoryjne przyłączanie na takiej odległości lub przy takich kosztach? czytam i czytam ale nie znalazłem fachowych odpowiedzi :/ Pozdrawiam Edytowane przez MŁODY124

Jeśli dadzą Ci odpowiedź pozytywną to na pewno nie będziesz musiał przyłącza robić sam a jeśli już to będzie tam wzmianka o późniejszym odkupieniu od Ciebie tego odcinka czyli zwrocie kosztów.

Poza tym jeśli inwestycja jest odległa to zawsze jest możliwość wykonania szamba nawet jeśli kanalizacja będzie planowana za rok.

Po trzecie to zorientuj się czy obok nie ma innych właścicieli działek którzy w przyszłości zamierzają rozpocząć budowę.

Jeśli wodociągi mają doprowadzać wodę tylko do Ciebie to zawsze kręcą nosem i odraczają tą inwestycję, natomiast gdy zainteresowanych jest więcej to już inna bajka..

W przepisach jest wzmianka iż zaopatrzenie w wodę jest obowiązkiem gminy więc jeśli zrobisz we własnym zakresie studnię i szambo lub POŚ to będą raczej zadowoleni z braku problemu.

Dzięki za info. Niestety jestem tam sam w tym rejonie i raczej nieprędko ktoś tam się wybuduje.Dali mi odpowiedź połowiczną... "ZGK informuje, że nie zapewni odbioru ścieków sanitarnych w związku z brakiem infrastruktury związanej z miejską kanalizacją, natomiast zapewni dostawę wody pod warunkiem zaprojektowania i wybudowania:

-odcinka sieci wodociągowej (około 130m)

-przyłącza wodociągowego

Czyli mogę podłączyć wodę po zbudowaniu rurociągu ale nie muszę jeśli nie chce? Dobrze rozumuję?

• 2 weeks później...

A to mistrzowie sobie wymyślili.

Dobrze rozumujesz..... odwalisz za nich czarną robotę a oni pozwolą ci się przyłączyć i jeszcze wezmą opłatę pzryłączeniową.

Mi kiedyś napisali że jak zaprojektuje, wybuduje to oni zwrócą koszty do granicy mojej działki.

Czyli jednym słowem na ścieki szambo lub jakaś ekologia a odnośnie wody to olej ich łaskę wołaj różczkaża i niech szuka żyły wodnej.