KunDun 09.02.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Witam, sporo jest na forum tematów o piecach, także o kondensacyjnych, ale mało jest wątków aktualnych i w żadnym nie znalazłem wskazówek, które by mi ostatecznie pozwoliły zdecydować się na konkretny piec. Potrzebuję dwufunkcyjnego pieca kondensacyjnego do domu o powierzchni użytkowej 129m2 - parter + poddasze mieszkalne. Garaż w bryle domu. Załóżmy na potrzeby tematu, że dom jest porządnie ocieplony, bo dokładam wszelkich starań, żeby tak było. W domu ogrzewanie podłogowe w 4 pomieszczeniach (kuchnia, 2 łazienki i wiatrołap, czyli właściwie 3,5 pomieszczenia), reszta - grzejniki. Projekt (Dom w Antonówkach 2 wersja G) zakłada kocioł jednofunkcyjny (podany przykład: Viessmann Vitopend 100) i do tego zasobnikowy podgrzewacz (np. Viessmann Vitocell 100-W), ale wydaje mi się, że lepiej sprawdziłby się dobry piec dwufunkcyjny z własnym zasobnikiem. Być może już na tym etapie się mylę? Wykonawca rekomenduje piec Beretta Mynute Boiler Green 25, ale nie jestem przekonany czy ta firma spełni moje wymagania. A jakie mam? Chyba jak każdy - jak nalepsza wydajność, ergonomia pracy i niezawodność, przy niezaporowej cenie. Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Dobre ocieplony dom i kocioł dwufunkcyjny - to się kłoci.Bo dwufunkcyjne maja dużą moc malsymalną i niestety duża moc minimalną.Ta beretta ma moc minimalna 6kW, a tyle, to Twoj dom nie bedzie potrzebował nawet przy -20CSzukaj kotła 2-14kW z zasobnikiem 160l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 09.02.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Polecałbyś coś konkretnego? Np. to co masz w stopce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Polecam. Niedrogi i 5 lat gwarancji. No i dośc rozpowszechniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 09.02.2016 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Czyli mamy Immergas i Viessmann. Miejsce nie jest problemem, w kotłowni poza zbiornikiem i piecem niczego nie będzie właściwie. Ktoś poleci jakieś ew. alternatywy? Edytowane 9 Lutego 2016 przez KunDun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Doskonały jest ACV kompakt HR18/24 ma kilka nietypowych patentów podnoszących komfort cwu i nie posiada awaryjnego zaworu 3 drogowego.Prosty i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 10.02.2016 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Z czystym sumieniem mogę też polecić kotły Junkersa: Cerapur Smart + zasobnik lub Cerapur Acu (wbudowany zasobnik) ale tu musisz pamiętać o serwisie. Wymienniki AlSi "lubią" zarastać i niewyczyszczone odpowiedni co roku mogą trochę sprawiać problemów. I dla tego osobiście częściej wybieram vieśka, a o tym że viesiek tańszy od dżunkersa nawet nie będę wspominał, bo wielu i tak nie uwierzy póki samemu nie sprawdzi... A jakiego Vieśka konkretnie polecasz? Mówimy o jednofunkcyjnym, bo wybiłem sobie z głowy już dwufunkcyjny. Przejrzałem serię Junkersa Cerapur - Smart ma całkiem fajny zakres pracy, bo już od około 3kW do ~13kW. Jest też jakaś nowość - Cerapur Compact, z jeszcze większym zakresem, pytanie czy mi potrzebna do czegoś maksymalna moc na poziomie 24kW. Pewnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.02.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 od Vieśka przy ok 130m2 to Vitodens 100-W 19kW w wersji 1f plus zasobnik, im większy (oczywiście w granicach rozsądku) tym lepiej. Im większy zasobnik tym niższą można na nim trzymac temperaturę, bez utraty komfortu, a im nizsza temperatura tym niższe straty postojowe. Mi osobiście strasznie się podoba zmiana logiki u konstruktorów. VD100 jest chyba jedynym kotłem na rynku gdzie wszystkie bebechy są zamknięte w obudowie a nie jak w innych kotłach tylko zakryte od frontu. Dzięki takiej konstrukcji kocioł jest o niebo cichszy od całej konkurencji (nawet od wieśków z "wyższej"półki). A co do mocy minimalnej to nie demonizujmy. Ona ważna jest gdy w instalacji prawie niema wody, a ty jak piszesz masz większość grzejniki więc zład wodny będzie. Co więcej VD100 jest logiką pracy przystosowany do "małych" instalacji. ja mam vitodensa 100w, i generalnie jestem zadowolony, jedyny minus ze nie ma zadnych ustwien, jedynie temp zasilania co i cwu, tylko ze cena byla ok bo bardziej wypasiona dwusetka juz drugie tyle kosztowala. A jezeli chodzi o moc setki to ja bym wzial, tak tez zrobilem 26kw, bo minimalna maja jednakowa, a przy wiekszym poborze wody 19 stka moze nie wydolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 od Vieśka przy ok 130m2 to Vitodens 100-W 19kW w wersji 1f plus zasobnik, im większy (oczywiście w granicach rozsądku) tym lepiej. Im większy zasobnik tym niższą można na nim trzymac temperaturę, bez utraty komfortu, a im nizsza temperatura tym niższe straty postojowe. Mi osobiście strasznie się podoba zmiana logiki u konstruktorów. VD100 jest chyba jedynym kotłem na rynku gdzie wszystkie bebechy są zamknięte w obudowie a nie jak w innych kotłach tylko zakryte od frontu. Dzięki takiej konstrukcji kocioł jest o niebo cichszy od całej konkurencji (nawet od wieśków z "wyższej"półki). A co do mocy minimalnej to nie demonizujmy. Ona ważna jest gdy w instalacji prawie niema wody, a ty jak piszesz masz większość grzejniki więc zład wodny będzie. Co więcej VD100 jest logiką pracy przystosowany do "małych" instalacji. I niby, mimo większej mocy minimalnej bedzie lepszy od modelu 200 o którego taktowaniu powstał odrębny wątek ? 144 starty na dobę.... Dwusetka nie ma tej "logiki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 11.02.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No to teraz mam już konkrety, dzięki. Waham się w tym momencie między 2 opcjami:1) Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3CE + zasobnik (tu niestety Junkers najczęściej propnuje w zestawie z zasobnikiem 120L, wolałbym coś dokupić ze 150L - polecilibyście coś? Myślałem o Biawarze.)2) VIESSMANN Vitodens 100-W + zasobnik (Vitocell 150L) - nie wiem tylko czy wersje 19 czy 26. Nie wiem jak dużą wagę przywiązywać do tej mocy minimalnej, ani czy Junkersowe max. 13kW wystarczy w razie większego zapotrzebowania. Viesiek daje większą elastyczność, ale też moc minimalna zaczyna się od 6,5kW. Z pobierznych ustaleń, Viesiek jest troszkę droższy, ale nie aż tak dużo, żeby go to dyskredytowało w moich oczach.Z tego co widzę, VIESSMANN oferuje 10 lat gwarancji przy corocznym serwisowaniu, zaś Junkers 5 na podobnych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 11.02.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Mogę jeszcze zaproponować kocioł Termet Gold 20 dwufunkcyjny - ma bardzo szeroki zakres modulacji mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Z tego co widzę, VIESSMANN oferuje 10 lat gwarancji przy corocznym serwisowaniu, zaś Junkers 5 na podobnych zasadach. Gdzie to widzisz i ile to kosztuje ? To chyba tylko na wymiennik ? Bo ostatnio czytałem o 5 letniej gwarancji, za ktora trzeba było zapłacić NIEZALEŻNIE od opłat za coroczne przeglądy. Na Twiom miejscu (grzejniki) wziąłbym jednak kocioł o małej mocy minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 11.02.2016 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Faktycznie, 10 lat na wymiennik, moje niedopatrzenie. Natomiast Junkers daje 5 lat za przeglądy, to mam potwierdzone od znajomego. Myślisz że ten Junkers to dobry wybór? Wg strony producenta:Nominalna moc cieplna 40/30°C [kW] 3,7-14,2Nominalna moc cieplna 80/60°C [kW] 3,3-13,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.02.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No to teraz mam już konkrety, dzięki. Waham się w tym momencie między 2 opcjami: 1) Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3CE + zasobnik (tu niestety Junkers najczęściej propnuje w zestawie z zasobnikiem 120L, wolałbym coś dokupić ze 150L - polecilibyście coś? Myślałem o Biawarze.) 2) VIESSMANN Vitodens 100-W + zasobnik (Vitocell 150L) - nie wiem tylko czy wersje 19 czy 26. Nie wiem jak dużą wagę przywiązywać do tej mocy minimalnej, ani czy Junkersowe max. 13kW wystarczy w razie większego zapotrzebowania. Viesiek daje większą elastyczność, ale też moc minimalna zaczyna się od 6,5kW. Z pobierznych ustaleń, Viesiek jest troszkę droższy, ale nie aż tak dużo, żeby go to dyskredytowało w moich oczach. Z tego co widzę, VIESSMANN oferuje 10 lat gwarancji przy corocznym serwisowaniu, zaś Junkers 5 na podobnych zasadach. ja mam do 100w zasobnik 100L i dla 4 osobowej rodziny nigdy nie braklo, przy czym na szesciostopniowej skali temp w zasobniku mam ustawione na 2, czyli nawet jakbg brwkowalo mam jeszxze 2/3 zapasu, bo jak jeest wyzsza temp w zasobniku to wiecej zimnej wody dajesz i ttm samym wystarcza na dluzej. Poza tym w viessmanie zestaw kotla 100w z zasobnikiem 100L jest ponad 1tys tanszy od zawobnika 150L. Ja za komplet, piec z zasobnikiem dalem 5200brutto. Co do taktowania, piec jest tak prosty ze nie ma komputera zeby sprawdzix ilosc startow, ale wxzoraj mialem pierwszy serwis, akurat po roku i 4 miesiacach i serwisant mowil ze po palniku widwc ze nie taktuje, bo jak taktuje to sie osadza siarka a u mnie byo calkiem czysty. Tez mam instalacje mieszana, grzejniki z podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 11.02.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No to teraz mam już konkrety, dzięki. Waham się w tym momencie między 2 opcjami: 1) Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3CE + zasobnik (tu niestety Junkers najczęściej propnuje w zestawie z zasobnikiem 120L, wolałbym coś dokupić ze 150L - polecilibyście coś? Myślałem o Biawarze.) 2) VIESSMANN Vitodens 100-W + zasobnik (Vitocell 150L) - nie wiem tylko czy wersje 19 czy 26. Nie wiem jak dużą wagę przywiązywać do tej mocy minimalnej, ani czy Junkersowe max. 13kW wystarczy w razie większego zapotrzebowania. Viesiek daje większą elastyczność, ale też moc minimalna zaczyna się od 6,5kW. Z pobierznych ustaleń, Viesiek jest troszkę droższy, ale nie aż tak dużo, żeby go to dyskredytowało w moich oczach. Z tego co widzę, VIESSMANN oferuje 10 lat gwarancji przy corocznym serwisowaniu, zaś Junkers 5 na podobnych zasadach. A i jakbys decydowal sie na vieska 100 to bierz 26kw, bo moc minimalna ma taka sama jak 19kw, a jednak masz ten zapas na grzanie wody jakby co, a drozszy jest chyba tylko niecale 200zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Faktycznie, 10 lat na wymiennik, moje niedopatrzenie. Natomiast Junkers daje 5 lat za przeglądy, to mam potwierdzone od znajomego. Myślisz że ten Junkers to dobry wybór? Wg strony producenta: Nominalna moc cieplna 40/30°C [kW] 3,7-14,2 Nominalna moc cieplna 80/60°C [kW] 3,3-13,0 Chciałem go kupić, tale koszty serwisu okazały się w mojej okolicy wyższe, niź w przypadku Immergasa. Viessmann jest droższy, ma dwa lata gwarancji, droższy serwis i wyższą moc minimalną, więc dla mnie żadnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.02.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Faktycznie, 10 lat na wymiennik, moje niedopatrzenie. Natomiast Junkers daje 5 lat za przeglądy, to mam potwierdzone od znajomego. Reszta wytrzyma 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KunDun 12.02.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dziękuje wszystkim za rady i spostrzeżenia. Na 99% decyduje się na taki zestaw:1) Jednofuncyjny Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3CE.2) Zasobnik Biawar Quattro W - E 150.74A 150L (stojący). Aczkolwiek wszelkie uwagi wciąż mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.02.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 A to nie jest ten kociol z niewyczyszczalnym wymiennikiem? Jako, ze mialem sporo doczynienia z chinskimi fabrykami to powiem juz nie wiem ktory raz - wiekszosc elementow do kotlow roznych marek schodzi z tych samych linii produkcyjnych Co ciekawe, jest jeden wyjatek - tak wysmiewana Beretta jest robiona w Polsce Teraz jak mialbym brac kociol to Immergas, potem Termet i Beretta... No chyba, ze ktos ma naprawde dobre ceny na np. Viessmanna - za piataka to dwusetke bym zaryzykowal i wzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 12.02.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 A to nie jest ten kociol z niewyczyszczalnym wymiennikiem? Jako, ze mialem sporo doczynienia z chinskimi fabrykami to powiem juz nie wiem ktory raz - wiekszosc elementow do kotlow roznych marek schodzi z tych samych linii produkcyjnych Co ciekawe, jest jeden wyjatek - tak wysmiewana Beretta jest robiona w Polsce Teraz jak mialbym brac kociol to Immergas, potem Termet i Beretta... No chyba, ze ktos ma naprawde dobre ceny na np. Viessmanna - za piataka to dwusetke bym zaryzykowal i wzial. Takie rzeczy tylko w erze znajomy c jest prsedstawicielem viessmanna i sprzedawal mi po kosztach to takiej ceny nie mogl zrobic, za piatke dwusetke to tez bym wzial, nawet dwie, na handel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts