Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji

kalkulatorek

Recommended Posts

Witam,

niebawem będę finalizował instalację pod co i cwu - piecem na ekogroszek. Dom docelowo 160m2. Na parterze ogrzewanie podłogowe, na piętrze grzejniki (nie licząc łazienki).

Mogę poznać Wasze koszty jakie płaciliście za instalację? Chodzi mi o wszystkie zawory, rurki w kotłowni, pompy itp. Chodzi mi o orientacyjny koszt materiałów dla takiej instalacji. Na start wiem, że piec to około 7k, bojler 2k.

U mnie podłogówki 80 -90m2 na parterze. Poddasze to 9 grzejników. Za rozłożenie podłogówki, instalację wodną i kanalizacyjną, dwa rozdzielacze i wyprowadzenie rur grzejnikowych na ścianę koszty wyniosły 14 tyś materiał + robocizna.

W tym roku założył piec Vaillant 206 z zasobnikiem automatyką i grzejniki w tym 2 drabinkowe wziął 18tyś materiał + robocizna.

Za grzejniki i piec z Allegro mogłem zaoszczędzić ok 2 tyś ale ze względu na powiązania instalatora z pogotowiem gazowym odpuściłem.

Edytowane przez Mareks77

Gość Arturo72
Witam,

niebawem będę finalizował instalację pod co i cwu - piecem na ekogroszek. Dom docelowo 160m2. Na parterze ogrzewanie podłogowe, na piętrze grzejniki (nie licząc łazienki).

Mogę poznać Wasze koszty jakie płaciliście za instalację? Chodzi mi o wszystkie zawory, rurki w kotłowni, pompy itp. Chodzi mi o orientacyjny koszt materiałów dla takiej instalacji. Na start wiem, że piec to około 7k, bojler 2k.

żal.pl ;)

Wybrałeś najdroższy system grzewczy do domu,przy okazji spaprany grzejnikami sciennymi a teraz dopiero liczysz i się przejmujesz kasą ? :)

Dolicz sobie jeszcze do tego min.2 pompki obiegowe,niektórzy przy węglu zwanym eko mają ich 4-5szt,zawór 4 drozny,zawory zwrotne,naczynie wzbiorcze,kilka zaworów,sterownik,komin ale chyba już go masz i za niego zaplaciles także jeszcze kupa kasy Cię czeka do wydania ale jak się nie myśli i nie liczy przed budową to tak jest ;-)

Teraz licz.

U mnie źródło ciepła wpiete jest bezpośrednio do jednego rozdzielacza bez w/w zbędnego osprzętu.

Chce po prostu wiedzieć ile to będzie kosztować plus/minus. Jestem za granicą i dopiero instalator ma przyjść na początku kwietnia. Chciałbym mniej/więcej wiedzieć jak kształtują się ceny tego osprzętu.

Jeżeli można to np. chętnie poznam Wasze opinie na temat sklepów w internecie gdzie będę mógł wysłać zapytania i dowiedzieć się o cenach. Może być na priv :)

Komin mam, kotłownia jest wypłytkowana i czeka po prostu na urządzenia.

Arturo72 cieszę się, że masz tak zrobione - ale nie oceniaj innych swoją miara ;)

U mnie podłogówki 80 -90m2 na parterze. Poddasze to 9 grzejników. Za rozłożenie podłogówki, instalację wodną i kanalizacyjną, dwa rozdzielacze i wyprowadzenie rur grzejnikowych na ścianę koszty wyniosły 14 tyś materiał + robocizna.

W tym roku założył piec Vaillant 206 z zasobnikiem automatyką i grzejniki w tym 2 drabinkowe wziął 18tyś materiał + robocizna.

Za grzejniki i piec z Allegro mogłem zaoszczędzić ok 2 tyś ale ze względu na powiązania instalatora z pogotowiem gazowym odpuściłem.

Jesteś zadowolony z tego wyboru? Tak pobieżnie licząc, to dość dużo ta instalacja kosztowała. Czy po raz drugi zrobiłbyś tak samo, parter OP, na piętrze grzejniki? Ty masz gazowy kocioł, kolega pyta o węglową kotłownię/armaturę.

PS-do @kalkulatorek

Czy na pewno używałeś kalkulatora do policzenia tej inwestycji?