Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stara drewniana podłoga na legarach -prośba o rady

Kobra1980

Recommended Posts

Witam.

Muszę w krótkim czasie zrobić " wyremontować " kuchnię zanim wprowadzę się do mieszkania po Mamie.

Chodzi o podłogę z resztą dam sobie radę.

Obecnie na podłodze znajduje się stara drewniana podłoga na legarach a na niej położone są panele podłogowe. Niby nic się nie dzieje ale panele już stare więc postanowiłem, że podłogę też zrobię. Potrzebuję porady co mogę z tą drewnianą podłogą zrobić z zaznaczeniem, że czas tu jest czynnikiem decydującym i wszelkie komplikacje i opóźnienia nie wchodzą w grę (inaczej pewnie bym tą starą podłogę zerwał i położył płyty OSB ale nie wiem w jakim stanie są legary).

Po długiej lekturze doszedłem do następujących rozwiązań:

1. Zerwać stare panele i położyć nowe

2. Zerwać panele położyć wykładzinę elastyczna na drewnianą podłogę (ale są chyba miejscami niewielkie nierówności)

3. Położyć wykładzinę na stare panele

A może jakieś inne sugestię, za wszystkie będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Prułem kiedyś taką 60-letnią podłogę. Deski były w idealnym stanie. Słyszałem o przypadkach niszczenia desek jeśli były czymś szczelnie przykryte, np. wykładziną PCV. Takich sytuacji dobrze by było unikać.

Jakbym robił dla siebie, to ściągnąłbym panele i jeśli deski są zdrowe, to odnowić, pomalować i zostawić.