Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - wybór ogrzewania

BladePL

Recommended Posts

Witam

Wkrótce chcę zacząć budować dom. Pow. użytkowa 210m2. Parterowy.

Od jakiegoś czasu przeglądam artykuły i mam już mętlik w głowie.... Początkowo zastanawiałem się nad pompą ciepła (dolne źródło - pionowe). W projekcie domu przewidziany jest kocioł na paliwo stałe (chciałem zostawić instalację - na wypadek gdyby pompa nie dała rady) + do tego kominek z płaszczem wodnym.

Później poczytałem trochę o pompach, o tym że mogą "zjadać" bardzo dużo prądu... Zacząłem myśleć o ekogroszku, po kilku analizach stwierdziłem że pelet będzie lepszy...

Dziś znowu rozmyślam o pompach ciepła - dlaczego? Rodzina twierdzi, że pompa pobierając prąd nie będzie tańsza - ale nikt nie zwraca uwagi na zastosowanie letnie (nadal grzeje c.w.u) i może spełniać rolę klimatyzacji -> klimakonwertery? Gdzie standardowa klimatyzacja w takim domu na pewno pochłonie dużo prądu.

Myślałem też o kolektorach do c.w.u, ewentualnie o grzałce elektrycznej...

Czego ja bym oczekiwał.

Chciałbym zimą mieć te 22C w domu, najlepiej żeby system był bezobsługowy (piece z zasobnikiem - ale jednak trzeba dorzucać), nie chciałbym latem palić w piecu - żeby mieć c.w.u., dom ma być klimatyzowany - pytanie czy jakieś rozwiązanie z jednostkami wew. czy coś ala klima w hotelach (kanałowa?)

Do ciepłej wody latem brałem pod uwagę pompę ciepła, solar, grzałka elektryczna.

Temat pomp ciepła bardzo mi się podoba. Moje obawy tylko - czy latem będzie dobrze chłodzić (jak kllimatyzatory standardowe?), zimą będzie dobrze ogrzewać dom? Czy grunt się nie wychłodzi po kliku sezonach i pompa ciepła będzie miała dużo mniejszą skuteczność? Czy chłodząc latem dom - pompa będzie ogrzewać c.w.u i ładować dolne źródło zarazem???

Brałem pod uwagę kominek z płaszczem wodnym - jako rezerwę - ale bardziej mi się podobają Biokominki, a tym chyba nie ogrzeję za bardzo.... Czy lepiej zostawić istniejące w projekcie "podłączenia" pod piec na pelet/ekogroszek? Jeśli nie zostawię komina - to w przyszłości nie będę mógł wstawić pieca.

Szukam najlepszego rozwiązania, które daje wymierne korzyści i które nie będzie się zwracać przez 20-50 lat.

Może pompa ciepła + rekuperator mech + klimakonwertery? ( do grzania podłogówka - ale do chłodzenia średnio się chyba nadaje).

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze sposobu ogrzewania.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli wybierasz pompę ciepła, to najpierw czeka Ciebie dopasowanie koncepcji domu do tego źródła ciepła (izolacja, czyli celowanie w odpowiednie zużycie kWh/m2*rok). Nie możesz mieć zbyt ciepłego domu, bo pompa ciepła się nie zwróci, ale oczywiście zbyt zimnego również.

Znajdź audytora OZC.

Później poczytałem trochę o pompach, o tym że mogą "zjadać" bardzo dużo prądu... Zacząłem myśleć o ekogroszku, po kilku analizach stwierdziłem że pelet będzie lepszy...

Jesteśmy w XXI wieku, jeździmy nowoczesnymi samochodami, mamy duże telewizory, internet bezprzewodowy.

Naprawdę uważasz że do nowo budowanego domu pasuje archaiczne, obsługowe, syfiące źródło ciepła ?

Dobrze kombinujesz z tą pompą i słuchaj ludzi co to użytkują a nie instalatorów czy sprzedawców kotłów węglowych.

Naprawdę chciałbyś jeździć wozem drabiniastym ? :no:

Gość Arturo72
Początkowo zastanawiałem się nad pompą ciepła (dolne źródło - pionowe). W projekcie domu przewidziany jest kocioł na paliwo stałe (chciałem zostawić instalację - na wypadek gdyby pompa nie dała rady) + do tego kominek z płaszczem wodnym.

Dziś znowu rozmyślam o pompach ciepła - dlaczego? Rodzina twierdzi, że pompa pobierając prąd nie będzie tańsza - ale nikt nie zwraca uwagi na zastosowanie letnie (nadal grzeje c.w.u) i może spełniać rolę klimatyzacji -> klimakonwertery? Gdzie standardowa klimatyzacja w takim domu na pewno pochłonie dużo prądu.

Myślałem też o kolektorach do c.w.u, ewentualnie o grzałce elektrycznej...

Po pierwsze uświadom rodzinie,że są w błędzie no chyba,że ogrzewają dom śmieciami,które mają bezpłatnie.

Po drugie oprócz pomp gruntowych są również pompy powietrzne,znacznie tańsze a i parametrami technicznymi nie odbiegają od gruntowych i dzisiaj pompy gruntowe to niezbyt dobrze zainwestowana kasa.

Po trzecie,rozwinę po pierwsze ;) Pompa ciepła zjada prąd czyli energię,podobnie energię zjadają węgiel i pellet i teraz co ważne,koszt wytworzenia tej energii czyli 1kWh przy pompie p-w dzięki COP będzie ok.0,10zł w taryfie G12,koszt wytworzenia energii przy weglu zwanym eko to 0,15-0,17zł,koszt wytworzenia tej energii przez pellet to będzie ok.0,20zł.

Innymi słowy aby bardziej uzmysłowić na cyferkach,jeśli Twój dom potrzebuje na ogrzewanie i cwu rocznie 20000kWh to grzejąc pompą ciepła zapłacisz rocznie 2000zł,grzejąc węglem zapłacisz rocznie min.3000zł,grzejac pelletem zapłacisz rocznie 4000zł.Paniał ?

Czyli pokaż na cyferkach rodzinie jak bardzo się myli.

Po czwarte koszt systemu grzewczego na paliwo stałe czyli kocioł+komin+kotłownia nie odbiega od kosztu systemu grzewczego z pompą ciepła p-w zatem nie wiem skąd dylematy i rodziny i Twój ?

Czyżby ciemnogród ?

Edytowane przez Arturo72

Chodzi mi konkretnie o ten dom ---> http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kliwiach-g2a-m677218b9b40f3 (nie wiem czy można wstawiać link - jeśli nie to sorry).

Strop w salonie miałby być (niższy) taki jak w projekcie dom w kliwiach G2.

A czy umie mi ktoś odpowiedzieć czy biorąc pod uwagę -> pompa ciepła która grzeje c.o., c.w.u. i jeszcze chłodzi latem jest znacznie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż np. pelet do ogrzewania (chodzi o jak najmniejsza bezobsługowość - niby mało popiołu) a do chłodzenia domu klimatyzacja (z agregatami zewnętrznymi, które jednak będzie słychać)

Czy w ogóle taka pompa ciepła potrafi chłodzić mieszkanie jak typowa klimatyzacja? Nie chodzi mi o schłodzenie domu z 35C do 31C latem... Na standardowej klimatyzacji jestem w stanie schłodzić mieszkanie / pokój do 16-18C, chodzi mi o zapewnienie komfortu w domu przy temp. zew 30-35C.

Gość Arturo72

A czy umie mi ktoś odpowiedzieć czy biorąc pod uwagę -> pompa ciepła która grzeje c.o., c.w.u. i jeszcze chłodzi latem jest znacznie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż np. pelet do ogrzewania (chodzi o jak najmniejsza bezobsługowość - niby mało popiołu) a do chłodzenia domu klimatyzacja (z agregatami zewnętrznymi, które jednak będzie słychać)

Nie czytał to co pisałem wyżej ?

To jeszcze raz,pomału jak problem ze zrozumieniem...

Pompa ciepła zjada prąd czyli energię,podobnie energię zjadają węgiel i pellet i teraz co ważne,koszt wytworzenia tej energii czyli 1kWh przy pompie p-w dzięki COP będzie ok.0,10zł w taryfie G12,koszt wytworzenia energii przy weglu zwanym eko to 0,15-0,17zł,koszt wytworzenia tej energii przez pellet to będzie ok.0,20zł.

Innymi słowy aby bardziej uzmysłowić na cyferkach,jeśli Twój dom potrzebuje na ogrzewanie i cwu rocznie 20000kWh to grzejąc pompą ciepła zapłacisz rocznie 2000zł,grzejąc węglem zapłacisz rocznie min.3000zł,grzejac pelletem zapłacisz rocznie 4000zł.Paniał ?

Czyżby ciemnogród ?

no właśnie o to chodzi że nie widziałem....

co do Pompy ciepła - mi się bardzo temat spodobał, boję się tylko że po kilku sezonach dolne źródło się wychłodzi i będę ogrzewał dom głównie prądem.

Jestem jak najbardziej nastawiony na techniczne nowinki, ale też widziałem trochę negatywnych opinii.

A ponieważ nigdy nie widziałem domu, który ogrzewa się przez PC, nie wiem czy koszt pompy ciepła + późniejsza eksploatacja (wliczając w to prąd - zwłaszcza zimą) jest dużo korzystniejsza niż np. pelet. Też nie chodzi o to, żeby różnica była tak mała, że cała inwestycja zwróci się za 30lat, gdzie zakłada się że PC powinna chodzić 15-20 lat. W dodatku na PC trzeba wyłożyć kasę od razu. A przy pelecie opłaty za opał rozłożone są w latach.

Jeśli natomiast ogrzewanie PC daje wymierne korzyści, to jak najbardziej jestem "za". Problem w tym, że nie znam nikogo kto grzeje PC, a najlepiej jeszcze chłodzi latem... Dlatego napisałem na tym forum.

Czy działka na wzgórzu pod lasem - ma jakiś negatywny wpływ na PC? Podejrzewam, że wody gruntowe dużo niżej.

Czy warto iść w pompy powietrzne? Czy dużo wydajniejsze są te z kolektorem pionowym?

I co ewentualnie sądzicie o pompie ciepła tylko do c.w.u? Widziałem, że są takie rozwiązania - chyba bez żadnych grzałek elektrycznych, pobierają ciepło z domu.

I co ewentualnie sądzicie o pompie ciepła tylko do c.w.u? Widziałem, że są takie rozwiązania - chyba bez żadnych grzałek elektrycznych, pobierają ciepło z domu.

skoro pobierają ciepło z domu, to jakoś to ciepło trzeba uzupełnić ;). latem może dobre do chłodzenia, w sezonie grzewczym takie rozwiązanie odpada. poza tym takie pompy do CWU raczej mają długi okres zwrotu (są nieopłacalne).

ja brałbym PC powietrze-woda, ewentualnie jeśli masz dużą działkę to polską lub chińską pompę gruntową + dolne źródło poziome wykonane we własnym zakresie. najważniejsze to OZC, dobra izolacja (o odpowiednich parametrach i starannie wykonana) - wtedy nawet grzanie prądem nie jest straszne

Gość Arturo72
no właśnie o to chodzi że nie widziałem....

co do Pompy ciepła - mi się bardzo temat spodobał, boję się tylko że po kilku sezonach dolne źródło się wychłodzi i będę ogrzewał dom głównie prądem.

:D U mnie dolne źródło od przeszło 3 lat miało najniższą temperaturę ok.-18st.C a w domu 23st.C,cuda ? Nie,nie ciemnogród ;)

A ponieważ nigdy nie widziałem domu, który ogrzewa się przez PC, nie wiem czy koszt pompy ciepła + późniejsza eksploatacja (wliczając w to prąd - zwłaszcza zimą) jest dużo korzystniejsza niż np. pelet. Też nie chodzi o to, żeby różnica była tak mała, że cała inwestycja zwróci się za 30lat, gdzie zakłada się że PC powinna chodzić 15-20 lat. W dodatku na PC trzeba wyłożyć kasę od razu. A przy pelecie opłaty za opał rozłożone są w latach.

No to jeszcze raz:

Pompa ciepła zjada prąd czyli energię,podobnie energię zjadają węgiel i pellet i teraz co ważne,koszt wytworzenia tej energii czyli 1kWh przy pompie p-w dzięki COP będzie ok.0,10zł w taryfie G12,koszt wytworzenia tej energii przez pellet to będzie ok.0,20zł.

Innymi słowy aby bardziej uzmysłowić na cyferkach,jeśli Twój dom potrzebuje na ogrzewanie i cwu rocznie 20000kWh to grzejąc pompą ciepła zapłacisz rocznie 2000zł,grzejac pelletem zapłacisz rocznie 4000zł.Paniał ?

Dodam,że koszt inwestycyjny w pellet a w pompę p-w jest na podobnym poziomie.

W czym i z czym masz problem ? Z matematyką ?

BladePL

Mimo ogromnej sympatii, którą darzę pellet, nie jest to najlepszy pomysł. Chyba, że mieszkasz w Niemczech i dostaniesz solidną dopłatę do kotła...

Dobry kocioł do spalania pelletu (nie wszystko-palny z wsadzonym palnikiem peleltowym), to rząd wielkości kilkunastu tysięcy zł. Autonomia palenia - kilka dni. System z pneumatycznym podawaniem paliwa + doby kocioł = ok 30.000 zł...A do tego zasobnik na CWU i jakieś grzejniki/ogrzewanie podłogowe.

Robi się drogo inwestycyjnie, bo trzeba wszak jeszcze komin postawić, wykończyć ponad dach no i jakieś miejsce na obsługę kotła i opał.

Drogawo.;)

A do tego koszt 1 kWh (ok. 4 kWh z 1 kg) z pelletu to mniej więcej od 0,18 zł do 0,25 zł.

Masz spory, parterowy dom. Idealny pod ogrzewanie podłogowe po całości.

Zamów projekt OP w oparciu o wyliczenie OZC (zapotrzebowanie budynku na ciepło), które określi również obciążenie cieplne.

Na jego podstawie dobierzesz moc pompy ciepła.

Jak wykonasz budynek zgodnie z danymi, które dasz do obliczeń OZC to prawidłowo dobrana PC (bez względu czy powietrzna, czy gruntowa) zapewni Ci ciepło w domu i CWU. Przez okrągły rok.

Jak chcesz klimatyzować efektywnie, to warto zainwestować w klikmakonwektory, są one różne od sufitowych, po jednostki przypominające zwykłe grzejniki.

Twój projekt wręcz prosi się o powietrzną PC. Masz "naturalny" zaułek pomiędzy kotłownią, a łazienką do postawienia jednostki zewnętrznej powietrznej PC. Nie będzie wadzić hałasem domownikom (czy sąsiadom, tego nie wiadomo, bo nie wiemy jak dużą masz działkę, ale nie sądzę). Są na rynku takie, które w zupełności wystarczą na pokrycie zapotrzebowania na ciepło Twojego domu, jak np. T- Cap Panasonica o mocy 12 lub nawet 16 kW. I ta moc jest stała do temp. zewn. - 15 C.

Ergo: policz OZC, dobierz PC, roześlij oferty i wybierz dobrze.:yes:

pzdr

Polecam nasze rozwiązanie: połączenie samoczyszczącego kotła na pellet z kominkiem.

Można palić pelletem oraz drewnem.

Można zrezygnować z kotłowni i zaoszczędzić pomieszczenie.

Nie ma kotłowni w salonie ponieważ drzwi od kominka otwiera się raz w miesiącu.

http://www.iwonapellets.pl

Gość Arturo72
Niezła reklama w każdym temacie.

rustin,co się dziwisz. Jesteś ciemnogrodzianinem podanym na tego typu reklamy także se la wi ;)

Tak samo boguslaw wali do tego typu ciemnogrodu ale on płaci to żąda ;)

Przed rozpoczęciem budowy każdy ma jakieś pomysły i planuje, niestety jak się już zacznie to życie skoryguje.

Rezygnacja z komina nie wiąże się z zimną chatą a tylko na rozwiązanie z kotłem kondensacyjnym i rurą wypuszczoną przez ścianę.

Całe wydatki na instalację CO i CWU kształtują się od 28 - 30 tyś zł wraz z piecem gazowym kondensacyjnym i zasobnikiem, natomiast wyceny pomp ciepła jakie swego czasu dostawałem zaczynały się 50tyś w z wyż w zależności od dolnego źródła.

Przy takiej powierzchni domu będą to przynajmniej 4 pionowe odwierty po 30m każdy co już pochłonie 12 - 15 tyś.

Poza tym przy pompie ciepła dom musi być jednak trochę bardziej energooszczędny niż typowe rozwiązania z 15cm styropianem na ścianach i 20cm wełny na dachu.

Do tego 200m2 podłogówki nieodzownej przy niskotemperaturowym źródle energii która pociąga za sobą dalsze 200m2 15cm styropianu na podłodze.

Nie znam sytuacji przyszłego inwestora ale radzę nie eksperymentować

Edytowane przez Mareks77

Gość Arturo72
natomiast wyceny pomp ciepła jakie swego czasu dostawałem zaczynały się 50tyś w z wyż w zależności od dolnego źródła.

Przy takiej powierzchni domu będą to przynajmniej 4 pionowe odwierty po 30m każdy co już pochłonie 12 - 15 tyś.

Poza tym przy pompie ciepła dom musi być jednak trochę bardziej energooszczędny niż typowe rozwiązania z 15cm styropianem na ścianach i 20cm wełny na dachu.

Opowiadasz bzdury,do pompy ciepła dom może być zwykłym durszlakiem a nie energooszczednym a DZ moze być darmowe powietrze nawet takie -20st.C a wodna podłogowka to komfort zycia bo grzejniki ścienne w nowych domach to średniowieczne rozwiązanie i z komfortem nie mają nic wspólnego.

O wycenie pomp to powietrzne do nowego domu to max.25tys.zł a gruntowe jedynie nawiedzeni łykają dzisiaj ;)