Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - wybór ogrzewania

BladePL

Recommended Posts

Przy takiej powierzchni domu będą to przynajmniej 4 pionowe odwierty po 30m każdy co już pochłonie 12 - 15 tyś.

Nikt nie wierci po 30m.

Raczej 60-80

12-15 tyś do chyba dla poszukiwań gazu łupkowego, bo dla PC to jakieś 60zł za mb z założeniem sondy.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opowiadasz bzdury,do pompy ciepła dom może być zwykłym durszlakiem a nie energooszczednym a DZ moze być darmowe powietrze nawet takie -20st.C a wodna podłogowka to komfort zycia bo grzejniki ścienne w nowych domach to średniowieczne rozwiązanie i z komfortem nie mają nic wspólnego.

O wycenie pomp to powietrzne do nowego domu to max.25tys.zł a gruntowe jedynie nawiedzeni łykają dzisiaj ;)

Twój durszlak jest bardzo ciekawy.

20 cm XPS w podłodze

20 cm na ścianach.

30 cm na stropie + 18 PIR

No ale jak się ma 20 - 25 tyś na samo żródło ciepła i budrzet 250tyś to nic więcej nie trzeba.

Edytowane przez Mareks77

Gość Arturo72
Twój durszlak jest bardzo ciekawy.

20 cm XPS w podłodze

20 cm na ścianach.

30 cm na stropie + 18 PIR

No ale jak się ma 20 - 25 tyś na samo żródło ciepła i budrzet 250tyś to nic więcej nie trzeba.

Mój durszlak był budowany z myślą o ogrzewaniu prądem,tak prądem a nie pompą ciepła i zużyłby na ogrzewanie ok.5500kWh a zuzywa 1700kWh ale gdyby był durszlakiem zużywającym na ogrzewanie 12000kWh to pompa zużyłaby wtedy 4000kWh.

Teraz pomyśl i policz w którym durszlaku pompa byłaby bardziej zasadna i wiecej zaoszczędziłaby energii.

Ciemnogród istnieje ;)

Grzejniki ścienne to głupota a instalacja mieszana to podwójna głupota :)

Edytowane przez Arturo72

Mój durszlak był budowany z myślą o ogrzewaniu prądem,tak prądem a nie pompą ciepła i zużyłby na ogrzewanie ok.5500kWh a zuzywa 1700kWh ale gdyby był durszlakiem zużywającym na ogrzewanie 12000kWh to pompa zużyłaby wtedy 4000kWh.

Teraz pomyśl i policz w którym durszlaku pompa byłaby bardziej zasadna i wiecej zaoszczędziłaby energii.

Ciemnogród istnieje ;)

Grzejniki ścienne to głupota a instalacja mieszana to podwójna głupota :)

Pleciesz głupoty kolego i tyle.

W durszlaku jaki przytoczyłeś nie potrzebował byś pompy 9kW tylko 16kW gdyż połowa energii ulotniła by się przez dach, okna i wentylację grawitacyjną.

Przy mrozach -15*C i pompie powietrznej 9kW w durszlaku jaki przytoczyłeś osiągał byś -15*C i siedział pod kocem i nie gadał głupot o większych oszczędnościach przy większym zużyciu.

Czemu nie wspomnisz o zużyciu energii elektrycznej przy pompie..... także jest ona darmowa, czy przy zużyciu 700 kWh miesięcznie w zimę nie posiadasz czasem licznika dwutaryfowego czy po prostu pracujesz w zakładach energetycznych i masz deputat.

Ja także mogę powiedzieć ze z wyliczeń budowałem dom na pewne założone z góry zużycie którego nie chcę przekroczyć ale poprzez zastosowanie innego źródła energii wcale nie zużyje jej mniej a tylko mniej mnie może ona kosztować.

Poza tym moje zużycie gazu kształtuje się na poziomie 1900 kWh co po 0,108 zł daje 210 zł

A Twoje 700kW po cenie 0,32zł daje 220zł

Ciekawe kiedy ci się zwróci zainwestowana różnica.

Edytowane przez Mareks77

W durszlaku jaki przytoczyłeś nie potrzebował byś pompy 9kW tylko 16kW gdyż połowa energii ulotniła by się przez dach, okna i wentylację grawitacyjną.

Przy mrozach -15*C i pompie powietrznej 9kW w durszlaku jaki przytoczyłeś osiągał byś *15*C i siedział pod kocem i nie gadał głupot o większych oszczędnościach przy większym zużyciu.

Czemu nie wspomnisz o zużyciu energii elektrycznej przy pompie..... także jest darmowa, czy przy zużyciu 700 kWh miesięcznie w zimę nie posiadasz czasem licznika dwutaryfowego lub pracujesz w zakładach energetycznych i masz deputat

bzdury wypisujesz, chociaż to zależy jak definiujesz słowo "durszlak". mam trochę lepiej ocieplony dom niż Arturo, najwyższe obciążenie cieplne jakie u siebie zaobserwowałem (podlicznik, średnia moc w ciągu doby) to około 2,2 kW, czyli tyle co czajnik. zużycie energii przez grzałkę do CO będzie porównywalne ze zużyciem energii przez oświetlenie, lodówkę, TV, komputer (prąd na cele bytowe) itd. u mnie pompa ciepła się nie opłaca, bo na CO oszczędziłbym kilkaset zł rocznie. w domu sąsiada, który spala 6 t węgla PC byłaby całkiem opłacalna, gdyby tylko miał podłogówkę - wtedy PC działa najlepiej i nie trzeba kupować droższej wersji wysokotemperaturowej.

ostatnio jakiś wysyp złotych myślicieli, którzy opuszczali w szkole lekcje matematyki :(

Gość Arturo72

Przy mrozach -15*C i pompie powietrznej 9kW w durszlaku jaki przytoczyłeś osiągał byś *15*C i siedział pod kocem i nie gadał głupot o większych oszczędnościach przy większym zużyciu.

Czemu nie wspomnisz o zużyciu energii elektrycznej przy pompie..... także jest darmowa, czy przy zużyciu 700 kWh miesięcznie w zimę nie posiadasz czasem licznika dwutaryfowego lub pracujesz w zakładach energetycznych i masz deputat

No właśnie bzdury opowiadasz :)

Mój durszlak posiada obciążenie cieplne 3,5kW a gdybym budował typowo wg projektu wynosiło by one 7kW i tam pompa 9kW jaką mam stykła by.

Własnie Ci napisałem ile mój durszlak zużywa energii elektrycznej na ogrzewanie przy pompie od dwóch sezonów czyli 1750kWh a w pierwszym 1900kWh a to przez COP.

Gdybym miał durszlaka projektowego na ogrzewanie by zużył 10000kWh energii elektrycznej a przy pompie ok.3300kWh energii elektrycznej :)

Edytowane przez Arturo72

Skoro inni to ciemniaki z ciemnogrodu którzy mają takie samo ogrzewanie na paliwo stałe jak on tylko w innym pomieszczeniu ,to jak nazwać taką osobą ? Narcyz,hipokryta, ignorant ? czy po prostu jaskiniowiec. W dodatku 16kWktóre by wystarczyło do ogrzania 3 albo 4 takich domów. Jak się to ma do jego OZC co tak każdego wyśmiewa kto nie ma ?

Dla mnie jeżeli ktoś wybrał kominek gaz, pellet, węgiel czy pompę nie jest ciemniakiem. Jego sprawa i nic mi do tego, sam się będzie męczył lub nie.

Takiej osoby jak on nie warto słuchać co pisze jedno a robi drugie bo to dwulicowiec.

http://obrazki.elektroda.pl/1617415300_1452977284.jpg

Jest XXI wiek , na obecną chwilę najlepsze i najtańsze ogrzewanie to prąd, stosunek ceny do kosztów inwestycji.

Tak samo pompy ale już nie koniecznie do domków pasywnych bo to się nie kalkuluje , są za drogie . Lepiej kociołek na prąd za 2.5tyś niż pompę za 20 tyś.

Do domów normalnych pompa już wypada dużo lepiej.

Nikt tego nie neguje bo taka jest prawda. Ale ile można słuchać obrażania takiego dwulicowca ?

Edytowane przez rustin

Gość Arturo72

Jest XXI wiek , na obecną chwilę najlepsze i najtańsze ogrzewanie to prąd, stosunek ceny do kosztów inwestycji.

Tak samo pompy ale już nie koniecznie do domków pasywnych bo to się nie kalkuluje , są za drogie . Lepiej kociołek na prąd za 2.5tyś niż pompę za 20 tyś.

Do domów normalnych pompa już wypada dużo lepiej.

:D

Ło matko bosko czestochowsko,rustin,przecież ty nie dawno chciałeś pakować wegiel do swojego domu i wykłócałeś się że to jest najlepszy i najtańszy sposób na ogrzewanie ?

Skąd taka nagła zmiana ????

Może ostre słowa o bezmyślności podziałały i zacząłeś myśleć i liczyć ?

:D

Napewno nie za twoimi radami , ty w każdym wywołujesz niechęć, wstręt do pomp i siebie samego bo jesteś egoistą i zakłamanym hipokrytą.Nigdzie, powtarzam nigdzie nie napisałem, że będę miał węgiel czy inne zasilanie. Tak było zrobione według projektu. A czy to będzie gaz czy pompa to się okaże. Jeżeli gaz , to komin się przyda. Jeżeli pompa, to wstawię sobie kominek tak jak ty.

Gość Arturo72
Jak długo w tym palisz ?

Jak często w nim palę może byłoby bardziej trafne pytanie ;)

Palę od 3 lat ale z 15 paleń to było max,typowe rozpalenie to brzózka i dwa buczki,potem dokładam ewentualnie trzeciego buczka i takie to palenie z max.mocą ;)

To był typowy mebel do salonu i w razie jakby się komu zachciało popatrzec na ogień głownie weekend.

1kWh przy pompie p-w dzięki COP będzie ok.0,10zł w taryfie G12,koszt wytworzenia energii przy weglu zwanym eko to 0,15-0,17zł,koszt wytworzenia tej energii przez pellet to będzie ok.0,20zł.

Innymi słowy aby bardziej uzmysłowić na cyferkach,jeśli Twój dom potrzebuje na ogrzewanie i cwu rocznie 20000kWh to grzejąc pompą ciepła zapłacisz rocznie 2000zł,grzejąc węglem zapłacisz rocznie min.3000zł,grzejac pelletem zapłacisz rocznie 4000zł.

A jak ta kalkulacja wyszłaby w taryfie G11 ?

Czy oprócz pompy potrzebny jest jakiś bufor?

Jak najkorzystniej sterować temperaturą w pomieszczeniach?

Gość Gos**c
Witajcie, właśnie też stoję przed dylematem ogrzewanie podłogowe hydrauliczne czy elektryczne? A co jak zabraknie prądu? Np na ostatnie 9h go brak :)

W przypadku prądu obydwa nie zadziałają. Potrzebny prąd do pompkl i sterowania.