Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - wybór ogrzewania

BladePL

Recommended Posts

Gość Arturo72
A jak ta kalkulacja wyszłaby w taryfie G11 ?

Czy oprócz pompy potrzebny jest jakiś bufor?

Jak najkorzystniej sterować temperaturą w pomieszczeniach?

W pierwszym sezonie grzewczym miałem taryfę G11 właśnie i zużycie 1900kWh i cenę 1kWh po 0,54zł czyli za ogrzewanie zapłaciłem ok.1000zł,po pierwszym sezonie zmieniłem na taryfę G12W zużycie w drugim 1750kWh w cenie 0,29zł czyli ogrzewanie kosztowało mnie ok.500zł,aktualnie jadę trzeci sezon grzewczy :)

To były 2 testowe sezony,na trzeci sezon pozostałem z taryfą G12W bo taniej a komfort życia identyczny jak w G11.

Pierwszy sezon sterowałem temp.przez sterownik pokojowy ale korzystniej było mi grzać w oparciu o krzywą grzewczą i tak jest idealnie,temp.w domu jest stabilna a wahania temp.w poszczególnych pomieszczeniach przy grzaniu taryfowym to max.0,5st.C.

Tak to wygląda:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Do pompy nie potrzeba żadnego bufora,wpięta jest bezpośrednio do rozdzielacza a wygląda to tak,prosto jak budowa cepa bez kosmicznych instalacji,zaworków,pierdół itp :)

1.jpg

Witajcie, właśnie też stoję przed dylematem ogrzewanie podłogowe hydrauliczne czy elektryczne? A co jak zabraknie prądu? Np na ostatnie 9h go brak :)

Może dopowiem,że ogrzewanie elektryczne może być również hydrauliczne i to jedyne sensowne rozwiązanie przy ogrzewaniu elektrycznym :)

Jak zabraknie prądu ? To temp.w domu spadnie o max.1st.C jesli nie będzie go przez 24h czyli nie zamarzniesz a martw się lepiej o to co zjesz bez pradu :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Interesujace....

:popcorn:

Jaki dom ma wiekszy potencjal "zaoszcedzenia" kWh... ten co potrzebuje 15000kWh/rok czy ten co potrzebuje 5000kWh?

Zalozmy COP 2.5 zeby nie bylo krzyku ;)

15'C w domu tez nie zaobserwowalem...

Nie przetłumaczysz tego bo logika niektórym jest obca ;)

Może dopowiem,że ogrzewanie elektryczne może być również hydrauliczne i to jedyne sensowne rozwiązanie przy ogrzewaniu elektrycznym :)

Jak zabraknie prądu ? To temp.w domu spadnie o max.1st.C jesli nie będzie go przez 24h czyli nie zamarzniesz a martw się lepiej o to co zjesz bez pradu :)

Hehe rozumiem:), czyli też jesteście za ogrzewaniem elektrycznym jeżeli chodzi o nowe domy?

Gość Arturo72

Hehe rozumiem:), czyli też jesteście za ogrzewaniem elektrycznym jeżeli chodzi o nowe domy?

Oczywiście,jest to najtańszy inwestycyjnie system grzewczy a w eksploatacji nie dużo droższy od gazu ziemnego i nie musisz mieć syfu w domu,kominów i kotłowni :)

Edytowane przez Arturo72

Jeżeli nie będzie prądu, to nie tylko nie ogrzejesz domu elektrycznie (obojętnie czy kablami czy +hydraulicznie). Nie ogrzejesz także gazem, ani pelletem ani nawet ekogroszkiem. Jedynie drewnem w kominku bez płaszcza.

Elektryczne jak najbardziej, do dobrze izolowanych nowych małych i średnich domów. Do domów dużych oraz mniejszych słabiej izolowanych PC lub gaz.

Na pewno nie węgiel:mad:.

J...

Elektryczne jak najbardziej, do dobrze izolowanych nowych małych i średnich domów. Do domów dużych oraz mniejszych słabiej izolowanych PC lub gaz.

.

Daczego tylko pc i gaz skoro gaz jest inwestycyjnie i serwisowo drozszy od bufora w II taryfie (szczegolnie Tauron). Po prostu stosujemy wtedy wiekszy bufor, gaz to ostatecznosc.

Jeżeli nie będzie prądu, to nie tylko nie ogrzejesz domu elektrycznie (obojętnie czy kablami czy +hydraulicznie). Nie ogrzejesz także gazem, ani pelletem ani nawet ekogroszkiem. Jedynie drewnem w kominku bez płaszcza.

Na pewno nie węgiel:mad:.

Ja chcę parterowe

Madera

http://extradom.pl/projekt-domu-madera-BBE1015

lub homekoncept 26

http://extradom.pl/projekt-domu-homekoncept-26-KRX1030

co polecacie do takich budynków?

napewno będzie to stało na płycie fundamentowe a pod nią 10 cm x3 na mijanke XPS tutaj tez pytanie bo ostatnio czytałem że prawidłowo powinno się ocieplac w ten sposób ze np jeżeli do gruntu dajemy 10cm to ściany 15 cm dach 20cm zgadzacie się z tym?

Daczego tylko pc i gaz skoro gaz jest inwestycyjnie i serwisowo drozszy od bufora w II taryfie (szczegolnie Tauron). Po prostu stosujemy wtedy wiekszy bufor, gaz to ostatecznosc.

Jestem też bardziej za ogrzewaniem elektrycznym, jak widzę na palnikach jak pgnig oszukuje swoich klientów, w sensie zamiast 100% gazu połowa to chyba powietrze, a licznik się kręci :) a prąd to prąd tego nie da się podrobic:D