Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mozaika a ogrzewanie podłogowe

szach11

Recommended Posts

Witam.

Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu).

Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii?

Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki?

http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg

Witam.

Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu).

Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii?

Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki?

http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg

Wyniki - skuteczność grzewcza przy posadzkach drewnianych zależy od wielu czynników:

- zapotrzebowania cieplnego w budynku,

- oporu cieplnego posadzki z mozaiki,

- izolacji termicznej płyty grzewczej,

- rodzaju źródła ciepła.

Wszystkie powyższe zależności należy uwzględnić i w oparciu o nie znajdziesz odpowiedź w temacie wyników - skuteczności i efektywności grzewczej posadzki z mozaiki drewnianej.

Pozdrawiam.

Zapotrzebowanie mam na około 4,5 KW , opór posadzki drewnianej to około 0,04 i do tego piec kondensacyjny

To jaka powinna być izolacja płyty grzewczej?

Ja mam 15 cm EPS 0,04 , styknie ?

Zakładam, że budynek ma ponad 100m2, a wówczas 4,5kW emitowane z tej powierzchni, nie będzie problemem dla posadzki mozaikowej z drewna.

Ma około 113 m2. Czy do położenia takiej klepki na ogrzewaniu podłogowym może być każda ekipa ? Wystarczy kupić klej poliuretanowy elastyczny plus zadbać o odpowiednie dylatacje ?

Podstawą jest dwuletnia gwarancja na piśmie, że będzie grzało nic złego nie będzie się działo. Jeżeli ekipa będzie unikać pisemnej gwarancji to szukaj do skutku. Z drugiej strony zawsze możesz ułożyć podłogę po raz wtóry. Powodzenia.