szach11 11.02.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Witam.Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu).Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii? Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki?http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Jakie wyniki?Na pewno mała klepka lepiej pracuje niż duże elementy, przez co szpary są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.02.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Witam. Planuję w całym domu na ogrzewanie podłogowe położyć dębowy parkiet przemysłowy / mozaikę 1 cm grubości (jak na zdjęciu). Czy macie jakieś doświadczenia w eksploatacji ww. Może znacie jakiegoś fachowca, który doradziłby coś w tej kwestii? Wiem, że drewno nie jest najlepsze na podłogówkę, ale ponoć im mniejsza klepka tym lepsze wyniki? http://images77.fotosik.pl/315/b70eb5cadc93ae18med.jpg Wyniki - skuteczność grzewcza przy posadzkach drewnianych zależy od wielu czynników: - zapotrzebowania cieplnego w budynku, - oporu cieplnego posadzki z mozaiki, - izolacji termicznej płyty grzewczej, - rodzaju źródła ciepła. Wszystkie powyższe zależności należy uwzględnić i w oparciu o nie znajdziesz odpowiedź w temacie wyników - skuteczności i efektywności grzewczej posadzki z mozaiki drewnianej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 14.02.2016 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Zapotrzebowanie mam na około 4,5 KW , opór posadzki drewnianej to około 0,04 i do tego piec kondensacyjny To jaka powinna być izolacja płyty grzewczej?Ja mam 15 cm EPS 0,04 , styknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 14.02.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 styknie, ja mam salon + korytarz w sumie 55m2, klepka dębowa 15 mm 2-warst,grzeje, przy -17 tej zimy zasilanie 36C a w domu 22,3 pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Także planuję w domu parkiet na maksymalnej powierzchni i podlogowkę. Podobny parkiet pod podłogowką ma forumowiczka sheila, z tego co wiem chyba 16mm i w najwieksze mrozy tej zimy podlogowka dała radę. Edytowane 14 Lutego 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.02.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Zapotrzebowanie mam na około 4,5 KW , opór posadzki drewnianej to około 0,04 i do tego piec kondensacyjny To jaka powinna być izolacja płyty grzewczej? Ja mam 15 cm EPS 0,04 , styknie ? Zakładam, że budynek ma ponad 100m2, a wówczas 4,5kW emitowane z tej powierzchni, nie będzie problemem dla posadzki mozaikowej z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szach11 21.02.2016 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ma około 113 m2. Czy do położenia takiej klepki na ogrzewaniu podłogowym może być każda ekipa ? Wystarczy kupić klej poliuretanowy elastyczny plus zadbać o odpowiednie dylatacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.02.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ma około 113 m2. Czy do położenia takiej klepki na ogrzewaniu podłogowym może być każda ekipa ? Wystarczy kupić klej poliuretanowy elastyczny plus zadbać o odpowiednie dylatacje ? Podstawą jest dwuletnia gwarancja na piśmie, że będzie grzało nic złego nie będzie się działo. Jeżeli ekipa będzie unikać pisemnej gwarancji to szukaj do skutku. Z drugiej strony zawsze możesz ułożyć podłogę po raz wtóry. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts