Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jakie prace muszą być zakonczone by uzyskać odbiór budynku oraz pozwolenie na użytkowanie ? Oczywiscie chodzi mi o dom jednorodzinny.

Ile cała procedura trwa ? Czy stan deweloperski upowaznia do odbioru budynku ?

https://forum.murator.pl/topic/208420-odbi%C3%B3r-budynku-jakie-prace-musz%C4%85-by%C4%87-zakonczone/

Takie prace, gdzie kierbud ci podstempluje zakończenie budowy.

Bo to na kierbudzie spoczywa odpowiedzialność za prawidłowość dokumentów do NB.

Takie prace, gdzie kierbud ci podstempluje zakończenie budowy.

Bo to na kierbudzie spoczywa odpowiedzialność za prawidłowość dokumentów do NB.

musisz miec ssz, zrobione instalacje i ocieplenie. Jak masz balkony to musza byc barierki. W srodku mozezz miec goly chudziak i gole pustaki

musisz miec ssz, zrobione instalacje i ocieplenie. Jak masz balkony to musza byc barierki. W srodku mozezz miec goly chudziak i gole pustaki

Dzieki. Co np. ze schodami wewnetrznymi ? Muszą być ?

Dzieki. Co np. ze schodami wewnetrznymi ? Muszą być ?

Jak geodeta przychodzi na inwentaryzacje to nawet do srodka nie zaglada, mozesz spuscic rolety i tyle :) nie wiem jak to jest z przepisami ale jakby ktos nawet pytal to schody to wystroj wnetrza ktorego nie musi byc :)

ja slyszalem, ze niektorzy KB wymagaja barierek na schodach (jezeli wystepuja)

ale poniewaz to jest domek, to na 99% nikt nie bedzie sprawwdzal tego co potwierdzil KB - w niektorych przypadkach ludzie robia odbiory nie majac gotowych instalacji ;)

Z tego co się dowiadywałem w PINB konieczne są odbiory instalacji i barierki na schodach i balkonach. Świadectwo charakterystyki na szczęście nie jest już konieczne.

ja mam bez barierek.

I sporo niewykończonych balkonów w zamieszkałych domach widuje w okolicy.

Prawo nie zawsze równa się rzeczywistości ;) Wiele osób mieszka np. w niezgłoszonych domach i też jest dobrze. Informacja którą podałem pochodzi od inspektorów, którzy kontrolowali naszą budowę.