Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z sąsiadem

Recommended Posts

Witam, potrzebuję Waszej rady. Mamy możliwość budowy domu na działce, którą możemy dostać od teściów. Działka jest bardzo długa, z 50 metrów, ale wąska, jakieś 16 - 17. Problemem jest sąsiad, który wybudował dom dokładnie w linii płotu granicznego, dodatkowo na ścianie która graniczy z naszą działką ma okno. Teraz po pomiarach okazuje się, że płot postawił na naszej działce, musiał by go jeszcze cofnąć o 30 cm (a jak wiadomo każdy cm się dla nas liczy. No ale domu nie cofnie, dodatkowo to okno mnie martwi. Najprawdopodobniej ma je nielegalnie, teściowie się na to nie zgodzili. Do sedna, czy ja będę miała problem z budową? Muszę się budować od ich domu dalej niż przepisowe 3 metry jeśli ściana miała by być bez otworów okiennych? A może coś na kształt bliźniaka? Tylko co z tym oknem... Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy załatwiać formalności czy szukać innych rozwiązań.

Możesz spróbować wystąpić o zabudowę bliźniaczą i dobudować się ścianą do sąsiada(w granicy). A okno sąsiada przecież nie będzie przeszkadzać(przynajmniej tobie). Chce to będzie mieć.

Jeżeli sąsiad tak wcześniej postępował to nie masz możliwości negocjacji z takim człowiekiem. Ale też musisz postawić na swoim żeby zaczął cię szanować( nienawidzić)

Gdybyś budowała bliźniaka zostaw odstęp kilkucentymetrowy bo gdyby sąsiad złośliwie walił w ścianę ty nie będziesz go słyszeć.

A okno sąsiada i tak jest do likwidacji, tylko mogą minąć lata zanim to zrobi.

Widziałem jeszcze jedno rozwiązanie kiedyś - jeżeli sąsiad też ma tak długą działkę przylegającą do twojej.

Mianowicie ty oddajesz sąsiadowi 4 metry szerokości swojej działki na wysokości jego domu, a w zamian on oddaje ci tyle samo w innym miejscu.

Masz wtedy szerszą działkę pod dom, a sąsiad też powinien być zadowolony.

Pytanie tylko czy będzie ci taki układ z przesunięciem pasował.

Widziałem jeszcze jedno rozwiązanie kiedyś - jeżeli sąsiad też ma tak długą działkę przylegającą do twojej.

Mianowicie ty oddajesz sąsiadowi 4 metry szerokości swojej działki na wysokości jego domu, a w zamian on oddaje ci tyle samo w innym miejscu.

Masz wtedy szerszą działkę pod dom, a sąsiad też powinien być zadowolony.

Pytanie tylko czy będzie ci taki układ z przesunięciem pasował.

Abstrahując od konkretnego problemu... podoba mi się takie podejście. Nie wojna ale negocjacje. Być może rozwiązanie typu 2x win.

Życie później byłoby łatwiejsze...

Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Mam możliwość budowy poniżej linii zabudowy sąsiada, wolała bym żeby to nie był bliźniak. Co do odstąpienia nie ma szans, działka jest specyficzna. Nie dość że wąska, to jeszcze muszę zostawić miejsce na dojazd do domu teściów. Dobrze że działka jest długa, to nie będzie problemu z przesunięciem zabudowy. Tylko to okno, nie widzi mi się, że gapić się mi będą ba taras i salon. Albo je zlikwidują (oby obyło się bez zgłoszenia do nadzoru budowlanego) albo coś wysokiego pod nim posadzę ;) Niestety sąsiedzi to nie są ludzie z którymi się można dogadać.

Tylko to okno, nie widzi mi się, że gapić się mi będą ba taras i salon. Albo je zlikwidują (oby obyło się bez zgłoszenia do nadzoru budowlanego) albo coś wysokiego pod nim posadzę ;) Niestety sąsiedzi to nie są ludzie z którymi się można dogadać.
Jak to nie są ludzie z którymi można się dogadać to od razu idź do nadzoru i to zgłoś. Nie widzę nadziei, że sami z siebie zamurują, bo skoro dali tam okno, znaczy że chcieli i już, a przepisy mieli w... gdzieś :p A kto powiedział, że sąsiadom masz się przyznawać, że to od Ciebie zgłoszenie wyszło? Jak nadzór powie, to powie. Jak nie, to nie :p

Jesteś pewna, że chcesz żyć przy ludziach, z którymi żyć się nie da? Opcja szukania innego miejsca do życia odpada zupełnie?

Szczerze, to wolała bym gdzie indziej, ale wszystko rozbija się o kasę, niestety. Tu działkę mamy za darmo, a ceny w okolicy rzucają na kolana, za tę cenę to ja wystawię dom w stanie surowym. Z sąsiadami dam sobie radę, w blokach całe życie mieszkałam, a tam zagęszczenie sąsiadów niekoniecznie fajnych o wiele większe :) Bardziej się teściów obawiam, ale to inny temat :D

Skoro i teście i sąsiedzi niekoniecznie fajni to dla własnego komfortu psychicznego zastanów się czterdzieści razy, czy aby na pewno tam chcecie mieszkać. Po jednym razie za każdy rok użerania się (chyba, ze za 10 lat planujesz zmianę miejsca zamieszkania?).

Dobrze wiem co to znaczy chęć życia na swoim, potrzeba większej przestrzeni, itp (zdziwiłabyś się, jak dobrze). Ale pomyśl, dla własnego zdrowia... :)

Uwierz, ciągle o tym myślę :) Z teściami były przeprawy zaraz po ślubie, i trochę przed. Na szczęście razem z mężem pokazaliśmy im, że nie jesteśmy dobrym materiałem do manipulowania. Teraz są do rany przyłóż, do niczego się nie wtrącają. Ta mała obawa, to lekkie niedowierzanie, że tak będzie nadal :) Na dzień dzisiejszy jesteśmy w fazie intensywnego myślenia o budowie. Jeszcze decyzje nie są podjęte do końca.

No to postaw w granicy naprzeciwko okna sąsiada ściankę wspinaczkową dla dzieci ( ze stalowych ceowników i płyt OSB) tak na 6 metrów wysoką i 2,5m szeroką

:D Mam 3 letniego urwisa, który byłby zachwycony :) ile metrów od ich domu mogę coś postawić? Na razie teoretyzuje, ale nie powiem, męczy mnie to bardzo.