Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa a piwnica

waldinio

Recommended Posts

Witam, zapraszam do kontaktu bezpośrednio z naszym przedstawicielem pod numerem 22 250 22 43. Mamy już za sobą wiele nietypowych realizacji, więc i w tym przypadku postaramy się pomóc.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

A co Wy biuro konstrykcyjne w tej cementowni ( betoniarni ) prowadzicie ?

Czyli taki wykop pod piwnicę powiedzmy 2 m w dół + 0,5 lub 0,7 nad powierzchnią wystający dla okienek piwnicznych (nie nie chodzi o wódkę :D :D) wystarczy, aby odizolować go od zmarzliny wokół budynku ?? Bo przymarzanie gruntu w Skandynawii jest akie ponoć głębokie, że wbijają się palami aby wybudować choćby głupi domek

• 3 months później...
A czy czasem nie będzie tak, że ta płyta fundamentalna jako płyta od piwnicy nie będzie wymagala nawiezienia żwiru i pasku jężeli jest to teren gliniasty?? czyli teren rozsadzisty ??
Wydaje mi się, że nie. Skoro będzie piwnica, to znaczy, że wykop będzie na ponad 2,5m, a tam nic nie zamarza.

Czy dobrze rozumiem, że można zrobić tak:

- chudziak 10cm,

- styrodur (XPS) 10cm,

- hydroizolacja - folia, papa, warstwa bitumiczna?

- płyta fundamentowa 25cm

- posadzka piwnicy.

Jeszcze gdzieś tu powinna być dodatkowa hydroizolacja lub termoizolacja (na płycie)? A może powyższa koncepcja zawiera błędy?

• 9 months później...

Dawno mnie nie było, ale pozwolę sobie podciągnąć temat.

Kalkuluje koszty wykonania porządnego i szczelnego podpiwniczenia pod budynkiem szkieletowym ( lekka konstrukcja drewniana )

I opcja - płyta fundamentowa grzewcza na xps 20 cm ( taki standard omawiany już setki razy)

II opcja - ogrzewana piwnica na płycie fundamentowej grzewczej + strop grzewczy (chcę uniknąć wylewki na parterze jeśli jest to możliwe)

Czy można by oszacować ile kosztowała by taka zmiana?

Czy ktokolwiek z forowiczów ma budynek z taką piwnicą i może się podzielić wiedzą?

Kusi mnie kilka ważnych dla mnie pomieszczeń, z których muszę zrezygnować nie robiąc podpiwniczenia :rolleyes: