Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu w górę czy w bok

Recommended Posts

Witam może ktoś posiada doświadczenie w zakresie rozbudowy domu. Sytuacja życiowa zmusiła mnie do powrotu do domu rodzinnego i muszę powiększyć dom zastanawiam się czy taniej będzie podnieść dom w górę czy dobudować w bok. Może jakieś rady?

Muszę umówić się z projektantem na pewno coś doradzi ale może ktoś ma doświadczenia praktyczne.

w górę - musisz dobudować schody i wzmocnić strop, być może przełożyć dach. W bok - fundament i dach. Ale też mniejsza ingerencja w istniejącą strukturę domu (można swobodnie mieszkać, gdy za ścianą dobudowywana jest dalsza część i tylko na sam koniec wybić przejście), zwłaszcza jak wybierzesz dobudówkę w szkielecie drewnianym (brak mokrych prac).

nadbudowa - tak, pod warunkiem, że masz zdrowe ściany, strop, fundamenty, ... które przyjmą na siebie dodatkowe obciążenia, bez nadmiernej ingerencji w istniejącą konstrukcję budynku. Jeśli ingerencja jest duża, kosztowna ( co zazwyczaj wychodzi z ekspoertyzy technicznej ) to rozbudowa może okazać się lepszym rozwiązaniem, o ile " nie trzymają cię " istniejące elementy zagospodarowania działki ( granice, instalacje, sąsiad, ... )

Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na rozbudowę domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych :yes:

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

witam,

rozbudowalam dom w bok, teraz żałuję. Też stałam przed tym samym dylematem 3 lata temu i naczytałam się postów na tym forum. Większość była za "w bok"- parterówką-że niby po schodach cięzko będzie na starość wchodzić itp...

W rezultacie rozbudowałam w bok (dodatkowe 40m2 wyszło) ale też wymieniałam dach na wiązary attykowe, co dało dodatkowe 50 m2 pow. użytkowej (pseudo-użytkowej,bo nijak tego nie obciążę na stałe). Koszt powalający - wykonczenie poddasza,schody itp....(jednak jakos musze tam wejśc,skoro juz mam to poddasze,chocby pranie powiesić).

Rodzina 2+2, mam teraz 120 m2 w parterze i to jest naprawdę wystarczające.

Gdybym poszła w góre,to byłoby dużo taniej i szybciej,plus dzieci na gorze miałyby więcej prywatności, i my też (na dole). Kompaktowy domek,łatwy do ogrzania,tańszy (relatywnie) w utrzymaniu od rozległej parterówki (z poddaszem pseudo-użytkowym).

Załuję,ale cóż, każdy ma indywidualne warunki, na innych rzeczach mu zależy itp.

Zazdroszę moim rodzicom domu-kostki z lat 80-ych - parter i 1 piętro o normalnej wysokości.

Zgadzam sie ze wszystkimi przedmówcami, wszystko jest ważne przy takiej decyzji.

• 2 weeks później...

coz, taka konstrukcja dachu wtedy wydawała się optymalna, brak podpor wewnetrznych przesądził o tym wyborze, a takze czas realizacji itp. (1 dzien).

Ale drugi raz bym nie weszła w takie rozwiązanie, wolałabym lany strop (kosztem stempli w salonie, ktpory i tak był do remontu) i mniejszy dom z poddaszem.

Możemy się zamienić,czemu nie;)

Myślę o zmianie od jakiegos czasu;)