nati147 14.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam może ktoś posiada doświadczenie w zakresie rozbudowy domu. Sytuacja życiowa zmusiła mnie do powrotu do domu rodzinnego i muszę powiększyć dom zastanawiam się czy taniej będzie podnieść dom w górę czy dobudować w bok. Może jakieś rady? Muszę umówić się z projektantem na pewno coś doradzi ale może ktoś ma doświadczenia praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Rozbudowa nigdy nie jest tania. A gdzie lepiej to zalęzy od ukladu budynku od tego co chcesz dobudowac od tego co pozwoli miejscowy plan itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 w górę - musisz dobudować schody i wzmocnić strop, być może przełożyć dach. W bok - fundament i dach. Ale też mniejsza ingerencja w istniejącą strukturę domu (można swobodnie mieszkać, gdy za ścianą dobudowywana jest dalsza część i tylko na sam koniec wybić przejście), zwłaszcza jak wybierzesz dobudówkę w szkielecie drewnianym (brak mokrych prac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 14.02.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Pogadaj z architektem i przeczytaj ten artykuł, to powinno pomóc http://kb.pl/teksty/2015/02/04/rozbudowa-domu-analizujemy-koszty-potrzebne-dokumenty-i-dostepne-projekty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.02.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 nadbudowa - tak, pod warunkiem, że masz zdrowe ściany, strop, fundamenty, ... które przyjmą na siebie dodatkowe obciążenia, bez nadmiernej ingerencji w istniejącą konstrukcję budynku. Jeśli ingerencja jest duża, kosztowna ( co zazwyczaj wychodzi z ekspoertyzy technicznej ) to rozbudowa może okazać się lepszym rozwiązaniem, o ile " nie trzymają cię " istniejące elementy zagospodarowania działki ( granice, instalacje, sąsiad, ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nassw 16.02.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Rozbudowa domu w górę zwykle jest tańsza. Po co masz marnować cenny teren, skoro nie musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 18.02.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na rozbudowę domu. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016. Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych Zgłoś się Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl Pozdrawiamy Redakcja Muratordom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 O matko, redakcja sama sobie spamuje forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 21.02.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 witam,rozbudowalam dom w bok, teraz żałuję. Też stałam przed tym samym dylematem 3 lata temu i naczytałam się postów na tym forum. Większość była za "w bok"- parterówką-że niby po schodach cięzko będzie na starość wchodzić itp...W rezultacie rozbudowałam w bok (dodatkowe 40m2 wyszło) ale też wymieniałam dach na wiązary attykowe, co dało dodatkowe 50 m2 pow. użytkowej (pseudo-użytkowej,bo nijak tego nie obciążę na stałe). Koszt powalający - wykonczenie poddasza,schody itp....(jednak jakos musze tam wejśc,skoro juz mam to poddasze,chocby pranie powiesić).Rodzina 2+2, mam teraz 120 m2 w parterze i to jest naprawdę wystarczające. Gdybym poszła w góre,to byłoby dużo taniej i szybciej,plus dzieci na gorze miałyby więcej prywatności, i my też (na dole). Kompaktowy domek,łatwy do ogrzania,tańszy (relatywnie) w utrzymaniu od rozległej parterówki (z poddaszem pseudo-użytkowym).Załuję,ale cóż, każdy ma indywidualne warunki, na innych rzeczach mu zależy itp.Zazdroszę moim rodzicom domu-kostki z lat 80-ych - parter i 1 piętro o normalnej wysokości.Zgadzam sie ze wszystkimi przedmówcami, wszystko jest ważne przy takiej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 niepotrzebnie wybrałaś taką konstrukcję dachu i robienie poddasza użytkowego. Ja mam dom z piętrem i chętnie zamieniłabym na twoją parterówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 01.03.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 coz, taka konstrukcja dachu wtedy wydawała się optymalna, brak podpor wewnetrznych przesądził o tym wyborze, a takze czas realizacji itp. (1 dzien).Ale drugi raz bym nie weszła w takie rozwiązanie, wolałabym lany strop (kosztem stempli w salonie, ktpory i tak był do remontu) i mniejszy dom z poddaszem. Możemy się zamienić,czemu nie;)Myślę o zmianie od jakiegos czasu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weldur 01.03.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 no widzisz i poradziłęs sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts