Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Niedawno kupiliśmy z Żoną mieszkanie. Znajduje się ono w domu wielorodzinnym (tzw. "familoku"). Zbudowany z cegły, nieocieplony. Mieszkanie ma 60 m2 (5 grzejników w pokojach +"ręcznikowiec" w łazience. Ogrzewane kotłem na eko-groszek z podajnikiem - Hef Eco-Plus 12kW. Instalacja CO już była zamontowana. Grzejniki bez zaworów termostatycznych. Do sterownika kotła (Compit 510B) podłączony termostat pokojowy.

Na samym początku pragnę zaznaczyć, że w temacie CO jestem kompletnym laikiem. Wprowadziliśmy się, "zapaliłem w piecu" i generalnie niby jest OK. Jest ciepło, co do samego procesu spalania nie mam zastrzeżeń - brak niedopalonego węgla w popiole. Trochę szlaki (eko groszek 27kJ - podobno normalne?). Jedyne co to piec się trochę brudzi sadzą i pyłem. Praktycznie co 3 dni muszę czyścić, co mnie trochę zaniepokoiło.

Zacząłem najpierw od czytania podobnych tematów i dowiedziałem się, że mam zbyt niską temperaturę powrotu. U mnie nie przekracza ona 30*C podczas pracy pieca w trybie podtrzymania. W trybie pracy jest niewiele więcej... Pytanie - czy to kwestia nieodpowiednich nastawień lub nieprawidłowo wykonanej instalacji?

Zużycie opału to 4-5 worków 25kg na tydzień (przy obecnych temperaturach).

Tak ona wygląda:

CO.jpg

Jak już wspomniałem piec to HEF Eco-Plus 12kW z podajnikiem i sterownikiem Compit 510B (jego nastawy poniżej).

1 to pompa Wico Smart 25/4

2 zawór różnicowy

Najbardziej intrygującym mnie elementem tej instalacji jest zawór trójdrogowy ESBE WRG131. Jakbym nim nie kręcił (w zakresie MAX MIN zaznaczonym na schemacie) temperatura wody nie chce wzrosnąć, a często nawet spada. Z tego co zaobserwowałem, najwyższa jest wtedy jak pokrętło ustawię na MAX (wtedy oscyluje wokół 30*C). Jednak wtedy całe ciepło idzie na grzejniki.

Ustawienia sterownika pieca (zastane w momencie kupna mieszkania):

F1 Temp zadana 80

F2 Odczyt zmierzonej temperatury zasobnika CWU 20 - czujnik leżał na podłodze...

F3 Temperatura zadana CWU 0

F4 Odczyt zmierzonej temperatury podajnika 38

F5 Prędkość wentylatora 10

F6 Kod dostępu do następnych parametrów pracy regulatora 100

F7 Czas pracy podajnika w trybie praca 14

F8 Czas przerwy między podaniami podajnika w trybie praca 58

F9 Czas pracy podajnika w trybie podtrzymanie 60

F10 Czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie podtrzymanie [min] 30

F11 Czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania 60

F12 Czas przedmuchu - czas pracy wentylatora między trybem praca a podtrzymanie 20

F13 Priorytet CWU 0

F14 Temperatura zadana kotła do ładowania zasobnika CWU 60

F15 Amplituda ładowania CWU 1

F16 Histereza kotła CO 1

F17 Opóźnienie wyłączenia kotła [min] 35

F18 Czas wybiegu pompy CO po rozwarciu wejścia termostatu pokojowego [min] 1

F19 Temperatura maksymalna podajnika 80

W chwili obecnej, zawór ustawiony w połowie zakresu MIN/MAX. Temp na kotle oscyluje miedzy 55-65*C, powrót ma 25*C...

Proszę o sugestie i pomoc, bo boję się, że zajadę w ten sposób kocioł...

Zawór ESBE zamontować na niebieskiej lini. Pomiędzy zaworem a kotłem pompa.Gdy pracuje pompa zawór miesza wodę ciepłą - kocioł z zimną - grzejniki i do pieca trafia i nastawiona pokrętłem temperatura wody trafia do kotła.

Prawdopodobnie masz w złej pozycji zamontowany zawór 3d. Sprawdź z instrukcją.

file:///C:/Users/marek/Downloads/14345_esbe-zastosowanie-obrotowych-zaworow-esbe-z-serii-vrg.pdf

Witam serdecznie

Dziękuję za odpowiedzi.

Rozumiem, że jednak nie do końca poprawnie wykonana jest instalacja CO. Zatem planuję małe poprawki po sezonie grzewczym.

I teraz tak - skoro jest wymagana ingerencja, może lepiej założyć od razu zawór czterodrogowy?

Poniżej schemat instalacji i parę pytań:

1) Zasadniczo - czy jest poprawna?

2) Czy może przełożyć pompę, wraz z zaworem różnicowym na "mały obieg" CO?

3) Czy zbiornik CWU jest prawidłowo podłączony (przed i za są założone zawory)?

4) Czy są wymagane jakieś odległości (zaworu 4d od kotła i zbiornika CWU itp)?

5) Jak spiąć układ z termostatem pokojowym, który mam obecnie?

Z góry dziękuję za poświęcony czas i sugestie.

Proj1.jpg

Edytowane przez seba_999

Ad. 1 - nie. Pompa na zasilanie i druga pompa na bojler.

Ad. 2 - pompa na krótkim obiegu tylko wówczas jak zawór 4d będzie małej średnicy. Jak ma być bez pompy to zawór taki jakie jest wyjście zasilania z kotła.

Ad. 3.- podłączony prawidłowo.

Ad. 4. -odległość między zasilaniem kotła a zaworem 4d ma być możliwie jak najmniejsza.

Ad. 5. - nie mam pojęcia. Na pewno zawór 4d musisz mieć z siłownikiem.

Po raz kolejny bardzo dziękuję za odpowiedź.

Kontynuując wątek. Wyjście z pieca mam 1 cal albo 5/4. Mam zamiar dać zawór 4d o takich samych wymiarach.

Co do pompy - co to znaczy pompa na zasilanie (w którym miejscu ma być? Mowa o zasilaniu grzejników czy wyjściu z pieca?). Czy konieczne jest użycie dwóch pomp? Nie można tego w jakiś sposób zrobić na jednej?

Dziękuję i pozdrawiam

W temacie zapylenia kotła - sprawdź ustawienie F5 "prędkość wentylatora" - jeśli 10 to max, to zmniejsz do niezbędnego minimum. Jeśli obserwujesz nadmiar szlaki i pyłu to może znaczyć, że za dużo "dmuchasz" w kocioł. Podobnie przetestuj czas przedmuchu 20s, tylko nie zmieniaj obu parametrów w jednym czasie (najpierw moc went, potem, np po 2 dniach, czas przedmuchu. W ten sposó będziesz wiedział, jak dane ustawienie wpływa na pracę kotła).

Witam serdecznie,

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

@gersik

Czy można to zrobić na jednej pompie obiegowej? Czy pompa na obiegu CWU jest wymagana? Zależy mi na tym, żeby maksymalnie uprościć układ...

@przemo1

Parametr F5 może przyjąć wartość z zakresu 5-99, krok co 1. U mnie aktualnie jest 10. Rozumiem, że spróbować obniżyć np do 8?

Mam jeszcze pytanie odnośnie ilości spalanego węgla. Przy obecnych temperaturach wychodzi około 15kg dziennie. Czy to jest w miarę normalna ilość biorąc pod uwagę mieszkanie, które jest ogrzewane (60 m2, cegła, nieocieplone)?

• 2 months później...

Witam serdecznie.

Temat wraca - nie umiem sobie poradzić z ustawieniami tego kotła/sterownika. W chwili obecnej kocioł ogrzewa CWU i ręcznikowiec w łazience, reszta kaloryferów zakręcona. Temperatura na zasilaniu oscyluje około 56*C (będąc precyzyjnym, kocioł przełącza się w tryb praca przy 52*C, temperatura spada o 2*C, dobija do 56*C i przechodzi w podtrzymanie, rośnie o 1-3*C i tak w koło). Jeden cały podajnik wystarcza na około 7 dni.

Temperatura zadana 70*C, jednak kocioł jej nie osiąga z powodu termostatu pokojowego, który wymusza na nim najmniejszą możliwą temperaturę. W popiole dużo niespalonego węgla i szlaki (poniżej zdjęcia). Skróciłem nieco czasy podawania węgla - teraz niespalonego węgla jest mniej, ale nadal jest.

Ustawienia:

F5 nadmuch (zakres 5..99) = 10

F7 czas podawania w trybie praca = 6s

F8 czas przerwy miedzy podaniami w trybie praca = 58s

F9 czas podawania w trybie podtrzymania = 20s

F10 czas przerwy między podaniami w trybie podtrzymania = 30 min

F11 czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania = 60s

F12 czas przedmuchu - przy przejściu z pracy na podtrzymanie = 20s

Generalnie nie wiem w którym kierunku iść z ustawieniami. Dla obrazu sytuacji parę zdjęć:

Przed przejściem w tryb praca:

przed_praca.jpg

W trybie praca (już po rozpaleniu się)

praca1.jpg

praca2.jpg

Po przejściu w podtrzymanie po kilku minutach płomień gaśnie, węgiel zaczyna tlić. Po otwarciu dolnych drzwiczek widać dym, który po chwili otwartych drzwiczek najczęściej znika.

Popiół wygląda następująco:

popiol.jpg

Proszę o porady/sugestie, za co z góry dziękuję.

Mam tak wykonana instalację i chyba prościej się nie da (jedynie nie mam bypassa na pompie CO). I mam dwa wyjścia z kotła i dwa wejścia, więc CO i CWU mają osobne zasilania i osobne powroty na krzyż.