Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Noszę się z zamiarem kupna projektu "Dom przy wiosennej 4" z pracowni Galeria Domów.

Jestem pewien swojego wyboru, spokoju jednak nie daje mi kwestia, niewielkiego jak na taki dom, salonu.

W związku z tym, iż kuchnia jest duża, chciałbym otworzyć ja na salon, zwiększając tym samym otwartą przestrzeń.

Tutaj proszę Was o poradę, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

1.

Przesunięcie kominka w prawo, odsłaniające kuchnię na salon.

2.

Przy takim układzie mebli, nie za bardzo wiem, gdzie można ulokować kuchenkę indukcyjną.

Wrysowałem ją przy oknie, nie wiem jednak czy jest to dobry wybór.

Linią przerywaną wrysowałem kuchenkę w miejscu alternatywnym. Niestety co do tej lokalizacji, też nie jestem przekonany.

3.

Kwestia zlewu- czy umieszczenie go na krawędzi mebli (36 cm od rantu) ma sens?

4.

Ułożenie narożnika w sposób, jak przedstawia pracownia, wydaję się niby najbardziej sensowne. Pojawia się jednak problem- gdzie architekt przewidział miejsce na telewizor? W związku z tym odwróciłem narożnik i wrysowałem telewizor pod ścianą.

Czy ustawienie narożnika, wzdłuż drzwi tarasowych (odległość ok 85 cm) jest dobrym pomysłem?

5.

Bardzo bym chciał, żeby stół jadalniany znalazł się w salonie, nie w kuchni pod oknem, jak sugeruje architekt. Wstawiłem tutaj stół o wymiarach 160x90 cm. No i jakby nie patrzeć, zrobiło się bardzo ciasno. Oczywiście zawsze można kupić mniejszy stół, mniejszy narożnik itd. Szukam jednak innego sposobu na, przynajmniej delikatne, powiększenie salonu.

Co sądzicie o przesunięciu ścianki, dzielącej wiatrołap od salonu trochę w prawo? To oczywiście wiązałoby się z przesunięciem w prawo drzwi wejściowych. No i pojawia się kolejne pytanie - czy to nie zaburzyłoby wyglądu elewacji frontowej?

Proszę też o opinie, czy garaż o takich wymiarach będzie wystarczający, jeśli poza samochodem, chciałbym docelowo trzymać tam rowery oraz motocykl.

Czy są na forum ludzie, którzy budowali dom według tego projektu?

Będę wdzięczny za wszystkie porady (również te niedotyczące moich pytań).

Poniżej wklejam rzut oryginalny oraz mój, przerobiony.

Nie wiem dlaczego forum obraca mój rzut o 90 stopni. Mam nadzieję, że nie będzie to stanowiło problemu.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

rzut-page-001.jpg

rzut2.JPG

dom-page-003.jpg

Elfir, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Bardzo mi się podoba Twoja propozycja.

Chciałbym jeszcze zapytać, jakie zmiany mógłbym wprowadzić w tym projekcie, żeby zmniejszyć cenę budowy domu.

Czy zrezygnowanie z balkonu z lukarną na frontowej ścianie oraz z balkonu od strony zachodniej, rzeczywiście aż tak obniży koszt realizacji tego projektu?

Czy moglibyście podpowiedzieć mi, co jeszcze można by zmienić w tym projekcie, żeby ten koszt obniżyć?

Bryłka budynku wg mnie jest prosta, dach dwuspadowy, bez zbędnych udziwnień.

Oczywiście na etapie budowy można zrezygnować z pokoju nad garażem i po prostu przykryć go zwykłym daszkiem, bez stropu.

Czy myślicie, że byłbym w stanie wybudować ten dom do stanu deweloperskiego do 320 tys zł brutto (167m2 netto) ?

Robociznę chciałbym zlecić firmie, natomiast w materiały będę zaopatrywał się sam.

Poniżej wrzucam dwie wizualizacje tego projektu.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

fot2.jpg

fot1.jpg

Zlikwidowałabym balkony, ale nie lukarnę, która powiększa pokój na poddaszu.

I moim zdaniem cena nierealna. Licz całą powierzchnię budowy a nie tylko pow. użytkową.

Przelicznik GUS wynosi 2,5 tyś * 167 = ponad 400 tyś.

Moim zdaniem trzeba przemyśleć jeszcze poddasze, by zmieścić szafy aby nie stały pod skosami.

Elfir, czytałem Twoje wcześniejsze porady, dotyczące szaf zabudowanych na skosach.

Widziałem też inspiracje (zdjęcia), którymi się sugerowałaś.

Czy w przypadku tego poddasza masz na myśli np. przestawienie ścianek działowych między pokojami?

Wg mnie w dwóch pokojach na zachodniej stronie (15,79m2 i 19m2) z szafą na skosie nie powinno być problemu.

Widzę to w taki sposób, jak przedstawia załączone przeze mnie zdjęcie.

Gorzej z pokojem, który ma lukarnę z balkonem od strony frontowej. Ten pokój chciałbym właśnie przeznaczyć na swoją sypialnię.

Łóżko chciałbym ustawić prostopadle do ściany kolankowej. Oczywiście można wzdłuż ściany kolankowej (podobnie jak w pozostałych pokojach) zamontować szafę zabudowaną a łóżko umieścić pod ścianą, przy drzwiach wejściowych. Takie rozwiązanie jednak średnio mi się podoba.

Mogłabyś coś podpowiedzieć i wyjaśnić, jaką przebudowę poddasza miałaś na myśli?

dziękuję z góry i pozdrawiam

Kuba

z9754033X.jpg