Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki heksagonalne w aneksie + panele?

jomico

Recommended Posts

tutaj masz połączenie heksagonów z naturalnym drewnem.

Płytki-heksagonalne-a-wykończenie-restauracji-pubu-Ragno-1000x1347.jpg

W przypadku paneli musisz rozważyć, jak zamierzasz zamaskować krawędź paneli przy płytkach? Czy masz zróżnicowaną wysokość wylewek? Panele są cieńsze od płytek.

Dziękuję za odpowiedź. Widziałam to zdjęcie.Czy mysi Pani, że do prezentowanej mojej kuchni takie połączenie będzie pasować? Płytki - 9 mm, panele - 8 mm + podkład wiec powinno być ok. Ewentualnie może można to zmienić jeszcze, bo mieszkanie jest w fazie budowania.

Byłabym wdzięczna za rady, czy odpuścić temat czy jednak coś z tym kombinować. Nie wiem bowiem, czy panele w aneksie kuchennym to dobry pomysł, czy lepiej jakieś kafle..

problemem jest, jak pisałam wykończenie krawędzi paneli na połączeniu z płytkami - jak chcesz to rozwiązać?

Podłogi pływające (czyli zwykłe panele) zazwyczaj maskuje się listwami.

Na rysunku jest podłoga klejona, dlatego połączenie jest idealne.

• 10 months później...
  • 3 months później...

Witam forumowiczów i ponownie podbijam temat - również jestem mocno zainteresowana uniknięciem listwy na łączeniu płytek z panelami.

Czy płytki (o jakimkolwiek kształcie) można połączyć z panelami podłogowymi silikonem ? Widziałam takie rozwiązania z podłogami drewnianymi, ale te jak wiadomo rządzą się innymi prawami.

Zdaję sobie sprawę, że panelom trzeba zapewnić szczelinę dylatacyjną i w moim założeniu taka byłaby zapewniona na styku ze ścianami od 3 pozostałych stron - panele stykałyby się z płytkami krótkimi krawędziami w sposób podobny jak na zdjęciu: http://www.thedesignsheppard.com/wp-content/uploads/2016/01/Misty-Fjord%E2%84%A2-Hexagon-Polished-Tile-from-Topps-Tiles-2-635x990.jpg .

Do tego odpowiednie listwy przypodłogowe umożliwiające panelom pracowanie.

Czy ktoś z doświadczeniem mógłby poradzić czy takie połączenie byłoby OK?

Piękne jest takie połączenie, ale panele muszą być klejone, a fachowiec od podłóg naprawdę dobry, żeby chciał tak się bawić z przycinaniem i zrobił to dobrze. Wszelkie przycinania klepek / desek znajdują się na brzegach pomieszczenia i są zazwyczaj maskowane, bo trudno idealnie dociąć materiał tak, żeby idealnie spasować i zostawić brzegi równe, bez wyszczerbień.

Tak jak pisze Elfir - podłoga pływająca pracuje się na boki i góra-dół, albo płytki przycięte na równo i listwa, albo klejenie. Silikon nie da temu rady. Panele pływające muszą mieć osłonięte brzegi. Silikon w przejściu na podłodze to kiepski pomysł.

• 9 months później...

Witam.

Odświeżam temat, o widzę że zamiera :D a tak na poważnie to mam podobny dylemat. Chcemy położyć płytki w kuchni połączonej z salonem, ale w salonie chcielibyśmy mieć panele i tu pojawia się problem - Jak to połączyć? Czy znalazł się już jakiś śmiałek i dokonał tego? Czy pozostaje tylko łączenie w linii prostej i na to jakąś listwę ozdobną?