sherif 15.02.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam ! Planuję na wiosnę uporządkować teren po budowie. Obecnie mam teren porośnięty nazwijmy to trawą - trochę było, trochę dosiałem aby wzmocnić podłoże trochę przebija dziwnych roślin Przed budową działką była niezamieszkała i rosły różne dziwne rzeczy (obok jest las) mlecze, chaszcze, itd i ogólnie ziemia u mnie słaba, sam piach, z wierzchu jedynie czarny + gdzie niegdzie jeszcze wymieszany po budowie. Plan jest taki, żeby nawieść ok 10cm czarnoziemu wyrównać i rozłożyć trawę z rolki, ale co zrobić z istniejącą trawą ? Czy lepiej jest zciąć te 10cm i wywieść - jak radzi jeden wykonawca ? Czy może lepiej to przemielić glebogryzarką, dosypać ziemi i rozłożyć trawę ? Nie chciałbym bym, że po kilku miesiącach nowy trawnik mieć usiany znów jakimś syfem Mam też ok 6m3 zwałowanego humusu, ale na owych górach też rosną dziwne rzeczy - czy można to przemielić, ewentualnie wywalić wierzchnią wartę czy lepiej to wywieść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Najpierw trzeba usunąć starą trawę z chwastami, bo będzie wybijać na nowym trawniku z czasem. Albo ekologicznie - widły i ręczne wytrząsanie kęp z korzeniami albo praktycznie - herbicyd i glebogryzarka. Na piasku trawnik raczej uda się jedynie z systemem nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.02.2016 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Elfir, ma to sens co piszesz Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.02.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Dostałem kilka ofert na zrobienie trawnika i w sumie mam jeszcze większy mętlik w głowie.Grunt jest u mnie piaszczysty, łatwo przepuszczalny, trawa jakoś rośnie, mech i grzybki gdzieniegdzie również (obok mam las). W sumie mam trzy opcje: 1. Kilka osób powiedziało, że bezsensu wywozić ziemię, lepiej ją zglebogryzować, wybrać chwasty i po wyrównaniu dowieść ziemii jak będzie mało.2. Ręcznie ściąć darn i ją wywalić, ubytki uzupełnić3. Usunąć darń mechanicznie czy to poprzez zepchnięcie traktorkiem czy to poprzez podcięcie darni, dowieść z 6 cm dobrej ziemii. Osoba argumentowało to, że na trawie rośnie mech i gleba jest kwaśna, więc lepiej to wywalić, bo trawa może źle rosnąć i różnić się kolorem4. Tj pkt ale dać podsypkę gliny granulowanej (chyba dobrze zapamiętałem, żeby dać trudniej rpzepuszczalną warstwę dopiero wtedy dosypać trochę ziemii i trawa z rolki. Która opcja będzie najlepsza i uzasadniona ekonomicznie ? Czy istnienie delikatnego mchu, którego nie usunie się glebogryzarką rzeczywiście przekreśla użycie gruntu pod trawnik ? Czy robienie tego ręcznie 350m2 dla 2-3 osób to wykonalne zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.02.2016 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Dostałem kilka ofert na zrobienie trawnika i w sumie mam jeszcze większy mętlik w głowie. Grunt jest u mnie piaszczysty, łatwo przepuszczalny, trawa jakoś rośnie, mech i grzybki gdzieniegdzie również (obok mam las). W sumie mam trzy opcje: 1. Kilka osób powiedziało, że bezsensu wywozić ziemię, lepiej ją zglebogryzować, wybrać chwasty i po wyrównaniu dowieść ziemii jak będzie mało. 2. Ręcznie ściąć darn i ją wywalić, ubytki uzupełnić 3. Usunąć darń mechanicznie czy to poprzez zepchnięcie traktorkiem czy to poprzez podcięcie darni, dowieść z 6 cm dobrej ziemii. Osoba argumentowało to, że na trawie rośnie mech i gleba jest kwaśna, więc lepiej to wywalić, bo trawa może źle rosnąć i różnić się kolorem 4. Tj pkt ale dać podsypkę gliny granulowanej (chyba dobrze zapamiętałem, żeby dać trudniej rpzepuszczalną warstwę dopiero wtedy dosypać trochę ziemii i trawa z rolki. Która opcja będzie najlepsza i uzasadniona ekonomicznie ? Czy istnienie delikatnego mchu, którego nie usunie się glebogryzarką rzeczywiście przekreśla użycie gruntu pod trawnik ? Czy robienie tego ręcznie 350m2 dla 2-3 osób to wykonalne zadanie ? Wrzuć jakieś zdjęcia bo tak po omacku to można różne rzeczy doradzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 26.02.2016 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Wrzuć jakieś zdjęcia bo tak po omacku to można różne rzeczy doradzać... Tak to mniej więcej wyglądało, czasami pojawia się mech pomiędzy trawą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkos 21.10.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Pewne jest, że musisz gruntownie oczyścić ten teren bo nawet najlepszy jakościowo trawnik z rolki tu nie pomoże - przebije ci się ten syf na zewnątrz. A jak masz tam chwasty to już w ogóle. U nas głębokie przekopanie wystarczyło, ale mieliśmy o tyle szczęścia, że trawnik nie był zachwaszczony. Jeśli Twój jest - może trzeba będzie pomyśleć o jakiejś chemii? No i weź też dobry jakościowo trawnik, taki z dobrych gatunków traw - Trawnik Producent na przykład działa na Narodowym więc z nimi na pewno dobrze się zapoznać (sami mamy ich rolki przed domem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts