kris kraków 15.02.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, było pewnie bardzo dużo tematów o tym ale jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Mianowicie tak jak w temacie Mieszkam na wsi i posiadam małe gospodarstwo rolne. Mam mega problem ponieważ praktycznie wszystko w nim muszę remontować. Zabudowy to 60 letnia stodoła 20 letni garaż i 40 letni budynek inwentarski oraz około 100 letni dom drewniany. Dom miał kilka lat temu zmienione okrycie dachowe na blachodachówke jest też obłożony panelami PCV i okna też plastiki. Założone również zostało C.O i wyremontowane 2 pokoje Dom ma 100m2 ale fundamenty są w stanie krytycznym sypią się po prostu. Zostały ocieplone styropianem 5 cm i wymalowane ale to nic nie dało bo budynek z roku na rok nie wszędzie ale jednak siada jakieś 8 mm/rok. 10 lat temu w około domu rosło 8 jesionów i zostały ścięte przez elektryków a miały około 50 lat i pnie od nich już dawno zgniły więc pewnie korzenie w ziemi też gniją i stąd efekt osiadania... Budynki znajdujące się koło domu też wymagają renowacji dachy już przeciekają ocieplenie by się przydało również podwórko nie jest utwardzone niby był tam kiedyś sypany kamień ale wszystko się zmięszało z błotem .. Dodam że mieszkam na terenie mokrym praktycznie same łąki a na dodatek z 4 stron są dość strome pagórki tak że zawsze wszystko płynie do mnie. Mam działkę w ładnym miejscu ponad 2 ha przekształconą z gruntów ornych na budowlaną są wszystkie media na niej i teraz mój problem polega na tym czy remontować obecny czy budować nowy dom. remontu jest dużo do zrobienia myślę że za dużo a stawiać nowy dom na mokrym terenie? nie chce kasy wyrzucić w błoto więc bardzo proszę o pomoc co robić. może ktoś miał podobny problem lub jest w podobnej sytuacji i może coś napisać .. z góry dziękuje za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 remont starego zwykle wychodzi drożej niż budowa nowego, zwłaszcza przy problemach z fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris kraków 16.02.2016 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No nie wątpię że tak jest. Dodam że ściany tez nie są idealne sądząc po wymienionych oknach drewnianych które trzymała w całości emalia. Postanowiłem że fundamenty jak tylko się ociepli porządnie wzmocnię aby na razie mieć gdzie mieszkać ale większych inwestycji z zabudowami w okół domu nie będę robił. Plany miałem aby utwardzić ponad 1500 m2 podwórka i drogi dojazdowej ale nawiozę jakiegoś taniego kruszonego betonu aby jakoś się w miarę dało przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts