Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom zintegrowany z naturą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wspaniale, że zgodnie z naturą. Ja osobiście jeszcze mam pewną skromną misję zrównoważonego panowania nad naturą :-)

Dlatego mimo, że bardzo mi się Twoje brzózki i sosenki podobają, to jednak te najnowsze samosiejki bym.... delikatnie mówiąc, selekcjonował, zwłaszcza jeśli myślicie o budowie ;-)

Pisz o swoich pomysłach, przemyśleniach, planach - jesteśmy ciekawi. Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Jestem entuzjastą WC oddzielonego od łazienki, a Ciebie takie (dodatkowe) pomieszczenie widzę, więc już mi się podoba :-)

Jesteście wysocy? W sypialniach, szczególnie tej po prawej widzę wąskie przejście między łóżkiem a ścianą. Gdyby łóżko miało byc dłuższe niż 200 cm, to zacznie być niewygodnie...

Jak zamierzacie "utrzymywać" domek podczas zimy - w sensie ogrzewania? Antyzamarzanie w CO w całym domu, nawet w pomieszczeniach "letnich"? A garaż, będzie ogrzewany, będą tam jakieś instalacje?

Ogólnie domek bardzo fajny, lubię otwarte kuchnie, stochody strome i mało wygodne, ale pewnie będą rzadziej używane...

Hehe, nk, skoro jesteś entuzjastą oddzielnych WC to zauważ,że u nas są aż trzy :D. Jedno dodatkowe jeszcze w tzw. "letniej kuchni".

/.../

Co do ogrzewania - na tą chwilę planujemy podłogówkę podłączoną do pieca- elektryczne CO - jako źródła utrzymującego zimą temperaturę, a latem grzejącego wodę. Oprócz tego, będzie kominek z płaszczem wodnym, do docelowego grzania zimą - też podłączony do podłogówki. Podłogówka jest przede wszystkim dlatego,żeby w przyszłości ewentualnie założyć PC albo inne dostępne tam źródło ciepła.

Ależ zauważyłem mnogość WC, zwłaszcza tych wydzielonych ;-)

Nie wiem czy macie już praktykę w utrzymywaniu domków letniskowych, ale nieogrzewane WC i kuchnia w zimie wymagają specjalnej troski. Do domu tak szybko mróz nie zawita, ale pogoda jest nieprzewidywalna i trzeba to wszystko wcześniej zabezpieczyć. Jeśli to akceptujecie, to ok.

W zimie w nieogrzewanym domu jest nie tylko zimno, ale w dodatku wilgotno...

Nie wiem, ja bym nie robił płaszcza wodnego w kominku w Waszej sytuacji - idea jest ok, w zimie, owszem wykorzystacie go kilka razy (często planujecie wizyty w zimie?), a w lecie w tym kominku raczej palić nie będziecie. Chyba, że w okresach przejściowych. W ogóle trzeba koniecznie wyobrazić sobie w jakich okresach, jak często i na jak długo będziecie korzystać z tego domu. Choć to często trudne do przewidzenia, to trzeba sobie spróbować wyobrazić takie funkcjonowanie.