pol4000 15.02.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 (edytowane) Witam wszystkich.Mam dylemat odnośnie ogrzewania podłogowego a właściwie układu w jakim będzie pracował kocioł z ogrzewaniem podłogowym a mianowicie :Dom parterowy w całym domu ogrzewanie podłogowe , myślę że 10 obwodów i tylko jeden grzejnik łazienkowy , wiecie , do suszenia.Kocioł na pellet. Moje wątpliwości:1. Podłogówka w układzie mieszającym z pompą , czy w układzie kotła mam zastosować drugą pompę czy nie?2. Jak zastosuje drugą pompę to ona właściwie nie będzie miała co mieszać.3. Gdzie podłączyć ten jeden grzejnik ?4. Jeśli zastosuje zawór czterodrogowy i nie zastosuje pompy to co wymusi obieg w kotle , bo pompa podłogówki to chyba za mało zwłaszcza że zawór mieszający w układzie podłogówki będzie pobierał tylko cześć wody z kotła dla utrzymania temperatury ?Generalnie chodzi mi o układ pomp przy samej podłogówce , jedna pompa tylko w układzie z rozdzielaczem , czy dodatkowo pompa główna w układzie kotła ?Dzięki za wszelkie porady i wskazówki.A może wystarczy zawór czterodrogowy a za nim pompa . Zawór poda odpowiednią temperaturę na podłogówkę już bez konieczności dodatkowego zaworu trzydrogowego w układzie podłogówki. Tylko gdzie ten grzejnik wpiąć ? Edytowane 16 Lutego 2016 przez pol4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 16.02.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Pompa przy piecu i układ mieszająco-pompowy przy rozdzielaczu.Grzejnik i CWU za pompą od pieca.Ale niech to ktoś potwierdzi bo ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pompa przy piecu potem zasilanie i powrót do rozdzielacza z mieszaczem podłogówki. Dodatkowa drabinka jeśli w łazience jest podłogówka to mozna ją zasilić bezpośrednio z kotła za pompą, na grzejniku kryza z zaworem termostatycznym.Pompa na piecu starczy na całe ogrzewanie a ta w układzie mieszajacym będzie druga.Dodatkowo można dać pompę w układzie CWU ale jeśli masz instalację z cyrkulacją czyli trzecią rurę powrotu dla zapewnienia szybkiej ciepłej wody na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts