Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - prośba o radę.

pol4000

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam dylemat odnośnie ogrzewania podłogowego a właściwie układu w jakim będzie pracował kocioł z ogrzewaniem podłogowym a mianowicie :

Dom parterowy w całym domu ogrzewanie podłogowe , myślę że 10 obwodów i tylko jeden grzejnik łazienkowy , wiecie , do suszenia.

Kocioł na pellet. Moje wątpliwości:

1. Podłogówka w układzie mieszającym z pompą , czy w układzie kotła mam zastosować drugą pompę czy nie?

2. Jak zastosuje drugą pompę to ona właściwie nie będzie miała co mieszać.

3. Gdzie podłączyć ten jeden grzejnik ?

4. Jeśli zastosuje zawór czterodrogowy i nie zastosuje pompy to co wymusi obieg w kotle , bo pompa podłogówki to chyba za mało zwłaszcza że zawór mieszający w układzie podłogówki będzie pobierał tylko cześć wody z kotła dla utrzymania temperatury ?

Generalnie chodzi mi o układ pomp przy samej podłogówce , jedna pompa tylko w układzie z rozdzielaczem , czy dodatkowo pompa główna w układzie kotła ?

Dzięki za wszelkie porady i wskazówki.

A może wystarczy zawór czterodrogowy a za nim pompa . Zawór poda odpowiednią temperaturę na podłogówkę już bez konieczności dodatkowego zaworu trzydrogowego w układzie podłogówki. Tylko gdzie ten grzejnik wpiąć ?

Edytowane przez pol4000

Pompa przy piecu potem zasilanie i powrót do rozdzielacza z mieszaczem podłogówki. Dodatkowa drabinka jeśli w łazience jest podłogówka to mozna ją zasilić bezpośrednio z kotła za pompą, na grzejniku kryza z zaworem termostatycznym.

Pompa na piecu starczy na całe ogrzewanie a ta w układzie mieszajacym będzie druga.

Dodatkowo można dać pompę w układzie CWU ale jeśli masz instalację z cyrkulacją czyli trzecią rurę powrotu dla zapewnienia szybkiej ciepłej wody na piętrze