Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowanie dodatkowego oświetlenia w istniejącym już sufucie z regipsu

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, zabrałem się do zamontowania dodatkowych oczek led w suficie z płyt kartonowo gipsowych.

Oczka wywierciłem idealnie specjalnym wycinakiem, jednak w czasie próby przeciągnięcia przewodów z innych istniejących już oczek natrafiłem na problem (instalacja na 240v). Mianowicie na profile stalowe, które przykręcone są bezpośrednio do stropu a płyty do nich, tak więc nie ma przestrzeni ani nad tymi metalowymi profilami ani pod nimi.

Co zrobić w tej sytuacji ? Jedyne co przychodzi mi do głowy to wycięcie linii w płycie między lapkami, wpuszczenie przewodów i zaszpachlowanie wyciętej linii.

Jednak może są jakieś inne sposoby, o których nie wiem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie mam takiej możliwości, ponieważ niektóre stelaże są po środku między lampkami.

Postaram się odnaleźć miejsca w których są profile i tylko w tych miejscach wyciąć otwory pod belką i w tym miejscu przepuścić dalej przewód.

Szpachlować i malować i tak trzeba będzie, ale w mniejszej ilości punktów.

Innego wyjścia chyba nie widzę.

Pozdrawiam

Ok, poszło zrobione, musiałem odrobinę podziurawić sufit i regips ale poszło.

Musiałem wyciąć i wywiercić w profilach otwory na przewód, a żeby było mało na drodze stanął mi jeszcze gips między płytą kartonowo gipsową a stropem.

Ale zrobione. Teraz gipsowane, szpachlowanie i malowanie i dodatkowe lampki są :)

Edytowane przez Piotr_R