Piotr_R 17.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam, Mam pytanie, zabrałem się do zamontowania dodatkowych oczek led w suficie z płyt kartonowo gipsowych.Oczka wywierciłem idealnie specjalnym wycinakiem, jednak w czasie próby przeciągnięcia przewodów z innych istniejących już oczek natrafiłem na problem (instalacja na 240v). Mianowicie na profile stalowe, które przykręcone są bezpośrednio do stropu a płyty do nich, tak więc nie ma przestrzeni ani nad tymi metalowymi profilami ani pod nimi. Co zrobić w tej sytuacji ? Jedyne co przychodzi mi do głowy to wycięcie linii w płycie między lapkami, wpuszczenie przewodów i zaszpachlowanie wyciętej linii.Jednak może są jakieś inne sposoby, o których nie wiem? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Może lepszym rozwiązaniem jest odcinek bruzdy w stropie omijający stelaże ale nie wiem czy u ciebie jest taka możliwość.Bruzda w rigipsie może naruszać spoinowanie i cały sufit będzie do szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_R 18.02.2016 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Nie mam takiej możliwości, ponieważ niektóre stelaże są po środku między lampkami. Postaram się odnaleźć miejsca w których są profile i tylko w tych miejscach wyciąć otwory pod belką i w tym miejscu przepuścić dalej przewód. Szpachlować i malować i tak trzeba będzie, ale w mniejszej ilości punktów. Innego wyjścia chyba nie widzę. Pozdrawiam Ok, poszło zrobione, musiałem odrobinę podziurawić sufit i regips ale poszło. Musiałem wyciąć i wywiercić w profilach otwory na przewód, a żeby było mało na drodze stanął mi jeszcze gips między płytą kartonowo gipsową a stropem. Ale zrobione. Teraz gipsowane, szpachlowanie i malowanie i dodatkowe lampki są Edytowane 18 Lutego 2016 przez Piotr_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts