Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz

meczesiu

Recommended Posts

Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam:

Przyłącz gazu do działki - 2500

Przyłącz do domu ok 1000 zł

Mapy, ZUD - ok 1000 zł

Piec jednofunkcyjny - 3500 zł

Razem: +- 8 000 zł

Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam:

Mapy, ZUD - ok 1000 zł

Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu.

Pozdrawiam

Zapomniałeś o budowie komina,comiesięcznym abonamencie za gaz,kominiarzu itp. Faktycznie,najpierw poczytaj forum . :-)

Zapomniałeś , że komina nie trzeba a wystarczy tylko przez ścianę do 21kW ?co ma kominiarz robić przy gazie , czyścić go ?

Za prąd abonament też jest i go używasz.

Koszt pompy 20 tyś.

Koszt gazu 10tyś z kominem przez ścianę ( w mojej okolicy coraz więcej ludzi tak robi ) . Jak się ktoś uprze , kupi sobie pustaki z keramzyty, wstawi wkład a ponad dachem otynkuje i wyjdzie 2-3 tyś.

ok 0,23gr za kW gaz z abonamentem

ok 0,12gr pompa pw

Kiedy się zwróci to 10 tyś ? Przy takim domku dobrze ocieplonym , pompa to głupota.

Masz pompę ciepła czy tylko co przeczytasz to powtarzasz jak większość na tym forum ?

Jeżeli masz proszę o fotki.

Do tak małego domu , jak jeszcze jest na etapie projektu , ani to ani to. Tylko kociołek na prąd za 2,5 tyś i grzanie prądem.

Edytowane przez rustin

Zapomniałeś , że komina nie trzeba a wystarczy tylko przez ścianę do 21kW ?co ma kominiarz robić przy gazie , czyścić go ?

Za prąd abonament też jest i go używasz.

Koszt pompy 20 tyś.

Koszt gazu 10tyś z kominem przez ścianę ( w mojej okolicy coraz więcej ludzi tak robi ) . Jak się ktoś uprze , kupi sobie pustaki z keramzyty, wstawi wkład a ponad dachem otynkuje i wyjdzie 2-3 tyś.

ok 0,23gr za kW gaz z abonamentem

ok 0,12gr pompa pw

Kiedy się zwróci to 10 tyś ? Przy takim domku dobrze ocieplonym , pompa to głupota.

Masz pompę ciepła czy tylko co przeczytasz to powtarzasz jak większość na tym forum ?

Jeżeli masz proszę o fotki.

Do tak małego domu , jak jeszcze jest na etapie projektu , ani to ani to. Tylko kociołek na prąd za 2,5 tyś i grzanie prądem.

Dom już stoi. Komin mam tak czy siak - bo zawsze jest to jakaś alternatywa - Komin systemowy 200 + 2 wentylacje kosztował mnie 1600 zł + obróbki i daszek wyszło lekko ponad 2 tyś zł. Wszystko robię sam.

Musisz sobie przeliczyć. Uwierz mi, na forum dobrych rad nie dostaniesz :) Tu jest tylko pompa ciepła i nie ma nic lepszego.

Co po części jest prawdą ale jednak droższy interes niż (w Twoim przypadku gdzie masz komin ) niż gaz czy paliwo stałe.

Orientacyjnie możesz sobie policzyć http://cieplowlasciwie.pl/ , jest to tylko przybliżenie. Chociaż kilka osób pisało, że pokrywały się wyniki z profesjonalnym OZC.

Pompa panasa aquarea na allegro ok 7kW to koszt 17-20tyś, do tego jakiś tam transport i montaż jak ze wszystkim. Chociaż nie którzy na forum to pompy kupują takie za 10 tyś a WM robią za 3tyś także sam wywnioskuj na ile są wiarygodne takie źródła.

Mapy, ZUD - ok 1000 zł

Pozdrawiam

Ceny super ale....

Dobrej klasy kondensat jednofunkcyjny 4000-5000 zł

Kotłownia z zasobnikiem - 2000-3000 zł

Razem bliżej 12.000 niż 8000 zł chyba, że wszystko najtańsze za 3-4 lata do wymiany

Jeżeli jest dostępny gaz ziemny z tanim przyłączem to PC raczej nie ma sensu. Piszę to jako posiadacz PC.

Niedawno przerabiałem temat serwisu/naprawy PC w niby dużym mieście. O ile do instalacji pali się każdy to dalej okazuje się, że pojęcie mają żadne. Moja wiedza w PC P-W przekracza wiedzę "instalatorów" a to niepokojący sygnał :(

Ceny super ale....

Razem bliżej 12.000 niż 8000 zł chyba, że wszystko najtańsze za 3-4 lata do wymiany

Przy pompie nie ma "kotłowni z zasobnikiem" ?

Jest, więc po cóż porównywać? Przy okazji - zasobnik większy, więc i droższy...

Immergas 12kW to koszt 3700. Co cztery lata do wymiany ?

Bardzo bym tego chciał, bo ma 5 lat gwarancji :)

Lubię PC ale w Twoim przypadku gaz. PC byłaby tańsza w eksploatacji , Niewiele ale tańsza. A kocioł kupisz za te 3500 i to całkiem trwały np ACV.

Urządzenia maja tą cechę ,że czasem sie zepsują . Naprawa kotła zazwyczaj jest znacznie tańsza .

Ja prywatnie zrezygnowałem z gazu na rzecz PC . Ale ja mam prąd w ziemi ,a nie napowietrzny.

Najtańsza awaria PC spowodowana przepięciem to koszt około 4000 zł .

Niechlujnie zmontowana PC PW to gwarancja skasowania sprężarki po 2 -3 latach .

PC wymaga droższej instalacji CO

Lubię PC ale w Twoim przypadku gaz. PC byłaby tańsza w eksploatacji , Niewiele ale tańsza.

Wszelkie wyliczenia teoretyczne, ale i doświadczenia użytkowników wskazują iż koszta eksploatacji z gazu są około 2,5 raza droższe niż z PC-PW, czyli np roczny koszt ogrzewania gazem wyniesie 2,5 tys. zł podczas gdy pompą 1 tys. zł - Dla mnie to nie jest niewiele:no:

Tylko pytający ma dom .. a to model jak napisano " do celów sakralnych"...

Swoją drogą to spory segment rynku "mniejsze obiekty sakralne" ...

Ciekawe kaplice czy plebanie ?

niektóre domy jednorodzinne maja kubaturę mniejszych obiektów sakralnych a niektóre plebanie są większe od przynależnego obiektu sakralnego

Wszelkie wyliczenia teoretyczne, ale i doświadczenia użytkowników wskazują iż koszta eksploatacji z gazu są około 2,5 raza droższe niż z PC-PW, czyli np roczny koszt ogrzewania gazem wyniesie 2,5 tys. zł podczas gdy pompą 1 tys. zł - Dla mnie to nie jest niewiele:no:

No jest tańsze ,ale nie aż tak.

1kWh z pc to 0,20 do 0,3 zł

a z gazu 0,1944 zł (Liczone z ostatniej faktury rozliczenie roczna)

Nam i gaz i PC PW. budynek 250 m2

Edytowane przez fachman19

Ceny super ale....

A tą pompę to wstawiamy w narożnik za telewizor. Kupujemy na Allegro za 10 tysi i podłączamy do gniazdka. Przy gazie to rozumiem jeszcze kotłownia z zasobnikiem. Dolicz jeszcze komin za 10 kawałków to będziesz bardziej wiarygodny

A tą pompę to wstawiamy w narożnik za telewizor. Kupujemy na Allegro za 10 tysi i podłączamy do gniazdka. Przy gazie to rozumiem jeszcze kotłownia z zasobnikiem. Dolicz jeszcze komin za 10 kawałków to będziesz bardziej wiarygodny

A ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że bliżej kotłowni gazowej do 12.000 zł niż do 8000 zł a nic o pompie, widać trzymasz poziom niektórych tu obecnych.