meczesiu 18.02.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam: Przyłącz gazu do działki - 2500 Przyłącz do domu ok 1000 złMapy, ZUD - ok 1000 zł Piec jednofunkcyjny - 3500 zł Razem: +- 8 000 zł Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 18.02.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 proponuje lekture na forum-jest masa artykułow na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i jarek 18.02.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam: Przyłącz gazu do działki - 2500 Przyłącz do domu ok 1000 zł Mapy, ZUD - ok 1000 zł Piec jednofunkcyjny - 3500 zł Razem: +- 8 000 zł Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu. Pozdrawiam Zapomniałeś o budowie komina,comiesięcznym abonamencie za gaz,kominiarzu itp. Faktycznie,najpierw poczytaj forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Zapomniałeś , że komina nie trzeba a wystarczy tylko przez ścianę do 21kW ?co ma kominiarz robić przy gazie , czyścić go ?Za prąd abonament też jest i go używasz.Koszt pompy 20 tyś.Koszt gazu 10tyś z kominem przez ścianę ( w mojej okolicy coraz więcej ludzi tak robi ) . Jak się ktoś uprze , kupi sobie pustaki z keramzyty, wstawi wkład a ponad dachem otynkuje i wyjdzie 2-3 tyś. ok 0,23gr za kW gaz z abonamentemok 0,12gr pompa pwKiedy się zwróci to 10 tyś ? Przy takim domku dobrze ocieplonym , pompa to głupota.Masz pompę ciepła czy tylko co przeczytasz to powtarzasz jak większość na tym forum ?Jeżeli masz proszę o fotki. Do tak małego domu , jak jeszcze jest na etapie projektu , ani to ani to. Tylko kociołek na prąd za 2,5 tyś i grzanie prądem. Edytowane 18 Lutego 2016 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 18.02.2016 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Zapomniałeś , że komina nie trzeba a wystarczy tylko przez ścianę do 21kW ?co ma kominiarz robić przy gazie , czyścić go ? Za prąd abonament też jest i go używasz. Koszt pompy 20 tyś. Koszt gazu 10tyś z kominem przez ścianę ( w mojej okolicy coraz więcej ludzi tak robi ) . Jak się ktoś uprze , kupi sobie pustaki z keramzyty, wstawi wkład a ponad dachem otynkuje i wyjdzie 2-3 tyś. ok 0,23gr za kW gaz z abonamentem ok 0,12gr pompa pw Kiedy się zwróci to 10 tyś ? Przy takim domku dobrze ocieplonym , pompa to głupota. Masz pompę ciepła czy tylko co przeczytasz to powtarzasz jak większość na tym forum ? Jeżeli masz proszę o fotki. Do tak małego domu , jak jeszcze jest na etapie projektu , ani to ani to. Tylko kociołek na prąd za 2,5 tyś i grzanie prądem. Dom już stoi. Komin mam tak czy siak - bo zawsze jest to jakaś alternatywa - Komin systemowy 200 + 2 wentylacje kosztował mnie 1600 zł + obróbki i daszek wyszło lekko ponad 2 tyś zł. Wszystko robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.02.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Musisz sobie przeliczyć. Uwierz mi, na forum dobrych rad nie dostaniesz Tu jest tylko pompa ciepła i nie ma nic lepszego. Co po części jest prawdą ale jednak droższy interes niż (w Twoim przypadku gdzie masz komin ) niż gaz czy paliwo stałe. Orientacyjnie możesz sobie policzyć http://cieplowlasciwie.pl/ , jest to tylko przybliżenie. Chociaż kilka osób pisało, że pokrywały się wyniki z profesjonalnym OZC. Pompa panasa aquarea na allegro ok 7kW to koszt 17-20tyś, do tego jakiś tam transport i montaż jak ze wszystkim. Chociaż nie którzy na forum to pompy kupują takie za 10 tyś a WM robią za 3tyś także sam wywnioskuj na ile są wiarygodne takie źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 20.02.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Pompa PW 6kW 15 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.02.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Jaka ? już z transportem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.02.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam, mam dom 100 m2 parterowy i zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: gaz czy pompa ciepła. Wiem ile mniej więcej będzie kosztował mnie gaz, ale nie wiem ile będzie kosztowała mnie pompa bo się na tym nie znam: Przyłącz gazu do działki - 2500 Przyłącz do domu ok 1000 zł Mapy, ZUD - ok 1000 zł Piec jednofunkcyjny - 3500 zł Razem: +- 8 000 zł Jak to wygląda w przypadku pompy ciepła powietrze woda - jaki jest koszt takiej pompy i mniej więcej koszty w porównaniu do gazu. Pozdrawiam Ceny super ale.... Dobrej klasy kondensat jednofunkcyjny 4000-5000 zł Kotłownia z zasobnikiem - 2000-3000 zł Razem bliżej 12.000 niż 8000 zł chyba, że wszystko najtańsze za 3-4 lata do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 20.02.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.02.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Jeżeli jest dostępny gaz ziemny z tanim przyłączem to PC raczej nie ma sensu. Piszę to jako posiadacz PC. Niedawno przerabiałem temat serwisu/naprawy PC w niby dużym mieście. O ile do instalacji pali się każdy to dalej okazuje się, że pojęcie mają żadne. Moja wiedza w PC P-W przekracza wiedzę "instalatorów" a to niepokojący sygnał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.02.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Ceny super ale.... Dobrej klasy kondensat jednofunkcyjny 4000-5000 zł Kotłownia z zasobnikiem - 2000-3000 zł Razem bliżej 12.000 niż 8000 zł chyba, że wszystko najtańsze za 3-4 lata do wymiany Przy pompie nie ma "kotłowni z zasobnikiem" ? Jest, więc po cóż porównywać? Przy okazji - zasobnik większy, więc i droższy... Immergas 12kW to koszt 3700. Co cztery lata do wymiany ? Bardzo bym tego chciał, bo ma 5 lat gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.02.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Lubię PC ale w Twoim przypadku gaz. PC byłaby tańsza w eksploatacji , Niewiele ale tańsza. A kocioł kupisz za te 3500 i to całkiem trwały np ACV. Urządzenia maja tą cechę ,że czasem sie zepsują . Naprawa kotła zazwyczaj jest znacznie tańsza . Ja prywatnie zrezygnowałem z gazu na rzecz PC . Ale ja mam prąd w ziemi ,a nie napowietrzny. Najtańsza awaria PC spowodowana przepięciem to koszt około 4000 zł . Niechlujnie zmontowana PC PW to gwarancja skasowania sprężarki po 2 -3 latach . PC wymaga droższej instalacji CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A może rozważ to http://www.gazuno.pl/gahp-k18-gazowa-absorpcyjna-pompa-ciepla-typu-powietrzewoda.html przemysłowe bardzo fajnie działają to rozwiązanie do dużych budynków myślę że powyżej 350m2 albo mniejszych enegrochłonnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Lubię PC ale w Twoim przypadku gaz. PC byłaby tańsza w eksploatacji , Niewiele ale tańsza. Wszelkie wyliczenia teoretyczne, ale i doświadczenia użytkowników wskazują iż koszta eksploatacji z gazu są około 2,5 raza droższe niż z PC-PW, czyli np roczny koszt ogrzewania gazem wyniesie 2,5 tys. zł podczas gdy pompą 1 tys. zł - Dla mnie to nie jest niewiele:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 20.02.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Tylko pytający ma dom .. a to model jak napisano " do celów sakralnych"... Swoją drogą to spory segment rynku "mniejsze obiekty sakralne" ... Ciekawe kaplice czy plebanie ? Edytowane 20 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Tylko pytający ma dom .. a to model jak napisano " do celów sakralnych"... Swoją drogą to spory segment rynku "mniejsze obiekty sakralne" ... Ciekawe kaplice czy plebanie ? niektóre domy jednorodzinne maja kubaturę mniejszych obiektów sakralnych a niektóre plebanie są większe od przynależnego obiektu sakralnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Wszelkie wyliczenia teoretyczne, ale i doświadczenia użytkowników wskazują iż koszta eksploatacji z gazu są około 2,5 raza droższe niż z PC-PW, czyli np roczny koszt ogrzewania gazem wyniesie 2,5 tys. zł podczas gdy pompą 1 tys. zł - Dla mnie to nie jest niewiele:no: No jest tańsze ,ale nie aż tak. 1kWh z pc to 0,20 do 0,3 zł a z gazu 0,1944 zł (Liczone z ostatniej faktury rozliczenie roczna) Nam i gaz i PC PW. budynek 250 m2 Edytowane 21 Lutego 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.02.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ceny super ale.... Dobrej klasy kondensat jednofunkcyjny 4000-5000 zł Kotłownia z zasobnikiem - 2000-3000 zł Razem bliżej 12.000 niż 8000 zł chyba, że wszystko najtańsze za 3-4 lata do wymiany A tą pompę to wstawiamy w narożnik za telewizor. Kupujemy na Allegro za 10 tysi i podłączamy do gniazdka. Przy gazie to rozumiem jeszcze kotłownia z zasobnikiem. Dolicz jeszcze komin za 10 kawałków to będziesz bardziej wiarygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 21.02.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 A tą pompę to wstawiamy w narożnik za telewizor. Kupujemy na Allegro za 10 tysi i podłączamy do gniazdka. Przy gazie to rozumiem jeszcze kotłownia z zasobnikiem. Dolicz jeszcze komin za 10 kawałków to będziesz bardziej wiarygodny A ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że bliżej kotłowni gazowej do 12.000 zł niż do 8000 zł a nic o pompie, widać trzymasz poziom niektórych tu obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts