haem0 18.02.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Proszę o pomoc - po zdemontowaniu baterii umywalkowej w całym mieszkaniu spadło ciśnienie wody. Przed odkręceniem baterii zakręciłam zawór wody, po jego odkręceniu ciśnienie nie wróciło do normy. Dodatkowo zawór zaczął się dziwnie zachowywać - niezależnie od kierunku obracania gałki woda zostaje zakręcona, tylko w "połowie obrotu" leci. Zawór wygląda jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Prawdopodobnie zawór do wymiany.Gałka jest z reguły z miękkiego tworzywa i po paru latach kamień osadzający się wewnątrz powoduje problemy z obracaniem co z kolei ukręca pokrętło z tworzywa.Prawdopodobnie otwarcie wody ze względów na opory następuje tylko do połowy.Tylko i wyłącznie odcięcie wody w całym domu, spuszczenie jej z instalacji i wymiana zaworu a tymczasowo zdjęcie gałki i próba odkręcenia przy pomocy kombinerek lub klucza francuskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haem0 22.02.2016 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Zgodnie z radą zdjęłam gałkę - trzpień daje się przekręcać gołymi palcami, ale z tym samym efektem. Kręcenie do oporu w lewo odcina wodę, potem kręcenie w lewo najpierw ją puszcza, przy przekręceniu maksymalnie w prawo znowu odcina. nawet jeśli woda w środkowym ustawieniu leci, to po zakręceniu i ponownym odkręceniu kranu ciśnienie znowu jest małe. Czy jest szansa naprawienia sytuacji nawet kosztem zniszczenia zaworu? W mieszkaniu mam jeszcze drugi, awaryjny, a nie chciałabym zniszczyć płytek w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.03.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Zgodnie z radą zdjęłam gałkę - trzpień daje się przekręcać gołymi palcami, ale z tym samym efektem. Kręcenie do oporu w lewo odcina wodę, potem kręcenie w lewo najpierw ją puszcza, przy przekręceniu maksymalnie w prawo znowu odcina. nawet jeśli woda w środkowym ustawieniu leci, to po zakręceniu i ponownym odkręceniu kranu ciśnienie znowu jest małe. Czy jest szansa naprawienia sytuacji nawet kosztem zniszczenia zaworu? W mieszkaniu mam jeszcze drugi, awaryjny, a nie chciałabym zniszczyć płytek w łazience. [ATTACH=CONFIG]347661[/ATTACH] Nie widzę dokładnie co to jest za zawór ale jeśli kręcisz aby zamknąć więcej niż o 90 stopni to znaczy że nie jest to zawór kulowy. Prawdopodobnie wymiana zaworu jest nieodzowna ale ze zdjęcia nie wynika czy można będzie nie niszczyć płytek. Jeśli kręcisz go gołymi rękami o wiecej niż o kąt 90 stopni bez użycia siły i brak jest ograniczenia to znaczy ze zawór tak czy owak jest uszkodzony i po wymianie możliwy jest wzrost ciśnienia. Jeśli kręcisz od otwarcia do zamknięcia o kąt 90 stopni to znaczy że zawór będzie raczej dobry i po jego wymianie raczej nie należy spodziewać się wzrostu ciśnienia. Zamieść dodatkowe zdjęcie z bliska samego zaworu lub napisz czy zawór po prostu wchodzi w ścianę i wystaje tylko pokrętło czy też jest z boku jeszcze jakaś rurka. Przy wymianie baterii ciśnienie spadło na tej baterii czy wszędzie na wszystkich kranach. Wymieniając baterię zakręcałeś tylko ten zawór czy też inne. Edytowane 2 Marca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts