Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po wymianie baterii spadło ciśnienie wody

haem0

Recommended Posts

Proszę o pomoc - po zdemontowaniu baterii umywalkowej w całym mieszkaniu spadło ciśnienie wody. Przed odkręceniem baterii zakręciłam zawór wody, po jego odkręceniu ciśnienie nie wróciło do normy. Dodatkowo zawór zaczął się dziwnie zachowywać - niezależnie od kierunku obracania gałki woda zostaje zakręcona, tylko w "połowie obrotu" leci.

Zawór wygląda jak na zdjęciu.

IMG_20160218_084549.jpg

Prawdopodobnie zawór do wymiany.

Gałka jest z reguły z miękkiego tworzywa i po paru latach kamień osadzający się wewnątrz powoduje problemy z obracaniem co z kolei ukręca pokrętło z tworzywa.

Prawdopodobnie otwarcie wody ze względów na opory następuje tylko do połowy.

Tylko i wyłącznie odcięcie wody w całym domu, spuszczenie jej z instalacji i wymiana zaworu a tymczasowo zdjęcie gałki i próba odkręcenia przy pomocy kombinerek lub klucza francuskiego

Zgodnie z radą zdjęłam gałkę - trzpień daje się przekręcać gołymi palcami, ale z tym samym efektem. Kręcenie do oporu w lewo odcina wodę, potem kręcenie w lewo najpierw ją puszcza, przy przekręceniu maksymalnie w prawo znowu odcina. nawet jeśli woda w środkowym ustawieniu leci, to po zakręceniu i ponownym odkręceniu kranu ciśnienie znowu jest małe. Czy jest szansa naprawienia sytuacji nawet kosztem zniszczenia zaworu? W mieszkaniu mam jeszcze drugi, awaryjny, a nie chciałabym zniszczyć płytek w łazience.

IMG_20160222_183724.jpg

• 2 weeks później...
Zgodnie z radą zdjęłam gałkę - trzpień daje się przekręcać gołymi palcami, ale z tym samym efektem. Kręcenie do oporu w lewo odcina wodę, potem kręcenie w lewo najpierw ją puszcza, przy przekręceniu maksymalnie w prawo znowu odcina. nawet jeśli woda w środkowym ustawieniu leci, to po zakręceniu i ponownym odkręceniu kranu ciśnienie znowu jest małe. Czy jest szansa naprawienia sytuacji nawet kosztem zniszczenia zaworu? W mieszkaniu mam jeszcze drugi, awaryjny, a nie chciałabym zniszczyć płytek w łazience.

[ATTACH=CONFIG]347661[/ATTACH]

Nie widzę dokładnie co to jest za zawór ale jeśli kręcisz aby zamknąć więcej niż o 90 stopni to znaczy że nie jest to zawór kulowy.

Prawdopodobnie wymiana zaworu jest nieodzowna ale ze zdjęcia nie wynika czy można będzie nie niszczyć płytek.

Jeśli kręcisz go gołymi rękami o wiecej niż o kąt 90 stopni bez użycia siły i brak jest ograniczenia to znaczy ze zawór tak czy owak jest uszkodzony i po wymianie możliwy jest wzrost ciśnienia.

Jeśli kręcisz od otwarcia do zamknięcia o kąt 90 stopni to znaczy że zawór będzie raczej dobry i po jego wymianie raczej nie należy spodziewać się wzrostu ciśnienia.

Zamieść dodatkowe zdjęcie z bliska samego zaworu lub napisz czy zawór po prostu wchodzi w ścianę i wystaje tylko pokrętło czy też jest z boku jeszcze jakaś rurka.

Przy wymianie baterii ciśnienie spadło na tej baterii czy wszędzie na wszystkich kranach.

Wymieniając baterię zakręcałeś tylko ten zawór czy też inne.

Edytowane przez Mareks77