Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy powinienem bac sie tej ceny za projekt indywidualny?

Recommended Posts

Witam

Znalazlem gotowy projekt za 3300zl, z zona nanieslismy zmiany i rozeslalismy do architektow z okolic katowic z pytaniem o cene adaptacji. Na jakies 11 maili kazdy prawie odpisal, ze adaptacja jest ciezka do wykonania/niemozliwa bo zmiany sa za duze.

2 architektow jednoczesnie zasugerowalo projekt indywiduzalny, wycenili odpowiednio robote na 5500 i 6500 zl. ( z mapkami, bez zalatwiania pnb).

Domek jest z poddaszem uzytkowym, jakies 240 metrow pow. zabudowy.

Czy ta cena nie jest niepokojaca?

Znajomi sie buduja i przy wodce rzucaja cenami za projekt rzedu 15 tys, 17 tys.

Zastanawiam sie, czy przeplacili, czy moze ja powinienem czegos sie obawiac.

Czy jesli cena jest podejzanie niska powinienem sprawdzic architekta? Co polecacie?

Moze powinienem sie tylko cieszyc?

pozdrawiam.

L.

Twojego projektu nie nazwałbym "domkiem" bo domkiem nazywa się projekt o powierzchni zabudowy powiedzmy 130m2 - budynku parterowego, a nie budynku z użytkowym poddaszem - o powierzchni zabudowy 240m2! Mniejsza z tym.

Za tak wielki dom twoje 5 czy 6k to mało, ale 15 czy 17 to jednak trochę dużo - o ile mówimy o standardowych rozwiązaniach.

No mnie państwo architekci zaproponowali jedyne 20 000 zł za projekt indywidualny domku do 100m2. No troszkę mogliby spuścić gdybyśmy wzięli kopię projektu, który robili wcześniej :lol2: Niektórzy to chyba chcą z jednego zlecenia przez rok się utrzymać, albo mają duże potrzeby :)

A jeśli chodzi o adaptację gotowca , to jedna pani mi wprost powiedziała, że za mało z tego pieniędzy a i też dużo baboli w gotowych projektach jest.

Edytowane przez wij

Ja dostałem ofertę od projektanta z okolic Warszawy na projekt narysowany na podstawie gotowca ze zmianami, czyli coś podobnego jak u Ciebie, za 5500zł, bez projektów branżonych, czyli za tą kasę mam minimum jakie jest potrzebne do złożenia wniosku o PnB. Tylko że mój projekt miałby ok 150 mkw p.u., powierzchnia zabudowy 140, Twój ma sporo więcej.

Najlepiej niech da Ci namiary do osób, którym już projektował. Zobaczysz na żywo, za co będziesz płacić.

Edytowane przez kemot_p

Witam

Znalazlem gotowy projekt za 3300zl, z zona nanieslismy zmiany i rozeslalismy do architektow z okolic katowic z pytaniem o cene adaptacji. Na jakies 11 maili kazdy prawie odpisal, ze adaptacja jest ciezka do wykonania/niemozliwa bo zmiany sa za duze.

2 architektow jednoczesnie zasugerowalo projekt indywiduzalny, wycenili odpowiednio robote na 5500 i 6500 zl. ( z mapkami, bez zalatwiania pnb).

Domek jest z poddaszem uzytkowym, jakies 240 metrow pow. zabudowy.

Czy ta cena nie jest niepokojaca?

Znajomi sie buduja i przy wodce rzucaja cenami za projekt rzedu 15 tys, 17 tys.

Zastanawiam sie, czy przeplacili, czy moze ja powinienem czegos sie obawiac.

Czy jesli cena jest podejzanie niska powinienem sprawdzic architekta? Co polecacie?

Moze powinienem sie tylko cieszyc?

pozdrawiam.

L.

to malo i pytanie co ten projekt zawiera a takze cena zalezy od tego kto robi projekt - w okolicach warszawy za taki dom (legalna firma itd) z projektami wykonawczymi bierze od 15-22tys... sam szukalem dla podobnego i takie ceny dostalem.

Znalazlem jedno biuro co mialo promocje - 50%/50% tzn jak sie zgodze aby pozniej oni mogli sprzedawac ten projekt jako gotowiec to place polowe...

nas projekt indywidualny około 150 m2 z uzytkowym poddaszem i garazem jednostanowiskowym kosztowal 4,5 k.

Kompletny projekt w 5 egz bez załatwiania PnB - co w sumie jest błachostką.

Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?

http://img.wiocha.pl/images/9/3/9396b0925791a0db0791a7a67adf0519.jpg

:lol2:

Edytowane przez forscher

Widze bardzo sprzeczne opinie :) Teraz mam niezly bol glowy... :)

ps.+ / - to bedzie domek podobny do tego, jednak zmiany sa na tyle duze, ze trzeba robic to jako indywidualny: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/komfortowy-2

Jakie zmiany przewidujesz?

Wg mnie cena jest w porządku za projekt indywidualny. Ale jak ktoś ma zdanie że minimum 15 tys trzeba położyć to dlaczego nie. Jak się nie ma co robić z gotówką to można i tak się jej pozbyć.

Edytowane przez Marek88.8

W naszym przypadku projekt indywidualny zawiera projekt do urzędu, wykonawczy w każdym możliwym szczególe, projekty przyłączy, uzgodnienia z urzedami. Cena wychodzi około 100zł brutto za metr kwadratowy co z mojego wcześniejszego rozpoznania jest często spotykaną stawką w okolicach Warszawy i nie tylko.

W naszym przypadku projekt indywidualny zawiera projekt do urzędu, wykonawczy w każdym możliwym szczególe, projekty przyłączy, uzgodnienia z urzedami. Cena wychodzi około 100zł brutto za metr kwadratowy co z mojego wcześniejszego rozpoznania jest często spotykaną stawką w okolicach Warszawy i nie tylko.

100zł/m2 za projekt? Cena z kosmosu.

Nikt nie powiedział że akurat trzeba brać konstruktora z Warszawy. Równie dobrze projekt może robić konstruktor z Wrocławia czy z Gdańska. On nie musi być na miejscu.

Hmm, dobra, rozłóżmy na czynniki pierwsze.

5500zł za indywidualkę, niech to będzie cena netto.

Powiedzmy z 800 za mapę i drugie tyle za badanie gruntu.

Zostaje niecałe 4000zł minus podatek dochodowy.

Czyli 3200 do podziału na 4: architekta, konstruktora, instalatora i elektryka.

Żeby już na siłę nie rozbijać przyjmijmy, że każdy z nich spędzi po tyle samo nad projektem i zainkasuje po 1/4 tej kwoty.

Krzątają się jak w ukropie, średnio tydzień roboty każdego i 800zł w kieszeni.

Oczywiście minus 1/4 zusu, minus 1/4 czynszu za biuro, i po wiadrze paliwa (no chyba, że jeżdżą rowerami, to wyjdą na plus).

Amortyzacji sprzętu nie liczymy, bo komputery z oprogramowaniem dostali z Caritasu, więc nic ich to nie kosztowało.

Nooo, warto było spędzić tyle lat na niełatwych studiach, praktykach i pozdawać egzaminy państwowe. :lol2:

Do tego 240m2 zabudowy, czyli zapewne gdzieś w okolicach 150 użytkowej parteru + 50 garażu, kotłowni.

Powierzchni użytkowego poddasza nie zgaduję, bo jakież to ma znaczenie.

Projekt zjazdu też w cenie?

Bo dlaczego by nie?

Albo jeszcze 4 sprawdzających dla ewentualnej kubatury powyżej 1000m3?

Bazując na wiedzy ile bierze moja lokalna super-renomowana konkurencja, powyższa kwota starczyłaby na mapę, badania i część architektoniczną.

Czyli jakieś 30-40% całości kosztów projektu.

Z kosmosu, powiadasz?

120m2 = 12000 brutto = 9750 netto.

Minus mapa, badania gruntu zostaje średnio po 2k na głowę dla każdego profesjonalisty ślęczącego nad dokumentacją.

Każdy spędzi nad tym tydzień, dwa, albo i trzy - bo inwestor marudny i każe piątą koncepcję rysować.

Uzgodnienia - hektolitry paliwa, godziny spędzone w urzędach,a nie przed komputerem.

Zusy, podatki, telefony, czynsze.

Myślisz, że z takich pieniędzy projektanci zawyżają średnią krajową?

Byś się zdziwił...

Swoją drogą, to się zastanawiam czy jestem tak dokładny czy tak ciapowaty.

Może powinienem takie projekty trzaskać w 2 dni, a nie 2 tygodnie? :no:

Hmm, dobra, rozłóżmy na czynniki pierwsze.

5500zł za indywidualkę, niech to będzie cena netto.

Powiedzmy z 800 za mapę i drugie tyle za badanie gruntu.

Zostaje niecałe 4000zł minus podatek dochodowy.

Czyli 3200 do podziału na 4: architekta, konstruktora, instalatora i elektryka.

Żeby już na siłę nie rozbijać przyjmijmy, że każdy z nich spędzi po tyle samo nad projektem i zainkasuje po 1/4 tej kwoty.

Krzątają się jak w ukropie, średnio tydzień roboty każdego i 800zł w kieszeni.

Oczywiście minus 1/4 zusu, minus 1/4 czynszu za biuro, i po wiadrze paliwa (no chyba, że jeżdżą rowerami, to wyjdą na plus).

Amortyzacji sprzętu nie liczymy, bo komputery z oprogramowaniem dostali z Caritasu, więc nic ich to nie kosztowało.

Nooo, warto było spędzić tyle lat na niełatwych studiach, praktykach i pozdawać egzaminy państwowe. :lol2:

Do tego 240m2 zabudowy, czyli zapewne gdzieś w okolicach 150 użytkowej parteru + 50 garażu, kotłowni.

Powierzchni użytkowego poddasza nie zgaduję, bo jakież to ma znaczenie.

Projekt zjazdu też w cenie?

Bo dlaczego by nie?

Albo jeszcze 4 sprawdzających dla ewentualnej kubatury powyżej 1000m3?

Bazując na wiedzy ile bierze moja lokalna super-renomowana konkurencja, powyższa kwota starczyłaby na mapę, badania i część architektoniczną.

Czyli jakieś 30-40% całości kosztów projektu.

Z kosmosu, powiadasz?

120m2 = 12000 brutto = 9750 netto.

Minus mapa, badania gruntu zostaje średnio po 2k na głowę dla każdego profesjonalisty ślęczącego nad dokumentacją.

Każdy spędzi nad tym tydzień, dwa, albo i trzy - bo inwestor marudny i każe piątą koncepcję rysować.

Uzgodnienia - hektolitry paliwa, godziny spędzone w urzędach,a nie przed komputerem.

Zusy, podatki, telefony, czynsze.

Myślisz, że z takich pieniędzy projektanci zawyżają średnią krajową?

Byś się zdziwił...

Swoją drogą, to się zastanawiam czy jestem tak dokładny czy tak ciapowaty.

Może powinienem takie projekty trzaskać w 2 dni, a nie 2 tygodnie? :no:

Bo kazdy chcialby zarabiac tyle zeby dom posawic ale juz innemu nie da zarobic, jak projektant zarabia powyzej 2k miesiecznie to juz cena z kosmosu. To raz, a dwa ze te zmiany co chcecie robic to kosmetyka w porownaniu do tego jakie ja robilem przy adaptacji, dalem dwie strony a4 zmian ktore ma zrobic, i nie bylo problemu ze za duzo

Nikt nie powiedział że akurat trzeba brać konstruktora z Warszawy. Równie dobrze projekt może robić konstruktor z Wrocławia czy z Gdańska. On nie musi być na miejscu.

Moja budowa jest pod Warszawą, ale architekci z południowo-wschodniej Polski.

Czy cena jest z kosmosu? To jest subiektywne odczucie. Pytanie też co się za tę cenę dostaje.

Projekty czterech przyłączy to co najmniej kilka tysięcy złotych, czas poświęcony na wizyty urzędach, paliwo, normalna ludzka praca itp. - to wszystko kosztuje.

W moim przypadku koszt gotowego projektu, adaptacji, przyłączy, projektu wykonawczego (o czym często się nie mówi a w przypadku gotowych projektów często nie ma go ukrytego w kwocie), szczegółów instalacji, ogrodzenia itp. wyszedłby o kilka procent taniej niż projekt indywidualny, więc z ekonomicznego punktu widzenia nie miał gotowiec sensu.

Jest już wątek na ten temat. Za tą kasę nie spodziewaj się kokosów. Każdy jednak kombinuje na co go stać. Są tu ludzie którzy chwalą się , że mają projekt za 2 - 3 tyś złotych i są chyba zadowoleni, a 5 tyś. traktują jako zdzierstwo. Ja też kombinowałem. Chciałem indywidualny. Byłem skłonny zapłacić do 9 tyś max . Mam za 7tyś goły projekt który pozwoli uzyskać PnB, a mogłem też mieć za 16 tyś (architekt z powołaniem ) . Sam latam z wszystkim, ale to nie jest trudne. Architekt mówi co jest potrzebne.

Bardziej boli mnie cena geodetów. Moja pierwsza wtopa. Zdecydowałem się na geodetę, który już wykonywał kiedyś dla nas mapki do celów projektowych . Myślałem, że aktualizacja takich mapek nie będzie kosztować dużo, więc nie pytałem się o cenę. Błąd. Koszt 1500 zł :o Nawet się nie zająknąłem, bo to była moja wina, że się nie spytałem.