ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) tak sobie czytam i czytam … PanGarnek – „ Czy ta cena nie jest niepokojaca? ” - oczywiście, że jest niepokojąca ! – zlecając opracowanie projektu budowlanego zatrudniasz co najmniej trzech uprawnionych projektantów : projektanta architektury + projektanta konstrukcji + projektanta instalacji sanitarnych przez okres, który dla projektu indywidualnego nie odnosi do pracy przez 1 miesiąc i poprzedzony jest Projektem Koncepcyjnym ( wariantowym z edycją ) opracowywanym na podstawie Twoich wytycznych, potrzeb użytkowych, ale również związany z wcześniejszymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, Warunków podłączenia do sieci, sąsiedztwa, …. czy też istniejącego i projektowanego obszaru oddziaływania budynku. - jeśli wskazujesz w zapytaniu „ gotowy projekt ” to kwota 5500,- , 6500,- może się odnosić prędzej do jego adaptacji przy minimalnych zmianach w projekcie i ( pisząc wprost ) pominięciu wielu istotnych na etapie opracowywania projektu kwestii, czy też ( oby nie ) uszczuplonego zakresu lub braku rozwiązań projektowych. - podany koszt jw., nie jest w stanie pokryć pracy projektowej trzech projektantów – nie ma szans !!! - jeśli podane kwoty miałyby się odnosić do projektu budowlanego - indywidualnego ( na podstawie uzgodnionej Koncepcji ) to zapytaj uprzejmie o Uprawnienia zawodowe projektantów, ( można sprawdzić uprawnienia na stronie IARP : https://extranet.iarp.pl/lista/ wpisując „nazwisko„, ... proste ! , a przynajmniej wiadomo z kim się rozmawia, czy ktoś jest projektantem i ponosi odpowiedzialność zawodową za swoją pracę, czy też jest pseudo – projektantem, osobą od wizualizacji obiektu ). Ważne jest również : doświadczenie zawodowe, portfolio oraz ( najbardziej istotne ) ZAKRES tego, za co płacisz lub co zostanie pominięte. A jeśli zostanie „pominięte” w projekcie, to dopłacisz za tą „ lukę ” na etapie realizacji obiektu i zagospodarowania. Projekt z realizacją, mają ( co jest oczywiste ) mocne powiązanie co niejednokrotnie widać w postach na FM, przy zadawanych niekiedy, niestety szkolnych pytaniach, dot. np. elementów konstrukcyjnych, czy też przegrody budowlanej, detalu , który w "projekcie" został pokazany w sposób nieczytelny ( nieprzemyślany ) lub nie występuje. dawiddur - „ 130m2 - 240m2 … 5 czy 6k to mało, ale 15 czy 17 to jednak trochę dużo ” - tyle samo pracy projektowej jest przy budynku o powierzchni 130, czy 240m2 - zakres Projektu Budowlanego jest niezmienny i określony Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. - warto sobie choć raz przeczytać Rozporządzenie, jeśli nie widziało się Projektu Budowlanego i mieć podstawowe pojęcie : co powinno wchodzić w jego zakres : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462 - nie wiem na jakiej podstawie określasz, że „to za mało / to za dużo ” – średniej krajowej ? … nie wszyscy mają 170 wzrostu i pracują w firmie X , działka w lokalizacji Y i posiadają potrzeby Z. jedni mają takie, nie inne potrzeby, inni taki, nie inny "portfel" inwestycyjny Marek88.8 - Wódka robi swoje … robi , robi wij " a i też dużo baboli w gotowych projektach jest " … za ceną idzie jakość. Nic dodać nic ująć. Odnosi się to również do produktów gotowych. kemot_p " projekt narysowany na podstawie gotowca ze zmianami " Sorc " Projekt indywidualny na bazie gotowego " … jw. nie jest projektem indywidualnym, skoro narzucane są rozwiązania dot. architektury w postaci „gotowca” Paco: " 50%/50% tzn jak sie zgodze aby pozniej oni mogli sprzedawac ten projekt jako gotowiec to place polowe " … to faktycznie będziesz miał indywidualny, powtarzalny ( ?! ), czyli z założenia dedykowany dla innych użytkowników, nie dla Ciebie ! nie wiem, czy może być projekt w połowie indywidualny ? forscher projekt indywidualny około 150 m2 z uzytkowym poddaszem i garazem jednostanowiskowym kosztowal 4,5 k … ta, ta … sam piszesz : „ podobny do projektu Loreto” ( wskazując link na gotowca ! ), jednym słowem tak „indywidualny” jak typoszereg bułek leżących na półce w piekarni – każda oczywiście różni się od drugiej w sposób istotny …. wszystkim bez wyjątku życzę spokojnych, radosnych Świąt i spełnienia planów inwestycyjnych, bez względu na cenę projektu za 2, czy też za 16, czy 20zł. Edytowane 25 Marca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 25.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 tak sobie czytam i czytam … PanGarnek – „ Czy ta cena nie jest niepokojaca? ” - oczywiście, że jest niepokojąca ! – zlecając opracowanie projektu budowlanego zatrudniasz co najmniej trzech uprawnionych projektantów : projektanta architektury + projektanta konstrukcji + projektanta instalacji sanitarnych przez okres, który dla projektu indywidualnego nie odnosi do pracy przez 1 miesiąc i poprzedzony jest Projektem Koncepcyjnym ( wariantowym z edycją ) opracowywanym na podstawie Twoich wytycznych, potrzeb użytkowych, ale również związany z wcześniejszymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, Warunków podłączenia do sieci, sąsiedztwa, …. czy też istniejącego i projektowanego obszaru oddziaływania budynku. - jeśli wskazujesz w zapytaniu „ gotowy projekt ” to kwota 5500,- , 6500,- może się odnosić prędzej do jego adaptacji przy minimalnych zmianach w projekcie i ( pisząc wprost ) pominięciu wielu istotnych na etapie opracowywania projektu kwestii, czy też ( oby nie ) uszczuplonego zakresu lub braku rozwiązań projektowych. - podany koszt jw., nie jest w stanie pokryć pracy projektowej trzech projektantów – nie ma szans !!! - jeśli podane kwoty miałyby się odnosić do projektu budowlanego - indywidualnego ( na podstawie uzgodnionej Koncepcji ) to zapytaj uprzejmie o Uprawnienia zawodowe projektantów, ( można sprawdzić uprawnienia na stronie IARP : https://extranet.iarp.pl/lista/ wpisując „nazwisko„, ... proste ! , a przynajmniej wiadomo z kim się rozmawia, czy ktoś jest projektantem i ponosi odpowiedzialność zawodową za swoją pracę, czy też jest pseudo – projektantem, osobą od wizualizacji obiektu ). Ważne jest również : doświadczenie zawodowe, portfolio oraz ( najbardziej istotne ) ZAKRES tego, za co płacisz lub co zostanie pominięte. A jeśli zostanie „pominięte” w projekcie, to dopłacisz za to „ lukę ” na etapie realizacji obiektu i zagospodarowania. Projekt z realizacją, mają mocne powiązanie co niejednokrotnie widać w postach na FM i niekiedy, niestety zadawanych szkolnych pytaniach. dawiddur - „ 130m2 - 240m2 … 5 czy 6k to mało, ale 15 czy 17 to jednak trochę dużo ” - tyle samo pracy projektowej jest przy budynku o powierzchni 130, czy 240m2 - zakres Projektu Budowlanego jest niezmienny i określony Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. - warto sobie choć raz przeczytać Rozporządzenie, jeśli nie widziało się Projektu Budowlanego i mieć podstawowe pojęcie : co powinno wchodzić w jego zakres : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462 - nie wiem na jakiej podstawie określasz, że „to za mało / to za dużo ” – średniej krajowej ? … nie wszyscy mają 170 wzrostu i pracują w firmie X , działka w lokalizacji Y i posiadają potrzeby Z. jedni mają takie, nie inne potrzeby, inni taki, nie inny "portfel" inwestycyjny Marek88.8 - Wódka robi swoje … robi , robi wij " a i też dużo baboli w gotowych projektach jest " … za ceną idzie jakość. Nic dodać nic ująć. Odnosi się to również do produktów gotowych. kemot_p " projekt narysowany na podstawie gotowca ze zmianami " Sorc " Projekt indywidualny na bazie gotowego " … jw. nie jest projektem indywidualnym, skoro narzucane są rozwiązania dot. architektury w postaci „gotowca” Paco: " 50%/50% tzn jak sie zgodze aby pozniej oni mogli sprzedawac ten projekt jako gotowiec to place polowe " … to faktycznie będziesz miał indywidualny, powtarzalny ( ?! ), czyli z założenia dedykowany dla innych użytkowników, nie dla Ciebie ! nie wiem, czy może być projekt w połowie indywidualny ? forscher projekt indywidualny około 150 m2 z uzytkowym poddaszem i garazem jednostanowiskowym kosztowal 4,5 k … ta, ta … sam piszesz : „ podobny do projektu Loreto” ( wskazując link na gotowca ! ), jednym słowem tak „indywidualny” jak typoszereg bułek leżących na półce w piekarni – każda oczywiście różni się od drugiej w sposób istotny …. wszystkim bez wyjątku życzę spokojnych, radosnych Świąt i spełnienia planów inwestycyjnych, bez względu na cenę projektu za 2, czy też za 20zł. Zwróć uwagę na kilka rzeczy 1 nie każdy potrzebuje projektu z instalacjami tym bardziej jak planuje postawić się w przedziale 4-8 lat ale nawet w 2 lata nie jest to dobre dla nieświadomego inwestora bo musi najczęściej ponosić niepotrzebny dodatkowy koszt. 2 projektanta architektury + projektanta konstrukcji = 1 osoba, czy może się mylę bo z tego co wiem sporo ludzi tak ma. 3 jeden ma firmę, ładne biuro w centrum + ładna panią która umawia na spotkania + ładną panią która jeździ zawieść mapki i inne papiery + zaprzyjaźnionego geodetę a drugi siedzi w zaciszu własnego domu i skrobie projekty, nie wiem ale ja nie potrafię rozróżnić który z nich jest lepszy Kończąc uważam że za podestowy projekt domu (wszystkie sprawy załatwiamy w własnym zakresie) cena zarówno 2 jak i 20tys jest ceną uczciwą o ile obie strony się na nią zgadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 25.03.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Kilka konkretów z mojej strony. Mam projekt indywidualny i dom w stanie SSO więc wiem jak sprawy wyglądają. 1. Koszty w moim przypadku - stodoła z dwuspadowym dachem, prosty, łatwy w budowie, żadnych udziwnień, 123m PU obrys 10x8,5m. Badania geotechniczne 1100zł Mapa do celów projektowych 1000zł Projekt indywidualny 5200zł Rózne drobne sprawy typu mapki, wnioski, opłaty około 200zł Razem 7500zł + paliwo które wyjeździłem i czas w paru urzędach. 2. U mnie w starostwie wymagają w projekcie osobnych projektów instalacji elektrycznej, CO, kanalizacji, wody. Robi się je tylko po to, aby wniosek o PnB przeszedł w urzędzie. Każdy projekt kosztuje (powiedzmy 400-800zł) i architekt sam płaci za niego z kwoty którą mu płacę (5200). No chyba że sam ma uprawnienia i zrobi takie projekty. 3. Elektryk, instalacje CO, woda, kanalizacja jest robiona u mnie przez dwie firmy - każde robią swój projekt i mają w nosie papierek z oryginalnego projektu bo projekt swoje a życie swoje. W trakcie budowy wychodzi wiele rzeczy i pomysłów. Najlepszym przykładem jest instalacja elektryczna. Każdy robi po swojemu i ma gdzieś co tam w projekcie było (tak z grubsza). 4. Mój architekt dzieli się zarobkiem z konstruktorem. 5. Z kwoty 5200, która zapłaciłem można spokojnie odliczyć około 1500zł na projekty instalacji. Jego zarobek 3700zł do podziału z konstruktorem - paliwo które przejeździł i kilka małych opłat które wykonał. Morał z tego taki, że z kwoty 7500 jakie wydałem na papierologię i inne potrzebne rzeczy około 3500 trafiło do architekta/konstruktora. To są kwoty netto, teraz proszę doliczyć do tego VAT Dużo zależy od tego co wchodzi w zakres usług projektanta. Ceny powyżej 10tyś to dla mnie dużo za małe domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 1 nie każdy potrzebuje projektu z instalacjami tym bardziej jak planuje postawić się w przedziale 4-8 lat ale nawet w 2 lata nie jest to dobre dla nieświadomego inwestora bo musi najczęściej ponosić niepotrzebny dodatkowy koszt. - szczerze mówiąc to nie wiem co mam napisać ? może to, że jeśli w cudowny sposób „wyskoczy” rura kanalizacji sanitarnej z łazienki PIĘTRA w Pokoju Dziennym PARTERU to wówczas ten drobny szczegół da do myślenia. To oczywiście skrajny przykład, ale takich kolizji ( większych / mniejszych ) może być X tylko dlatego, że ktoś o tym nie pomyślał w odpowiednim czasie lub ( świadomie lub nie ) ograniczył ZAKRES projektu o to, co wydawało mu się zbędne. Bo po co o tym myśleć ? skoro " rurkę KS " owiniemy wełną, obudujemy gips-kartonem i jakoś wytrzymamy ( estetycznie i akustycznie ) ten słupek przez resztę życia, a i dojście do rureczki komfortowe. - i jeszcze miałbym ciekawy przykład „projektowania na kolanie” wentylacji mechanicznej w realizowanym już budynku z wentylacją grawitacyjną. Tu to dopiero się zaczyna zabawa, gdy nagle okazuje się, że brakuje 30cm na kondygnacji i dwóch stopni schodów wewnętrznych … przykłady można by mnożyć - budynek z instalacjami stanowi całość techniczną, opracowywanie projektu bez instalacji, to jak „wypuszczanie” samochodu na ulicę bez silnika - brak części instalacyjnej Projektu Budowlanego jest niezgodne z „ Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego ” ( § 11. p.8 ), który to zakres jest sprawdzany przez Urząd na etapie wydawania PnB. 2 projektanta architektury + projektanta konstrukcji = 1 osoba, czy może się mylę bo z tego co wiem sporo ludzi tak ma. - mylisz się : Architekt – jest po Wydziale Architektury i ( jako czynny projektant architektury ) należy do Izby Architektów RP oraz posiada „ Uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej bez ograniczeń ”. Konstruktor - jest po Wydziale Budownictwa i ( jako czynny projektant konstrukcji ) należy do Izby Budowlanej RP oraz posiada „ Uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności konstrukcyjnej ” tj. do sporządzanie projektów w zakresie rozwiązań konstrukcyjno budowlanych. - różnica w ww specjalnościach zasadnicza : Architekt - myśli projektowaną przestrzenią użytkową ( forma / funkcja / relacje z otoczeniem / estetyka / …. ) łącząc ją z potrzebami przyszłych użytkowników z którymi „wchodzi” w czynny dialog. Konstruktor – myśli statyką / konstrukcją ! ( słupy / belki / podciągi / wieńce / ugięcia / … ) i nie wchodzi z Inwestorem w czynny dialog, a nawet nie powinien !, ponieważ trudno, aby np. Inwestor określał jaka powinna być wysokość belki nośnej i jakie powinno być jej oparcie w murze. - stąd też Architekt jest „ zawodem zaufanie publicznego ”, projektant konstrukcji nie. 3 jeden ma firmę, ładne biuro w centrum + ładna panią która umawia na spotkania + ładną panią która jeździ zawieść mapki i inne papiery + zaprzyjaźnionego geodetę a drugi siedzi w zaciszu własnego domu i skrobie projekty, nie wiem ale ja nie potrafię rozróżnić który z nich jest lepszy - ten, z którym potrafisz się porozumieć Kończąc uważam że za podestowy projekt domu (wszystkie sprawy załatwiamy w własnym zakresie) cena zarówno 2 jak i 20tys jest ceną uczciwą o ile obie strony się na nią zgadzają - zawsze powinno paść pytanie : co wchodzi w zakres wyceny ? i do czego dążymy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domano11 25.03.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ja raczej nie decydowałbym się na indywidualny, znajdźcie cos podobnego i trochę przeróbcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 26.03.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ja raczej nie decydowałbym się na indywidualny, znajdźcie cos podobnego i trochę przeróbcie Jeżeli budowa domu to powiedzmy koszt 400tyś zł to projekt za 10tyś zł to 1/40 całości. Dla większości budujących dobry projekt pozwala oszczędzić 10,20,50 może 100tyś zł! Oczywiście można trafić na fachowca, który tak poszaleje, że za 15tyś zl dostaniemy projekt domu za 500tyś zł a w rzeczywistości milion. To inwestor musi wiedzieć czego chce, bo inaczej oddaje się w łaskę projektanta. Jeżeli w taką łaskę oddamy się wszystkim następnym ekipom... strach pomyśleć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 26.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Dobra, panowie podam swoje koszty Projekt (gotowy): 2300Adaptacja (sporo zmian, zmiana stropu, dachu, materiałów itd) 2000Mapa do celów projektowych: 200Prąd: projekt i przyłącze robiła enea 900 fv eneaWoda: projekt - 300Kanalizacja: 0 No i co jeszcze zaliczam do papierkologii to kier-bud: 1300/cała budowa. To są całe moje koszty projektowe. PnB jest, budowa już idzie, narazie fundamenty mamy. Instalacje w moim przypadku są w projekcie, jednak znając życie będą robione pod moje koncepcje. Co do oszczędności to trzeba szukać wszędzie. Można postawić dom za 250 tys jak i również kwota budowy identycznego budynku może wynieść 400 tys. Wszystko zależy od zaangażowania własnego i szukania najlepszego a zarazem najtańszego i równie dobrego rozwiązania. Edytowane 26 Marca 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.03.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) U mnie około 10tys do momentu przyjazdu koparki.W tym projekt gotowy + adaptacja, przyłącze prądu, opłacony KB i wszystko co potrzebne do rozpoczęcia budowy w 2011r. Edit. ŁUKASZ ŁADZIŃSKIMasz rację.Dla porównania to u mnie 2tys projekt i 2tys adaptacja. Edytowane 27 Marca 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Marek88.8 , klaudiusz_x ... a co to ma wspólnego z tematem wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 29.03.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ŁUKASZ ŁADZIŃSKI a to ma wspólnego że cena nie świadczy o jakości usługi. Ktoś wyżej napisał że za 5 tys to jest zły projekt a za 15 jest dobry. Z tym się nie zgadzam. Każdy musi wybrać optymalne rozwiązanie, najlepsze dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 29.03.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Kilka konkretów z mojej strony. Mam projekt indywidualny i dom w stanie SSO więc wiem jak sprawy wyglądają. 1. Koszty w moim przypadku - stodoła z dwuspadowym dachem, prosty, łatwy w budowie, żadnych udziwnień, 123m PU obrys 10x8,5m. Badania geotechniczne 1100zł Mapa do celów projektowych 1000zł Projekt indywidualny 5200zł Rózne drobne sprawy typu mapki, wnioski, opłaty około 200zł Razem 7500zł + paliwo które wyjeździłem i czas w paru urzędach. 2. U mnie w starostwie wymagają w projekcie osobnych projektów instalacji elektrycznej, CO, kanalizacji, wody. Robi się je tylko po to, aby wniosek o PnB przeszedł w urzędzie. Każdy projekt kosztuje (powiedzmy 400-800zł) i architekt sam płaci za niego z kwoty którą mu płacę (5200). No chyba że sam ma uprawnienia i zrobi takie projekty. 3. Elektryk, instalacje CO, woda, kanalizacja jest robiona u mnie przez dwie firmy - każde robią swój projekt i mają w nosie papierek z oryginalnego projektu bo projekt swoje a życie swoje. W trakcie budowy wychodzi wiele rzeczy i pomysłów. Najlepszym przykładem jest instalacja elektryczna. Każdy robi po swojemu i ma gdzieś co tam w projekcie było (tak z grubsza). 4. Mój architekt dzieli się zarobkiem z konstruktorem. 5. Z kwoty 5200, która zapłaciłem można spokojnie odliczyć około 1500zł na projekty instalacji. Jego zarobek 3700zł do podziału z konstruktorem - paliwo które przejeździł i kilka małych opłat które wykonał. Morał z tego taki, że z kwoty 7500 jakie wydałem na papierologię i inne potrzebne rzeczy około 3500 trafiło do architekta/konstruktora. To są kwoty netto, teraz proszę doliczyć do tego VAT Dużo zależy od tego co wchodzi w zakres usług projektanta. Ceny powyżej 10tyś to dla mnie dużo za małe domy. w starostwie nie moga domagac sie projektow mediow (co, elek. wod-kan) w domu bo od czerwca zostala zmieniona ustawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ja nie miałam w projekcie domu projektu elektryki, tylko oświadczenie osoby z uprawnieniami projektowymi, ze instalacja będzie zgodna z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 30.03.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Ustawa nie uchyliła rozporządzenia wykonawczego dot. zakresu i formy projektu budowlanego. Zmiana, o której piszesz dotyczy wykonywania instalacji w istniejących budynkach - nie podlegają one PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.03.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Yarecky ... dokładnie tak !Ustawa Prawo Budowlane została zmieniana w czerwcu 2015, ale nadal przywołuje ( Art. 34.p.6 ) tj. " Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego". To ostatnie zmieniało się w październiku 2015, ale podstawowe zapisy dot. instalacji budynku - pozostały i obowiązują. Nie ma tym samym takiej możliwości, aby Inwestor / przyszły użytkownik budynku określał, co Projekt Budowlany powinien zawierać, a co nie ( co oczywiście wiąże się z wyceną Projektu, prac projektowych, które odnoszą się do Architektury, Konstrukcji, ale również Instalacji. Edytowane 30 Marca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colcio 30.03.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Musze sie podzielic swoim doswiadczeniem. Tak bardzo ze az sie pofatygowalem zeby sie zarejestrowac.Podaje przyklad wycen ktore dostalem dla 60m2 domku z poddaszem uzytkowym z bala 35cm. Oprocz biura nr 4 wyceny sa za goly projekt bez latania po urzedasach. Parter- pokoj z kuchnia + Lazienka. Poddasze to jedna antresola bez scian drzwi itd. Prosta bryla jak cep. Realizacja projektu: Przesieka. Niedaleko Karpacza. Polska – Biuro 1 – Powinnismy sie zmiescic w 9 tys. Biuro 2 – 8 tys. Biuro 3 – zaoferowalo 12 tys. Biuro 4 - Pobili wszystkich 18 tys. Canada – Biuro 1 (bardzo dobra renoma) – 3500 Zl (po przeliczeniu) Z wszystkimi formalnosciami + zagospodarowanie dzialki, chociaz nie zdawali sobie sprawy w tym momencie ze chce budowac w Polsce. Biuro 2 – 3887 ZL. USA – 4000 ZL. Jak widac po cenach musimy zyc w kraju z ktorym jest cos nie tak skoro przecietny zjadacz chleba w Canadzie po tygodniu pracy moze sobie zafundowac taki projekt a przecietny Polak musi rok odkladac na rysunki budy z desek o powierzchni 60m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.03.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 - no to masz oferty ... no i co ? wybrałeś Kanadę, czy USA ? nie ma zakończenia tej historii " budy z desek " - myślę, że gdybyś dostał X poprawek do uzupełnienia z polskiego Urzędu zatwierdzającego Projekt Budowlany do Pozwolenia, to inaczej na pewne sprawy byś patrzył. - możesz pochwalić się, co to za biuro z Kanady o " bardzo dobrej renomie " ( ? ) , które daje wycenę po kosztach, a w zasadzie dumpingową. Znając ( troszeczkę ) realia w USA, czy Kanadzie - szybko by stracili "renomę", możesz mi wierzyć lub nie. " ... przecietny zjadacz chleba w Canadzie po tygodniu pracy może sobie zafundować taki projekt " taki tak, zarabiając w Kanadzie i budując w Polsce. W Kanadzie, czy USA ceny projektów kształtują się mniej więcej jak w Europie Zachodniej, tj. około 6 - 10% wartości inwestycji, nie mniej, ale też i są inne procedury administracyjne, jak również inny zakres obowiązków spoczywający na architekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 za artykułem http://www.inzynierbudownictwa.pl/wydarzenia,relacje,artykul,tak_sie_buduje_w_usa,2763: "Inwestor, chcąc wybudować na swojej działce domek jednorodzinny, zobowiązany jest do sporządzenia projektu. Rzuty poszczególnych kondygnacji, rysunki elewacji i detali są jedynymi koniecznymi elementami dokumentacji. Żadne obliczenia nie są wymagane. Następny krok inwestora to dostarczenie planów do odpowiedniego urzędu, który po zapoznaniu się z projektem i wniesieniu niezbędnych poprawek wydaje pozwolenie na budowę. " Czyli do kosztów projektu nie doliczasz konstruktora i branżystów. Dolicz i cena wyjdzie taka sama, jak nie większa.Do tego dolicz adaptację w Polsce tego rzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 i jeszcze ciekawostki: Każde pozwolenie wiąże się z wydatkiem kilku lub nawet kilkunastu tysięcy dolarów (określony procent przewidywanej wartości domu) i wydawane jest na określony czas. W przypadku nierozpoczęcia robót budowlanych przed upływem wyznaczonego terminu pozwolenie wygasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts