Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy powinienem bac sie tej ceny za projekt indywidualny?

Recommended Posts

tak sobie czytam i czytam …

PanGarnek – „ Czy ta cena nie jest niepokojaca? ”

- oczywiście, że jest niepokojąca ! – zlecając opracowanie projektu budowlanego zatrudniasz co najmniej trzech uprawnionych projektantów :

projektanta architektury + projektanta konstrukcji + projektanta instalacji sanitarnych

przez okres, który dla projektu indywidualnego nie odnosi do pracy przez 1 miesiąc i poprzedzony jest Projektem Koncepcyjnym ( wariantowym z edycją ) opracowywanym na podstawie Twoich wytycznych, potrzeb użytkowych, ale również związany z wcześniejszymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, Warunków podłączenia do sieci, sąsiedztwa, …. czy też istniejącego i projektowanego obszaru oddziaływania budynku.

- jeśli wskazujesz w zapytaniu „ gotowy projekt ” to kwota 5500,- , 6500,- może się odnosić prędzej do jego adaptacji przy minimalnych zmianach w projekcie i ( pisząc wprost ) pominięciu wielu istotnych na etapie opracowywania projektu kwestii, czy też ( oby nie ) uszczuplonego zakresu lub braku rozwiązań projektowych.

- podany koszt jw., nie jest w stanie pokryć pracy projektowej trzech projektantów – nie ma szans !!!

- jeśli podane kwoty miałyby się odnosić do projektu budowlanego - indywidualnego ( na podstawie uzgodnionej Koncepcji ) to zapytaj uprzejmie o Uprawnienia zawodowe projektantów, ( można sprawdzić uprawnienia na stronie IARP :

https://extranet.iarp.pl/lista/

wpisując „nazwisko„, ... proste ! , a przynajmniej wiadomo z kim się rozmawia, czy ktoś jest projektantem i ponosi odpowiedzialność zawodową za swoją pracę, czy też jest pseudo – projektantem, osobą od wizualizacji obiektu ).

Ważne jest również : doświadczenie zawodowe, portfolio oraz ( najbardziej istotne ) ZAKRES tego, za co płacisz lub co zostanie pominięte. A jeśli zostanie „pominięte” w projekcie, to dopłacisz za tą „ lukę ” na etapie realizacji obiektu i zagospodarowania.

Projekt z realizacją, mają ( co jest oczywiste ) mocne powiązanie :) co niejednokrotnie widać w postach na FM, przy zadawanych niekiedy, niestety szkolnych pytaniach, dot. np. elementów konstrukcyjnych, czy też przegrody budowlanej, detalu , który w "projekcie" został pokazany w sposób nieczytelny ( nieprzemyślany ) lub nie występuje.

dawiddur - „ 130m2 - 240m2 … 5 czy 6k to mało, ale 15 czy 17 to jednak trochę dużo

- tyle samo pracy projektowej jest przy budynku o powierzchni 130, czy 240m2

- zakres Projektu Budowlanego jest niezmienny i określony

Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

- warto sobie choć raz przeczytać Rozporządzenie, jeśli nie widziało się Projektu Budowlanego i mieć podstawowe pojęcie : co powinno wchodzić w jego zakres :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

- nie wiem na jakiej podstawie określasz, że „to za mało / to za dużo ” – średniej krajowej ?

… nie wszyscy mają 170 wzrostu i pracują w firmie X , działka w lokalizacji Y i posiadają potrzeby Z.

jedni mają takie, nie inne potrzeby, inni taki, nie inny "portfel" inwestycyjny

Marek88.8 - Wódka robi swoje

… robi , robi

wij " a i też dużo baboli w gotowych projektach jest "

… za ceną idzie jakość. Nic dodać nic ująć. Odnosi się to również do produktów gotowych.

kemot_p " projekt narysowany na podstawie gotowca ze zmianami "

Sorc " Projekt indywidualny na bazie gotowego "

… jw. nie jest projektem indywidualnym, skoro narzucane są rozwiązania dot. architektury w postaci „gotowca”

Paco: " 50%/50% tzn jak sie zgodze aby pozniej oni mogli sprzedawac ten projekt jako gotowiec to place polowe "

… to faktycznie będziesz miał indywidualny, powtarzalny ( ?! ), czyli z założenia dedykowany dla innych użytkowników, nie dla Ciebie !

nie wiem, czy może być projekt w połowie indywidualny ? :no:

forscher projekt indywidualny około 150 m2 z uzytkowym poddaszem i garazem jednostanowiskowym kosztowal 4,5 k

… ta, ta … sam piszesz : „ podobny do projektu Loreto” ( wskazując link na gotowca ! ), jednym słowem tak „indywidualny” jak typoszereg bułek leżących na półce w piekarni – każda oczywiście różni się od drugiej w sposób istotny :)

….

wszystkim bez wyjątku życzę spokojnych, radosnych Świąt i spełnienia planów inwestycyjnych, bez względu na cenę projektu za 2, czy też za 16, czy 20zł. :yes:

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

tak sobie czytam i czytam …

PanGarnek – „ Czy ta cena nie jest niepokojaca? ”

- oczywiście, że jest niepokojąca ! – zlecając opracowanie projektu budowlanego zatrudniasz co najmniej trzech uprawnionych projektantów :

projektanta architektury + projektanta konstrukcji + projektanta instalacji sanitarnych

przez okres, który dla projektu indywidualnego nie odnosi do pracy przez 1 miesiąc i poprzedzony jest Projektem Koncepcyjnym ( wariantowym z edycją ) opracowywanym na podstawie Twoich wytycznych, potrzeb użytkowych, ale również związany z wcześniejszymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, Warunków podłączenia do sieci, sąsiedztwa, …. czy też istniejącego i projektowanego obszaru oddziaływania budynku.

- jeśli wskazujesz w zapytaniu „ gotowy projekt ” to kwota 5500,- , 6500,- może się odnosić prędzej do jego adaptacji przy minimalnych zmianach w projekcie i ( pisząc wprost ) pominięciu wielu istotnych na etapie opracowywania projektu kwestii, czy też ( oby nie ) uszczuplonego zakresu lub braku rozwiązań projektowych.

- podany koszt jw., nie jest w stanie pokryć pracy projektowej trzech projektantów – nie ma szans !!!

- jeśli podane kwoty miałyby się odnosić do projektu budowlanego - indywidualnego ( na podstawie uzgodnionej Koncepcji ) to zapytaj uprzejmie o Uprawnienia zawodowe projektantów, ( można sprawdzić uprawnienia na stronie IARP :

https://extranet.iarp.pl/lista/

wpisując „nazwisko„, ... proste ! , a przynajmniej wiadomo z kim się rozmawia, czy ktoś jest projektantem i ponosi odpowiedzialność zawodową za swoją pracę, czy też jest pseudo – projektantem, osobą od wizualizacji obiektu ).

Ważne jest również : doświadczenie zawodowe, portfolio oraz ( najbardziej istotne ) ZAKRES tego, za co płacisz lub co zostanie pominięte. A jeśli zostanie „pominięte” w projekcie, to dopłacisz za to „ lukę ” na etapie realizacji obiektu i zagospodarowania.

Projekt z realizacją, mają mocne powiązanie :) co niejednokrotnie widać w postach na FM i niekiedy, niestety zadawanych szkolnych pytaniach.

dawiddur - „ 130m2 - 240m2 … 5 czy 6k to mało, ale 15 czy 17 to jednak trochę dużo

- tyle samo pracy projektowej jest przy budynku o powierzchni 130, czy 240m2

- zakres Projektu Budowlanego jest niezmienny i określony

Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

- warto sobie choć raz przeczytać Rozporządzenie, jeśli nie widziało się Projektu Budowlanego i mieć podstawowe pojęcie : co powinno wchodzić w jego zakres :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

- nie wiem na jakiej podstawie określasz, że „to za mało / to za dużo ” – średniej krajowej ?

… nie wszyscy mają 170 wzrostu i pracują w firmie X , działka w lokalizacji Y i posiadają potrzeby Z.

jedni mają takie, nie inne potrzeby, inni taki, nie inny "portfel" inwestycyjny

Marek88.8 - Wódka robi swoje

… robi , robi

wij " a i też dużo baboli w gotowych projektach jest "

… za ceną idzie jakość. Nic dodać nic ująć. Odnosi się to również do produktów gotowych.

kemot_p " projekt narysowany na podstawie gotowca ze zmianami "

Sorc " Projekt indywidualny na bazie gotowego "

… jw. nie jest projektem indywidualnym, skoro narzucane są rozwiązania dot. architektury w postaci „gotowca”

Paco: " 50%/50% tzn jak sie zgodze aby pozniej oni mogli sprzedawac ten projekt jako gotowiec to place polowe "

… to faktycznie będziesz miał indywidualny, powtarzalny ( ?! ), czyli z założenia dedykowany dla innych użytkowników, nie dla Ciebie !

nie wiem, czy może być projekt w połowie indywidualny ? :no:

forscher projekt indywidualny około 150 m2 z uzytkowym poddaszem i garazem jednostanowiskowym kosztowal 4,5 k

… ta, ta … sam piszesz : „ podobny do projektu Loreto” ( wskazując link na gotowca ! ), jednym słowem tak „indywidualny” jak typoszereg bułek leżących na półce w piekarni – każda oczywiście różni się od drugiej w sposób istotny :)

….

wszystkim bez wyjątku życzę spokojnych, radosnych Świąt i spełnienia planów inwestycyjnych, bez względu na cenę projektu za 2, czy też za 20zł. :yes:

Zwróć uwagę na kilka rzeczy

1 nie każdy potrzebuje projektu z instalacjami tym bardziej jak planuje postawić się w przedziale 4-8 lat ale nawet w 2 lata nie jest to dobre dla nieświadomego inwestora bo musi najczęściej ponosić niepotrzebny dodatkowy koszt.

2 projektanta architektury + projektanta konstrukcji = 1 osoba, czy może się mylę bo z tego co wiem sporo ludzi tak ma.

3 jeden ma firmę, ładne biuro w centrum + ładna panią która umawia na spotkania + ładną panią która jeździ zawieść mapki i inne papiery + zaprzyjaźnionego geodetę a drugi siedzi w zaciszu własnego domu i skrobie projekty, nie wiem ale ja nie potrafię rozróżnić który z nich jest lepszy

Kończąc uważam że za podestowy projekt domu (wszystkie sprawy załatwiamy w własnym zakresie) cena zarówno 2 jak i 20tys jest ceną uczciwą o ile obie strony się na nią zgadzają

Kilka konkretów z mojej strony. Mam projekt indywidualny i dom w stanie SSO więc wiem jak sprawy wyglądają.

1. Koszty w moim przypadku - stodoła z dwuspadowym dachem, prosty, łatwy w budowie, żadnych udziwnień, 123m PU obrys 10x8,5m.

Badania geotechniczne 1100zł

Mapa do celów projektowych 1000zł

Projekt indywidualny 5200zł

Rózne drobne sprawy typu mapki, wnioski, opłaty około 200zł

Razem 7500zł + paliwo które wyjeździłem i czas w paru urzędach.

2. U mnie w starostwie wymagają w projekcie osobnych projektów instalacji elektrycznej, CO, kanalizacji, wody. Robi się je tylko po to, aby wniosek o PnB przeszedł w urzędzie. Każdy projekt kosztuje (powiedzmy 400-800zł) i architekt sam płaci za niego z kwoty którą mu płacę (5200). No chyba że sam ma uprawnienia i zrobi takie projekty.

3. Elektryk, instalacje CO, woda, kanalizacja jest robiona u mnie przez dwie firmy - każde robią swój projekt i mają w nosie papierek z oryginalnego projektu bo projekt swoje a życie swoje. W trakcie budowy wychodzi wiele rzeczy i pomysłów. Najlepszym przykładem jest instalacja elektryczna. Każdy robi po swojemu i ma gdzieś co tam w projekcie było (tak z grubsza).

4. Mój architekt dzieli się zarobkiem z konstruktorem.

5. Z kwoty 5200, która zapłaciłem można spokojnie odliczyć około 1500zł na projekty instalacji. Jego zarobek 3700zł do podziału z konstruktorem - paliwo które przejeździł i kilka małych opłat które wykonał.

Morał z tego taki, że z kwoty 7500 jakie wydałem na papierologię i inne potrzebne rzeczy około 3500 trafiło do architekta/konstruktora. To są kwoty netto, teraz proszę doliczyć do tego VAT :)

Dużo zależy od tego co wchodzi w zakres usług projektanta. Ceny powyżej 10tyś to dla mnie dużo za małe domy.

1 nie każdy potrzebuje projektu z instalacjami tym bardziej jak planuje postawić się w przedziale 4-8 lat ale nawet w 2 lata nie jest to dobre dla nieświadomego inwestora bo musi najczęściej ponosić niepotrzebny dodatkowy koszt.

- szczerze mówiąc to nie wiem co mam napisać ?

może to, że jeśli w cudowny sposób „wyskoczy” rura kanalizacji sanitarnej z łazienki PIĘTRA w Pokoju Dziennym PARTERU to wówczas ten drobny szczegół da do myślenia. To oczywiście skrajny przykład, ale takich kolizji ( większych / mniejszych ) może być X tylko dlatego, że ktoś o tym nie pomyślał w odpowiednim czasie lub ( świadomie lub nie ) ograniczył ZAKRES projektu o to, co wydawało mu się zbędne. Bo po co o tym myśleć ? skoro " rurkę KS " owiniemy wełną, obudujemy gips-kartonem i jakoś wytrzymamy ( estetycznie i akustycznie ) ten słupek przez resztę życia, a i dojście do rureczki komfortowe.

- i jeszcze miałbym ciekawy przykład „projektowania na kolanie” wentylacji mechanicznej w realizowanym już budynku z wentylacją grawitacyjną. Tu to dopiero się zaczyna zabawa, gdy nagle okazuje się, że brakuje 30cm na kondygnacji i dwóch stopni schodów wewnętrznych … przykłady można by mnożyć

- budynek z instalacjami stanowi całość techniczną, opracowywanie projektu bez instalacji, to jak „wypuszczanie” samochodu na ulicę bez silnika

- brak części instalacyjnej Projektu Budowlanego jest niezgodne z „ Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego ” ( § 11. p.8 ), który to zakres jest sprawdzany przez Urząd na etapie wydawania PnB.

2 projektanta architektury + projektanta konstrukcji = 1 osoba, czy może się mylę bo z tego co wiem sporo ludzi tak ma.

- mylisz się :

Architekt – jest po Wydziale Architektury i ( jako czynny projektant architektury ) należy do Izby Architektów RP oraz posiada „ Uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej bez ograniczeń ”.

Konstruktor - jest po Wydziale Budownictwa i ( jako czynny projektant konstrukcji ) należy do Izby Budowlanej RP oraz posiada „ Uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności konstrukcyjnej ” tj. do sporządzanie projektów w zakresie rozwiązań konstrukcyjno budowlanych.

- różnica w ww specjalnościach zasadnicza :

Architekt - myśli projektowaną przestrzenią użytkową ( forma / funkcja / relacje z otoczeniem / estetyka / …. ) łącząc ją z potrzebami przyszłych użytkowników z którymi „wchodzi” w czynny dialog.

Konstruktor – myśli statyką / konstrukcją ! ( słupy / belki / podciągi / wieńce / ugięcia / … ) i nie wchodzi z Inwestorem w czynny dialog, a nawet nie powinien !, ponieważ trudno, aby np. Inwestor określał jaka powinna być wysokość belki nośnej i jakie powinno być jej oparcie w murze.

- stąd też Architekt jest „ zawodem zaufanie publicznego ”, projektant konstrukcji nie.

3 jeden ma firmę, ładne biuro w centrum + ładna panią która umawia na spotkania + ładną panią która jeździ zawieść mapki i inne papiery + zaprzyjaźnionego geodetę a drugi siedzi w zaciszu własnego domu i skrobie projekty, nie wiem ale ja nie potrafię rozróżnić który z nich jest lepszy

- ten, z którym potrafisz się porozumieć :yes:

Kończąc uważam że za podestowy projekt domu (wszystkie sprawy załatwiamy w własnym zakresie) cena zarówno 2 jak i 20tys jest ceną uczciwą o ile obie strony się na nią zgadzają

- zawsze powinno paść pytanie : co wchodzi w zakres wyceny ? i do czego dążymy ?

Ja raczej nie decydowałbym się na indywidualny, znajdźcie cos podobnego i trochę przeróbcie

Jeżeli budowa domu to powiedzmy koszt 400tyś zł to projekt za 10tyś zł to 1/40 całości. Dla większości budujących dobry projekt pozwala oszczędzić 10,20,50 może 100tyś zł! Oczywiście można trafić na fachowca, który tak poszaleje, że za 15tyś zl dostaniemy projekt domu za 500tyś zł a w rzeczywistości milion. To inwestor musi wiedzieć czego chce, bo inaczej oddaje się w łaskę projektanta. Jeżeli w taką łaskę oddamy się wszystkim następnym ekipom... strach pomyśleć!

Dobra, panowie podam swoje koszty

Projekt (gotowy): 2300

Adaptacja (sporo zmian, zmiana stropu, dachu, materiałów itd) 2000

Mapa do celów projektowych: 200

Prąd: projekt i przyłącze robiła enea 900 fv enea

Woda: projekt - 300

Kanalizacja: 0

No i co jeszcze zaliczam do papierkologii to kier-bud: 1300/cała budowa.

To są całe moje koszty projektowe. PnB jest, budowa już idzie, narazie fundamenty mamy.

Instalacje w moim przypadku są w projekcie, jednak znając życie będą robione pod moje koncepcje.

Co do oszczędności to trzeba szukać wszędzie. Można postawić dom za 250 tys jak i również kwota budowy identycznego budynku może wynieść 400 tys. Wszystko zależy od zaangażowania własnego i szukania najlepszego a zarazem najtańszego i równie dobrego rozwiązania.

Edytowane przez Marek88.8

U mnie około 10tys do momentu przyjazdu koparki.

W tym projekt gotowy + adaptacja, przyłącze prądu, opłacony KB i wszystko co potrzebne do rozpoczęcia budowy w 2011r.

Edit.

ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Masz rację.

Dla porównania to u mnie 2tys projekt i 2tys adaptacja.

Edytowane przez klaudiusz_x

Kilka konkretów z mojej strony. Mam projekt indywidualny i dom w stanie SSO więc wiem jak sprawy wyglądają.

1. Koszty w moim przypadku - stodoła z dwuspadowym dachem, prosty, łatwy w budowie, żadnych udziwnień, 123m PU obrys 10x8,5m.

Badania geotechniczne 1100zł

Mapa do celów projektowych 1000zł

Projekt indywidualny 5200zł

Rózne drobne sprawy typu mapki, wnioski, opłaty około 200zł

Razem 7500zł + paliwo które wyjeździłem i czas w paru urzędach.

2. U mnie w starostwie wymagają w projekcie osobnych projektów instalacji elektrycznej, CO, kanalizacji, wody. Robi się je tylko po to, aby wniosek o PnB przeszedł w urzędzie. Każdy projekt kosztuje (powiedzmy 400-800zł) i architekt sam płaci za niego z kwoty którą mu płacę (5200). No chyba że sam ma uprawnienia i zrobi takie projekty.

3. Elektryk, instalacje CO, woda, kanalizacja jest robiona u mnie przez dwie firmy - każde robią swój projekt i mają w nosie papierek z oryginalnego projektu bo projekt swoje a życie swoje. W trakcie budowy wychodzi wiele rzeczy i pomysłów. Najlepszym przykładem jest instalacja elektryczna. Każdy robi po swojemu i ma gdzieś co tam w projekcie było (tak z grubsza).

4. Mój architekt dzieli się zarobkiem z konstruktorem.

5. Z kwoty 5200, która zapłaciłem można spokojnie odliczyć około 1500zł na projekty instalacji. Jego zarobek 3700zł do podziału z konstruktorem - paliwo które przejeździł i kilka małych opłat które wykonał.

Morał z tego taki, że z kwoty 7500 jakie wydałem na papierologię i inne potrzebne rzeczy około 3500 trafiło do architekta/konstruktora. To są kwoty netto, teraz proszę doliczyć do tego VAT :)

Dużo zależy od tego co wchodzi w zakres usług projektanta. Ceny powyżej 10tyś to dla mnie dużo za małe domy.

w starostwie nie moga domagac sie projektow mediow (co, elek. wod-kan) w domu bo od czerwca zostala zmieniona ustawa....

Yarecky

... dokładnie tak !

Ustawa Prawo Budowlane została zmieniana w czerwcu 2015, ale nadal przywołuje ( Art. 34.p.6 ) tj. " Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy Projektu Budowlanego". To ostatnie zmieniało się w październiku 2015, ale podstawowe zapisy dot. instalacji budynku - pozostały i obowiązują.

Nie ma tym samym takiej możliwości, aby Inwestor / przyszły użytkownik budynku określał, co Projekt Budowlany powinien zawierać, a co nie ( co oczywiście wiąże się z wyceną Projektu, prac projektowych, które odnoszą się do Architektury, Konstrukcji, ale również Instalacji.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 1 year później...
Musze sie podzielic swoim doswiadczeniem. Tak bardzo ze az sie pofatygowalem zeby sie zarejestrowac.Podaje przyklad wycen ktore dostalem dla 60m2 domku z poddaszem uzytkowym z bala 35cm. Oprocz biura nr 4 wyceny sa za goly projekt bez latania po urzedasach. Parter- pokoj z kuchnia + Lazienka. Poddasze to jedna antresola bez scian drzwi itd. Prosta bryla jak cep. Realizacja projektu: Przesieka. Niedaleko Karpacza. Polska – Biuro 1 – Powinnismy sie zmiescic w 9 tys. Biuro 2 – 8 tys. Biuro 3 – zaoferowalo 12 tys. Biuro 4 - Pobili wszystkich 18 tys. Canada – Biuro 1 (bardzo dobra renoma) – 3500 Zl (po przeliczeniu) Z wszystkimi formalnosciami + zagospodarowanie dzialki, chociaz nie zdawali sobie sprawy w tym momencie ze chce budowac w Polsce. Biuro 2 – 3887 ZL. USA – 4000 ZL. Jak widac po cenach musimy zyc w kraju z ktorym jest cos nie tak skoro przecietny zjadacz chleba w Canadzie po tygodniu pracy moze sobie zafundowac taki projekt a przecietny Polak musi rok odkladac na rysunki budy z desek o powierzchni 60m2.

- no to masz oferty ... no i co ? wybrałeś Kanadę, czy USA ? nie ma zakończenia tej historii " budy z desek " :no:

- myślę, że gdybyś dostał X poprawek do uzupełnienia z polskiego Urzędu zatwierdzającego Projekt Budowlany do Pozwolenia, to inaczej na pewne sprawy byś patrzył.

- możesz pochwalić się, co to za biuro z Kanady o " bardzo dobrej renomie " ( ? ) , które daje wycenę po kosztach, a w zasadzie dumpingową.

Znając ( troszeczkę ) realia w USA, czy Kanadzie - szybko by stracili "renomę", możesz mi wierzyć lub nie.

" ... przecietny zjadacz chleba w Canadzie po tygodniu pracy może sobie zafundować taki projekt "

taki tak, zarabiając w Kanadzie i budując w Polsce.

W Kanadzie, czy USA ceny projektów kształtują się mniej więcej jak w Europie Zachodniej, tj. około 6 - 10% wartości inwestycji, nie mniej, ale też i są inne procedury administracyjne, jak również inny zakres obowiązków spoczywający na architekcie.

za artykułem http://www.inzynierbudownictwa.pl/wydarzenia,relacje,artykul,tak_sie_buduje_w_usa,2763:

"Inwestor, chcąc wybudować na swojej działce domek jednorodzinny, zobowiązany jest do sporządzenia projektu. Rzuty poszczególnych kondygnacji, rysunki elewacji i detali są jedynymi koniecznymi elementami dokumentacji. Żadne obliczenia nie są wymagane. Następny krok inwestora to dostarczenie planów do odpowiedniego urzędu, który po zapoznaniu się z projektem i wniesieniu niezbędnych poprawek wydaje pozwolenie na budowę. "

Czyli do kosztów projektu nie doliczasz konstruktora i branżystów.

Dolicz i cena wyjdzie taka sama, jak nie większa.

Do tego dolicz adaptację w Polsce tego rzutu.

i jeszcze ciekawostki:

Każde pozwolenie wiąże się z wydatkiem kilku lub nawet kilkunastu tysięcy dolarów (określony procent przewidywanej wartości domu) i wydawane jest na określony czas. W przypadku nierozpoczęcia robót budowlanych przed upływem wyznaczonego terminu pozwolenie wygasa.