Elfir 20.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Jeśli chodzi o strony świata, to największe znaczenie mają w domach pasywnych, jako element pasywnego dogrzewania w okresach przejściowych. W naszym klimacie niedobór światła słonecznego występuje zimą. Latem słońca często unikamy, stosując rolety, zasłony, markizy. Zimą też słońce zachodzi w innym miejscu na linii horyzontu niż latem - jeśli chcemy dobrze doświetlić pomieszczenia, to kierunek pd i pd-wsch będzie odpowiedniejszy od zachodniego. Teraz - jakie pomieszczenia tego słońca potrzebują? Ano takie, w których przebywamy cały dzień. W przypadku nastolatków - częściej spędzają całe dnie w swoich pokojach niż z rodzicami. Dlatego ich pokoje powinny być tak samo dobrze oświetlone jak salon. Kuchnia - fajnie, jak jest dobrze oświetlona, ale latem w kuchni od południa (a czasem od zachodu) będzie za gorąco, jak dodać jeszcze temperaturę gotowania. Może dałoby się od południa, ale z jakąś pergolą porośniętą pnączem czy drzewem, które będzie rzucać cień na okno? Albo olać oświetlenie i dać kuchnię w to miejsce, które najczęściej chce się mieć na oku? Najmniej ważne jest w sumie dzienne oświetlenie rodzicielskiej sypialni, gdyż z reguły korzysta się z niej w nocy. Bardziej liczyłby się ładny widok, czy zapewnienie intymności (aby sąsiedzi nie zaglądali ze swoich okien wprost w okna naszej sypialni).Łazienki - przede wszystkim ważne jest zapewnienie intymności - czyli liczy się sąsiedztwo lub kształt okna (np. wysoko położone podłużne okno powoduje, że ewentualny podglądacz widzi sufit i co najwyżej głowę osoby korzystającej z łazienki). Po co okna, które trzeba non stop zasłaniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 24.02.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Alternatywą jest:M165 "Baśniowy" z Muratora w wersji lustrzanej:http://projekty.muratordom.pl/projekt_basniowy,2790,0,0.htm?kdg=1&wsk_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&ll=2&tn=2&web_0=&lp=4&web_1=&wo_0=&br=1&knd_1=45&knd_0=25&p_0=85&p_1=120&a=&c=&g=0&kd=2&kd=3&wsk_0=&wk_1=&wk_0=&mirror=yes&q=&wef_0=&wef_1=&so=1&t=1&wo_1=&v=1&sd= http://birylo.pl/media/photos/2014/7/11/murator-m165-basniowy-Domy_2790_20_37837.jpg Oryginał:http://cdn30.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/t/murator-m165-basniowy-Domy-2790-6-37835_2185001.jpg Po moich przeróbkach:- Okno jednej z sypialni przeniesione na elewację wschodnią;- Drzwi z kotłowni na zewnątrz budynku przesunięte bliżej elewacji frontowej celem optymalnego wykorzystania przestrzeni;- Połączone pogmatwanych pomieszczeń 2,3,4 i stworzenie jednego dużego mającego pełnić rolę spiżarni - graciarni;- Pojedyncze okno balkonowe w salonie zamienione na FIX;- Kasacja komina - kominka w salonie;- Kasacja podwójnych drzwi do salonu; Niestety okno jednej sypialni usytuowane jest w elewacji północnej. Pytanie kieruję do Elfir (Ty najbardziej pomogłaś), czy teraz wychodzi to lepiej? http://www.imagic.pl/files/7765/rzut_parteru-500x500.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 06.03.2016 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 (edytowane) Wciąż jestem na etapie szukania projektu i obecnie przyglądam się temu:http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-bukowej-5.html http://filebase.galeriadomow.pl/241/viz/viz_1_web.jpghttp://www.galeriadomow.pl/filebase/241/rzuty/rzut_1_web.jpg - Boczna ściana salonu i kuchni wystawiona na stronę południową;- Taras na wschód;- Kasacja najmniejszego pokoju na rzecz powiększenia dwóch sąsiednich;- kasacja spiżarni na rzecz 2 pełnoprawnej łazienki: natrysk + WC;- Sypialnie od wschodu z oknami tarasowymi;- Okno tarasowe w salonie, na elewacji południowej (chcemy mieć 2 tarasy - na chłodniejsze dni od południa, a w upały od wschodu). Czy uważanie, że rozkład pomieszczeń w tym budynku jest OK w odniesieniu do jego powierzchni? O czym warto pomyśleć, o jakiś zmianach itd? Edytowane 6 Marca 2016 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 parterówka muratora ma niby duży salon, ale zwróć uwagę, że mało ustawny. Pokój nr 11 od północy Dom z galerii domów - czy jeden z pokoi dzieci nie będzie miał okien od północy? Jeśli okna przeniesiecie na ścianę szczytową to wówczas dzieci będą miały okna od zachodu, ale i od ulicy. Ruchliwa ta ulica będzie? Nie będzie przeszkadzać w spaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 09.03.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Dom będzie rósł jakieś 20m od drogi. Ponadto droga przy której stanie to "ślepy" asfalt, który na tą chwilę prowadzi tylko do jeszcze jednej posesji. Ulica gdzie będę stawiał dom jest taka trochę jak w JUŁESEJ (oczywiście tak odrobinkę) - dzieci jeżdżą rowerami, grają w piłkę, a najstarsi - starszyzna - dużo spacerują. O hałasie nie ma nowy. Co do usytuowania względem stron świata, to po "wchłonięciu" najmniejszego pokoju na rzecz dwóch sąsiednich, okno z ściany północnej zniknie. Ew. rozważam poszerzenie okien, które pozostaną na stronę wschodnią i zachodnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Jak widzisz - dużo zależy od specyficznych warunków działki. Ja bym zrobiła łazienkę dla dzieci z tego małego pokoju (nieco zmniejszając pomieszczenie, aby powiększyć pokoje).Zamienić miejscami kotłownię i strefę wejściową a kotłownię połączyć ze spiżarką - duże pomieszczenie gospodarcze (może z pralnią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Albo tak:http://images76.fotosik.pl/407/bcf712e0ded58eafgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 16.03.2016 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ciekawa aranżacja wnętrza, ale wydaje mi się, że u mnie to nie przejdzie. Wejście do domu od strony północnej? sypialnie z wystawą na południe? Po "zimnym chowie" nie dam rady spać w takiej sypialni latem!Jakby nie było chętnie posłucham Waszych propozycji zmian. Tak jak wspomniałem na początku, do końca nie wiemy czego chcemy bo jako dorośli ludzie w domu nie mieszkaliśmy. Za nami skromne 5 lat w własnym, raczej małym - bezobsługowym mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 16.03.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Też mam te dylematy. Najprawdopodobniej zdecyduje się na projekt indywidualny. Wysłałem zapytania to 10 lokalnych biur projektowych. Odpowiedzi otrzymałem od połowy z nich. Rozpiętości cen od 3500 do 10000. Za 3500 mam jedynie projekt zawierający część konstrukcyjna i architektoniczną czyli jeszcze z 1000 muszę doliczyć na instalacje etc. Jednak i tak wyjdzie podobnie do ceny gotowca + adaptacja. Skłaniam się też ku indywidualnemu ze względu na płytę fundamentową - do gotowego musiałbym dokupić.Polecam też prosty w obsłudze program Sweet Home 3D. Można pobawić się samemu w projektanta i biorąc jakiś projekt gotowy jako punkt wyjścia przerobić go wg własnych potrzeb. Wtedy ma się gotową ideę przy rozmowie z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 C sypialnie z wystawą na południe? Po "zimnym chowie" nie dam rady spać w takiej sypialni latem! Pamiętaj, że pokoje dzieci nie pełnią tylko roli sypialni - dla nastolatka jego pokój jest także bawialnią i miejscem nauki. Dlatego zimą może być mu w pokoju od północy za ciemno. Zaś latem za długo może być jasno w pokoju od zachodu (jeśli dzieci miałyby iść spać przed 9-tą.) Latem zacienienie okien południowych zapewni odpowiednio głęboki okap dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 20.06.2016 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Decyzja podjęta, będzie to: Z368Dhttp://z500.pl/thumb/res/wizualizacje/Z368/Z368_D_view1_1024_575_tl_normal.jpghttp://z500.pl/thumb/res/rzuty/Z368/Z368L_D_rzut1_1122_0_tl_normal.pngJedna zmiana - kasacja małej łazienki w sypialni na rzecz jednej większej łazienki. Poza tym: - brak kominka i kominów w ogóle (będzie PC PW);- Duża garderoba przynależna do sąsiedniej sypialni;- płyta fundamentowa, 20cm XPS z podłogówką podwieszoną pod górnym zbrojeniem;- Wentylacja mechaniczna;- Na ścianie bez okien wiata na 1 samochód i odrobinę gratów;- Ściany nośne i działowe z Silki;- Dach kryty blachą w rąbek lub dachówką ceramiczną (nie wiem ile więcej wyjdzie za ceramikę); Obecna wycena prac kilkuosobową ekipą to: SSZ bez okien i drzwi wej. - 130k brutto. Całość, do wprowadzenia celuje w 270-280k. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.06.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 To jaki sens jest wówczas posiadania okna od wschodu, skoro będzie zasłonięte? ... ja mam na to prostą odpowiedz : jak masz zaprojektowane okno - jest wybór ( światło / brak światła ) jak jest ściana ( bez okna ) - wyboru brak, światła nie będzie nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.06.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 ja mam na to prostą odpowiedz : jak masz zaprojektowane okno - jest wybór ( światło / brak światła ) jak jest ściana ( bez okna ) - wyboru brak, światła nie będzie nigdy Z jednej strony masz rację, z drugiej, skoro zawsze "wybiera się" brak światła, to po co taki wybór? Piszę z perspektywy osoby, która ma okno w małej łazience na dole, ponieważ mąż nie zgodził się na likwidację/przerobienie. Ja widzę same wady: brak światła, bo okno zawsze zasłonięte, brak swobody w rozmieszczeniu sprzętów w małej łazience, konieczność mycia. Wentylacja mechaniczna jest, więc nawet nie muszę tego okna otworzyć. Dla mnie jest ono całkowicie zbędne. Wystarczyło by małe okienko wysoko i choć i to nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.06.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 ... no tak, ... a niektórzy pewnie sobie chwalą, jeszcze inni marzą o takim okienku. którego nie mają, a jeszcze innym może okazać się zbędne. Ważna kwestia proporcji i lokalizacji i tego, czemu ma służyć. Ja chętnie doświetlam umywalki światłem dziennym w łazience ( jeśli jest na to szansa ), natomiast okno nad wanną lub np. w osi muszli ustępowej, czy natrysku - jest nie do końca przemyślanym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Mam sypialnie dokładnie na południe. Latem od 15 nie ma w nich już słońca, a wcześniej wchodzi na metr max? jakoś tak. Najgorsze są okna od zachodu, mam jedno małe, a przegrzewało mi całą górę. Wiem, bo zasłoniłam i temperatury spadły.Za to zimą okna od południa grzeją jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 22.07.2016 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Co powiecie o tym budynku? W związku z zawirowaniami z moimi działkami (2x15m szerokości) jestem zmuszony (choć nie do końca) szukać alternatywy. Chcę zmieścić dom na jednej z działek. Idealnie do tego pasuje projekt o nazwie BILL II: http://www.imagic.pl/files/7765/bill%20II.jpg Budynek wystawiony byłby elewacją z oknami w kierunku południa. Salon od zachodu. Co sądzicie o tym projekcie? Przypominam, że mówimy o projekcie na wąską działkę. W tym projekcie zachwyca mnie jedna rzecz. Oddzielenie części nocnej od dziennej. Poza tym spełnia on chyba wszystkie nasze wymagania jakie stawiamy nowemu budynkowi mieszkalnemu. W zasadzie moglibyśmy nie wprowadzać żadnych zmian. Pomyślałbym tylko o dodaniu okien w sypialniach nr 9 i 10. Skasowałbym kominek i zmienił okno w salonie na jakieś tańsze, w układzie: FIX-2 skrzydła otwierane bez słupka-FIX na całej południowej ścianie salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.07.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 okna w pokojach dzieci zamiast wyjść tarasowych ułatwiłyby meblowanie pokoiZamieniłabym kotłownię z łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 26.07.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 A możesz się odnieść do wystawy w kierunku południowym? Bardziej już się nie da i to daję mi najbardziej do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.07.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 okna w pokojach dzieci zamiast wyjść tarasowych ułatwiłyby meblowanie pokoi Zamieniłabym kotłownię z łazienką. powiedzmy sobie szczerze : dzieci w tych pokojach dorastają pomiędzy szafą garderobianą, a łóżkiem. Można jedynie współczuć l... nie są to pokoje dla dzieci, tylko sypialnie dla dzieci ! - sypialnia główna pozbawiona szaf to również nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 26.07.2016 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Drogi Łukaszu, z jakiej choinki się urwałeś?! Przecież w obecnie budowanych blokach/ apartamentowcach w dużej mierze znajduje się pokoje/ sypialnie poniżej 10m. Jak się odniesiesz do tego? Do tego co jest oferowane "większości" mas ludzkich? Pewnie, że wolałbym sypialnie o powierzchni powiedzmy 20m2, tylko jest jeden problem. Zarówno ja jak i spora część userów tego forum, nie mogę sobie pozwolić na taki metraż.Cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts