Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CDP - hit czy kit?

StefanW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po prostu Niemcy mają takie przepisy, przez które ten Twój kominek wylądował na złomie, skąd trafił do Ciebie, złożony z dwóch najprawdopodobniej.

gratuluję przemyślanych zakupów, gratuluję też kultury wypowiedzi do ludzi , którzy próbują Ci pomóc w sąsiednim wątku.

Czy był składany z dwóch .. raczej nie.

Faktem jest że w 2005 roku wielu producentów wycofało się z rynku niemieckiego po wprowadzeniu nowych norm dotyczących właśnie kominków ... W wielu krajach nadal jednak można sprzedawać wkłady kominkowe które "za Odrą " są od dawna historią ..... dotyczy to także kilku znanych na naszym rynku marek .

Budując domy o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania , często prawie pasywnych , stosowanie wkładów kominkowych bez 100% poboru powietrza do spalania z poza budynku to ANACHRONIZM .

Jerry, nie rozumiem Twojego opisu:

"Właśnie, z tą kurtyną zauważyłem, że na górze drzwiczek sznur uszczelniający jest zamontowany inaczej niż na ściankach bocznych czy dole drzwiczek. Dokładnie jest pomiędzy szybą a drzwiczkami a nie jak na pozostałych ścianach między szybą a korpusem kominka.",

Jeżeli szyba mocno cała się brudzi to może nie być kurtyny.

Przekrój 16 cm nie jest zły. Kominek dymi zwykle gdy nieodpowiednio go obsługujemy. Czy masz szyber?

O kurzu pisałem apropo powietrza do spalania.

Inaczej trochę jest gdy masz ogrzewanie powietrzne czyli DGP. W tym przypadku krążą dużo większe ilości powietrza i to może być przyczyną zwiększonej ilości kurzu.

Wentylacja podłogi jak piszesz może być jeżeli nie będzie Ci wyziębiać tej podłogi.

Pozdrawiam

Witam.

Budując domy o bardzo małym zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzewania , często prawie pasywnych , stosowanie wkładów kominkowych bez 100% poboru powietrza do spalania z poza budynku to ANACHRONIZM .

Darek ... przy pełnej zgodzie co do poboru powietrza do spalania z zewnątrz ... jedź do Szwecji, Norwegii lub Finlandii i pooglądaj sobie tam kominki ... oraz nowo budowane domy :p ...

Pozdrawiam.

Sprzątanie nie ma tutaj raczej nic do rzeczy a nawet przepis czyli słynne rozporządzenie mówi wyraźnie jaki powinien być kierunek przepływu powietrza w domu. Był czas że mieszkałem w mieszkaniu w bloku gdzie wentylacja grawitacyjna działała właśnie tak że ja się siedziało zimą na tronie to pizgało po plecach. W ubiegłym roku też testowałem Twoją wentylację, powiem tak po przejściu na powietrze z zewnątrz troszkę mniejsze piekło w palenisku ale za to zniknęły cofki w niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Wentylacja ma być wentylacją a kominek kominkiem a nie jakiś miszmasz. No niestety Piotrze nie przekonasz mnie w tym względzie mimo całego szacunku jaki do Ciebie i Twojej wiedzy zduńskiej mam.
Ja Ciebie do niczego nie przekonuję. Jak będę chciał to zrobię to sprytnie. Nawet się nie zorientujesz, że to ja...Raz już mi się udało:D

Opisałem tylko rodzaj wentylacji, jaki ludzie od lat stosowali (i nadal stosują). Były to czasy kiedy każdy umiał się obchodzić z ogniem, a terroryzm budowlany nie był zmorą taką jaka jest dziś. Cofki zaś to banał, bez związku z dyskusją...

Witam.

Darek ... przy pełnej zgodzie co do poboru powietrza do spalania z zewnątrz ... jedź do Szwecji, Norwegii .

Coś wiem na ten temat ponieważ pewna firma zaopatrująca się u mnie buduje domy w tych krajach.

Pierwsze wkłady które tam zawieźli były przyjmowane z lekkim niedowierzaniem teraz całe osiedle je bierze " w ciemno"

Ja Ciebie do niczego nie przekonuję. Jak będę chciał to zrobię to sprytnie. Nawet się nie zorientujesz, że to ja...Raz już mi się udało:D

Opisałem tylko rodzaj wentylacji, jaki ludzie od lat stosowali (i nadal stosują). Były to czasy kiedy każdy umiał się obchodzić z ogniem, a terroryzm budowlany nie był zmorą taką jaka jest dziś. Cofki zaś to banał, bez związku z dyskusją...

Jak będziesz chciał;-) może nie przeceniaj sprytu;-) Nawet nie raz Ci się udało jak z tym objazdem kominkowym. Resztę śliwowicy chyba sobie dziś wypiję z rozpaczy że mnie robisz w... :p Banał bez związku z dyskusją to też sprzątanie WC.

Ps. czy Ty przypadkiem na drugie nie masz Stefan;-)

Edytowane przez Remiks

Sądzę, że dobrze byłoby gdyby przypadkiem jakiś Remiks - zamiast się tutaj wymądrzać - przejrzał podstawowe wzory związane z ogrzewaniem, co by więcej blamażu nie popełniał.

Skoro Ty możesz się wymądrzać to niby dlaczego inni nie a od przeglądania wzorów wiedzy Ci nie przybędzie;-)

Jerry, nie rozumiem Twojego opisu:

"Właśnie, z tą kurtyną zauważyłem, że na górze drzwiczek sznur uszczelniający jest zamontowany inaczej niż na ściankach bocznych czy dole drzwiczek. Dokładnie jest pomiędzy szybą a drzwiczkami a nie jak na pozostałych ścianach między szybą a korpusem kominka.",

Jeżeli szyba mocno cała się brudzi to może nie być kurtyny.

Przekrój 16 cm nie jest zły. Kominek dymi zwykle gdy nieodpowiednio go obsługujemy. Czy masz szyber?

O kurzu pisałem apropo powietrza do spalania.

Inaczej trochę jest gdy masz ogrzewanie powietrzne czyli DGP. W tym przypadku krążą dużo większe ilości powietrza i to może być przyczyną zwiększonej ilości kurzu.

Wentylacja podłogi jak piszesz może być jeżeli nie będzie Ci wyziębiać tej podłogi.

Pozdrawiam

Sorry jak napisałem niewyraźnie, jakoś ciężko mi to opisać. Generalnie sznur uszczelniający biegnie dookoła drzwiczek i uszczelnia korpus kominka, ale od góry szyby nie ma go pomiędzy korpusem a szybą, jest tam szczelinka. Szyba nie brudzi się cała, tylko boki. Widać że powietrze spływa z góry szeroką strugą. Wyjście z czopucha jest w elipsie i taki eliptyczny początek musiała mieć orginalna rura spalinowa by następnie przejść łagodnie w okrąg. Ta elipsa jak by policzyć na pewno ma większe pole powierzchni niż rura 16cm i może stąd to dławienie. Mam szyber w czopuchu nie wiem ja to się nazywa ale on sam się reguluje jak kominek jest zimny to jest przymknięty a jak się rozgrzeje to się otwiera. Mam wrażenie że pod wpływem ciepła cięższa część szybra odsuwa się od osi i przeważa otwierając kanał. Jeżeli chodzi o podłogę to rzeczywiście w mroźne dni może trochę wychładzać pomimo izolacji. To może zrobić dwa systemy jeden do cyrkulacji pod podłogą a drugi doprowadzenie powietrza pod kominek? Pozdrawiam J.

Zwracam się z prośbą do Zduna Darka B żeby nie zabierał głosu na forum dopóki nie wyjaśni swojego wpisu:

""W branży wielkie oburzenie budzi jeszcze zwrot "dopalanie spalin"....... bo skoro spaliny spalone to co tu jeszcze dopalać.... ?!?"; - pisałem w poście 51 i 64."

sprawa o tyle poważna, że gdyby Zduna Darka B z jego wpisem traktować poważnie to znaczyłoby, że brak mu podstawowej wiedzy odnośnie procesu spalania.