Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja projektu, a przyłącza. Woda i prąd.

gwilkolek

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj miałem spotkanie z architektem na mojej działce.

I mamy kilka niejasnych kwestii.

Na działce mam już wodę, studzienkę z wodomierzem.

Na rogu działki mam też skrzynkę z licznikiem i prąd w budyku gospodarczym (bud gosp był na działce przed podlaczeniem pradu). Prąd jest zmieniony z prądu budowlanego na prąd normalny (jakaś ustawa weszła że tak się da, mamy wszystko załatwione w ZE)

Poniżej mapka.

dzialka.jpg

Linia czerwona, która przechodzi przez drogę to prąd, który idzie do skrzynki, a później ze skrzynki do budynku gospodarczego oznaczonego na czarno.

Linia niebieska to woda która idzie do studzienki z wodomierzem, a później do budynku (nie naniesione na zdjeciu).

Zielony kwadrat to tam gdzie ma być dom.

Budynki przekleślone na szaro... to ich już nie ma :)

Teraz pytania:

1. Czy ja muszę jechać do ZE i prosić o zgodę na projekt podłaczenia nowego domu? Podłaczenie chcę zrobić już z budynku gospodarczego, nie ze skrzynki (od skrzynki do bud gosp idzie odpowiedni kabel). Architekt twierdzi że tak. A czy to czasem nie jest instalacja wewnętrzna?

2. To samo z wodą, czy za wodomierzem to nie jest instalacja wewnętrzna i ja moge sobie sam podłączyć dom bez zgłaszania tego?

Chciałbym zrobić adaptację jak najszybciej, niestety architekt nie jest chyba na bieżąco w tych sprawach. On sam nie wie i uparł się na projekt przyłączy.

Pozdrawiam

Edytowane przez gwilkolek

Zakłady energetyczne interesuje tylko do licznika. Jeśli przyłącze do budynku gospodarczego podoła mocowo to puść kabel tylko od gospodarczego do mieszkalnego. To samo z wodą...... interesuje ich tylko do zaworu w ulicy i zaplombowany licznik wody a potem rurek ile tylko chcesz.

Problem może zaistnieć dopiero pod koniec budowy przy składaniu dokumentów. Wtedy potrzebne są odbiory przyłączy lub podpisane umowy na dostawę mediów. Dlatego też jak trafisz na nadgorliwego urzędnika to wtedy jest możliwa komplikacja.

Architekt się upiera bo może za projekty przyłączy wziął by dodatkową kasę. Musisz sam wybadać o co mu chodzi

Edytowane przez Mareks77