gwilkolek 20.02.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Dzisiaj miałem spotkanie z architektem na mojej działce. I mamy kilka niejasnych kwestii. Na działce mam już wodę, studzienkę z wodomierzem. Na rogu działki mam też skrzynkę z licznikiem i prąd w budyku gospodarczym (bud gosp był na działce przed podlaczeniem pradu). Prąd jest zmieniony z prądu budowlanego na prąd normalny (jakaś ustawa weszła że tak się da, mamy wszystko załatwione w ZE) Poniżej mapka. Linia czerwona, która przechodzi przez drogę to prąd, który idzie do skrzynki, a później ze skrzynki do budynku gospodarczego oznaczonego na czarno. Linia niebieska to woda która idzie do studzienki z wodomierzem, a później do budynku (nie naniesione na zdjeciu). Zielony kwadrat to tam gdzie ma być dom. Budynki przekleślone na szaro... to ich już nie ma Teraz pytania: 1. Czy ja muszę jechać do ZE i prosić o zgodę na projekt podłaczenia nowego domu? Podłaczenie chcę zrobić już z budynku gospodarczego, nie ze skrzynki (od skrzynki do bud gosp idzie odpowiedni kabel). Architekt twierdzi że tak. A czy to czasem nie jest instalacja wewnętrzna? 2. To samo z wodą, czy za wodomierzem to nie jest instalacja wewnętrzna i ja moge sobie sam podłączyć dom bez zgłaszania tego? Chciałbym zrobić adaptację jak najszybciej, niestety architekt nie jest chyba na bieżąco w tych sprawach. On sam nie wie i uparł się na projekt przyłączy. Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2016 przez gwilkolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 20.02.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Przyłącze wody masz już wykonane. Teraz już wykonujesz instalacje wewnętrzną i nie ma potrzeby tego nikomu zgłaszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 20.02.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A co z prądem? Trzeba iść do ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.02.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Zakłady energetyczne interesuje tylko do licznika. Jeśli przyłącze do budynku gospodarczego podoła mocowo to puść kabel tylko od gospodarczego do mieszkalnego. To samo z wodą...... interesuje ich tylko do zaworu w ulicy i zaplombowany licznik wody a potem rurek ile tylko chcesz.Problem może zaistnieć dopiero pod koniec budowy przy składaniu dokumentów. Wtedy potrzebne są odbiory przyłączy lub podpisane umowy na dostawę mediów. Dlatego też jak trafisz na nadgorliwego urzędnika to wtedy jest możliwa komplikacja.Architekt się upiera bo może za projekty przyłączy wziął by dodatkową kasę. Musisz sam wybadać o co mu chodzi Edytowane 21 Lutego 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 21.02.2016 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dziękuję za odpowiedź. Kabel od skrzynki do budynku gospodarczego podoła. Specjalnie puscilismy większy bo tak zalecił wujek (elektryk) . Chyba będę musiał porozmawiać z jakimś innym architektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwilkolek 21.02.2016 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dodam, że umowy na wodę i prąd mamy już dawno podpisane. Prąd i wodę używamy na działce od ok 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts