Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam następującą zagwózdkę.

Pion kanalizacyjny w narożniku łazienki. W odległości 1,5 m. od pionu odpływ od kibelka. Jeszcze dalej za kibelkiem prysznic,odpływ w odległości 3,15 od pionu. Wszystko przy jednej ścianie.

Z uwagi że odpływ od prysznica jest najdalej i najniżej oraz przy zachowaniu prawidłowego spadku będzie wpięty niżej niż wc, czy mogą być z tego problemy?

Jeżeli tak to w jaki sposób można rozwiązać tą sytuację. Dodatkowa wentylacja na odpływie prysznica?. jeżeli tak to w którym miejscu.

Mam nadzieję że zrozumiale to wszystko zobrazowałem.

Dzięki za (p)odpowiedzi

Zapomniałem dodać we sam będę robił, stąd pytanie.

https://forum.murator.pl/topic/208680-kanalizacja-odp%C5%82yw-pytanie-do-fachowc%C3%B3w/

Witam,

Mam następującą zagwózdkę.

Pion kanalizacyjny w narożniku łazienki. W odległości 1,5 m. od pionu odpływ od kibelka. Jeszcze dalej za kibelkiem prysznic,odpływ w odległości 3,15 od pionu. Wszystko przy jednej ścianie.

Z uwagi że odpływ od prysznica jest najdalej i najniżej oraz przy zachowaniu prawidłowego spadku będzie wpięty niżej niż wc, czy mogą być z tego problemy?

Jeżeli tak to w jaki sposób można rozwiązać tą sytuację. Dodatkowa wentylacja na odpływie prysznica?. jeżeli tak to w którym miejscu.

Mam nadzieję że zrozumiale to wszystko zobrazowałem.

Dzięki za (p)odpowiedzi

Zapomniałem dodać we sam będę robił, stąd pytanie.

Odpływ od pionu może być jeden i ten sam.

Trójnik odpływu w pionie musi być przynajmniej w chudfziaku, a następnie rozchodzić się na kolanko w pionie do WC, z wpięciem w kolanko i redukcją z 110 na 50 do prysznica.

Rura prysznica z poziomu chudziaka przez styropian j kolanko w jastrychu zachowa spadek 2%

https://forum.murator.pl/topic/208680-kanalizacja-odp%C5%82yw-pytanie-do-fachowc%C3%B3w/#findComment-7050595

Dzięki za odpowiedź.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem.

Czyli rura odpływowa może być jedna zarówno do prysznica, jak i wc. Licząc od pionu mamy trójnik, do niego wpięta jest jedna rura pozioma (ze spadkiem), po drodze wpinam wc i na końcu prysznic?

Jak źle to popraw.

Dzięki

https://forum.murator.pl/topic/208680-kanalizacja-odp%C5%82yw-pytanie-do-fachowc%C3%B3w/#findComment-7058130

• 2 weeks później...

Tak.....Nisko rozkuwając w chudziaku jeśli pion idzie na wyższe piętro osadzasz trójnik 67 stopni , dalej idziesz rurą 110 aż do następnego trójnika 67 lub 45 stopni i bocznym wyjściem wychodzisz przez posadzkę do WC.

Pozostałą końcówkę redukujesz zaślepką do fi 75 lub nawet 50 i jedziesz dalej do prysznica.

Nie wiem czy twój pion jest w narożniku ale poza ścianą czy w ścianie ale to taka sama zasada.

Poza tym to w zależności czy WC masz na stelażu czy bez to lepiej rurą 110 wejść trochę w ścianę tak żeby przy wc nie wychodziła z posadzki aby uniknąć 90 stopniowych kolanek gdyż na ostrych zakrętach odchody zakręcając osadzają się stopniowo na ściankach powodując z czasem przymykanie się okna rury.

Na najwyższym pietrze rurę wystaw przez sufit i zrób kominek w dachu lub zakończ nienapowietrzaniem aby podczas spuszczania wody nie wysysało wody z syfonów lub powodowało bulgotania

https://forum.murator.pl/topic/208680-kanalizacja-odp%C5%82yw-pytanie-do-fachowc%C3%B3w/#findComment-7066244