hudy8 22.02.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Za kilka miesięcy zamierzam budować dom. Rozmawiałem z ekipą budowlana oraz z kierownikiem budowy który będzie u mnie na budowie. I jeden i drugi twierdzą że u architekta należy zaadaptować ważne zmiany np gdybym chciał zmienić wielkość lub wysokość budynku oraz kształt dachu. Inne zmiany można przeprowadzić bez ich adaptacji. Po konsultacjach z firmą budowlaną będę zmieniał kilka moim zdaniem istotnych elementów tzn:- ściany fundamentowe w projekcie są murowane z bloczków jednak za namową wykonawcy będę robił wylewane- druga zmiana to strop. W projekcie jest strop Teriva jednak wykonawca twierdzi że lepszy jest wylewany gdyż przy systemowym lubią po pewnym czasie pojawiać się rysy. Deski z szalunku ścian fundamentowych posłużą do szalunku stropu.- trzecia zmiana to podwyższenie pokoju który znajduje się nad garażem. W projekcie pokój ten jest o kilkadziesiąt centymetrów niżej niż pozostałe. Teraz jestem trochę w kropce gdyż i jeden i drugi twierdzą tak samo. Firma budowlana nie jest jakąś pierwszą lepszą z łapanki gdyż jest już na rynku ponad 10 lat i w mojej okolicy budowali już wiele domów. Kierownik budowy również nie pracuje w tym fachu od wczoraj. Co o tym myślicie? Edytowane 22 Lutego 2016 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Buduje się zgodnie z projektem, bo architekt, który się tam podpisał jest jedną z osób, które odpowiadają prawnie za jakość konstrukcji. Gdyby dom się zawalił prokuratura będzie szukać winnych między architektem a kierbudem.Jeśli chcesz coś zmieniać w projekcie - musi to być zatwierdzone. Kierbud nie weźmie na własne konto twoich zachcianek, które mogą okazać się błędne. Co innego zmienić sobie ścianki działowe czy grubość ocieplenia. A co innego zmiany na poziomie konstrukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 22.02.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jestem tego samego zdania ale tak jak wspomniałem wcześniej sam kierownik budowy stwierdził że takich zmian nie trzeba adaptować. Wydaje mi się to trochę dziwne gdyż strop jest elementem konstrukcyjnym budynku. Tak samo fundament. Jego zmiana nie jest tak błahym elementem jak wstawienie czy usunięcie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.02.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 w Ustawie Prawo Budowlane ( Rozdział 3 ) http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414 pisze jakie są : "Prawa i obowiązki uczestników procesu budowlanego"przeczytaj ten rozdział ... i będziesz wiedział z kim i na jaki temat rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 24.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Takie rzeczy powinny być przeliczone na poziomie adaptacji. To jest element konstrukcyjny i nie można od tak sobie zmieniać. Wątpie aby kierbud się podpisał pod takimi zmianami. Zwłaszcza strop! W projekcie masz teriva. Monolit powinien być przeliczony od zera. To że pan wykonawca robi już 10 lat stropy żelbetowe to nie znaczy że ma kalkulator w oczach i wie ile zbrojenia ma Ci dać na stropie. Jak nie chcesz aby Ci się chałupa zawaliła i byś mógł spać spokojnie to lepiej idź z tym do osoby która adaptowała projekt. Zapewne zmieni Ci to za kolejną opłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 24.02.2016 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Oczywiście że to zmienię w projekcie bo nie będzie tam mieszkał ani wykonawca ani kierownik budowy. Nie chce by mi się sufit na głowę zwalił. A macie doświadczenia z tego typu zmianami tzn o doświadczenia cenowe. Ile może kosztować mniej więcej adaptacja takich rzeczy jak:- fundament z bloczków na wylewny- strop z terivy na wylewany- podniesienie jednego pokoju na piętrze gdyż jest niżej niż pozostałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts