polanarbk 22.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Witam. W przyszłym tygodniu zawitać ma do mnie ekipa która wykona zabudowę gipsowo-kartonową mojego kominka. Wkład kominkowy to Wiktor 12kw z płaszczem z firmy kratki.pl, wszystko podłączone, uruchomione i działa... Mam jednak kilka pytań odnośnie wykonania zabudowy. Do jej wykonania użyte będą profile regipsowe + regips czerwony + wełna rockwool firerock. Chciałbym aby zabudowa wyglądała mniej więcej w taki oto sposób: Teraz tak, naczytałem się trochę na forum że zrobienie takiego "termosu" może wpłynąć na przegrzewanie się kominka, utlenianie czy upalanie wełny itd, doczytałem ze bezpieczną odległością od każdego nagrzewającego się elementu czy to wkładu czy rury odprowadzającej spaliny to 10 cm. I teraz wykonałem rysunek czego powinienem oczekiwać od fachowców, kolorem czerwonym zaznaczyłem zabudowę z regipsa i tymsamym miejsce ułożenia wełny rocwool firerock, oczywiscie przód+tył+boki i mam kilka pytań: 1. Jeżeli zabudowa GK nad czopuchem będzie kończyła się około 50 cm pod sufitem to czy konieczne jest robienie komory dekompresyjnej? 2. Jakie powinny być zachowane bezpieczne odległości między elementami grzejącymi się podczas pracy kominka a zabudową GK? (na w/w obrazku znaki zapytań przy strzałkach) 3. Czy konieczne jest robienie komory dekompresyjnej nad wlotem rury odprowadzającej spaliny do komina jeżeli w miejscu tej komory chciałbym umieścić półkę w regipsie jak na zdjęciu nr1? Podczas testowania kominka od momentu podłączenia zauważyłem że płaszcz skutecznie chłodzi wkład wiec tego się nie boję, najbardziej nagrzewa się i oddaje ciepło rura odprowadzająca spaliny. 4. Czy umiejscowienie kratki na dole kominka 8cm od podłogi o wymiarach 8x40, oraz kratki na górze 27x40 oraz jednej z lewej strony przy połączeniu rura odprowadzająca spaliny <>komin o wymiarach 16x16 wystarczy aby nic się nie przegrzewało, nie śmierdziało i po prostu działało? Bardzo proszę szanownych forumowiczów o wskazówki, rady, odpowiedzi na moje pytania i inne cenne uwagi Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek info. Edytowane 22 Lutego 2016 przez polanarbk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 22.02.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam. W przyszłym tygodniu zawitać ma do mnie ekipa która wykona zabudowę gipsowo-kartonową mojego kominka. Wkład kominkowy to Wiktor 12kw z płaszczem z firmy kratki.pl, wszystko podłączone, uruchomione i działa... Mam jednak kilka pytań odnośnie wykonania zabudowy. Do jej wykonania użyte będą profile regipsowe + regips czerwony + wełna rockwool firerock. Chciałbym aby zabudowa wyglądała mniej więcej w taki oto sposób: [ATTACH=CONFIG]347680[/ATTACH] Teraz tak, naczytałem się trochę na forum że zrobienie takiego "termosu" może wpłynąć na przegrzewanie się kominka, utlenianie czy upalanie wełny itd, doczytałem ze bezpieczną odległością od każdego nagrzewającego się elementu czy to wkładu czy rury odprowadzającej spaliny to 10 cm. I teraz wykonałem rysunek czego powinienem oczekiwać od fachowców, kolorem czerwonym zaznaczyłem zabudowę z regipsa i tymsamym miejsce ułożenia wełny rocwool firerock, oczywiscie przód+tył+boki [ATTACH=CONFIG]347681[/ATTACH] i mam kilka pytań: 1. Jeżeli zabudowa GK nad czopuchem będzie kończyła się około 50 cm pod sufitem to czy konieczne jest robienie komory dekompresyjnej? 2. Jakie powinny być zachowane bezpieczne odległości między elementami grzejącymi się podczas pracy kominka a zabudową GK? (na w/w obrazku znaki zapytań przy strzałkach) 3. Czy konieczne jest robienie komory dekompresyjnej nad wlotem rury odprowadzającej spaliny do komina jeżeli w miejscu tej komory chciałbym umieścić półkę w regipsie jak na zdjęciu nr1? Podczas testowania kominka od momentu podłączenia zauważyłem że płaszcz skutecznie chłodzi wkład wiec tego się nie boję, najbardziej nagrzewa się i oddaje ciepło rura odprowadzająca spaliny. 4. Czy umiejscowienie kratki na dole kominka 8cm od podłogi o wymiarach 8x40, oraz kratki na górze 27x40 oraz jednej z lewej strony przy połączeniu rura odprowadzająca spaliny <>komin o wymiarach 16x16 wystarczy aby nic się nie przegrzewało, nie śmierdziało i po prostu działało? Bardzo proszę szanownych forumowiczów o wskazówki, rady, odpowiedzi na moje pytania i inne cenne uwagi Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek info. Mam dokladnie taka sama zabudowe, tylko ten parapet przy wkladzie mnie wystaje. Minimalne odleglosci beda w instrukcji wkladu ktory masz. Komora dekompresyjna z tego co wiem musi byc. A nie wolisz zrobic zabudy z plyt krzemianowych czy jakos tak? Mi z tego zrobili i jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tutaj dość ciężko o fachowców od GK i wełny;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanarbk 22.02.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam dokladnie taka sama zabudowe, tylko ten parapet przy wkladzie mnie wystaje. Minimalne odleglosci beda w instrukcji wkladu ktory masz. Komora dekompresyjna z tego co wiem musi byc. A nie wolisz zrobic zabudy z plyt krzemianowych czy jakos tak? Mi z tego zrobili i jestem bardzo zadowolony Mógłbyś pokazać jak wygląda Twój kominek? Co do materiałów to są już kupione i z nich będę chciał zrobić tą zabudowę, natomiast co do odległości to do kominka dostałem ogólną instrukcje na temat kominków z płaszczem wodnym gdzie niema nic na temat odległości, zresztą teoria teorią a praktyka często jest inna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanarbk 22.02.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tutaj dość ciężko o fachowców od GK i wełny;-) Na pewno jacyś są do niedawna GK i wełna była chyba najpopularniejszym budulcem kominków? a i tak najbardziej zależy mi na bezpiecznych wymiarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Mam dokladnie taka sama zabudowe, tylko ten parapet przy wkladzie mnie wystaje. Minimalne odleglosci beda w instrukcji wkladu ktory masz. Komora dekompresyjna z tego co wiem musi byc. A nie wolisz zrobic zabudy z plyt krzemianowych czy jakos tak? Mi z tego zrobili i jestem bardzo zadowolony Instrukcja wkładu podaje odległości z punktu widzenia producenta wkładu i dotyczy bezpiecznego użytkowania wkładu - skrzynki z metalu. Nie ma natomiast badań i instrukcji, które mówią o odległościach z punktu widzenia producentów wełny kominkowej - dotyczące bezpieczeństwa stosowania tego materiału w kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanarbk 22.02.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Instrukcja wkładu podaje odległości z punktu widzenia producenta wkładu i dotyczy bezpiecznego użytkowania wkładu - skrzynki z metalu. Nie ma natomiast badań i instrukcji, które mówią o odległościach z punktu widzenia producentów wełny kominkowej - dotyczące bezpieczeństwa stosowania tego materiału w kominkach. A czy w takim przypadku można mówić o "dobrych praktykach" przy budowie takiej zabudowy? jak w praktyce należy oddalić się od wkładu oraz rury odprowadzającej spaliny aby całość się nie przegrzewała i/lub topiła pod obudową? czy taka zabudowa http://www.majkatytan.mojabudowa.pl/?typ=blad&info=Tylko%20zalogowany%20u%BFytkownik%20mo%BFe%20dodawa%E6%20ulubione%20wpisy%20!&id=168976 jest odpowiednim wzorcem do naśladowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 A czy w takim przypadku można mówić o "dobrych praktykach" przy budowie takiej zabudowy? jak w praktyce należy oddalić się od wkładu oraz rury odprowadzającej spaliny aby całość się nie przegrzewała i/lub topiła pod obudową? czy taka zabudowa http://www.majkatytan.mojabudowa.pl/?typ=blad&info=Tylko%20zalogowany%20u%BFytkownik%20mo%BFe%20dodawa%E6%20ulubione%20wpisy%20!&id=168976 jest odpowiednim wzorcem do naśladowania? Ponieważ wątpliwości były i są, dobra praktyka okazało się stosowanie płyt krzemianowych. Teraz dostrzegłem, że masz płaszcz wodny. To zmienia postać rzeczy. Ten kominek nie generuje wysokich temperatur, które mogą oddziaływać wysoka temperaturą na wełnę. Pewne wątpliwości mogą dotyczyć rury dymowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanarbk 22.02.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ponieważ wątpliwości były i są, dobra praktyka okazało się stosowanie płyt krzemianowych. Teraz dostrzegłem, że masz płaszcz wodny. To zmienia postać rzeczy. Ten kominek nie generuje wysokich temperatur, które mogą oddziaływać wysoka temperaturą na wełnę. Pewne wątpliwości mogą dotyczyć rury dymowej. No dokładnie o to mi chodzi, jaką odległość zastosować do tej rury? jej przekrój to 180. Czy 10cm od najbardziej wysuniętego jej punktu wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.02.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 No dokładnie o to mi chodzi, jaką odległość zastosować do tej rury? jej przekrój to 180. Czy 10cm od najbardziej wysuniętego jej punktu wystarczy? To zależy od temperatur jakie tą rurą będą lecieć. Możesz, to zwiększ odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanarbk 22.02.2016 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 To zależy od temperatur jakie tą rurą będą lecieć. Możesz, to zwiększ odległość. na sterowniku firmy plum ecokom 250 pomimo ustawienia temperatury 260 stopni na kominie pokazuje na wylocie czyli w miejscu łączenia się rury z kominem średnio 350 stopni. Czy jest to temperatura ok? zwiększyć ale o ile? 5 cm? 10? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts