Aga-Białystok 02.03.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Fotohobby, Ad. 1 To świetna wiadomość! Dziękuję! <3 A ile tej wody mniej więcej wchodzi na, powiedzmy, każde 10 m2 OP? Ad. 2 Jakże to? I tak po prostu stawiam sobie te sofy itd.? Do tej pory wszędzie czytałam, że należy te strefy omijać...? A co z sypialnią? Pod łóżkiem też? Ad. 3 Dom z silikatów 24 + styro 20 + wełna 40, okna fixy. Kominek bez DGP. Tylko dla przyjemności Czyli mam szukać o jak najmniejszej mocy. Jak małej? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 02.03.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Teres, ok, rozumiem. Może ja 'nie umiem' palić, bo zawsze rozhajcowuję ten (nasz obecny) kominek na maksa Po prostu lubię jak się jaaarrrrraaaa Ale ok, w takim razie jak najmniejsza moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Fotohobby, Ad. 1 To świetna wiadomość! Dziękuję! <3 A ile tej wody mniej więcej wchodzi na, powiedzmy, każde 10 m2 OP? Ad. 2 Jakże to? I tak po prostu stawiam sobie te sofy itd.? Do tej pory wszędzie czytałam, że należy te strefy omijać...? A co z sypialnią? Pod łóżkiem też? Ad. 3 Dom z silikatów 24 + styro 20 + wełna 40, okna fixy. Kominek bez DGP. Tylko dla przyjemności Czyli mam szukać o jak najmniejszej mocy. Jak małej? Dzięki! 1. Cała instalacja to jakieś jakieś 150-300l, wzależnosci od wielkości domu i rozstawu rurek. Chyba 18l przy rozstawie co 10cm na 10m2 2. Kładzie sie wszędzie. Pod meblami (pod kuchannymi mozna ew sobie odpuścić, no i pod lodówką), pod łóżkiem, pod brodzikiem prysznica. 3. Jesli nie masz żadnych systemów rozprowadzania ciepła to coś w zakresie 5-8kW. Ja mam taki właśnie wkład - BEF 450. Bezpośrednio ogrzewa pomieszczenie 36m2 Pamiętaj, ze lepiej palić ostro w małym wkładzie, niż dusić drewno w zbyt dużym.... Edytowane 2 Marca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.03.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 A wentylacja mechaniczna trochę to ciepło rozprowadzi i tak. NIe potwierdzam. I tak z wentylacji mechanicznej z rekuperacją temperatura wylatująca z anemostatu będzie niższa niż temp otoczenia. Też miałem nadzieje jak w w.w. cytacie, a praktyka wskazała że tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) 3. Jesli nie masz żadnych systemów rozprowadzania ciepła to coś w zakresie 5-8kW. Ja mam taki właśnie wkład - BEF 450. Bezpośrednio ogrzewa pomieszczenie 36m2 Pamiętaj, ze lepiej palić ostro w małym wkładzie, niż dusić drewno w zbyt dużym.... Zastanawiałem się nad tym. Dlaczego tak jak piszesz? Ja mam za duży wkład bo 14kw. Praktycznie przy paleniu na całej powierzchni to masakra - bo ile nie wsadzisz i jak nie ułożysz to w 4h się spali a w pomieszczeniu wówczas robi się temperatura nawet 25C i nie ma co zrobić z ciepłem. W sumie sam sobie wytłumaczyłem dlaczego mały kominek jest lepszy od dużego:) Edytowane 2 Marca 2016 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 02.03.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Bardzo Was proszę o poradę, architekt zaproponował system mieszany (dół OP, góra grzejniki). Po lekturze tego wątku już wiem, że nie jest to do końca fortunny pomysł. Nie jestem przekonana do podłogówki... bezwładność, sterowanie i spanie 'na wodzie' (śmiejcie się, śmiejcie ) - do tego pewnie idzie się przyzwyczaić ALE jest parę kwestii, które budzą moje poważne obawy - napiszcie jak jest naprawdę... 1. WODA - ze studni głębinowej. Od sąsiada wiem, że mocno zażelaziona. Akurat wiem na pewno, że przy takiej wodzie w przypadku nawadniania ogrodowego instalacja jest po paru latach do wyrzucenia - zapychają się rurki i inne elementy. Przeraża mnie wizja, że za 10,15 czy xx lat to samo stanie się z OP. Potraktujcie proszę to poważnie, bo jednak może to być kwestia eliminująca cały pomysł. Od razu zaznaczę, że jak mam się bawić w odżelaziacz to od razu pasuję. Nie mam na to miejsca ani kasy. Kto miał do czynienia wie o czym mówię. 2. MEBLE - praktycznie cały parter będzie otwarty i jest duże prawdopodobieństwo, że sofy czy inne meble będą wędrować. Teraz mam sofy zaprojektowane w kącie książkowo-telewizyjnym, ale może w trakcie mieszkania uznamy, że lepiej będzie je przestawić na przeciwko kominka. Mam też kilka mebli, które po prostu muszą przylegać do podłogi - np. duże fatboye, pufy. Wszystkiego na nóżkach nie kupię, ba, część mebli już mam. Rozmieszczenie będzie się zmieniać. A przecież nie mogę dużych mebli stawiać na OP, prawda? 3. KOMINEK - liwko pisał na jakimś wątku, że OP+kominek=sauna (tak w skrócie). My akurat lubimy sobie popalić w zimowe wieczory w kominku i to nierzadko - dla przyjemności popatrzenia w ogień, itd. Wentylacja mechaniczna i wszystkie okna fixy uniemożliwiają 'wietrzenie' tej sauny. Kolejny argument na nie Od razu uprzedzę propozycję ogrzewania kanałowego - odpada ze względu na hurtowe ilości sierści opadające w sezonie grzewczym ze zwierząt. Odkurzam rano i wieczorem i jeszcze odkurzanie przez pół roku wanienek by mnie dobiło... Może jednak grzejniki? Teraz posiadam i jestem zadowolona. Prosta instalacja, prosta obsługa, 'widok' grzejników kompletnie mi nie przeszkadza. Właściwie gdyby nie te duże przeszklenia to nawet byśmy się nie zastanawiali nad innym rozwiązaniem. No ale są. Więc dumamy... Forumowiczka z takim stażem powtarza jakieś legendy fachofcuff-bajkopisarzy, aż trudno uwierzyć . Ja na przykład napełniłem instalację wodą z wodociągu-bardzo twardą, nie przejmuję się tym, bo to jest tylko raz na wiele,wiele lat. To nie jest problem jak z wodą użytkową, że ciągle dopływa świeża z następnym ładunkiem kamienia czy żelaza. A jak się tak obawiasz, to przywieź beczkę czyściutkiej wody i nią napełnij instalację. Meble nie mają znaczenia dla OP, rurki rozprowadza się wszędzie. Chyba że jakieś pomieszczenie nie chcesz ogrzewać to oczywiście pomijasz. Ja np. nie mam OP w spiżarni, reszta podłogi jest w OP, bez zastrzeżeń. A każde meble możesz postawić na OP, nawet największe. Ciężar przecież nie zgniecie wylewki, byłby potrzebny chyba czołg albo więcej. OP nie niszczy mebli, posadzki mają temp ok. 25-26oC, w dotyku są raczej chłodne (czy neutralne) niż ciepłe. Przy mocno ocieplonym domu i ostrym hajcowaniu, zawsze będzie w domu gorąco. I to bez względu czy będą grzejniki czy OP, to nie ma znaczenia. Przy WM trzeba załączyć najwyższy bieg i tak wyrównać temperaturę. Daruj sobie ogrzewanie kanałowe. Jak chcesz to oczywiście możesz zrobić instalację na grzejnikach. Też grzeją ale komfort nieporównywalnie niższy. Instalacja z OP jest bardzo prosta, ustawisz raz i zapominasz że jest jakieś ogrzewanie. Żaden element nie przypomina o tym. Przepraszam, jest jeden. Jak wchodzę pod prysznic, to letnia komfortowa podłoga w kabinie przypomina o braku grzejników. Pomieszczenia z dużymi przeszkleniami, skutecznie mogą być ogrzewane OP a nie grzejnikami. Mam w salonie okno 4mx5m, ogrzewane skutecznie właśnie OP. Nie wiem jak mógłbym inaczej, ogrzać salon o wysokości 5 m. Na pewno nie grzejnikami, pomijając fakt że nie miałbym ich gdzie powiesić. No bo jak, przyssawkami na szybach, praktycznie dookoła szkło. Nie ma się co zastanawiać. A już na pewno nie instalacja mieszana, to najgorsze i najdroższe wyjście. A co do spania na wodzie. Mnóstwo wody będzie w ścianach, podłogach itd. I oby była ta woda, inaczej nie dałoby się żyć. Życie w domu poniżej 35-40% wilgotności nie należy do przyjemnych. Wodę w OP będziesz miała w rurkach, z ekranem. Bez obaw. O sterowaniu po kilku dniach ustawiania zapominasz. Nawet się nie pamięta że "coś" tam steruje ogrzewaniem. A bezwładność jest ogromną zaletą, masz stabilną niezmienną temperaturę przez cały sezon grzewczy. Jak ustawiłem kilka lat temu, tak nie dotykając instalacji mam cały czas 23-23,5 oC w pokojach i 25-26oC w łazienkach. I nie chcę inaczej. Edytowane 2 Marca 2016 przez noc dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 02.03.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Sorka, że się nie odzywałem ale nie było maili więc myślałem, że wątek wygasł a tu dziś wielkie zaskoczenie merytoryczną dyskusją pod moją nieobecność na wątku . Z tymi wyjazdami to u mnie jest tak, że niemal co 2 tydzień wyjeżdżam w piątek po pracy razem z rodziną na praktycznie cały weekend wracając najwcześniej w niedzielę wieczorem. Co do propozycji wpuszczenia danych na stronkę wyliczającą ogrzewanie to pi razy drzwi http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1a7s nie wiedziałem jaką moc pieca podać bo to dopiero etap projektu więc strzeliłem 19kW. Dziwi mnie trochę, że piszecie o rozkładaniu OP na całych powierzchniach. Myślałem, Że daję się to bardziej centralnie w jakiejś odległości od ścian (z 1,5m) i raczej nie pod meblami a szczególnie łóżkami. Z tymi grzejnikami to jeszcze taki motyw, że w zasadzie planowaliśmy wykładziny na piętrze, co nie za dobrze się z OP składa. Być może niepotrzebna komplikacja ale tu znowu chodzi o komfort w tym przypadku miękkiej podłogi. Byłem w kilku mieszkaniach z OP i faktycznie jest różnica. Może to kwestia wyregulowania ale przy grzejnikach czuć nieprzyjemny ruch ciepłego powietrza. Chaba jednak będzie trzeba zrezygnować z wykładzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Nie musisz rezygnować z wykładzin. Da sie tak OP wykonać, że wykłądzina im niestraszna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 02.03.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 fotohobby, dziękuję bardzo za spokojne wytłumaczenie co i jak model wkładu zapisałam Adam626, gdyby WM coś zdziałała to dobrze, ale potraktowałabym to jako bonus. noc, wybacz, legendy - nie legendy, dla mnie akurat OP to nowy temat, a że opinie różne (i nie wiem kto z piszących jest bajkopisarzem), to wolę zweryfikować na bieżąco. Co do mebli to o możliwości stawiania na podłogówce piszą tylko nieliczni forumowicze, natomiast we wszystkich artykułach (murator, murator plus, itd.) stoi jasno: zaprojektować omijając meble. Jeśli jest inaczej to dla mnie tylko jeszcze lepsza wiadomość Dzięki też za resztę informacji yarecki, liwko wielokrotnie pisał, że ma na poddaszu wykładziny, w tym częściowo grube i wszystko podobno śmiga jak trzeba. Dzięki Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Tyle, że mój wkłąd chyba już wyszedł z produkcji i jest coraz trudniejszy do zdobycia ale podobny jest Kobok Vertical, czy (tańszy wybór) Thorma Alicante. Albo Spartherm Mini, taki mały Mercedesik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 02.03.2016 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ja rozumiem, że nawet z wykładziną w końcu się nagrzeje, podobnie jak z drewnianymi podłogami, ale taka wykładzina to niezły izolator więc nie jest to chyba zbyt ekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ja rozumiem, że nawet z wykładziną w końcu się nagrzeje, podobnie jak z drewnianymi podłogami, ale taka wykładzina to niezły izolator więc nie jest to chyba zbyt ekonomiczne. To nie ma nic wspólnego z ekonomią. Jak masz obawy to daj gesciej rurki ale nie potrzeba nawet moim zdaniem. Nie dla wykładziny 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Ja rozumiem, że nawet z wykładziną w końcu się nagrzeje, podobnie jak z drewnianymi podłogami, ale taka wykładzina to niezły izolator więc nie jest to chyba zbyt ekonomiczne. Spokojnie, ekonomia niewiele ma tu do powiedzenia. Przecież w końcu ta energia z wylewki gdzieś uciec musi - a pewnie pod wylewką z OP będziesz miał przynajmniej 3-5cm styropianu, więc czym jest przy tym 3-5mm wykładziny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 03.03.2016 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ja myślałem o takiej jednorodnej, gęstej, włochatej co pewnie ma z 1cm wysokości włosia a pod to idzie jeszcze taka gumo-gąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Taką ma Liwko w sypialni i też nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 03.03.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tyle, że mój wkłąd chyba już wyszedł z produkcji i jest coraz trudniejszy do zdobycia ale podobny jest Kobok Vertical, czy (tańszy wybór) Thorma Alicante. Albo Spartherm Mini, taki mały Mercedesik Dzięki za namiary P.S. Rozmawiałam dziś z kolegą, ma podłogówkę po całości, nawet pod szafkami kuchennymi Jestem przekonana, prawdopodobnie zdecydujemy się kłaść w całym domu plus drabika w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 03.03.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 A jeszcze powiedzcie jakie jest Wasze zdanie co do pomieszczeń gospodarczych. Spiżarnia to ma się rozumieć bez, ale kotłownia? Po całości? Po części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 03.03.2016 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 No i garaż? Czy to już przegięcie? Ale chyba coś by się tam zdało dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.03.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 No i garaż? Czy to już przegięcie? Ale chyba coś by się tam zdało dać. a po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 03.03.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Forumowiczka z takim stażem powtarza jakieś legendy fachofcuff-bajkopisarzy, aż trudno uwierzyć . Ja na przykład napełniłem instalację wodą z wodociągu-bardzo twardą, nie przejmuję się tym, bo to jest tylko raz na wiele,wiele lat. To nie jest problem jak z wodą użytkową, że ciągle dopływa świeża z następnym ładunkiem kamienia czy żelaza. A jak się tak obawiasz, to przywieź beczkę czyściutkiej wody i nią napełnij instalację. Meble nie mają znaczenia dla OP, rurki rozprowadza się wszędzie. Chyba że jakieś pomieszczenie nie chcesz ogrzewać to oczywiście pomijasz. Ja np. nie mam OP w spiżarni, reszta podłogi jest w OP, bez zastrzeżeń. A każde meble możesz postawić na OP, nawet największe. Ciężar przecież nie zgniecie wylewki, byłby potrzebny chyba czołg albo więcej. OP nie niszczy mebli, posadzki mają temp ok. 25-26oC, w dotyku są raczej chłodne (czy neutralne) niż ciepłe. Przy mocno ocieplonym domu i ostrym hajcowaniu, zawsze będzie w domu gorąco. I to bez względu czy będą grzejniki czy OP, to nie ma znaczenia. Przy WM trzeba załączyć najwyższy bieg i tak wyrównać temperaturę. Daruj sobie ogrzewanie kanałowe. Jak chcesz to oczywiście możesz zrobić instalację na grzejnikach. Też grzeją ale komfort nieporównywalnie niższy. Instalacja z OP jest bardzo prosta, ustawisz raz i zapominasz że jest jakieś ogrzewanie. Żaden element nie przypomina o tym. Przepraszam, jest jeden. Jak wchodzę pod prysznic, to letnia komfortowa podłoga w kabinie przypomina o braku grzejników. Pomieszczenia z dużymi przeszkleniami, skutecznie mogą być ogrzewane OP a nie grzejnikami. Mam w salonie okno 4mx5m, ogrzewane skutecznie właśnie OP. Nie wiem jak mógłbym inaczej, ogrzać salon o wysokości 5 m. Na pewno nie grzejnikami, pomijając fakt że nie miałbym ich gdzie powiesić. No bo jak, przyssawkami na szybach, praktycznie dookoła szkło. Nie ma się co zastanawiać. A już na pewno nie instalacja mieszana, to najgorsze i najdroższe wyjście. A co do spania na wodzie. Mnóstwo wody będzie w ścianach, podłogach itd. I oby była ta woda, inaczej nie dałoby się żyć. Życie w domu poniżej 35-40% wilgotności nie należy do przyjemnych. Wodę w OP będziesz miała w rurkach, z ekranem. Bez obaw. O sterowaniu po kilku dniach ustawiania zapominasz. Nawet się nie pamięta że "coś" tam steruje ogrzewaniem. A bezwładność jest ogromną zaletą, masz stabilną niezmienną temperaturę przez cały sezon grzewczy. Jak ustawiłem kilka lat temu, tak nie dotykając instalacji mam cały czas 23-23,5 oC w pokojach i 25-26oC w łazienkach. I nie chcę inaczej. komfort nieporównywalnie nizszy-możesz to rozwinąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts